PANDEMIA DE CORONAVIRUS, PREVĂZUTĂ ÎN RAPOARTELE CIA. În analizele prospective din 2005 și 2009 experții agenției de spionaj americane au luat în calcul izbucnirea unei PANDEMII de boală respiratorie în 2020

10-08-2020 9 minute Sublinieri

Sursă foto: https://www.thestar.com.my/news/focus/2020/05/03/the-spies-who-predicted-covid-19

Nota noastră

În lumea online francofonă au circulat intens extrase dintr-o carte apărută în 2009 ce conținea un raport prospectiv al CIA privind evoluțiile majore ale lumii până în 2025. În ediția franceză a acestui raport se analizează posibila apariție a unei pandemii bazate pe un virus corona din China, care ar avea un efect puternic asupra lumii și care, considerau pe atunci autorii, ar fi caracterizat de  contagiozitate și mortalitate foarte ridicate.

Am tradus acest fragment din raportul CIA din ediția retipărită în 2020 (vezi mai jos). Rapoartele prospective ale CIA nu sunt un secret și am identificat cel puțin două de acest tip în traducere franceză, unul apărut în 2005, iar celălalt în 2009. Îngrijitorul și prefațatorul edițiilor franceze este jurnalistul și istoricul Alexander Adler, care a fost intervievat în martie pe subiectul acestei „profeții” cel puțin pe jumătate împlinite. Este de menționat, totuși, că Adler însuși pare că se încurcă în ediții și rapoarte. El spune în interviu că previziunea unei pandemii corona a fost făcută în raportul CIA din 2005; or, în ediția din 2005, deși este menționată această eventualitate, referirile sunt mai succinte și lipsește termenul de „corona”, care apare în raportul din 2009. Astfel, în ediția din 2005, la pp. 111-112, sub titlul „Ce poate opri mondializarea?” se ia în calcul ca potențial eveniment major care ar putea încetini sau stopa mondializarea (globalizarea), pe lângă un conflict major, izbucnirea unei pandemii. Fenomenul ar fi „comparabil cu gripa spaniolă din 1918-1919”; autorii preconizau că o astfel de pandemie va fi devastatoare mai ales în metropolele țărilor în dezvoltare (China, India, Bangladesh, Pakistan etc.); propagarea unei astfel de boli va pune capăt călătoriilor internaționale și comerțului „pentru o lungă perioadă”. În continuare, sunt avute în vedere alte posibile efecte asupra globalizării ale unei pandemii combinate cu situație instabilă din cauza terorismului. În schimb, în ediția din 2009, raportul CIA ia în calcul pandemia ca subiect în sine, nu doar ca posibil eveniment major care să încetinească sau chiar blocheze temporar mondializarea/globalizarea. Aici apar referințele la virusul corona și China, iar accentul cade pe impacul bolii asupra populației occidentale.

Cert este că experții CIA au avut în vedere scenariul pandemic încă din 2005. În rapoarte, un astfel de eveniment este într-atât de agresiv încât poate schimba cursul istoriei mondiale. Direcția unei astfel de schimbări este sugerată de Alexander Adler, în interviul din martie 2020: forțarea unor schimbări revoluționare care să ne aducă mai aproape o „democrație unică” ce cuprinde întreaga lume. Gând la gând cu bucurie, ar spune Soros, precum și un alt previzionist de mare suprafață, Bill Gates. Faptul că servicii secrete și mari filantropi au prevăzut apariția unei pandemii de mai bine de un deceniu, precum și posibilele sale consecințe, dar și „oportunități”, este, desigur, un lucru care ne face să ne simțim în siguranță. Un Big Brother, chiar dacă deocamdată mai discret, mai profund, ne supraveghează și este întotdeauna cu lecțiile făcute, spre deosebire de noi, cetățenii de rând, întotdeauna luați prin surprindere de evenimente „neașteptate.”

Alexandre Adler, sursă foto: https://www.publicsenat.fr/article/societe/alexandre-adler-le-terme-corona-apparait-dans-un-rapport-de-la-cia-des-2005-181525

PublicSenat:

Alexandre Adler : Termenul “corona” apare într-un raport al CIA din 2005

Public Sénat vă propune o privire, o analiză, o perspectivă a marilor experți asupra unei crize care deja a intrat în Istorie. Astăzi, privirea lui… Alexander Adler, jurnalist, istoric, specialist în probleme geopolitice

Rebecca Fitoussi 24 martie 2020

În 2005, Alexandre Adler prefața pentru editura Robert Laffont  « Le nouveau rapport de la CIA – Comment sera le monde demain » (Noul raport al CIA – Cum va fi lumea de mâine), rezultatul a doi ani de muncă a zeci de experți care evaluează situația planetei pentru următorii cincisprezece ani (2005-2020). Această criză a lui Covid-19 a fost prezisă de experți cu o precizie frapantă. Alexandre Adler revine asupra acetui raport și se proiectează în perioada de după criză. După părerea lui, această epidemie va marca o cotitură a viitorului lumii și anunță transformări profunde.

Ați putea să recontextualizați mai întâi publicarea acelui raport care anunța o epidemie mondială și cum de ați ajuns să-l comentați?

Da, le datorez o explicație cititorilor noștri despre acel raport al CIA care-mi dă cumva statutul de profet [râsete]. Amintesc mai întâi că rapoartele CIA apăreau cu regularitate, obișnuiau să evoce situația geopolitică cu întrebări precum ”Oare Rusia va rămâne într-o semi-democrație sau va cunoaște un episod autoritar?” Sau întrebări de genul ”Reprezintă China o amenințare?” Întrebări pentru care aveam o anumită competență. Atunci casa editorială Robert Laffont îmi cerea să scriu introducerile în care luam poziție cu privire la ce spunea CIA. Multă lume era interesată de lucrurile acestea, era o idee foarte inteligentă a CIA. În loc să trimită genul acesta de raport unor personalități alese pe sprânceană, ideea era să se adreseze opiniei publice și s-o ia drept martoră, să se pună în slujba publicului.

Ce prezicea raportul? Care era scenariul?

Uitasem și eu de el, însă termenul ”corona” apare în textul scris încă din 2005 (în raportul din 2008 – n.n.). ”Corona” este un termen codificat care era folosit de epidemiologii din America pentru a numi ceea ce ei considerau drept pandemia finală. Din pandemie în pandemie, urma să avem o pandemie carea avea să se extindă într-adevăr pe întreg Pământul. De ce? Ei bine, pentru că mondializarea atinsese un stadiu avansat. CIA punea în gardă, și am fost mai degrabă de acord. Eram destul de critic, nu față de mondializare pe care o consideram un fenomen inevitabil și care comportă numeroase elemente pozitive, dar avea și elemente negative. De exemplu, și era un aspect la care CIA era deja foarte sensibilă, faptul că Statele Unite, din motive de costuri pe termen scurt, s-au pus în întregime la dispoziția Chinei care fabrica practic toate produsele farmaceutice de care America avea nevoie. Țara aproape că trăsese o linie sub industria ei farmaceutică, pe care o transferase în străinătate. CIA spune în raport că nu era tocmai înțelept. În comentariile mele de la vremea respectivă eram de aceeași părere, pentru că știam că Franța era ispitită să facă la fel. Ceea ce a și făcut de altfel, din păcate. Trebuia să menținem un anumit număr de producții strategice și stocuri necesare pe loc.

În acest raport, precizările despre virus, despre modul de răspândire, sunt frapante… ”apariția unei noi boli respiratorii umane virulente, extrem de contagioase”, ”călători care prezintă puține simptome sau nici unul” care ”ar putea să transporte virusul pe celelalte continente”. Cum a fost posibil?

Pentru că deja s-a întâmplat. Aceasta ne duce la cărțile lui Tom Clancy care și el scria pornind de la expertiza CIA. El povestea într-un mod înfricoșător o epidemie de Ebola. Și, efectiv, pe-atunci Ebola nu era deloc stăpânită. Între timp, Institutele Pasteur și echivalentele lui au găsit un vaccin pentru Ebola, ceea ce este aproape un miracol. Nu mai avem Ebola, dar avem această boală care este totodată înfricoșătoare pentru că încă nu am găsit încă vaccinul dar mult mai puțin periculoasă din punct de vedere al mortalității.

La momentul publicării acestui raport care au fost reacțiile internaționale? A fost luat în serios de autoritățile diferitelor țări?

Nu a existat nici o reacție! Niciuna! Pentru că era un raport printre altele. Și în nici un caz în Franța. Nu s-a făcut nimic special și e adevărat pentru toate țările europene. Era fiecare pentru sine și toată lumea era complet nepăsătoare. Exista acel sentiment, ca întotdeauna când înaintezi, că așa ceva nu ți se poate  întâmpla ție.

În raport, urmarea luată în calcul îți dă fiori reci. În el sunt evocate noi cazuri de coronavirus care ar apărea în valuri, cu mare regularitate și care vor ucide până la urmă milioane de persoane. Cât credit putem acorda acestei teorii?

Cred că CIA a dorit să provoace un șoc emoțional cititorilor săi.Zicându-le că, dacă nu faceți nimic, aceste drame vor veni și nu vor veni o singură dată, ci de mai multe ori. Este foarte posibil, doar că acum când am cunoscut această perioadă de pandemie mondială cu prima conjunctură mondială care afectează întreg Pământul, datele se pot schimba. Este totuși uluitor când te gândești că suntem închiși cu toții, în același moment, în același loc. Și aici mă gândesc la cuvintele maestrului meu Louis Althusser (ndlr : filosof) care citise următoarele la Hegel, filosoful german: ”omenirea înaintează mereu, dar mereu prin negativitatea ei”. Adică numai printr-un fenomen negativ se petrec pe de altă parte fenomene în mare măsură pozitive, precum faptul că omenirea este Una și că acum suntem cu toții în aceeași barcă. Ei bine, ca să ajungem aici, am trecut prin această pandemie. (este vorba despre o variantă a tezei realizării progresului prin crize puternice sau distrugere „creatoare”. Unitatea mondială – de ce nu și sub aspectul conducerii politice, poate fi atinsă prin astfel de crize sau „fenomene negative” – n.n.)

Cum considerați organizarea lumii în fața acestei crize? Numeroase State și-au închis frontierele… Economiile se închid în ele însele… Este momentul replierii? Criza aceasta anunță sfârșitul mondializării? 

Nicidecum! Oamenii văd în ce măsură replierea, indispensabilă în acest moment pentru a preveni epidemia, este gravă pentru societăți și pentru economie. Sigur, oamenii sunt apărați de cele mai rele flageluri, dar sunt săraci! Sunt sărăciți cum suntem noi astăzi în întreaga economie franceză prin aceste măsuri de îndiguire care sunt necesare. Toate întreprinderile care dau faliment sau toate cele care au datorii înspăimântătoare, văd asta foarte bine astăzi. Deci înțelegem cum protecționismul, circuitele scurte etc… Sunt mai cu seamă creierele reduse, circuitele scurte! (a se remarca perfecta contradicție: pe de o parte, externalizarea producției farmaceutice este un lucru rău (deși e efectul globalizării); pe de alta, protecționismul, care ar fi singurul mijloc de menținere a industriilor strategice acasă, este respins  – n.n.)

Întreaga clasă politică franceză, până la cel mai înalt nivel al Statului, ne anunță un După… diferit pe plan ideologic, economic, social… Credeți într-o revoluție? O cotitură? Vi se pare posibil?

Da, cred asta. Suntem pe o pantă ascendentă. Simt asta. În timpul războiului, s-au văzut atâția francezi și oameni de ispravă care fără vreun cuvânt de ordine de la organizațiile de rezistență care abia se dezvoltau, au făcut gesturile potrivite. Au ascuns evrei, rezistenți, aprovizionarea pe care nemții o prădau fără rușine… Toate acestea sunt gesturi de supraviețuire a societății ca au făcut o altă societate în 1945. Am avut o societate mult mai fraternă și mult mai curajoasă în care tinerii i-au înlocuit pe cei prea bătrâni și care au insuflat ceea ce s-a numit ”Les Trentes Glorieuses”  (cele trei decenii de la încheierea războiului, 1945-1973 – n.tr.). Am cunocut deja genul acesta de fenomen. Și într-un fel dramatic, pentru că era vorba de o tragedie fără precedent. Vă imaginați ce șoc a fost 1940 pentru o Franță care se credea încă o mare putere mondială. Și într-o singură zi, ce cădere! Pe urmă, urcușul împreună cu Generalul de Gaulle. Azi nu avem un de Gaulle în Franța, chiar dacă găsesc că Președintele nostru Macron se descurcă cu mult curaj și mult sânge rece într-o situație dificilă. O dovedesc și sondajele. Francezii își spun: ”bine că este aici, totuși!” Unele certuri sunt pe cale să se stingă și nu se vor reaprinde. Această perioadă de profundă amărăciune pe care o vedeți în lume este pe cale de a fi depășită.

Care ar putea fi consecințele acestei crize mondiale în plan politic și geopolitic? Vă imaginați o revenire în forță a liderilor populiști? A Statelor totalitare? Pe cine, pe ce vor căuta popoarele să se sprijine?

Vor căuta să se sprijine pe oamenii politici raționali care n-au vorbit aiurea, care nu s-au adâncit în isterie, care nu s-au tăvălit pe jos în public. Vor căuta să se sprijine pe oamenii politici care raționali fiind, sunt  totodată oameni care știu să dea dovadă de autoritate. Autoritatea nu înseamnă dictatură și este exact ceea ce dorim astăzi. Am văzut în Statele Unite cum Franklin Roosevelt – ale cărui reacții nu au fost toate foarte bune și care nu a fost un om exemplar – a menținut Statele Unite într-o democrație în care s-au ținut alegerile, în care libertatea de exprimare nu era înnăbușită în timp ce a dus războiul cel mai important din toată istoria americană și pe care l-a câștigat. Exemplul acesta e și cel al lui Winston Churchill din Marea Britanie, este dovada că democrațiile sunt capabile ca în împrejurări excepționale să facă sacrificii și să manifeste o anumită formă de autoritate, fără a sacrifica libertățile fundamentale. Trăim într-o lume pluralistă, o lume care nu a fost unificată încă de o democrație unică și generalizată, dar care merge în direcția cea bună, evident! (direcția bună fiind, evident, o unică democrație… globală și suficient de aurotitară – n.n.)

Nu vedeți în criza generată de Covid-19 riscul destabilizării geopolitice și al înmulțirii conflictelor armate?

Nu, dimpotrivă, văd exact invers.Văd, de exemplu că în fața greutății pe care o traversează Orientul Mijlociu, avem o cooperare, evident forțată și evident plină de bombăneli, dar care se naște între israelieni și palestinieni, de exemplu, pentru că sunt exact în aceeași barcă, pentru că boala este aceeași. Sunt tot atâția israelieni care călătoresc în Statele Unite sau în India sau în altă parte pe câți palestinieni care sunt în contact cu libanezi, cu sirieni sau cu iranieni, dar rezultatul este același, boala este în tot Israelul și Israelul este în izolare la domiciliu ca toată lumea și sunt pa cale de a găsi o cale de uniune națională și un compromis.

În lumina a ceea ce știți, a ceea ce observați, și ca să încheiem acest interviu așa cum l-am început, adică cu o privire prospectivă: cum vă imaginați lumea în 2040?

Cred că până în 2040 ne îndreptăm spre transformări enorme. Hitler, care era foarte superstițios credea într-un Reich de o mie de ani pentru că o seamă de ghicitori îi spuseseră că după încercarea războiului, va conduce o lume milenară și va fi marea epocă a Germaniei. De fapt, Germania a explodat din pricina nebuniilor ei și nu am avut acea lume milenară. Dar, adevărul este că totodată, imediat după acele încercări teribile cu care ne-am confruntat, se pregătea altceva. Și acel ”altceva” este acum aici. Suntem într-o lume care se va elibera de hidrocarburi, care va găsi mijloace de a produce mult și curat, care a înțeles că natura nu ne aparține… Pe scurt! Suntem într-o lume care este pe cale să conștientizeze o parte din nebuniile noastre iar marea noastră nebunie o cunoaștem dintotdeauna: nebunia prometeica: cea care a adus focul Oamenilor, a fost bine! Chiar și cea care ne-a dat atomul, n-a fost așa de rău. Dar cu pericole foarte mari! Pericole de care suntem în sfârșit conștienți, aceasta se petrece acum la scară mondială.

Sursa: https://www.publicsenat.fr/article/societe/alexandre-adler-le-terme-corona-apparait-dans-un-rapport-de-la-cia-des-2005-181525

Declanșarea unei posibile pandemii mondiale

Apariția unei noi boli respiratorii umane virulente, extrem de contagioase, pentru care nu există tratament adecvat, ar putea declanșa o pandemie mondială. Dacă va apărea o astfel de boală până în 2025, cu siguranță vor izbucni tensiuni și conflictele interne sau transfrontaliere. Într-adevăr, națiunile se vor strădui atunci – cu capacități insuficiente – să controleze mișcările populațiilor care vor căuta să evite infectarea sau să-și păstreze accesul la resursele naturale.

Apariția unei pandemii depinde de mutația genetică naturală, de recombinarea tulpinilor virale aflate deja în circulație sau de irupția unui nou factor patogen în rândul populației umane. Experții văd în tulpinile înalt patogene ale gripei aviare precum H5N1 posibile candidate la acest tip de transformare, însă alți agenți patogeni precum coronavirus SRAS (sindromul respirator acut sever) și diferite tulpini ale gripei ar avea aceleași proprietăți.

Dacă se va declanșa o pandemie, ceasta va fi cu siguranță într-o zonă cu densitate mare a populației, unde oameni și animale trăiesc foarte aproape unii de alții așa cum este cazul în China și în Sud-Estul asiatic unde populațiile trăiesc în contact cu vitele. Practici ale creșterii animalelor nereglementate ar putea favoriza circulația unui virus precum H5N1 printre populațiile de animale, crescând astfel șansele de mutație a unei tulpini capabile să provoace o pandemie. Pentru a se propaga cu rapiditate, este suficient ca boala să apară în regiuni cu mare densitate umană.

Într-un asemenea scenariu, boala ar fi identificată cu întârziere dacă țara de origine nu ar dispune de mijloace adecvate pentru a o detecta. Ar fi nevoie de săptămâni până ce laboratoarele ar furniza rezultatele definitive care să confirme existența unei boli care riscă să se transforme în pandemie. Între timp, ar izbucni focare în orașele din Sud-Estul asiatic. În ciuda restricțiilor de circulație internaționale, călătorii care prezintă puține simptome sau deloc  ar putea să transporte virusul pe alte continente.  Bolnavii vor fi din ce în ce mai numeroși, vor apărea noi cazuri în fiecare lună.

În lipsa unui vaccin eficace sau a imunității în restul lumii ar expune populației la molipsire[1].

În cel mai rău caz, între 10 și mai multe sute de milioane de occidentali vor contracta boala iar morții se vor număra cu zecile de milioane[2]. În restul lumii, degradarea infrastructurilor vitale și pierderile economice la scară mondială vor duce la infectarea unei treimi din populația globului și la moartea a sute de milioane de ființe umane.

[1]Centre de cercetare din Statele Unite și din lumea întreagă lucrează la crearea unor vaccinuri capabile să prevină sau să limiteze pandemiile de gripă. Un rezultat pozitiv în următorii ani ar reduce riscul unei astfel de pandemii pentru următoarele decenii.

[2]Viteza de propagare a bolii, numărul de bolnavi, durata bolii, rata mortalității, simptomele și sechelele infecției vor varia în funcție de trăsăturile specifice factorului patogen responsabil de pandemie. Acest scenariu se sprijină pe caracteristici plauzibile și compatibile cu aceste variabile.

 Fragment din  Alexandre Adler, Le Nouveau Rapport de la CIA, Paris, Editions Robert Laffont, 2020, p. 201

Șeful OMS: Cel mai mare pericol NU este virusul, ci ABSENȚA UNEI CONDUCERI GLOBALE/ George Soros declarase anterior că pandemia este un MOMENT REVOLUȚIONAR, „în care ceea ce era imposibil sau chiar de neconceput în vremuri normale a devenit absolut necesar”/ BILL GATES și giganți ai internetului, printre cei mai mari CÂȘTIGĂTORI în urma pandemiei

CORONA-VI(ru)SUL TOTALITAR al “filantropilor” plutocrației. BILL GATES și “NOUL NORMAL”. De la EVENT 201 la ID2020

MARII INCHIZITORI AI PANDEM(ON)IEI. “Filantropul” salvator BILL GATES și scenariile de ieșire provizorie din carantină – FĂRĂ ADUNĂRI PUBLICE ÎN LUME, PÂNĂ NE ÎNȚEAPĂ PE TOȚI CU VACCINUL LUI, PESTE 18 LUNI? Ce este adevărat și ce este fals din agenda multimiliardarului, privind MONITORIZAREA CELOR VACCINATI? Către un nou apartheid: IMUNIZAȚI cu certificat digital vs. CARANTINAȚI?

CE URMEAZA SI CUM SE SCHIMBA VIATA DUPA CORONAVIRUS? Declaratii sincronizate de tip PROGRAMATIC ale unor “profeti” apartinand ELITELOR NOII ORDINI (Noul Star ANDREW CUOMO si „batranii” Gordon Brown, Kissinger, Roubini): “Nu o sa mai fim niciodata la fel! Nu ne vom mai intoarce la normalitate!”. GUVERN MONDIAL, CONTROL ELECTRONIC TOTAL, continuarea masurilor de DISTANTARE SOCIALA si de SUPRIMARE A LIBERTATILOR, mare depresiune economica (si VIDEO)

„OCHII INTUNERICULUI” sau despre STRANIA “PROFETIE” fictionala din 1996 a SCRIITORULUI AMERICAN Dean Koontz, despre un virus-arma biologica intitulat WUHAN 400

Șefa OMS-ului din România: Este nevoie de o CONDUCERE GLOBALĂ în combaterea PANDEMIEI. Vreo legătură între dorințele oficialilor OMS și proiectul de lege al Guvernului?/ Antonio Guterres, șeful ONU, vorbea și el despre GUVERNARE GLOBALĂ EFICIENTĂ în contextul pandemiei


Categorii

Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PANDEMIA DE CORONAVIRUS, PREVĂZUTĂ ÎN RAPOARTELE CIA. În analizele prospective din 2005 și 2009 experții agenției de spionaj americane au luat în calcul izbucnirea unei PANDEMII de boală respiratorie în 2020

  1. https://www.healio.com/news/infectious-disease/20170111/fauci-no-doubt-trump-will-face-surprise-infectious-disease-outbreak

    Fauci: “‘No doubt’ Trump will face surprise infectious disease outbreak” (Jan. 2017)

  2. Ca sa-l parafrazam pe drk-ul de doua ori inpielitat in 150 de ani Faucci No doubt: plandemia is rolling on according to Plan.
    Gasiti pe net un articol in romana si poze despre asemanarile izbitoare intre tartorul american de azi si un alt “release/editie” a sa,poate primul Faucci dev incarnat,care a trait tot in america in anii 1880 si a fpst…doctpr microbiolog!!!

  3. Pingback: Filosoful belgian Michel Weber despre PROIECTUL TOTALITAR al crizei Covid-19. „Dacă populația rămâne izolată în teroare, nimic nu va sta în calea CELUI MAI BARBAR REGIM din toate timpurile”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare