“Reforma” (vanzarea si inrobirea) Romaniei: bani multi pentru INFRASTRUCTURA DE COMUNICATII ELECTRONICE a statului si PRIVATIZAREA RAPIDA a cee ce a mai ramas din companiile de stat pe sectoarele strategice

3-05-2011 4 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Programul national de reforma 2011-2013: Opt milioane de euro se vor aloca pentru infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului (ICCES) va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat de Guvern. Prin crearea acestei infrastructuri se urmareste imbunatatirea managementului sistemelor informatice ale statului, iar primii pasi au fost facuti in luna martie 2011 prin infiintarea unui consiliu de coordonare interministerial, se mai arata in document.

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice va fi coordonata de un consiliu interministerial, potrivit unei Hotarari de Guvern (HG) adoptate pe 23 martie anul acesta. Consiliul este format din 9 membri: un presedinte (ministrul Comunicatiilor), doi vicepresedinti (directorul STS si secretarul general al Ministerului Administratiei), secretari de stat din Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul de Finante, Ministerul Justitiei, un consilier al primului ministru si adjunctul directorului SRI.

  • “Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului roman este infrastructura integrata de comunicatii electronice pentru schimbul de date, informatii si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile publice si institutiile statului, precum si pentru companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea entitatilor publice, in schimbul de date, informatii si documente informat electronic cu autoritatile publice“, se preciza in Hotararea de Guvern.

In 2010 autoritatile au luat in calcul infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a vorbit intens anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastructura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In luna ianuarie din acest an, ministrul Vreme prezenta pentru HotNews.ro detalii despre un intranet al statului roman care va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom).

Accelerarea privatizarii si restructurarii companiilor de stat, solutia Guvernului pentru eliminarea arieratelor

Autoritatile romane intentioneaza sa elimine arieratele din economie prin accelerarea procesului de privatizare si restructurare a companiilor din portofoliu, se arata in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat de Guvern. Totodata, executivul estimeaza ca in acest an va atrage circa 2,9 miliarde de lei la bugetul de stat din vanzarea unor participatii la OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Cupru Min.

Conform documentului citat, Guvernul va incerca reducerea arieratelor generate de autoritatile locale si societatile nationale cu capital majoritar de stat prin urmarirea respectarii tintelor indicative convenite in cadrul Aranjamentului semnat cu FMI. Astfel, vor fi adoptate planuri de actiuni strategice si planuri de audit pentru reducerea arieratelor. BNR va monitoriza implementarea planurilor strategice si va audita aplicarea acestora pentru toate societatile si autoritatile locale aflate in program, si va intocmi rapoarte trimestriale.

Executivul are in vedere si accelerarea procesului de privatizare, restructurare si vanzare a societatilor la care statul este actionar, fiind vizate OMV Petrom, Romgaz, Transgaz, Transelectrica si Cupru Min. Totodata se urmareste accelerarea procesului de privatizare a societatilor comerciale la care statul detine pachete minoritare aflate in portofoliul AVAS, in numar de 324. Alte 150 de companii din portofoliul AVAS urmeaza a fi privatizate.

De asemenea, Guvernul vrea sa modifice cadrul legislativ actual in materie de privatizari. “Se va actiona pentru simplificarea documentatiei de privatizare la societatile la care institutia publica implicata detine participatii minoritare situate sub 50% din capitalul social; stabilirea unui termen limita pentru furnizarea de catre societatile comerciale a datelor si informatiilor necesare pentru intocmirea ofertei de actiuni de vanzare; adaptarea dispozitiilor referitoare la vanzarea actiunilor prin metodele de vanzare la ordin si licitatie electronica la noile reglementari privind piata de capital; calcularea pretului de oferta din initiativa institutiei publice, care detine pachetele de actiuni minoritare, pe baza datelor detinute de institutiile abilitate MFP si ONRC, in cazul in care conducerile societatilor comerciale refuza furnizarea datelor si informatiilor solicitate”, se mai spune in Programul National de Reforma 2011-2013.

Se estimeaza ca adoptarea cadrului legislativ in materie de privatizare se va finaliza in ultimul trimestru al acestui an. In Program se arata ca valorificarea la bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 9,84% din capitalul social al OMV Petrom va avea loc in prima jumatate a acestui an, in vreme ce vanzarea unui pachet de cate 15% din actiunile Transgaz si Transelectrica va avea loc in al doilea semestru din 2011. Tot in cea de-a doua parte a anului, statul intentioneaza sa vanda si pachetul integral de actiuni la Cupru Min. In ceea ce priveste vanzarea pachetului de 15% din titlurile Romgaz, aceasta va avea loc in primul trimestru al anului viitor.

La sfarsitul anului 2010, volumul arieratelor acumulate de companiile cu capital majoritar de stat s-a ridicat 4% din PIB.

Legaturi:

Dacă România va rămâne fără producătorii şi distribuitorii de energie de stat, statul român va fi lipsit de componenta logistică a suveranității naționale: va fi lipsit de „spate”, de orice posibilitate de manevră internă şi externă ca urmare a înstrăinării totale a resurselor sale. România va fi, la propriu, la mila intereselor străine, care, pe bună dreptate, nu prea cred în mitologia „casei comune Europene”, atât timp cât interesele naționale ale Germaniei, Franței, Italiei, Rusiei, Marii Britanii, ale Ungariei etc. sunt atât de puternic individualizate. (…)

 

Prin privatizarea unor companii care gestionează direct şi în bună măsură cadre naționale strategice – în cazul de față rezerva de gaze prin Romgaz, interesul public va fi lipsit de capacitatea de reacție în fața derapajelor intereselor marilor corporații europene care sunt parte a unor geopolitici energetice naționale agresive. Companiile europene din România: EON şi RWE (Germania), GDF (Franța), ENEL (Italia), CEZ (Cehia) sunt în bună măsură corporații de stat care fac geopolitică în această parte de lume, adică sunt factori ai proiecției puterii unor națiuni străine, care nu coincid obiectiv cu interesele poporului român. Mai mult, atât Franța cât mai ales Italia şi Germania, au aranjamente construite cu Gazprom (Rusia) care se află în afara ideologiei Europei Unite privind transparența decizională, comunitatea de interese a statelor membre etc. În această situație, Romgaz, împreună cu CEC, Tarom etc., reprezintă ultimele rezerve de reacție ale statului român în câmpul uriaşei bătălii logistice în care se află lumea pentru controlul resurselor energetice, bancare, respectiv transporturi.


Astfel, presiunea FMI‐ului este exercitată tocmai asupra acestui ultim nivel instituțional al interesului public într‐o țară membră, în sensul demantelării acesteia. Probabil că, folosindu‐se de slăbiciunea materială şi ideatică fără precedent a guvernelor româneşti, această organizație încearcă să şteargă definitiv România de pe harta puterilor regionale europene. Probabil că războiul rece nu s‐a terminat. A propos, noi în ce tabără suntem? Dar dincolo de glumă, ce utilitate are o țară membră NATO, aflată la frontierele NATO, fără spate? Curioasă politica FMI, aici, la frontierele NATO.

 


Categorii

1. DIVERSE, Presa, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““Reforma” (vanzarea si inrobirea) Romaniei: bani multi pentru INFRASTRUCTURA DE COMUNICATII ELECTRONICE a statului si PRIVATIZAREA RAPIDA a cee ce a mai ramas din companiile de stat pe sectoarele strategice

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ministrul Vreme decreteaza: orice român va avea o identitate virtuala/ CUM SUNTEM SPIONATI PRIN INTERMEDIUL INTERNETULUI, A RETELELOR SOCIALE SI A MOBILELOR/ Omul Google, Eric Schmidt, atentioneaza legiuitorii europeni sa nu
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UNIUNEA EUROPEANA SI MAREA BRITANIE SE BULUCESC SA NE ADUCA INTERNET LA SATE SI SA NE CONSTRUIASCA INFRASTRUCTURA CIBERNETICA. De ajutor pentru spitale si scoli nu avem nevoie, ca altele sunt prioritatile…
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IDENTITATEA ELECTRONICA revine in PRIM-PLAN: Ministrul comunicatiilor pregateste pentru 2012 identitati electronice pentru fiecare roman… la nivel de… ‘URGENTA MAXIMA’! De ce arde atat de tare?!
  4. Pingback: FMI NE IMPUNE PRIVATIZAREA OLTCHIM, CUPRUMIN SI A COMPANIILOR DIN SECTORUL ENERGETIC. Cuprul si gazele de sist: alte resurse strategice vanate si vandute ale Romaniei...
  5. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
  6. Pingback: [VIDEO] SARACA TARA BOGATA: Emisiunea In Premiera despre CONCESIONAREA bogatiilor naturale ale Romaniei PE NIMIC
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare