PARINTELE ARSENIE PAPACIOC, izvorul de autentic intr-o lume falsa. Atletul lui Hristos si-a plinit alergarea… VIDEO SI FOTO DE LA INMORMANTARE

21-07-2011 4 minute Sublinieri

În ultima vreme pleacă dintre noi oameni mari şi mi se pare că nu mai are cine să îi înlocuiască în domeniile lor de activitate.

Părintele Arsenie Papacioc s-a numărat printre ultimii mari duhovnici ai României. Prin viaţa lui plină de pilde, prin învăţăturile sale, prin dragostea şi bunătatea cu care îi învăluia pe credincioşi, părintele Arsenie Papacioc a vindecat mii de suflete.

Iată cât de frumos vorbea despre această ţară, despre acest popor, în preajma alegerii noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române…. (urmeaza VIDEO)

  • George Radulescu:

Arsenie Papacioc – Patriarhul oamenilor liberi

Am aflat şi eu cu tristeţe, asemenea multor români, de plecarea din această lume a Părintelui Arsenie. Mi-am amintit de un text pe care l-am scris în februarie, atunci când Părintele fusese internat în spital, în stare destul de gravă. Găsesc potrivit să-l republic mai jos pentru că nu şi-a pierdut din actualitate. Dumnezeu să-l numere pe Părintele Arsenie printre sfinţii săi!

“Câţi dintre noi ştiu de Părintele Arsenie Papacioc? Îndrăznesc să cred că nu puţini. Nu degeaba i se spune Patriarhul Dobrogei. Din 1976 şi până astăzi, vieţuieşte la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol.

Cei care nu cunosc nimic sau cunosc prea puţine lucruri despre Părintele Arsenie trebuie să afle că face parte din linia de forţă a Ortodoxiei româneşti. A pătimit în temniţele comuniste alături de importanţi intelectuali români – Mircea Vulcănescu, Nichifor Crainic, Valeriu Gafencu. Este una dintre puţinele surse de autenticitate care ne-au mai rămas.

Creştinii ortodocşi îl pun alături de Părintele Arsenie Boca, de Părintele Ilie Cleopa sau de Părintele Teofil Părăian. Învăţătura celor amintiţi este trăită. De aici şi puterea lor. Cei care dintre dumneavoastră i-au ascultat vorbind măcar o dată cunosc bine efectul de bisturiu al cuvintelor rostite de aceşti duhovnici.

Pentru Părintele Arsenie, Scriptura înseamnă armonie, aşa cum el însuşi mărturiseşte. În armonie trebuie să ne trăim şi zilele, dar tocmai la asta am renunţat. Cu cât gândim mai puţin, cu atât vrem mai mult. Şi vrem lucruri năstruşnice.

Uneori e un exerciţiu util să reflectăm la viaţa unor oameni care ne pot ajuta să deprindem rânduiala. Şi, implicit, bunul-simţ. Mesajul Părintelui Arsenie răscoleşte toate ungherele sufletului şi luminează acolo unde a înflorit mucegaiul. Aerisire a minţii şi luminare a sufletului, simplitate şi linişte. Cam asta poţi căpăta ascultând astfel de oameni. Dacă vrei, pentru că altminteri nu te obligă nimeni. Ei nu-ţi invadează spaţiul privat, iar tu poţi rămâne captiv, pe mai departe, clişeelor despre preoţi şi Biserică. E vorba de alegere…

Oricum, valoarea Ortodoxiei româneşti nu va scădea nici de acum încolo. Pentru ea au mărturisit şi mărturisesc încă, de aici şi dintr-o altă lume, Sofian Boghiu, Paisie Olaru, Benedict Ghiuş, Arsenie Boca, Ilie Cleopa, Iustin Pârvu şi Arsenie Papacioc.

Acum, Părintele Arsenie trece printr-o nouă încercare. S-a obişnuit cu suferinţa atâtor amar de ani – 97 la număr. Cu voia Celui Căruia şi-a închinat viaţa, va trece cu bine şi peste asta. Fie şi pentru ca starea lui de sănătate fizică să mai crească puţin starea noastră de sănătate morală.”

Părintele Arsenie, un atlet cu vocaţie de sfânt

În tinereţe, „Patriarhul Dobrogei“ era un sportiv talentat, gazetarii numindu-l „pantera blondă. Viaţa Părintelui Arsenie Papacioc pare desprinsă dintr-un roman scris de Dostoievski – copilărie patriarhală, tinereţe plină de succese şcolare şi sportive şi maturitate jertfită lui Dumnezeu.

Anghel, pe numele de botez, s-a născut la 15 august 1914, în satul Misleanu, comuna Perieţi, judeţul Ialomiţa, fiind al şaptelea copil al familiei agentului sanitar Vasile Papacioc, om foarte respectat în părţile locului. „Mă cheamă Papacioc pentru că tatăl bunicului meu a fost preot în Macedonia, în nordul Greciei. Era aromân şi i s-a spus: «Popa cu cioc» – Papacioc. Dar la origine ne chema Albu. Şi bunicul meu a venit cu mii de oi din Macedonia şi s-a instalat pe Ialomiţa, unde era câmpie. Satele erau rare…”, povestea Părintele Arsenie într-o „mărturie despre sine”.

Minte sănătoasă, în corp sănătos

Anghel le-a demonstrat de mic dascălilor săi că are o memorie impresionantă şi o inteligenţă de netăgăduit. Aşa se făcea că la sfârşit de an şcolar venea mai mereu acasă cu premiu şi coroană. Mai târziu, a devenit membru în cercul literar constituit în jurul revistei „Vraja” şi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Bucureşti, cu specializarea „desenator”. Dar calităţile intelectuale ale viitorului monah erau dublate de aptitudini sportive. La întrecerile interşcolare, organizate în Capitală, obţine locul I la viteză şi locul II la sărituri. „Am fost şi vedetă, am făcut sport. «Pantera blondă» mă numeau gazetele. În schimb, suferinţele m-au îndreptat spre cunoaştere, spre adevărata forţă. Trebuie să ştii să te jertfeşti, să fii permanent un erou în faţa lui Dumnezeu, nu un milog”, spunea Părintele Arsenie.

Urmarea lui Hristos

După vârsta de douăzeci de ani, Anghel a vrut să intre ca frate la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, dar stareţul de atunci l-a refuzat. „Nu te pot primi, frate. Te văd că eşti niţel mai învăţat şi nu te pot pune la boi. Ce o să zică fraţii? Pe acesta îl ţii la cancelarie şi pe noi ne pui la greu?”, i-a spus părintele de la Frăsinei. Dar Anghel Papacioc nu şi-a abandonat gândul şi, în cele din urmă, a fost acceptat în obştea monahilor de la Mănăstirea Cozia.

După ce intră în vizorul comuniştilor din Râmnicu Vâlcea pentru că-i învăţa pe elevi despre Dumnezeu, dar şi după ce Securitatea îl ia în evidenţe, fratele Anghel ajunge la Mănăstirea Sihăstria, unde este călugărit în prezenţa altor nume sonore ale Ortodoxiei româneşti – Părintele Sofian Boghiu, Părintele Benedict Ghiuş şi Părintele Petroniu Tănase. Primeşte taina preoţiei şi devine ucenic al Părintelui Ilie Cleopa – a cărui canonizare este aşteptată a se produce curând.

Viaţa îl poartă apoi pe la Seminarul Monahal de la Neamţ, ca spiritual, şi ulterior la Mănăstirea Slatina, ca egumen. Aici este arestat şi trimis la Suceava pentru „anchetă”, unde, timp de 90 de zile, este bătut cu bestialitate pentru acuzaţii imaginare. După ani de detenţie şi de muncă forţată [peste care se trece mult prea usor, n.n.], Părintele Arsenie a fost eliberat şi i s-a permis să slujească la o parohie din Ardeal. De aici, în 1976, pleacă la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol, acolo unde va trece la cele veşnice 35 de ani mai târziu.

Printre sălbăticiuni

„Nu se întâmplă nimic fără voia Lui Dumnezeu. Şi perii capului ne sunt număraţi! Tot ce ni se întâmplă, ni se întâmplă pentru ca noi să ne trezim mai mult”, explica Părintele Arsenie Papacioc nu cu mult timp în urmă. Adesea, el le oferea credincioşilor exemplul propriei vieţi: „Pe mine m-au întrebat mulţi dacă atât cât am stat prin puşcării şi prin pustii nu s-a făcut vreo minune. «S-a făcut uneori», ­le-am spus eu. «Care, care?», m-au întrebat. Am trăit ani de zile nemâncat, arătam ca un schelet, am trăit în pustie unde rânjea lupul la zece metri distanţă de mine şi nu aveam unde scăpa. Astea nu sunt minuni? Faptul că încă trăiesc nu e o minune?

“A iubi vrăjmaşii e o poruncă, nu un sfat! Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti, şi nu mai eşti în baltă, ci pe treaptă.”
Arsenie Papacioc, arhimandrit

  • Doxologia:

Ceea ce faci, fă din inimă! Părintele Arsenie Papacioc

Sute de credincioși și-au luat aseară rămas bun de la Părintele Arsenie Papacioc

Înmormântarea Părintelui Arsenie Papacioc (foto)

Legaturi:

Categorii

Articolele saptamanii, Pagini Ortodoxe, Parintele Arsenie Papacioc, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “PARINTELE ARSENIE PAPACIOC, izvorul de autentic intr-o lume falsa. Atletul lui Hristos si-a plinit alergarea… VIDEO SI FOTO DE LA INMORMANTARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: PARINTELE ARSENIE DE LA TECHIRGHIOL: “O clipa inima mi se facuse cer…” -
  2. Pingback: 3 ani de la mutarea in vesnicie a PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC (19 iulie). Invataturi si evocari video: “Frumusetea intelepciunii. Sfaturi pentru viata crestina” -
  3. Pingback: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC, omul cat un veac, care a stat “CU INIMA TREAZA, CU FATA CATRE DUMNEZEU” - Recomandari
  4. Pingback: PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC (✝19 iulie 2011) – 4 ani de veşnicie. ULTIMUL INTERVIU pentru “Lumea monahilor”: “VOM RĂSPUNDE, FETIŢĂ SCUMPĂ, TOŢI! Hristos a venit, S‑a jertfit ca să ne salveze pe noi. Iar noi habar nu avem
  5. Pingback: 5 ani de la mutarea in vesnicie a PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC (19 iulie). Invataturi si evocari VIDEO: “Frumusetea intelepciunii. Sfaturi pentru viata crestina…” | Cuvântul Ortodox
  6. “Tot ce ni se întâmplă, ni se întâmplă pentru ca noi să ne trezim mai mult”

    “A iubi vrăjmaşii e o poruncă, nu un sfat! Dacă nu poţi să-ţi iubeşti vrăjmaşii, măcar să nu-i urăşti, şi nu mai eşti în baltă, ci pe treaptă.”

    “În general, vă recomand o stare de veselie interioară care înseamnă rugăciune neîncetată aproape. Întristarea este lipsă de credinţă.”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare