ONU incearca sa preia CONTROLUL INTERNETULUI

4-12-2012 2 minute Sublinieri

Între 3 și 14 decembrie, la Dubai se desfășoară Conferința Mondială a Telecomunicațiilor Internaționale, prin care Organizația Națiunilor Unite urmărește să preia controlul asupra internetului.

Organizația Națiunilor Unite vrea să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește administrarea internetului, și plănuiește să facă acest lucru prin intermediul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), organizaţie care funcţionează sub auspiciile sale.

În cadrul conferinței din Dubai, care se va desfășura între 3 și 14 decembrie, ONU va încerca să adopte o nouă legislație privind comerțul pe internet și mijloacele de control al acestuia, scrie Associated Press. Din Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor fac parte 193 de state (printre care se numără şi România) şi 700 de corporaţii şi instituţii academice.

Principalul opozant al planurilor ONU este SUA, care a trimis la Dubai o delegație alcătuită din 127 de persoane, printre care se numără reprezentanți ai unor mari companii precum Google și Microsoft.

Deși în mass-media americane scopurile ONU au fost prezentate ca fiind o încercare de a sfârși epoca internetului liber, secretarul general al UIT a dat asigurări că lucrurile nu sunt nici pe departe la fel de grave și că libertatea internauților nu va fi pus în niciun moment în pericol.

În esență, UIT vrea să ajungă să aibă un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte organizaţiile care asigură funcţionarea internetului, cum ar fi ICANN, organizaţia care coordonează adresele web. Aceste organizații funcționează în prezent sub auspiciile guvernului american.

De cealaltă parte, există voci care susțin că în spatele acțiunilor UIT sunt deghizate intențiile Rusiei și Chinei de a crea un cadru legal internațional pentru cenzura virtuală.

Vinton Cerf este recunoscut la nivel mondial drept „tatăl internetului”. Împreună cu Bob Kahn, el a creat protocoalele şi structura internetului, precum şi primul sistem de e-mail pentru uz comercial.

Citiţi în continuare o scrisoare a lui Vinton Cerf publicată de CNN:

(…)

Astăzi, internetul este în pericol. Din cele 72 de state analizate de Open Net Initiative, 42 de state filtrează şi cenzurează conţinutul internetului. Cele 42 de state nu includ ţări precum Coreea de Nord sau Cuba. În ultimii doi ani, guvernele au conceput 19 legi noi care pun în pericol libera exprimare pe internet.

O parte dintre aceste naţiuni încearcă să utilizeze întâlnirea cu uşile închise a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor din Dubai, care se va deschide pe 3 decembrie, pentru a-şi duce mai departe planurile de reprimare. Obişnuite să controleze media, aceste guverne se tem că ar putea pierde în favoarea internetului. Sunt supărate pentru că oamenii pot utiliza internetul pentru a critica guvernele.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor aduce la un loc autorităţi din lumea întreagă pentru a renegocia un tratat vechi de câteva decenii care se concentrează pe telecomunicaţiile de bază, nu pe internet. Există propuneri din partea statelor participante de a le permite guvernelor să justifice cenzura sau chiar întreruperea accesului la internet făcând referire la amendamente din Regulamentul Telecomunicaţiilor Internaţionale.

Mai multe regimuri autoritare propun interzicerea anonimităţii pe internet, făcând mai uşoară arestarea disidenţilor. Alţii au propus mutarea responsabilităţilor sistemului sectorului privat care se ocupă cu gestionarea numelor de domenii sau a adreselor de internet către Naţiunile Unite. Iar alte propuneri prevăd taxarea celor care furnizează conţinut pentru internet pentru a ajunge la publicul din străinătate. (…)

Să fim clari: noi nu dorim eradicarea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Dar această agenţie inter-guvernamentală nu este cea potrivită pentru a lua decizii referitoare la internet. În UIT, numai guvernele au drept de vot. Inginerii, companiile şi oamenii care au construit internetul nu au drept de vot. (…)

Transparenţa şi deschiderea sunt singurele chei către o participare bazată pe informaţii în conceperea legilor. (…) Conferinţa din Dubai este confidenţială. Considerăm că aceasta reprezintă o mare deficienţă şi un factor inhibitor în dezvoltarea legii.

La Google, noi vedem şi simţim pericolele represiunii conduse de Guverne. Ne desfăşurăm activitatea în 150 de ţări din lume. Serviciile noastre – incluzând „search”-ul, YouTube, Blogger până la G-mail şi Maps – au fost blocate, la un moment dat, în mai mult de 30 de state.

Nu suntem singurii care se opun acestor măsuri. Utilizatorii, experţii şi organizaţiile din întreaga lume şi-au exprimat opoziţia faţă de justificarea legilor referitoare la internet prin Regulamentul Telecomunicaţiilor Internaţionale.(…)

Istoria este plină de exemple în care guvernele au „protejat” cetăţenii prin cotrolarea accesului la informaţie şi prin interzicerea libertăţii de exprimare.

Trebuie să ne asigurăm că internetul nu va avea aceeaşi soartă”.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Google, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ONU incearca sa preia CONTROLUL INTERNETULUI

  1. Evident, prea multi si-au expus parerile liber, demascand perfidia vrasmasilor celor ce conduc pe fata si in ascuns lumea aceasta, uratori de Dumnezeu si de oameni, de ce este bun si frumos in aceasta lume pervertita, insipida si mincinoasa. Evident, dracul nu poate veni unde este curat si frumos, trebuie manjit totul pana la desacralizare pentru ca curatenia, simplitatea, iubirea il arde!!! Cenzura internetului? Se va induce ideea mincinoasa de lupta impotriva terorismului, asa cum au facut intotdeauna(desi teroristii ei au fost! – sa nu credeti ca turnurile gemene au fost daramate de x organizatie terorista pentru faptul ca asa au spus ei. Ei au pregatit terenul, au aruncat momeala si noi toti am inghitit-o!). Nu! Ceea ce ii deranjeaza la ora actuala sunt tocmai aceste site-uri ortodoxe de peste toata lumea pe internet care au tras semnalul de alarma!!! Da, asta ii deranjeaza !!!
    VREMEA ESTE A FACE DOMNULUI CACI OAMENII AU STRICAT LEGEA TA!!!
    Vremea este a marturisirilor fratilor, a martirajului nu va fie teama de cei ce omoara trupul dar nu au nici o putere asupra sufletului, ci de Cel care dupa ce moare trupul are putere sa arunce sufletul in gheena focului!!! AMIN.

  2. Puterea noastra este RUGACIUNEA, DUMNEZEU ne-a spus sa ne rugam neincetat ca sa ne bucuram neincetat! Atat spun: VOIA LUI DUMNEZEU SA SE FACA IN TOATE.. si sa stiti ca VOIA LUI SE FACE!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare