Sinodul BISERICII SARBE: Semnarea “ACORDULUI DE NORMALIZARE” dintre Serbia si Kosovo este TRADARE

23-04-2013 1 minut Sublinieri

Biserica ortodoxa din Kosovo_0

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe afirmă într-un comunicat de presă că acordul privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo reprezintă „o trădare a celui mai important teritoriu care aparţine Serbiei de veacuri” şi este, de fapt, o recunoaştere a autorităţilor kosovare, scrie luni ediţia electronică a cotidianului Politika din Belgrad, citat de Agerpres. 

În mesajul semnat de Patriarhul Irineu este semnalat faptul că în acord se foloseşte formula „Belgrad şi Pristina”, ceea ce este un eufemism pentru Serbia şi Kosovo.

„După ce am plătit un preţ atât de mare pentru începerea negocierilor cu UE, fără îndoială preţul pentru aderarea la Uniune va fi recunoaşterea oficială a independenţei kosovare”, se arată în comunicat.

Postul de radio B92 informează că în jur de 10.000 de locuitori din nordul Kosovo s-au strâns luni în oraşul Kosovska Mitrovica pentru a protesta împotriva acordului. 

Mitrovica este un oraş divizat, partea de sud fiind populată de albanezi, iar cea de nord de sârbi. Iniţiatorii protestului au cerut organizarea unui referendum la care oamenii să se pronunţe dacă acceptă sau nu acordul cu Pristina. La manifestaţie au participat şi primarii celor patru municipii sârbe din nordul Kosovo.

Guvernul sârb a aprobat, luni, semnarea acordului privind normalizarea relaţiilor cu Kosovo, act parafat pe 19 aprilie sub egida Uniunii Europene, la 14 ani de la încheierea războiului sârbo-kosovar şi la cinci ani de la independenţa proclamată unilateral de provincia rebelă.

Tot luni, Comisia Europeană a adoptat o recomandare către statele membre UE privind deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, precum şi o directivă privind deschiderea negocierilor pentru un acord de asociere cu Kosovo, a anunţat comisarul european pentru Extindere şi politică de vecinătate Stefan Fule.

Circa 10.000 de sârbi din nordul Kosovo şi alte câteva mii din Belgrad au protestat luni împotriva acordului vizând normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, relatează agenţia bulgară Focus şi AFP, citate de Agerpres.

Manifestanţii au cerut anularea acordului şi i-au calificat drept “trădători” pe premierul sârb Ivica Dacic şi pe alţi responsabili care au iniţiat acordul. “Kosovo este inima Serbiei” şi “Nu Priştinei, nu acordului de la Bruxelles”- se putea citi pe pancartele arborate de protestatari în oraşul divizat etnic Kosovska Mitrovica.
Manifestaţia din Kosovska Mitrovica s-a încheiat după circa o oră fără incidente.

Protestatarii au cerut totodată organizarea unui referendum în Serbia pentru ca “oamenii să decidă dacă să accepte sau nu acordul”. În capitala sârbă Belgrad, peste 2000 de oameni au mărşăluit în centrul oraşului pentru a protesta de asemenea împotriva acordului, cerând anularea acestuia şi demisia unor demnitari sârbi. După luni de negocieri, liderii guvernelor de la Belgrad şi Pristina au anunţat vineri la Bruxelles că au ajuns la un acord de principiu privind normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, ce face referire în special la organizarea administrativă a nordului Kosovo, regiune majoritar sârbă. Uniunea Europeană a acordat anul trecut Serbiei statutul de ţară candidată, dar i-a condiţionat începerea negocierilor de aderare de normalizarea relaţiilor cu Kosovo.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi sarbi, Kosovo, Serbia, Patriarhul Irineu al Serbiei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Sinodul BISERICII SARBE: Semnarea “ACORDULUI DE NORMALIZARE” dintre Serbia si Kosovo este TRADARE

  1. Deci Biserica Serbiei (prin ierarhii ei) se opune cezarului atunci când acesta lucrează împotriva poporului, spre dezbinarea lui și spre distrugerea valorilor lui strămoșești… Bravo lor!

  2. La noi Biserica e rupta de problemele economice si sociale ale oamenilor, de fenomenul exodului tinerilor specialisti, dezinteresata fata de faramitarea si distrugerea tarii.

    Marea preocupare a multora dintre preotii cu functii decizionale e cum sa-i mute pe preoti dintr-o parohie in alta (cum e recenta mutare abuziva si nedreapta a Parintelui Daniel de la Catedrala Sf. Spiridon la Schitul Magureanu).

  3. Exista in lumea ortodoxa riscul ca Biserica sa fie folosita drept portavoce a puterii politice. In istoria destul de recenta s-a intamplat chiar sa fie “construita” o structura paralela bisericeasca, complet subordonata statului, ba chiar infiltrata pana la varf cu ofiteri. S-au produs chiar rupturi, mai mult sau mai putin canonice, unele dainuind pana astazi.

  4. Pingback: Parlamentul Serbiei a votat ACORDUL DE "NORMALIZARE" cu KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare