Schitul “12 Apostoli” din Vatra Dornei, “ASEDIAT” DE ATACATORI CU CAGULE PE FATA?

19-09-2013 6 minute Sublinieri

schitul-12-apostoli

Pesemne că nu numai în Orientul Mijlociu, realitatea socială ne pune în față biserici creștine atacate și clerici bătuți. În noaptea de 31 august 2013, la ora 1:05 PM, am fost contactat în disperare de cauză de către părintele meu duhovnic, Pr. Filotei, de la schitul 12 Apostoli, din zona Vatra-Dornei (Poiana Negri), cu mesajul: „chemați poliția că suntem atacați și ne omoară”. Este vorba de un schit situat în vârf de munte, în totală singurătate, cu patru viețuitori la care se mai adaugă uneori câțiva pelerini. Desigur că am sunat la 112 și am anunțat poliția.

   Între timp, jaful propriu-zis a durat aproximativ 8 minute. Ce s-a întâmplat, de fapt? În cele ce urmează, am să redau declarația părintelui Filotei, singurul care a avut puterea să riposteze:

           „În noaptea de 31 august 2013, în jurul orei 00:50, am fost atacați de un grup de oameni mascați, între 9-14 persoane. În jurul orei mai sus menționate mă aflam în chilia mea de la et. 1, moment în care am auzit mai multe zgomote puternice la parter. Inițial am crezut că au coborât părinții să pornească generatorul de energie. Zgomotele s-au amplificat, întrucât acestea au ajuns la etajul 1, la care mă aflam și eu deopotrivă, ca atare am ieșit pe hol să văd ce s-a întâmplat. M-am deplasat spre marginea holului să verific cealaltă parte a coridorului, când au tăbărât pe mine 5 bărbați înarmați cu bâte și cu cagule pe față. Am strigat la părintele Ioan și la părintele Varsanufie să iasă pentru că am fost atacați și am strigat să dea telefon la poliție. Drept urmare, a ieșit pr. Ioan, iar o altă parte dintre atacatori s-au năpustit asupra lui, lovindu-l puternic cu bâtele și exclamând: „Dă-i și omoară-l!”. În acest timp, eu nu am știu cum să reacționez, în sensul în care să ripostez sau să mă las bătut, dar când am văzut brutalitatea lovituri aplicate pr. Ioan am smuls bâta de la un atacator și am început să-i lovesc. Doi au fugit pe scări, iar trei au fugit în partea închisă a holului, au spart geamul și au sărit de la etajul 1. M-am întors spre pr. Ioan și l-am eliberat din loviturile care îi erau date, am fugit după atacatori jos, după care m-am întors la chilia părintelui Chiril, găsind alți atacatori care îl păzeau pe el și pe fratele Laurențiu. Hoții au încercat să mă lovească, eu am ripostat, prin urmare aceștia au fugit din corpul de chilii, aruncând cu pietre în urmă, spre ușa de la întrarea în corpul de chilii, pentru a nu putea fi urmăriți.”

Legat de starea celorlalți părinți din timpul jafului, părintele a adăugat:

„Din ceea ce mi-au relatat ceilalți părinți, care au căzut și ei victime hoților, menționez următoarele: Pr. Chiril și fratele Laurențiu au primit câteva lovituri și au fost sechestrați în chilia pr. Chiril, luându-i-se telefonul, spunându-i-se că ei sunt mafia și cerând „banii”. Părintele a răspuns că nu are nici un bun asupra sa. Pr. Ioan a fost cel mai afectat de pe urma loviturilor aplicate(aproximativ 30 de lovituri cu bâta în cap) având capul spart în mai multe locuri și numeroase inflamații și vânătăi.”

  Tragismul situației constă în faptul că, pentru prima dată, după cunoștința mea, hoții nu au urmărit să fure obiecte de valoare fără a fi prinși, ci, din contră, s-au dus mai întâi la călugări să-i „anihileze” într-un stil mafiot. Drept urmare, se impune să tragem un semnal de alarmă. În primul rând, pentru schiturile așezate „la pustie”, mai ales cele în care locuiesc maici: să fie extrem de vigilente! Se pare că retrăim vremuri nesigure pentru credință, iar astfel de incidente nu sunt absolut deloc o joacă, sau motiv de glume proaste. De asemenea, nu aș vrea să cred că un astfel de jaf, aproape cu urmări tragice, vine pe fondul curentului mediatic anticlerical și antieclezial creat și nutrit în ultima perioadă, în țara noastră. Menționez că reprezentanții poliției s-au deplasat la fața locului, au luat probe, iar momentan investighează cazul în vederea întocmirii rechizitoriului.

       Sper ca în următorii ani, nu vom ajunge să vedem în loc de mănăstiri primitoare, cu părinți permanent disponibili și cu locașurile de cult întotdeauna deschise, mici fortărețe cu gratii la geamuri, cu uși de fier, alarme și camere video, care seara pun „lacătul” pe ușă. M-aș bucura, totodată, să știu organele de intervenție ale statului pregătite ca în astfel de cazuri să acționeze cât mai eficient și solidar cu proprii cetățeni.

Autor: Cezar Ungureanu 

Noapte de coşmar pentru patru călugări şi un bărbat care-i ajuta la muncile de la schit, după ce mai mulţi indivizi mascaţi şi înarmaţi cu bâte i-au atacat violent. Scenele s-au petrecut la câteva minute după miezul nopţii zilei de vineri spre sâmbătă, în vârf de munte, şi doar o minune a făcut că cei atacaţi să nu-şi găsească sfârşitul. Chiar dacă au văzut moartea cu ochii, călugărilor li s-a recomandat de către poliţiştii chemaţi să investigheze cazul că ar fi mai bine să se împace cu agresorii, pentru că „aşa este creştineşte”.Călugării cred că se încearcă muşamalizarea cazului, de vreme ce aceiaşi anchetatori le-au cerut să nu vorbească despre acest eveniment cu absolut nici o altă persoană, dar în special cu presa.

Cum s-a petrecut atacul

Atacul s-a petrecut la Schitul Sf. „12 Apostoli”, situat la mai bine de 10 km de Poiana Negri, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 0.50, iar călugării spun că totul s-a derulat extrem de rapid. Părintele Filotei, stareţul schitului, a mărturisit că atacatorii căutau bani, iar pentru a nu fi recunoscuţi purtau cagule de diferite culori.

„Au intrat peste noi între nouă şi 14 persoane, cu cagule şi bâte. Noi stăm la etajul I al clădirii, iar ei au căutat mai întâi în camerele de la parter, iar mai apoi au urcat. Eu am auzit zgomot, iar când am ieşit pe uşă am văzut două persoane care intrau în camerele altui călugăr. Părintele Chiril a fost lovit de mai multe ori, iar după ce l-au culcat la pământ i-au cerut să le dea toţi banii. Au urlat la el şi i-au spus <Taci, că te omorâm>, iar apoi i-au luat telefonul mobil. Fratele Laurenţiu (n.a. – muncitorul care-i ajută pe călugări) a fost tras şi el afară din pat şi culcat la pământ. Patru indivizi au rămas să-i păzească, iar ceilalţi au tăbărât mai departe”, a povestit părintele Filotei.

Stareţul Schitului Sf. „12 Apostoli” a mărturisit că a strigat după ceilalţi doi călugări, dar situaţia a devenit şi mai dramatică.

„Eu am auzit că mă strigă părintele stareţ şi am ieşit afară. Cum am deschis uşa am fost lovit de mai multe ori, iar unii strigau <Să-l omorăm, să-l omorâm!>. Nu am apucat să mă apăr că m-au lovit cu bâtele de mai multe ori în cap şi pe unde apucau”, şi-a amintit părintele Ioan.

Ţiganii au abandonat maşina cu care fugeau de la schit

Stareţul schitului a reuşit să pună mâna şi el pe o bâtă şi a lovit câţiva dintre atacatori, gest care i-a descumpănit pe agresori, care au preferat să se retragă, cel mai probabil de teamă ca vreunul dintre călugări să nu sune la 112. Potrivit părintelui Filotei, unii dintre agresori au ieşit pe scările pe care au urcat, în timp ce alţii nu au mai nimerit uşa şi au sărit pe un geam, rănindu-se în cădere.

„Erau ţigani, pentru că la un moment dat cagula unuia dintre ei a căzut şi aşa ne-am dat seama cine este. După fuga lor, am sunat la o femeie din Poiana Negri, care a alertat Poliţia. Noi ne-am mai întâlnit cu nişte oameni din sat şi am început să-i căutăm pe ţigani, pentru că unul dintre ei a zis în fugă că trebuie să ajungă la maşină cât mai rapid”, a arătat părintele Filotei.

Călugării agresaţi spun că nu au reuşit să-i prindă din urmă pe fugari, în schimb, poliţiştii trimişi la faţa locului ca urmare a apelului la 112 au dat de maşină. Potrivit părintelui Filotei, ţiganii au abandonat maşina şi s-au făcut nevăzuţi.

Poliţiştii, bănuiţi că ar dori să muşamalizeze dosarul

Călugării de la Schitul Sf. „12 Apostoli” sunt de părere că poliţiştii încearcă să muşamalizeze dosarul. Oamenii în sutană au adus şi mai multe argumente în acest sens. Primul ar fi acela că, deşi i-au sesizat încă din noaptea de vineri spre sâmbătă despre incident, oamenii legii au venit la schit abia sâmbătă pe la amiază, fără un criminalist care să ridice eventuale probe care să ajute la soluţionarea dosarului.

„Ne-au spus să nu scriem chiar totul în declaraţii şi că cel mai bine ar fi să ne împăcăm cu cei care ne-au atacat. În plus, ne-au acuzat că am vorbit urât cu ţiganii care culeg afine şi merişoare prin această zonă şi de aceea s-a ajuns să fim atacaţi în plină noapte. Păi dacă nu i-au prins, de unde ştiu ei ce am discutat nou cu ţiganii?. Eu pot să vă spun că ne-am comportat creştineşte cu ţiganii pe care-i bănuim că ne-au atacat. I-am lăsat să doarmă la noi cu o noapte înainte şi nu le-am zis nimic rău”, a arătat părintele Filotei.

Stareţul Schitului Sf. „12 Apostoli” a mai precizat că şi în cursul zilei de ieri a încercat să-şi completeze declaraţia de la poliţie, dar a fost refuzat.

Toate aceste elemente îi fac pe călugări să creadă că poliţiştii nu vor să-şi facă treaba aşa cum trebuie, iar agresorii nu pot fi decât încurajaţi de această pasivitate a oamenilor legii, ceea ce ar putea duce şi la alte acţiuni similare.

Călugării au mai arătat că de şase ani de când se află la acest schit nu au avut nici un fel de incident cu nici o persoană, iar oamenii din Poiana Negri vin frecvent pentru a asista la slujbe.

Poliţia vine cu o altă versiune

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu, a venit cu o altă versiune de anchetă.

Potrivit acestuia, între grupul de călugări şi ţigani s-ar fi petrecut o altercaţie minoră în cursul zilei de vineri, 31 august, în jurul orei 17.00. Epureanu recunoaşte că poliţia a fost sesizată de incident după miezul nopţii, dar fără a putea explica această întârziere dintre ora altercaţiei şi cea a apelului la 112.

„În acest caz nu a existat nici o reclamaţie din partea călugărilor, dar lucrătorii noştri s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, respectiv ameninţare”, a declarat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.

Poliţiştii spun că au recuperat autovehiculul cu care se deplasau ţiganii şi că acesta a fost sechestrat până la finalizarea cercetărilor. Până în prezent, deşi au trecut câteva zile de la incident, iar poliţiştii au şi maşina cu număr de Neamţ a agresorilor, aceştia din urmă încă nu au fost identificaţi.

calugari-schit-12ap


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Schitul “12 Apostoli” din Vatra Dornei, “ASEDIAT” DE ATACATORI CU CAGULE PE FATA?

 1. Foarte, foarte grav… Satana a turbat si ataca pe fata prin slujitorii ei lumesti. Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva, monahi atacati, de parca s-ar gasi averi la manastiri, si inca in varf de munte. Oare foamea de bani a unora certati cu legea sa fie asa de mare si sa nu mai aibe de unde sa fure incat sa se napusteasca asupra monahilor, inca urcand un munte pentru asta? Se pare ca atacatorii erau tigani, de aceea nu cred ca o cauza ar fi curentul antieclezial, ci jaful. Aici se dau mai multe detalii:

  http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-09-04/Calugari-atacati-cu-bate-si-amenintati-cu-moartea-in-miez-de-noapte

  Sa speram ca e doar un incident izolat. Oricum,un adevarat Chuck Norris parintele Filotei, s-a luptat cu atatia si i-a pus pe fuga…

 2. Bine ca a avut taria si luciditatea de a riposta barbateste si crestineste. Si iata ca Dumnezeu i-a ajutat … (caci, sa fim seriosi, fara ajutorul lui Dumnezeu nu s-ar fi speriat asa tare 9-14 insi de reactia unuia singur).

  Probabil altii, din lasitate si frica mascata sub sensibilitate si dragoste pietista de aproape, ar fi stat sa ia bate in cap si sa fie omorati atat ei cat si cei fata de care aveau o raspundere.

  CINSTE PARINTELUI FILOTEI !

 3. @Lucian
  Te rog sa ma ierti, dar mi se pare mie, sau, influentat de alte lucruri pe care numai tu le stii, te cam grabesti s-o iei pe panta, la vale, cu judecarea acelora care ar fi reactionat altfel, sub asemenea soc?
  Lasa, frate, oamenii, sa se manifeste liber, nu le crea dumneata tiparele.
  Unii se blocheaza, pur si simplu, e si asta omeneste. Nu stii ce e in sufletul si in mintea nimanui in asemenea momente, poate nici macar in a ta…

 4. @Lucian: Ca și păr. Paisie Olaru, nu? Că am înțeles că și sfinția sa a avut de pătimit de la niște tâlhari și nu știu să fi fugit cu bâta după ei.

 5. nici a riposta nici a suporta nu cred ca este de judecat, sunt destule pilde din vietile parintilor infatisand ambele ipostaze. Daca nu a reactionat, a primit cu bucurie osanda ca venind de la Dumnezeu, iar daca a reactionat, tot de la Duhul lui Dumnezeu a venit imboldul. Depinde mult si de situatia in care se aflau parintii, poate intr-o alta situatie si-ar fi asumat suferinta si s-ar fi lasat ucisi, cine stie. Reactia parintilor nu-i una de condamnat in niciun caz.

 6. @Lucian:

  Total de acord! Ar fi trebuit sa-i lase “crestineste” pe batausi sa ii omoare pe ceilalti, sau cum? 🙂

  Corect, CINSTE PARINTELUI FILOTEI SI CELORLALTI FRATI! Ma rog pentru ei sa fie la adapost de furia acestor sarmani bantuiti, si sa puna in inimile acelora linistea si pacea Domnului!

 7. Schitul 12 Apostoli (dupa denumirea celor 12 stanci din apropiere) este metoc al Manastirii Putna. Pr. Filotei este “nascut si crescut” duhovniceste la renumita manastire suceveana. Toti 3 parintii sunt persoane foarte blajine, harnice si cu randuiala.
  De retinut, ca Pr. Filotei a reactionat doar in momentul in care a vazut cum este batut pr. Ioan (cel din dreapta, cu privirea in jos).
  Scumpul nostru parinte, Arhim. Arsenie Papacioc, spunea o vorba: “Nu incurajati tiganii!”. Eu va intreb, daca Pr. Filotei nu riposta deloc, s-a gandit cineva care ar fi fost urmarile? Va zic eu: in cel mai bun caz, parintii ar fi fost batuti mar, cine stie cu ce urmari, iar tiganii ar fi plecat bine-mersi, cu sentimentul de VICTORIE. Ei, pai, asta nu ar fi fost o incurajare foarte mare, de a face astfel de lucruri si in alte dati?!
  La schit, de 7 ani de zile, se sta cu toate usile descuiate, zi si noapte. De acum incolo, nu stiu cum se va mai sta…
  Verile, din pacate, misuna pe toata zona aceea, cete-cete de tigani la cules de fructe de padure. Iar tiganii…. ii stim cum sunt, cat “respect” au pentru restul lumii si pentru cele sfinte.
  Nu trebuie sa se creeze un precedent favorabil pentru acestia, ci legea trebuie sa-si spuna clar cuvantul, iar faptasii sa fie pedepsiti! E cel mai important lucru!

 8. Eu credeam ca numai in jud. Harghita si Covasna, pe la Manastirile Romanesti se intampla asemenea ‘actiuni”, dar aici…care ar fi explicatia?!

 9. Si Stefan cel Mare a batut la turci cu mult spor si a ajuns in Ceata Sfintilor!
  Este intradevar un miracol cum au reusit calugarii nostri sa puna pe fuga intreaga ceata de raufacatori mascati. Poate ca dincolo de alte presupuneri, ar fi bine sa luam exemplu si curaj de la aceasta intamplare – asemenetoare pe undeva cu lupta dintre David si Goliat – si sa avem incredere ca in luptele ce vor urma vom putea sa luam si noi “toiagul” credintei si arma noastra care este crucea si sa ne aparam pozitia noastra de popor crestin in fata unor raufacatori globalizati.

 10. – „Nu e iubire mai mare decât să-şi pună cineva sufletul pentru aproapele său”

 11. Ati vazut vreo stire tv despre acest incident? Eu nu. Asa ca nici daca au fost pedepsiti talharii n-o sa aflam. Numai sa nu devina o “uzanta” de acum, sa fie atacate schiturile izolate…

 12. Sa speram ca ramine un caz izolat.

  nu pot sa remarc insa ca ce s-a intimplat acolo frizeaza filmele gen Stalone si Schwartzeneger. Un SINGUR calugar a pus pe fuga o duzina de hoti!!!!! Daca este intr-adevar astfel (si nu vad de ce n-ar fi) inseamna, ca evident, Dumnezeu a intervenit clar in toata afacerea asta. Insa, dincolo de interventia divina nu pot sa remarc cita dreptate avea bunicul meu care compara(contrasta) mentalitatea tiganeasca cu cea….germana (amintiri din razboi): “tiganii sint cei mai lasi, il bati pe unul fug toti. Nemtii sint exact pe invers: trebuie sa-i bati pe fiecare in parte ca sa fii sigur de victorie.”

  Ori ce s-a intimplat la minastire ar fi un exemplu foarte bun.

  Si ar mai fi o morala la afacerea asta. Romania si romanii au ajuns sa se teama de tigani, tiganii au devenit un strat social considerabil ca marime, abuziv si agresiv in compartament. Asta in conditiile in care ei chiar sint suficient de lasi si de dezorganizati, comparati cu alte natii si etnii. Asta ar trebui sa spuna ceva despre noi.

 13. De ce nu mi-ati dat comentariul?

 14. Nu inteleg ce se intimpla cu postarea pe site?

 15. @petra:

  Nimic, pur si simplu nu am fost aici ca sa aprobam.

  Referitor la comentariu, e un pic cam generalist. Cu siguranta exista tigani care, singuri sa fie, mai degraba iti iau viata decat sa dea un pas inapoi sau care scot cutitul doar la o privire mai aiurea, asa cum exista gasti, indiferent de rasa, din care daca liderul sau doi-trei sunt biruiti de adversari, se astern pe fuga.

 16. Vedeti cine sunt tiganii… mai rau este ca in aceste conditii nu o sa se spuna nimic in presa pentru ca sunt minoritate si sunt protejati de cei care au mintile bolnave si cauta distrugerea mojoritatii printr-o mana de inapoiati, violenti lipsiti de orice urma de normalitate in relatiile cu oamenii. Deja se stie ce trebuie facut, sa nu se spuna mai departe si directorii mass media se conformeaza.

 17. Pingback: Inca aun atac talharesc asupra unei manastiri. STARETUL MANASTIRII BISERICANI, JEFUIT SI BATUT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare