BISERICA DIN PĂTRĂUȚI, mesajul iconografic special ale ctitoriei sfântului Ștefan cel Mare (reportaje VIDEO). Cu Părintele GABRIEL HEREA despre TRĂIREA SĂPTĂMÂNII LUMINATE (video)

30-04-2019 2 secunde Sublinieri

 

 


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “BISERICA DIN PĂTRĂUȚI, mesajul iconografic special ale ctitoriei sfântului Ștefan cel Mare (reportaje VIDEO). Cu Părintele GABRIEL HEREA despre TRĂIREA SĂPTĂMÂNII LUMINATE (video)

  1. Hristos a înviat!
    Este drept că „studiile” părintelui Gabriel au o aparență ezoterică și pare că nu ar exista vreun specialist pentru un asemenea domeniu și toți se pot simți depășiți de subiect (până și ministrul Cercetării sau cercetătorii de la Institutul de Fizică Atomică). Dar e suficient un dram de bun-simț ca să înțelegi că țânțarul nu e armăsar și că bisericuța de la Pătrăuți, cea mai mică, mai modestă și mai nedeterminată static dintre toate ctitoriile ștefaniene, nu are cum să fie o „«navă cosmică» așa cum nu mai fusese construită niciodată” până atunci. S-ar putea să ni se pară că aducem un serviciu Bisericii, arătând că noi „n-am fost proști” și că stăpâneam o știință ca nimeni alții, dar ne vom face de râs atunci când se va vădi că ne-am fălit cu o cacealma, cu o „făcătură”. Și, încercând să pretindem închipuite performanțe „științifice”, ignorăm realele calități ale bisericuței și ale Ortodoxiei: simplitate, discreție, farmec inefabil, tainică armonie. Negreșit meșterii noștri medievali au avut o știință a zidirii, dar nu făceau „nave cosmice” și nici nu urmăreau „cai verzi pe pereți”. Poate vi se par dure aceste cuvinte. Părintele Gabriel îmi este prieten. Mi-a cerut părerea despre preocupările sale, în urmă cu doi ani. Am încercat, de atunci, împreună cu mai mulți prieteni, apropiați de el și de domeniul pe care îl cerceta, să lămurim, cu cât mai mare atenție, cât se poate lămuri din aceste aspecte. A sfârșit prin a-mi cere să nu mai încerc să-i aduc niciun argument, pentru că „laptele e vărsat” deja. Ortodox și științific. Dacă apreciați că aveți o responsabilitate pentru ceea ce publicați, dați-mi o adresă de e-mail (prin e-mail-ul meu), unde să vă trimit studiile părintelui și părerile pe care le-am schimbat, adunate în două texte. Și judecați cu propria minte. Bineînțeles că nu doresc publicarea acestui mesaj. M-am lămurit că nu am capacitatea de a-l ajuta în vreun fel pe părintele Gabriel, la nivel intim, personal, și nu am nicio dorință de a provoca un scandal public. Asta a fost și intenția noastră, de a nu ajunge părintele să se expună public (pentru că are multe lucruri bune făcute și un bun renume). Dar se pare că și-o dorește. Numai să nu vă faceți și voi responsabili de „sângele” lui, promovându-l fără discernământ. Nu știm dacă va cădea mai bine din „nava lui cosmică”, decât părintele Hrisostom Filipescu din norișorii lui roz. Sau dacă se va mai ridica, la fel de repede și de bine.
    Doamne, acoperă-ne pe toți cu harul Tău!

  2. @ Bogdan:

    Adevarat a inviat!

    Multumim mult pentru observatii. Te creditam, data fiind incompetenta noastra totala in domeniu, dar vazand emisiunile de la Trinitas si multiplele surse care certificau aceasta naratiune perfect plauzibila (imposibil de verificat de catre noi) am crezut ca este adevarat. Poate totusi ar fi utile si mai multe argumente. Evident, am inteles ca “nava cosmica” este o metafora ecleziala, nu am sesizat nicio trimitere ocultista aici. Deocamdata am pastrat in postare reportajele legate de iconografie, insa nu cred ca ar strica o discutie argumentata, stiintifica, explicativa, mai de folos decat amenintarea cu partasia noastra la un pacat asa de mare… chiar daca postarile de felul asta au destul de putini cititori/privitori.

  3. Nu il cunosc pe Bogdan, dar cred ca are dreptate. Am incercat sa urmaresc reportajul de pe Trinitas cu parintele Gabriel, postat anterior de dvs., dar dupa vreo 20 min. din care nu am inteles nimic, am renuntat. Incercti, va rog, aceasta experienta.
    Sa nu cadem in minunism!

  4. @ menumurorut:

    Pusesem intre ghilimele cuvantul “minune”.

  5. Da, asta vă rugasem și eu, să nu publicați mesajul meu, ci să vă ofer mai întâi în particular o „discutie argumentata, stiintifica, explicativa”. Nu pot și nu are rost să postez aici, la comentarii, texte de zeci de pagini. Un asemenea articol are poate puțini cititori, dar părintele Gabriel are o recunoaștere și o autoritate mare în mediul cunoscătorilor și practicanților de arte bisericești (prin alte lucrări bune anterioare) și, prin aceștia (mai puțin numeroși), poate avea totuși un anume impact în Biserică și în societate.

  6. @ admin

    Da, am vazut asta, ziceam si eu doar asa…
    Oricum, cred ca ar fi interesant de observat ce va urma in acest caz (sa-i zicem asa), cum va fi el prezentat, reflectat, de presa mainstream. Pentru mine nu este lipsit de importanta nici faptul ca in Patrauti se afla cei mai numerosi neoprotestanti din Moldova, procentual vorbind. Sigur, pe vremea lui Stefan era altceva, dar, totusi…
    Cum facea o paralela si Bogdan, se vede ca in ultimul timp, atunci cand apar chestii de ”soc si groaza” la noi in biserica, ele au intotdeauna si un element component alogen dpdv confesional: cazul Hrisostom Filipescu (in relatie cu Radenii), cazul profesorului de religie din Botosani (in relatie cu comunitatea penticostala de acolo) sau cazul de fata.

  7. Adevărat a Înviat!

    Dragii mei, proiecțiile solare simbolice din interiorul bisericilor nu au de-a face cu esoterismul ci cu o știință care se numește „arheoastronomie”. Nici eu nu am putut crede, multă vreme, că avem de-a face cu interacțiuni corelate conștient. Bogdan este martor al faptului că vorbesc de foarte multă vreme despre proiecțiile pe care eu le-am văzut începând cu 2003 (am publicat și o vedere cu o proiecție surprinsă de Dragos Lumpan în 2004 pe Sfânta Masă). Până în 2018 nu am publicat însă nici un rând despre acest lucru, tocmai datorită pericolului ca o asemenea temă să pice în derizoriu datorită slabei documentări.

    În 2018, după 3 ani de supraveghere constantă a monumentului și după confirmări și reconfirmări succesive ale proiecțiilor am decis că este necesar să public. S-a dovedit că am făcut bine: așa am aflat și eu despre arheometrie și despre preocupările istoricilor de artă din Europa privitor la acest tip de alinieri solare simbolice. Faptul că la noi arheometria este doar la început nu înseamnă că suntem mult diferiți de spațiul european. Și când spun european includ aici și spațiile grecești și rusești. Pentru cei interesați, le stau la dispoziție cu studii, cărți și chiar teze de doctorat occidentale și americane în care se discută despre așa ceva.

    Ar fi multe de vorbit, dar mă rezum să spun că se lucrează la trei texte științifice privitor la proiecțiile solare simbolice de la Pătrăuți și la contextul cultural în care se integrează. Îmi pare rău pentru cei care încă susțin faptul că bisericile Moldovei au fost realizate „constructiv” de către meșterii care făceau și construcțiile de lemn, așa cum îmi pare rău pentru pietrele de mormânt occidentale distruse la Suceava în numele acestei teorii. Nu consider că falsificarea istoriei aduce un ajutor duhovnicesc.

    Hristos a Înviat!

    cu drag,

    pr. Gabriel Herea

  8. @pr. Gabriel Herea:

    Adevarat a inviat! Va multumim!

  9. După ce articolul despre proiecțiile solare de la Pătrăuți a fost verificat de 6 (!) profesori asociati redației Gesta și Universității din Chicago, a fost publicat în una dintre cele mai prestigioase reviste ce se ocupă științific de istoria artei medievale în SUA:

    https://www.academia.edu/46887691/_Space_Image_Light_Toward_an_Understanding_of_Moldavian_Architecture_in_the_Fifteenth_Century_Gesta_60_no_1_2021_81_100_co_authored_A_I_Sullivan_G_D_Herea_V_Ivanovici_

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare