STS va gestiona BIG BROTHERUL pentru turisti

24-08-2012 3 minute Sublinieri

Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), contestat de hotelieri pentru că ar încălca intimitatea turiştilor, prin care vor fi înregistraţi “în timp real” turiştii cazaţi în hoteluri şi pensiuni, va fi gestionat şi auditat de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

“SIET este o aplicaţie informatică implementată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care cuprinde informaţii cu privire la structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare, clasificate, şi care înregistrează în timp real turişti cazaţi în structurile de primire turistice clasificate. Operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare au obligaţia să respecte şi să aplice integral prevederile prezentei ordonanţe”, potrivit unui proiect de ordonanţă de Guvern elaborat de MDRT.

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a cerut Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), într-o scrisoare transmisă în luna ianuarie, să nu introducă Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat. MDRT a explicat la începutul anului că sistemul va ajuta atât la acumularea de date statistice, cât şi la combaterea evaziunii fiscale. În plus, prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional vor putea fi reperate mai uşor.

Potrivit noului proiect de act normativ, MDRT are acces la date anonime, respectiv număr de înnoptări, număr de persoane cazate, pe care le va pune la dispoziţie Institutului Naţional de Statistică pentru cercetare statistică, iar Ministerul Administraţiei şi Internelor are acces şi la datele personale.

În nota de fundamentare se menţionează că pe termen mediu şi lung sistemul va crea un impact pozitiv, “în sensul că se va reduce fenomenul de evaziune fiscală prin înregistrarea în timp real a turiştilor” care se cazează în structuri de primire turistice.

“Evidenţierea reală a veniturilor obţinute de operatorii economici va determina creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului. Acest program electronic va permite obţinerea, în orice moment, a unor informaţii cu privire la circulaţia turistică la nivel local, regional şi central, având două componente principale: o bază de date privind structurile de primire turistice şi un sistem de înregistrare şi raportare a turiştilor cazaţi”, se mai arată în nota de fundamentare.

Astfel, prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, vor putea fi sancţionate de către instituţiile îndrituite şi tentativele sau faptele de neînregistrare a turiştilor.

În momentul în care proiectul va intra în vigoare, structurile de cazare vor fi obligate să asigure la sosirea turiştilor completarea formularului “Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor”.

Completarea fişelor de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor se face de către fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetăţenii români sunt buletinul, cartea de identitate, paşaportul, carnetul de marinar sau licenţa de zbor, iar pentru cetăţenii străini sunt paşaportul, carnetul de identitate, legitimaţia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenţa de zbor. Elevii instituţiilor militare de învăţământ se vor caza cu buletinul, cartea de identitate sau, după caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimaţia).

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, completate şi semnate de turiştii cazaţi, se preiau, împreună cu actele de identitate, de către recepţioneri, care sunt obligaţi să confrunte datele din fişe cu cele din actul de identitate, să semneze fişele pentru confirmarea completării corecte a acestora şi să restituie imediat actele de identitate turiştilor. Răspunderea pentru completarea corectă a fişelor de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor revine recepţionerilor, care au obligaţia informării turiştilor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi obţinerii consimţământului turiştilor în acest sens.

Fişele de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, indiferent de formatul acestora, se întocmesc într-un exemplar, se grupează în ordine alfabetică şi rămân în cadrul structurii de primire turistică la dispoziţia organelor de poliţie, cu termen de arhivare trei ani, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Obligaţia de a asigura aceste formulare revine proprietarilor sau administratorilor structurilor de primire turistice.

Administratorii structurilor de cazare sunt obligaţi să înregistreze turiştii cazaţi în sistemul SIET, după verificarea de către recepţioner a datelor înscrise în actul de identitate cu cele completate în fişa de anunţare a sosirii şi plecării. Înregistrarea se face prin introducerea în SIET a datelor înscrise în fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor.

Personalului unităţilor de cazare îi este interzis să dea relaţii şi informaţii cu privire la sejurul turiştilor, fără acordul acestora, cu excepţia datelor referitoare la legalitatea şederii lor, solicitate de reprezentanţii autorizaţi ai Poliţiei sau ai autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului. Vizitarea turiştilor în structurile de primire turistice este admisă cu condiţia ca vizitatorul să anunţe recepţia.

Recepţionerii sunt obligaţi să permită vizita numai după obţinerea acordului turistului care urmează să fie vizitat. Vizitatorul poate rămâne peste noapte în camera turistului vizitat numai după anunţarea recepţiei, completarea fişei de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor, înregistrarea în SIET şi în documentele de evidenţă ale structurii, în vederea achitării contravalorii cazării.

Hotelierii sunt obligaţi ca în termen de 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanţei să înscrie structura de cazare în SIET, conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice centrale responsabilă în domeniul turismului.

De asemenea, sunt obligaţi să raporteze zilnic numărul de turişti înregistraţi, cu excepţia celor care prestează activităţi de cazare fragmentat şi care trebuie să notifice în SIET suspendarea temporară a activităţii, respectiv a reluării acesteia. Hotelurile sau pensiunile care activează în zone geografice fără acoperire cu internet au obligaţia să raporteze numărul de turişti înregistraţi în structură, o singură dată pe săptămână, în ultima zi a acesteia (duminica).

Hotelierii s-au plâns în ianuarie că aplicarea sistemului încalcă libera şi neîngradita circulaţie a persoanei şi conduce la transmiterea, fără acordul celui care foloseşte serviciile hotelierilor, a unor informaţii confidenţiale (nume, prenume, act de identitate, data când se află într-un anumit loc etc.), care îi pot crea inconveniente şi neplăceri de orice natură.

“Transmiterea acestor date altor entităţi, fie ele definite prin HG, trebuie să presupună o explicaţie a motivului pentru care se transmit şi o garanţie asupra confidenţialităţii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigură, iar noi nu ni-l asumăm. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri şi ne va îngreuna activitatea” se arată în scrisoarea trimisă MDRT şi semnată în ianuarie de către Radu Enache, preşedintele FIHR.

Potrivit hotelierilor, numărul persoanelor care se vor caza în unităţile turistice va scădea după ce acestea vor afla că datele lor personale vor fi transmise şi altor instituţii în afară de Poliţie şi Parchet.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “STS va gestiona BIG BROTHERUL pentru turisti

  1. Pingback: ROMANIA LUI ORWELL: serviciile si politia s-au dotat cu programe de MONITORIZARE TOTALA a computerelor si smartphon-urilor/ Telefoanele jurnalistilor de la Associated Press ASCULTATE DE FBI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare