PATIMILE CALUGARILOR ROMANI DE PE MUNTELE ATHOS [film documentar]

16-10-2014 22 secunde Sublinieri

Categorii

Documentare/ Reportaje, IPS Laurentiu Streza, Sfanta Chinotita (Muntele Athos), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “PATIMILE CALUGARILOR ROMANI DE PE MUNTELE ATHOS [film documentar]

 1. Filmul e facut in 2007 am observat. Adica acum 7 ani. Oare ce s-o mai fi schimbat de atunci?

  Se pare ca exista un diavol al nationalismului mai insidios decit multi altii…la greci care s-a unit cu diavolul nesimitirii nationaliste de la noi.

  oare cit de complexa e fiinta umana: sa vrei sa te apropii de Dumnezeu atit de mult si cu toate astea sa le faci probleme fratilor tai intru credinta cei mai apropiati, adica sa-i tratezi hraparet pentru ca nu sint greci si nici macar rusi…sint “doar” niste romani?! Ce chestie!! Stau si ma intreb totusi care este explicatia cerbiciei grecilor la adresa romanilor de pe muntele Athos? Oare sa aiba legatura exclusiv cu lipsa de interes a statului roman? Probabil….pina la un punct dar nu cred ca este singura explicatie. Sa aiba legatura cu atitudinea statului grec, secular? Probabil. dar nu e suficient. Cred ca e una mai profunda….si poate, cine stie are de-a face si cu ….invidia?!

 2. Relatiile s-au racit dupa ce manastirile, satele si celelate inchinate manastirilor din Muntele Athos au fost secularizate de Cuza. Dupa momentul respectiv ajutorul dat de romani Sfantului Munte a scazut dramatic.

 3. Cauzele sunt împărțite. Grecii și dinainte de actul lui Cuza au purces la deznaționalizarea românilor/aromânilor. La sfârșitul sec. 19- încep sec 20 a fost chiar o bătălie culturală mare pt aromânii din Grecia, în care s-a angajat și guvernul României- școli, licee, manuale pt aromânii greci. Multe fonduri s-au dus de la noi înspre Grecia. Chiar un prim-ministru, Take Ionescu, a fost aromân provenit din emigranți de acolo și a militat în acest sens.
  Dar nu toți grecii au un cui împotriva românilor, nu se poate generaliza. Am întâlnit greci care au făcut facultatea în România în timpul comunismului, care sunt f pro-români.
  O altă cauză poate fi și puținul respect pe care ni-l arătăm noi românii față de noi înșine; dacă noi nu ne respectăm și nu suntem demni, cum să ne respecte ceilalți?
  Și altă cauză, poate cea mai adevărată: nu ne smerim, nu ne închinăm Domnului, suntem tari la cerbice și încăpățânați în ideile noastre. De ce ne-ar ajuta Domnul și Maica Domnului în Athos? Poate astfel mai mult rău am face noi acolo… Să ne uităm numai cum arată la momentul actual Țara noastră!
  Eu sunt sigur, că atunci când vom deveni mai duhovnicești și mai solidari ca popor, și rușii, și grecii, și Athosul ne va privi altfel și vom avea și propria noastră mânăstire acolo, cu voia lui Dumnezeu, probabil Cutlumușu. Dar până atunci, după cum spunea păr. Laurențiu Streza- cine își ia răspunderea, cine se angajează, cine mișcă ceva?

 4. Pingback: PARINTELE IULIAN PRODROMITUL – cuvinte de folos in “Lumea monahilor”: “Stati inaintea lui Dumnezeu si graiti-I din preaplinul inimii voastre“ -
 5. Pingback: SFÂNTUL MUNTE ATHOS. Călugării români aflați "cu un picior în lumea de dincolo", la: "UN MUNTE DE CREDINȚĂ" - Reportaj de sărbătoare la "România, te iubesc" cu Alex Dima (ProTV) în prima zi de Paști (VIDEO, TEXT)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare