SUMMITUL COPENHAGA RISIPIT DE FURTUNILE DE ZAPADA / Cu Vaticanul in frunte catre Guvernarea Globala? / MOARTEA INTERNETULUI? / Tulburari sociale de proportii in Grecia / ROSIA MONTANA, PARTE DIN “TAINUL” CATRE “INALTELE PORTI” CU CARE BASESCU A CASTIGAT IN EXTREMIS “LICITATIA” TRADARII NATIONALE DE LA ALEGERI? (Stiri 18-21 dec. 2009)

21-12-2009 17 minute Sublinieri

UPDATE: cum arata inmormantarea la standarde europene si reactia Mitropoliei Chisinaului fata de protestele amplasarii unei Menora langa statuia Sf. Stefan Cel Mare si Sfant.

globalwarmingBSImage4

Constatam cum politica intrigilor (daca termenul de complot sau conspiratie trezeste prea multe retineri) a fortat obtinerea unui acord la Copenhaga, desi acest acord este mai putin decat s-ar fi vrut obtine. Astfel, negocierile din spatele usilor inchise dintre Obama, puternicii UE si liderii tarilor “emergente”, desi au incalcat regulile ONU, au fost bagate pe gat participantilor sefilor de stat de la Copenhaga prin recunoasterea lor de ONU inaintea incheierii Conferintei. In fine, declaratia cancelarului german, Angela Merkel, spune totul despre ambitiile demiurgice patologice ale liderilor mondiali: “Copenhaga este un prim pas spre o noua ordine climatica mondiala, nici mai mult, nici mai putin“. Asadar, liderii mondiali vor, “nici mai mult, nici mai putin”, nu doar o noua ordine mondiala de ordin politic sau economic, ci o noua ordine COSMICA, o noua si cu totul rasturnata lume in sens de univers.  E adevarat, insa, ca, desi au puterea lumeasca de partea lor si au folosit cat au putut masina propagandistica a mass-mediei, nu au reusit sa impuna un acord “extrem de constrangator” cu privire la incalzirea globala, asa cum ar fi vrut, ceea ce ar fi presupus infiintarea unor institutii mondiale. Asa cum arata declaratiile, insa, si asa cum ne-au obisnuit, elitele globaliste isi vor urmari, in continuare, cu perseverenta, obiectivele lor, alegand politica pasilor marunti si a faptului implinit. Este de remarcat si contextul in care a avut loc conferinta mult trambitata de la Copenhaga, intr-un mod in care arata cum rusineaza Dumnezeu pe stapanitorii acestei lumi: cu un urias scandal legat de divulgarea conspiratiilor “expertilor” ce au falsificat datele reale pentru a “demonstra” ca exista incalzire globala, si cu puternice furtuni de zapada, ger si victime datorita iernii, in SUA si Europa…

 • Mediafax:

Liderii de la Copenhaga nu au reuşit să încheie conferinţa pe tema mediului, în lipsa unui acord

Declaraţia politică ce asociază mai puţin de 30 de ţări, anunţată în grabă vineri seară ca un acord de către preşedinţii american şi francez, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, făcea încă obiectul dezbaterilor între delegaţii sâmbătă, la ora 08.00 (09.00, ora României). Această declaraţie, care prevede limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius în raport cu nivelurile preindustriale, a fost negociată de joi seara între şefii de stat şi de Guvern. Ea asociază în special Statele Unite, Europa şi marile ţări emergente precum China, India, Africa de Sud şi Brazilia. Deşi prevede crearea unui fond special şi a unei sume care se va ridica progresiv la 100 de miliarde de dolari până în 2020, cu prioritate în favoarea ţărilor celor mai vulnerabile, acest acord a fost negociat în secret, în spatele uşilor închise, în contradicţie cu regulile multilaterale ale ONU. “Este vorba despre un acord politic între şefi de stat, nu de un contract, prin care liderii au încercat să relanseze maşinăria”, explica în cursul nopţii ministrul francez al Mediului, Jean-Louis Borloo.

Conferinţa ONU a “luat notă” de Acordul de la Copenhaga împotriva încălzirii globale

Acest acord adoptat vineri de liderii a 30 de state industrializate şi emergente a fost prezentat celor 193 de ţări membre ale Convenţiei ONU privind clima. Termenul a “lua notă” “acordă un statut legal suficient pentru a face acordul operaţional fără a fi nevoie de aprobarea părţilor“, a explicat Alden Meyer, directorul Union of concerned scientists.

 • Hotnews:

Obama, nemultumit de acordul de la Copenhaga

Participantii la Coferinta de la Copenhaga cu privire la incalzirea climatica au ajuns vineri seara la un acord insuficient, potrivit presedintelui Barack Obama. Acordul a mai fost catalogat de presedintele american ca “semnificativ” si “fara precedent”, insa progresele inregistrate sunt “insuficiente”. “Acordul nu va impune constrangeri din punct de vedere juridic. Progresele nu au fost usoare si suntem constienti de faptul ca numai aceste progrese sunt insuficiente”, a declarat Obama. “Acordul va permite fiecarei tari sa isi arate progresele in acest domeniu. Astfel vom putea urmari cine respecta obligatiile reciproce fixate la Copenhaga”, a mai adaugat acest, recunoscand ca un acord legal cu angajamente restrictive este “foarte greu” de obtinut si va lua mult timp. “Am avansat destul de mult, dar mai avem un drum lung de parcurs. Ceea ce am realizat la Copenhaga nu este finalul ci doar inceputul”, a declarat Obama.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca este contraproductiv sa se spuna numai lucruri negative despre summitul de la Copenhaga privind schimbarile climatice, relateaza AFP. “Cei care spun doar lucruri negative despre Copenhaga se asociaza celor care franeaza, in loc sa permita progrese” in lupta impotriva incalzirii climatice, a declarat Merkel, pentru Bild am Sonntag. Copenhaga este un prim pas spre o noua ordine climatica mondiala, nici mai mult, nici mai putin”, a adaugat Merkel. Merkel a propus organizarea unei reuniuni pentru clima in iunie la Bonn, pentru pregatirea conferintei din Mexic de la sfarsitul lui 2010. In 2007, Merkel a obtinut concesii de la presedintele american in privinta climei la summitul G8 din Heiligendamm, ceea ce i-a adus numele “cancelarul climei”. “Acordul de la Copenhaga” anuntat vineri seara de Barack Obama si Nicoals Sarkozy este considerat “insuficient”. Documentul de trei pagini prevede ca obiectiv limitarea incalzirii planetei la 2 grade in raport cu nivelele preindustriale. Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor cu efect de sera in scris pana sfarsitul lunii ianuarie, dar nu fixeaza o data dincolo de care emisiile ar trebui sa scada. De asemenea, prevede 30 de miliarde de dolari pe termen scurt (anii 2010, 2011 si 2012), apoi o crestere a sumei pentru a se ajunge la 100 de miliarde de dolari pana in 2020, destinati mai ales celor mai vulnerabile tari, pentru a le ajuta sa se adapteze la impactul dereglarii climatice. Numeroase ONG-uri au denuntat un fiasco, fiind o mare dezamagire si pentru negociatorii din acest proces: paragraful ce stipuleaza necesitatea de a se ajunge la un tratat “constrangator legal” pana la conferinta pentru clima din Mexic de la sfarsitul lui 2010 nu figureaza in documentul final.

Prin preşedintele Traian Băsescu, România a făcut act de prezenţă, susţinând necondiţionat poziţia UE privind finalizarea unui “document politic extrem de constrângător pentru statele ONU” în privinţa reducerii emisiilor de dioxid de carbon

Cei 193 de şefi de stat şi de guvern prezenţi la Summitul ONU de la Copenhaga s-au arătat cu toţii de acord că temperatura planetei nu trebuie să crească mai mult cu 2 grade Celsius de acum într-o sută de ani. Însă, în ceea ce priveşte mecanismele precise de atingere a acestui obiectiv şi de constrângere a statelor pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate, negocierile au eşuat. “Nicio ţară nu va primi tot ce îşi doreşte”, a mărturisit, ieri, preşedintele Barack Obama – omul de care se legau speranţele că îşi va putea folosi puterea de convingere pentru a se ajunge la un acord. Câtă vreme, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, “noi suntem susţinători necondiţionaţi ai obiectivelor Comisiei Europene”, orice eşec al UE ar putea fi privit şi ca un eşec al României. Un “document politic extrem de constrângător pentru statele ONU”, după a descris preşedintele român ambiţia UE, la plecarea spre Copenhaga, nu a putut fi atins. Pentru ca delegaţii la nivel înalt să accepte, totuşi, să semneze un document comun, din “Acordul de la Copenhaga” a fost eliminată referirea ca anul 2010 să fie termenul-limită pentru încheierea unui tratat constrângător. Or, înaintea etapei finale a negocierilor, purtată ieri, premierul britanic Gordon Brown considera că un termen-limită de şase luni este “maximum acceptabil”. În plus, de-a lungul ultimelor săptămâni, alţi lideri europeni calificau Summitul din Danemarca drept “o ultimă şansă” de a salva planeta de încălzirea globală. Singura concesie pe care documentul o face liderilor UE, convinşi că fără limitatea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) omenirea nu va putea evita un dezastru este promisiunea unei “revizuiri” a obiectivelor sale în 2016. Potrivit Reuters, proiectul final de acord nu conţinea un cuantum exact al reducerilor de CO2 pe care trebuie să şi-l asume ţările dezvoltate până în 2020.

Copenhaga a fost o etapă esenţială pe care trebuie să clădim de acum înainte, prin întâlniri importante prevăzute în lunile care vin”, a adăugat Fillon. Acest acord “prevede pentru prima dată progrese importante în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare şi în special a celor mai sărace”, a spus el.

 • Hotnews:

Gordon Brown invinuieste China si Statele Unite pentru esuarea conferintei de la Copenhaga

Conferinta de la Copenhaga a demonstrat ca ideea unui directorat mondial G2 SUA-China este departe de realitate – analisti

Alarmismul ecologist: Despre Copenhaga si nu numai

Problemele globale ale omenirii si stiinta apocalipticii

Mijlocul anilor ’70 a adus o rasturnare de perceptii si prioritati. De data aceasta intelighentia progresista si responsabila constata ca explozia demografica si epuizarea resurselor naturale condamnau de facto omenirea la extinctie. Vinovata era cresterea economica necontrolata si, evident, sistemul capitalist. Si pentru ca numai o trezire violenta la realitate mai putea salva lucrurile, celebrele analize ale Clubului de la Roma nu mai incercau deloc sa indulceasca situatia: cresterea economica si industriala scapate de sub orice control, populatia la fel, resursele naturale erau ca si epuizate, iar catastrofa ce se apropia “cu o viteza exponentiala” era nu o chestiune de secole, ci de ani.

Pe langa o serie de profetii cu adevarat antologice, acest al doilea val a pus si bazele gandirii cu adevarat stiintifice in noua arta a apocalipticii globale. Astfel, asa cum toti absolventii de invatamant superior din acea perioada au ajuns sa afle, “cunoscutii oameni de stiinta, sotii Donella si Dennis Meadows”, cu legendarul lor super-model si cu un la fel de legendar super-computer, au demonstrat matematic ca “omenirea se afla la raspantie”, precum si urmatoarele realitati: in anul 2000, populatia globala va atinge 7 miliarde si va pune in miscare “o reactie in lant, catastrofala”; terenul arabil va fi epuizat si planeta nu va mai putea sa-si hraneasca populatia; resursele naturale se vor epuiza si ele etc. Pe scurt, “inevitabilul colaps al civilizatiei, in cazul in care cresterea economica nu e oprita imediat si daca nu au loc drastice ajustari ale institutiilor umane”. Ceea ce era o modalitate de a spune: introducerea controlului statului asupra economiei, introducerea controlului intelectualilor progresisti si responsabili asupra statului si “stoparea productiei industriale la nivelul anului 1975”.

Multi isi pot pune intrebarea: de ce tocmai 1975? Sau: cum poate fi luat in serios cineva ce propune o asemenea aberatie, care, dincolo de faptul ca nu era tehnic fezabila, mai era si total imorala fata de tarile subdezvoltate, obligate sa renunte la orice pretentii de crestere economica? Dar acest mister, precum si misterul modului in care omenirea, ajunsa la raspantie , a reusit sa evite colapsul civilizatiei, sa treaca printr-o revolutie tehnologica fara precedent si chiar sa sporeasca suprafata arabila cu 5% in 2000 fara “drastice ajustari ale institutiilor umane” necesita o discutie de sine statatoare. Important pentru discutia de fata este insa ca perioada de glorie a Clubului de la Roma este si momentul in care putem identifica primele raze ale noii teme ce urma sa ajunga sa straluceasca pe firmament incepand cu anii ’90: incalzirea globala. (…)

global_warming_fake

In loc de concluzii

Din pacate insa, alarmismul dezlantuit azi la intesitati fara precedent, impiedica in loc sa ajute o asemenea abordare serioasa si pragmatica. Temele au fost acaparate, politizate, distorsionate si transformate intr-un instrument ideologic de un grup social ce se formeaza si hraneste exact din discursul antisistem: intelectualul public progresist occidental si aliatii sai politici. Acesta, dezamagit de clasa muncitoare, ce l-a tradat pentru afluenta capitalista, a descoperit in grija pentru mediu un substitut pe cat de convenient, pe atat de eficient. Date fiind resursele imense ce ii stau la dispozitie, platformele publice, academice si mass-media, pe care le domina autoritar, acest grup social al eternilor ingrijorati fara grija zilei de maine, gaseste in aceste teme o noua modalitate de a continua razboiul sau secular cu societatea care nu se supune niciodata ideilor sale utopice. Zgomotul si isteria publica pe care ei, politicienii oportunisti si o intreaga industrie a cercetatorilor stiintifici si ONG-urilor ce se hranesc din profetii apocaliptice si alarme false, le provoaca si intretin, ingreuneaza in loc sa ajute o analiza si o evaluare lucida a riscurilor legate de fenomenele climatice sau a modalitatilor de ajustare si adaptare ce ne stau la indemana. Deserviciul facut cauzei pe care, aparent, au imbratisat-o cu buna credinta este imens. Sa retinem insa un lucru : Nu vom putea niciodata intelege nici dimensiunile reale ale fenomenelor naturale in discutie si nici dimensiunile acestui deserviciu facut de ei daca insistam sa discutam in continuare in devalmasie problemele stiintifice ale analizei si masurarii fenomenelor naturale cu problemele analizei social-politice a alarmismului ca fenomen social.

***

glob-scaune 4

Taierea definitiva a accesului, amenzi mari si chiar inchisoare propuse pentru cei care isi bat joc de noile legi

Proiecte de legi de cenzura a internetului isi fac locul in legislatia din Marea Britanie, Australia si Statele Unite pentru ca puterile guvernamentale sa restranga accesul si sa filtreze orice site despre care se crede ca este nepotrivit pentru consumul public.

 • Hotnews:

[Marius Lazurca]: Spre un Guvern global?

Ar fi oare exagerat sa credem ca traim virsta cea mai intensa a diplomatiei?

As spune ca nu, din mai multe motive. Niciodata in dinamica scenei internationale nu au fost angajati atitia actori: state, organizatii regionale sau mondiale, institutii de asistenta, lobby si caritate cu programe extinse la scara internationala, banci si companii colosale, agentii media dimensionate global si religii cu ambitii universale. In al doilea rind, procesele politice nationale nu au fost, probabil nicicind, atit de expuse: tirania nu mai e azi un fenomen discret, dupa cum nu se mai pot disimula coruptia, sau dimpotriva, virtutile unei vieti publice nationale. Asistenta globala – formata din telespectatori, cititori, ascultatori si navigatori virtuali – pretinde sa fie la curent cu cele mai obscure fapte ale actualitatii planetare. Decizia politico-diplomatica se ia azi, prin urmare, in public sau, in orice caz, cu gindul la reactia publicului. In al treilea rind, niciodata agenda globala nu a fost mai abundenta: nonproliferarea nucleara, guvernarea pietelor financiare, dialogul civilizatiilor, problematica populatiei, interzicerea minelor antipersonal si a bombelor cu fragmentatie, combaterea discriminarii si contracararea schimbarilor climatice exprima toate, fara sa epuizeze, materia profesionala a diplomatilor contemporani.

E prin urmare natural sa prolifereze vocile care denunta inadecvarea instrumentelor diplomatice traditionale si care sa reclame aparitia altora noi. In vizor, de mai multa vreme deja, sunt institutiile clasice ale actiunii multilaterale: de la ONU si agentiile sale, la institutiile financiare din sistemul Bretton Woods (Banca Mondiala, Fondul Monetar International). In aceeasi logica se incadreaza initiativele regionale de integrare economica sau militara. Uniunea Europeana, Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, Liga Statelor Arabe sau ASEAN au toate in comun identificarea unui set de interese transnationale si exigenta unei actiuni solidare.

Asistam de o vreme la cresterea exponentiala a sentimentului ca problemele strict locale au disparut si ca aproape orice poate dobandi relevanta internationala: nu doar cursul yuannului, ci si costul proprietatilor imobiliare in Dubai, gripa aviara sau minaretele elvetiene. Nu e asadar surprinzator ca efortul de a defini solutii cuprinzatoare la probleme aparent universale s-a intensificat. Din nou, nu e de mirare ca se vorbeste cu din ce in ce mai mare naturalete de global governance. In al treilea rind, nu e neaparat neobisnuit faptul ca principalii actori diplomatici traditionali – marile puteri, daca doriti – au si capacitatea politica si dexteritatea intelectuala de a se pronunta asupra temei.

E oare uimitor sa regasim Vaticanul intre agentii cei mai activi ai reflexiei despre globalizare? Poate doar la prima vedere si numai daca neglijam vocatia universala a diplomatiei pontificale. Fiindca nu are interese nationale nemijlocite, Sfantul Scaun se pune programatic in serviciul marilor cauze ale umanitatii: fie ca e vorba de libertatea religioasa, fluxurile migratorii, dialogul multicultural si interreligios, schimbarile climatice sau criza financiara, Vaticanul e profund angajat in efortul gestiunii planetare. Il indreptateste nu doar reputatia de autoritate morala neutra, ci si excelenta intelectuala a propriilor experti. (…)

Vaticanul – “cea mai mica dintre marile puteri”, cum se spune – gindeste si actioneaza global. E angajat, prin urmare, nu doar in explicarea globalizarii, ci si in crearea de instrumente conceptuale pentru administrarea ei. Este ceea ce remarca recent si ministrul italian de finanțe, Giulio Tremonti: intr-un comentariu al ultimei Enciclice a Papei Benedict al XVI-lea, oficialul italian saluta clarviziunea cu care acest text propune ”un guvern mondial”. Intr-adevar, paragraful 67 al Caritas in veritate e cum nu se poate mai explicit: ”Pentru a gestiona economia mondiala; pentru a insanatosi economiile lovite de criza, pentru a preveni inrautatirea acesteia si dezechilibre majore; pentru a realiza o necesara dezarmare totala, siguranta alimentara si pacea; pentru a garanta salvarea mediului si pentru a administra fluxurile migratorii, e urgent necesara o reala Autoritate politica mondiala. E o propunere cu multe sanse de a alimenta dezbaterile si de a face, poate, o interesanta cariera.

Joseph Stiglitz: Experienta aproape mortala prin care a trecut economia a scos la iveala depravarea morala a bancherilor – o crasa ipozcrizie, avand in vedere ca actualul sistem bancar e intretinut si legitimat de elitele politice si tehnocratice.

Agenţia americană de Apărare Antirachetă va simula apărarea Statelor Unite în faţa unui atac iranian cu rachete, în ianuarie, în cadrul unui exerciţiu în care va fi folosită cea mai nouă tehnologie antirachetă, au anunţat oficiali ai Pentagonului, citaţi de CNN. Testele anterioare s-au concentrat asupra unei traiectorii a rachetelor care simulează un atac din partea Coreei de Nord, însă testul din ianuarie va avea o traiectorie şi o distanţă asemănătoare celor ale unei rachete balistice intercontinentale lansate din Iran.

Puterile occidentale este foarte probabil să susţină un nou set de sancţiuni contra Iranului pentru refuzul acestuia de a dovedi că nu îşi construieşte arma nuclear, declara şeful militar american. “Cred că semnalele sunt foarte clare că alt set de sancţiuni, altă rezoluţie, vor veni,” sublinia amiralul Mike Mullen, şeful Statelor Majore Reunite a SUA. Administraţia Obama a oferit termen limită până la finele anului pentru ca Iranul să răspundă la seria de propuneri şi să arate dovezi ce să înlăture temerile occidentale.

 • Ziua:

Noua ordine mondiala si istoria

Tensiuni intre Irak si Siria si Iran

Europa de Est ar putea ajunge in situatia Greciei

Premierul grec Georgios Papandreou a făcut sâmbătă un apel disperat la „mobilizare naţională“, pentru ca ţara să poată face faţă crizei economice. „Chem la o mobilizare naţională a tuturor, partide, parteneri sociali, forţe sănătoase din lumea întreprinderilor şi a muncitorilor, îi chem pe toţi cetăţenii“, a declarat Papandreou înainte de începerea dezbaterilor pentru stabilirea bugetului pe 2010.[…] Măsurile nepopulare au fost taxate imediat prin ample proteste. O grevă generală a paralizat ţara joi. Mobilizaţi de comunişti, mii de funcţionari publici şi jurnalişti au ieşit în stradă în peste 60 de oraşe, demonstrând fragilitatea guvernului socialist. Cum în Grecia activează mai multe organizaţii anarhiste, agenţia Stratfor avertizează că în perioada următoare sunt posibile revolte sociale. Mai mult, potrivit BBC, partidele înfrânte de socialişti la parlamentarele din toamnă au anunţat că vor încerca să blocheze măsurile anticriză. Noul guvern socialist de la Atena speră să primească sprijin din partea Băncii Centrale Europene şi a marilor economii din zona euro, mai cu seamă că situaţia din Grecia a dus la cea mai puternică depreciere a monedei euro în raport cu dolarul din ultimele trei luni. Ministrul elen de Finanţe, George Papaconstantinou, un economist şcolit la Londa, a întreprins deja vizite în Franţa şi în Germania pentru a se asigura că ţara sa nu va repeta scenariul islandez din 2008, când mica naţiune nordică a ajuns să ceară un împrumut din partea Rusiei, chiar dacă Grecia face parte din zona euro, în timp ce Islanda nu este membră UE.

Un email pe care l-am primit şi care probabil circulă la greu prin spaţiul virtual autohton mi-a atras atenţia asupra unui anume tip de manipulare care cred că merită dezbătută! Este vorba de un aşa-zis interviu cu un bancher străin publicat pe blogul lui Iulian Urban în data de 4 decembrie. Un interviu în care bancherul dezvăluie cum el şi camarila lui au pus la cale înrobirea ţărişoarei în care trăim.

Sârbii, macedonenii şi muntenegrenii pot circula fără vize prin statele din Spaţiul Schengen. De această facilitate beneficiază doar cei care posedă paşapoarte biometrice, ceilalţi vor avea în continuare nevoie de vize.

 • Jurnalul:

OZN în Kremlin?

Tokyo a fost lovit de 100 de cutremure în doar câteva ore!

Cutremur de 3,6 grade pe scara Richter, în Vrancea

***

hpv1

Oficialii Ministerului Sănătăţii au decis ca medicii de familie şi cei din şcoli să poată imuniza gratuit orice tânără între 12 şi 24 de ani. Ministerul Sănătăţii (MS) a decis extinderea campaniei de vaccinare contra virusului HPV, implicat în apariţia cancerului de col uterin. Astfel, nu vor mai fi vaccinate doar fetiţele de clasa a VII-a şi a VIII-a, ci şi cele din licee, universităţi, colegii. Practic, toate tinerele între 12 şi 24 de ani care vor dori să se imunizeze vor putea să o facă gratuit prin medicii de familie sau la cabinetele şcolare. „Am decis să extindem campania, deoarece nici acum, la a doua încercare, nu am reuşit să convingem prea multe tinere”, a explicat Cezar Irimia, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

12.000 de tinere vaccinate

Cezar Irimia susţine că extinderea campaniei nu are legătură cu termenul de expirare a dozelor ce se află în depozitele Unifarm. Dozele din primele loturi expirau în septembrie 2010, dar acestea au fost folosite. Restul produselor vor expira în 2012”, susţine Irimia. El a precizat şi că multe dintre dozele nefolosite au fost preluate de cele două companii, Merck Sharpe and Dhome şi GlaxoSmithKline, şi folosite în alte ţări (deci aceste companii au refolosit dozele deja cumparate, pe bani, evident, in alte tari. Ce afacere tare, pe timp de criza! Sa iei banii de doua ori pe acelasi produs! – n.n.). „Nu îşi puteau permite să le lase în depozitele noastre şi să expire nefolosite”, a precizat Irimia. Prin intermediul campaniei derulate de MS s-au vaccinat peste 12.000 de tinere. În prima campanie, desfăşurată în timpul mandatului liberalului Eugen Nicolăescu, doar 2.500 de părinţi au acceptat ca fetiţele lor să fie vaccinate. Cea de-a doua campanie, începută de ministrul PSD-ist Ion Bazac şi continuată de PDL-istul Adriean Videanu, a reuşit să „atragă” 10.000 de tinere. „Sperăm ca numărul tinerelor vaccinate să crească prin extinderea campaniei la medicii de familie şi în cabinetele din şcoli şi universităţi. Practic, nu am făcut altceva decât să creştem accesul la acest vaccin”, susţine Oana Grigore, consilier la MS.

Refuzul cetăţenilor din Germania şi Spania de a se vaccina a lăsat guvernele celor două ţări cu stocuri excedentare de vaccin împotriva gripei noi, pentru care caută acum cumpărători, transmite Agerpres. Berlinul vrea să vândă cel puţin două milioane doze (din totalul de 50 milioane comandate), iar guvernele landurilor poartă negocieri, pe moment fără rezultat, ca producătorul britanic GlaxoSmithKline (GSK) să reducă livrările. “Returnarea cantităţilor în exces de către Spania şi Germania creează riscul unei reduceri cu 15% a veniturilor acestor companii din vânzarea vaccinului pandemic”, estimează analişti ai Morgan Stanley, citaţi de Reuters. Potrivit acestora, dacă imunizările se desfăşurau cum era planificat, GSK ar fi avut venituri de 3,6 miliarde USD, Sanofi-Avensis, 1,1 miliarde, şi Novartis, 600.000 pe ultimul timestru din 2009 şi primul trimestru din 2010.

Semnal de alarmă din partea specialiştilor în sănătate, în prag de sărbători. Numărul deceselor cauzate de gripa nouă va creşte în rândul bolnavilor cronic din ţările din Europa, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Ţara noastră se află deja printre ţările cu cea mai rapidă răspândire a virusului gripei noi, cu peste 5.000 de cazuri de îmbolnăviri şi 29 de decese până în prezent.

Congresul spaniol a aprobat un proiect de lege care permite tinerelor de 16 ani să facă întreruperi de sarcină fără acordul părinţilor. Este un moment important în Spania, o ţară în mare parte catolică. Guvernul socialist, care a iniţiat legea, consideră că actuala legislaţie “umileşte” femeile gravide. Pe de altă parte însă, mulţi părinţi consideră că legea ignoră opinia publică, relatează Reuters. Astfel, conform unui sondaj realizat la nivel naţional, mai bine de 60% dintre cei intervievaţi se declară împotrivă. Organizaţia cu cea mai mare vizibilitate este Forumul Familiei, al cărui preşedinte, Benigno Blanco, vede legea ca fiind împotriva dorinţei societăţii. În Madrid, unde au fost organizate, deseori, proteste privind diferite proiecte legate de avort, oamenii de pe stradă au împărtăşit opinia forumului, întrucât nu sunt de acord ca fete de 16 ani să nu fie obligate să le spună părinţilor despre sarcină sau despre avort. În opinia spaniolilor, această măsură va crea un dezechilibru emoţional tinerelor, întrucât nu vor mai fi obligate să caute sprijinul părinţilor. Cei 184 de politicieni au votat acest proiect legislativ în cadrul căruia se mai legalizează avortul pentru sarcini de până la 14 săptămâni. Până în acest moment se permite întreruperea la o sarcină de 14 săptămâni doar în cazuri de viol, anomalii ale fătului sau când starea fizică şi psihică a mamei este în pericol. În plus, se va putea realiza o întrerupere de sarcină şi la 22 de săptămâni dacă se va considera că mama sau fătul prezintă riscuri medicale majore. Procedura este una controversată, dacă este să ţinem cont de faptul că, până de curând, în Spania, avortul era considerat o crimă. Conform procedurii, proiectul propus de guvernul socialist urmează să fie dezbătut de Senat.

Gor Shirdel, un doctor originar din Irlanda, care practica medicina in Kiev, Ucraina, pretinde ca a vindecat doi pacienti de SIDA. “Nu cred ca SIDA este incurabila. Un sistem imunitar slab este o problema pe care o avem in ultimii 200 de ani. Poate fi rezolvata. Virusii descoperiti in sangele bolnavilor de SIDA nu sunt cauza bolii, ci o consecinta a imunodeficientei”, a declarat doctorul. Potrivit lui Shridel, lumea crede ca SIDA este incurabila deoarece doi doctori, americanul Robert Gallo si francezul Luke Montanye, au reusit sa convinga pe toata lumea, la inceputul anilor 1980, ca SIDA este provocata de “virusul imunodeficientei umane” sau HIV. Insa, nimeni nu poate descoperi existenta virusul in corpul uman. Bolnavii de SIDA sunt diagnosticati prin teste care identifica anticorpii din sange si nu HIV-ul.

4. Toate medicamentele sunt bune, dar cele mai bune sunt cele de pe urma cărora câştig şi eu stimulente. În curând, stimulentele pe care mi le plătesc companiile farmaceutice îmi vor depăşi salariul.

***

… Spre deosebire de Mediu, Transporturi sau Comunicatii, Cultura are, nu poate sa nu aiba, un nume si un chip. Nu poate fi redusa la cifre. Nu exista cultura “in general”. Exista cultura azteca, maghiara sau romana, dar nu cultura. Exista patrimoniu national daca exista natiune, iar natiunea asta are un nume/chip – altminteri ne intoarcem la Babele. Joseph de Maistre, parca, zicea ca a intalnit persani, a intalnit francezi sau englezi, dar n-a intalnit oameni – nu oamenii abstracti pe care-i preamarea Revolutia Franceza… Oricum, trecut prin mai multe culturi – de la olteni la motzi, de la francezi la americani si de la americanii din sud la aia din midwest, de-un lucru sunt convins – nu poti. Nu poti sari peste umbra. Pana si umbra are un chip.

***

Sf-Grigorie-Palama

Luând act de acţiunile săvârşite de un grup de creştini ortodocşi în ziua de 13 decembrie în grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Biserica Ortodoxă din Moldova îşi manifestă dezacordul faţă de modalitatea de protest aleasă de creştinii adunaţi acolo. În acelaşi timp, considerăm nebinevenită instalarea simbolului de cult evreiesc într-un spaţiu public care este strâns legat de istoria şi credinţa poporului nostru, cu atât mai mult că “Hanuca” este o sărbătoare religioasă calificată de cărţile de cult iudaice drept “ritual al sfinţirii”, semnificând biruinţa poporului iudeu asupra ne-iudeilor. Alegerea locului de instalare a Menorei considerăm a fi nepotrivit deoarece parcul este numit în cinstea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, supranumit Mare şi Sfânt pentru calitatea deosebită de apărător al credinţei strămoşeşti. Considerăm că acest neplăcut incident din centrul capitalei putea fi evitat dacă Menora iudaică ar fi fost instalată în preajma memorialului victimelor holocaustului. Apelăm pe această cale şi la autorităţile municipale, care în momentul sancţionării şi coordonării manifestaţiilor cu caracter confesional să i-a în consideraţie părerea majorităţii covârşitoare, care împărtăşeşte credinţa ortodoxă. Mitropolia Moldovei are o atitudine respectuoasă faţă de sentimentele şi convingerile religioase ale membrilor cultelor înregistrate legal pe teritoriul Republicii Moldova şi se aşteaptă la acelaşi tratament din partea acestora.

La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit al Veriei Naoussei și Kampaniei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Elene și Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice au hotărât trecerea în rândul sfinților a părinților, fraților și surorilor Sfântului Grigorie Palama, cu ziua de pomenire în prima duminică de după data de 14 a lunii noiembrie, a fiecărui an. Slujba canonizării noilor Sfinți ai Bisericii Ortodoxe va avea loc în Veria, Grecia, în zilele de 19 și 20 decembrie a.c., întrucât aici, la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfântul Grigorie Palama, împreună cu cei doi frați ai săi după trup, monahii Teodosie și Macarie au viețuit cinci ani într-o peșteră din apropierea mânăstirii. Tot la Veria, la o mănăstire de maici de la marginea orașului, actuala biserică a parohiei Sfântul Sava, a cărei absidă a altarului se păstrează intactă încă din secolul al nouălea, au viețuit, în aceeași perioadă, monahiile Epicharis și Theodoti, surorile după trup ale Sfântului Grigorie. S-a hotărât, de asemenea, trecerea în rândul Sfinților a părinților trupești ai Sfântului Grigorie, a monahului Constantie și a monahiei Kali, despre ale căror viață îmbunătățită scrie Sfântul Filotei Kokkinos, Patriarhul Constantinopolului.

„Am ieşit din cuşcă şi am nimerit în laţ”

Unde suntem acum, după 20 de ani?

Am fost la Frankfurt şi am stat de vorbă cu o jurnalistă. „Domnul Puric, sunt 20 de ani de când s-a prăbuşit Zidul Berlinului”, a spus ea. Nu, i-am zis, sunt 20 de ani de când sărbătorim că s-a prăbuşit peste noi. Noi suntem sub ruine, suntem consecinţe.

E mai rău decât înainte de 1989?

Da, pentru că e sindromul ăsta, cum zice proverbul românesc: „Să te ferească Dumnezeu de pasărea care a ieşit din cuşcă şi a nimerit în laţ!”. Nu mai e graţia pe care o vedeam noi. Am fost pionier, UTC-ist şi m-au făcut şi membru de partid. M-au rugat, nu m-au obligat. Dar era o subversiune. Era o tensiune. Ştiam. Acum nu mai e. Acum nu mai ştii.

De ce nu mai există acea trezvie?

Sunt două lucruri care au operat. Înainte era imaginea de tip schizofrenic, comunistă. Tu, buricul pământului. Nu credea nimeni în imaginea aia. Ziceam: „Bă, dacă pleacă ăsta, cu ăştia…” Aveai fragmentul ăla de sănătate mintală. Acum nu-l mai ai. Din cauza intelectualităţii noastre graţioase de după ’89 s-au bombardat toate reperele. Dacă putem vorbi, până în ’89, de o imagine care a creat un comportament schizoid dublu, cealaltă, de după ’89, a creat un cancer de tip leucemic. Ce ne-au distrus? Modelele culturale, tradiţiile, familia, biserica, credinţa. Prin ce? Prin desacralizare, prin demitizare. Ei trăiesc din CNP, din buletin. Deci n-au poveste. Oamenii aceştia sunt numărul „2456″. Ia-i povestea omului şi l-ai distrus, l-ai făcut o cărămidă. Desacralizare, demitizare, băşcălizare, minimalizare, spirit dilematic, ca să nu spun mai mult – şi nu al certitudinii. Eu nu am dileme asupra mamei sau asupra bunicului.

Credeţi că e bine să n-avem dileme?

Dilemele sunt utile într-un spaţiu în care pot să creeze o fertilizare a minţii, dar nu într-un spaţiu în care pot să producă o distrugere, o degenerare. Eminescu spune că Biserica Ortodoxă e maica poporului român. De ce te legi de mama? Sunt lucruri care se dezbat şi lucruri care nu se dezbat. Ortodoxia este pentru poporul român ca şi limba română – nici facultativă, nici obligatorie. Pur şi simplu este! […]

„Să te ferească Dumnezeu de Biserica sforăitoare”

Se mai poate vorbi astăzi despre teologie luptătoare în Biserica Ortodoxă Română?

Aşa cum zicea Eminescu, să te ferească Dumnezeu de Biserica sforăitoare. Am zis că daca vreau să mă culc, mă uit la „Trinitas”. Ei teologhisesc acolo într-un cerc închis. Aia e ultima instanţă unde trebuie s-o faci. Există creştini adevăraţi şi există creştinism din ăsta neexplicit, mai degrabă implicit – în oameni, într-un gest, în atitudini, în inima noastră. Încă mai găseşti mari sfinţi duhovnici. (…)

Ce înseamnă să fii european, în viziunea dumneavoastră?

Dacă vrei să faci din fiul tău european, aruncă-l în neant! Jean Jacques Rousseau sesiza un paradox pe la 1700 şi ceva. Şi atunci erau suprastructuri statale, imperii şi catolicismul, care funcţionau pe macrostructură. A sesizat o comunitate europeană: nu mai e niciunul german, spaniol, francez – toţi suntem europeni. Şi el ce-a constatat: nimeni nu mai urăşte pe nimeni, dar nici nimeni nu-şi mai iubeşte ţara. Însă peste 100 de ani a început o febră naţionalistă.

 

Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat. Primul pas a fost făcut sâmbătă de către Papa Benedict al XVI-lea, care l-a proclamat drept venerabil pe predecesorul său. Urmează o etapă în care se vor analiza miracolele înfăptuite în timpul vieţii de fostul suveran Pontif. Presa italiană scrie că întregul proces se va încheia anul viitor. Papa Benedict al XVI-lea l-a proclamat drept venerabil pe predecesorul său Ioan Paul al II-lea. Gestul vine după aprobarea din 17 noiembrie a decretului prin care se recunosc virtuţile eroice ale lui Karol Wojtyla.


Categorii

Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva sanatatii, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SUMMITUL COPENHAGA RISIPIT DE FURTUNILE DE ZAPADA / Cu Vaticanul in frunte catre Guvernarea Globala? / MOARTEA INTERNETULUI? / Tulburari sociale de proportii in Grecia / ROSIA MONTANA, PARTE DIN “TAINUL” CATRE “INALTELE PORTI” CU CARE BASESCU A CASTIGAT IN EXTREMIS “LICITATIA” TRADARII NATIONALE DE LA ALEGERI? (Stiri 18-21 dec. 2009)

 1. Libertatea in biserica dupa 20 de ani, o emisiune “tare” cu invitati “tari” ,merita ascultata http://www.trilulilu.ro/vylyca84/a8b23741596ce0

 2. Foarte interesanta emisiunea. Am ascultat-o in direct duminica seara, pe Romania Actualitati. Cristian Curte a avut invitati pe Pr. Coman si Pr. Ionel Ungureanu, iar prin telefon pe Mircea Platon si pe Radu Preda. Tema emisiunii a fost Libertatea in biserica dupa 20 de ani.

  Cei invitati prin telefon au avut discursuri foarte curajoase, directe, cu vedere de ansmblu si panorama. Pr Coman, saracu’, se invarte in cerc si nu vrea sa iasa, ba chiar ii invita pe ceilalti sa se culpabilizeze, sa-si faca autodemascarea, sa-si recunoasca defectele. Merita ascultata…

 3. Pr Coman “saracu'”, draga domule Puscasu, a avut un discurs forte corect iar invitatia pe care a lansat-o – incepe cu tine daca vrei sa schimbi lumea in care traiesti, asumarea crucii la nivel personal – mi se pare singura cale de actiune cu adevarat constructiva, pozitiva, reala. Restul… forme fara fond… notiuni amestecate in intunericul mandriei… Sa ne lumineze Dumnezeu cu harul Sau, sa putem deosebi graul de neghina in ogorul propriei noastre inimi.

  Hristos se naste iar in lume, se naste cu adevarat si in inimile noastre, a fiecaruia dintre noi? Sta la usa si bate… Marea mila a Domnului… numai ea mai tine lumea asta…

 4. @ Miruna:

  In sine, indemnul este corect, problema este cum este folosit, daca nu vine cumva ca un subtil indemn la ne-marturisire, doar sub pretextul de a ne ocupa de noi insine. Pentru ca aceste lucruri nu trebuie contrapuse, nu se exclud unul pe altul: plivirea in gradina propriei inimi si vieti cu marturisirea sociala, cu denuntarea minciunii si smintelii care inghite sufletele in jurul nostru. Apropo tocmai de apelul la a nu fi ipocriti, in mod realist, cele doua lucruri trebuie sa mearga impreuna. Iar ceea ce Ionel Ungureanu observase, corect dupa parerea noastra, este ca cine se prihaneste si se caieste pentru un rau facut sau pentru ca nu-si face datoria suficient este necesar sa caute nu doar sa deplanga propria scadere, propria nevrednicie, ci sa o si indrepte, aceasta fiind adevarata pocainta, iar nu simpla lamentatie. De aceea spunea Sf. Ioan Botezatorul: “aduceti ROADE vrednice de pocainta”, adica sa si indreptam efectiv ceva in noi, si sa nu-i oprim nici pe cei care pot sa faca ceva si in planul marturisirii, ceva ce noi nu putem sau nu indraznim. Dar nu revolutie, nu reforma, ci – bine zis- restaurare.

  Insa, intr-adevar, este bine mereu sa ne amintim sa incepem cu noi insine restaurarea, schimbarea! Acesta este un accent cu atat mai necesar cand mare parte dintre cei care se ambitioneaza in planuri marete si care taie in stanga in dreapta fara discernamant chiar nu au facut decat un pospai de pocainta (metanoia) launtrica ei insisi, cerand altora ceea ce ei doar teoretizeaza. E important de luat aminte mai ales pentru cei care exceleaza in criticism, adesea in duh lumesc si in mod steril si zgomotos, ori in proiecte exterioare care mai de care mai pline de parere de sine sau mai utopice. Intelectualul ortodox sau activistul si marturisitorul ortodox nu trebuie sa se creada dispensati, in numele “adevarului” (sau “dreptatii”, mai degraba) de implinirea poruncilor Evangheliei. Incepand, fireste, cu smerenia! 🙂

  Dar nu e momentul acum pentru noi certuri si pentru noi dezbinari! “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”.

 5. Pingback: Război întru Cuvânt » “ORA PAMANTULUI”. Cand ideologii noii religii seculare ne sting luminile… sau despre “sarbatorile” Noii Ere
 6. Pingback: ROSIA MONTANA: Proiectul trebuie facut! dicteaza acelasi Traian Basescu. VANZAREA TARII PANA LA CAPAT
 7. Pingback: TRAIAN BASESCU SI ROSIA MONTANA: detalii despre jaful anti-national al secolului
 8. Pingback: Presedintele Traian Basescu sfideaza orice limita a lobby-ului pro Rosia Montana: acolitii lui pregatesc EXPROPRIEREA MUNTILOR ROMANIEI!
 9. Pingback: AFACEREA ROSIA MONTANA: profitul cu aroma prezidentiala al unei companii dubioase care va jefui aurul tarii in schimbul unei catastrofe sociale si de mediu
 10. Pingback: ROSIA MONTANA: cum este pregatit statul roman sa isi cumpere propriul aur. DEMONTAREA UNEI MINCIUNI PREZIDENTIALE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: Batalia pentru resurse: KOSOVO ii vinde lui SOROS uriasele sale zacaminte de carbune. LA ROSIA MONTANA SE DA ASALTUL FINAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 12. Pingback: Inca o proba la DOSARUL MISTIFICARII NUMITE INCALZIREA GLOBALA/ Meteorologii anunta cea mai severa iarna in ultimii 100 ani - Recomandari
 13. Pingback: Acord mondial ”FARA PRECEDENT” pe tema SCHIMBARILOR CLIMATICE. Este primul acord cu caracter CONSTRANGATOR si isi propune un MODELUL ECONOMIC DE DEZVOLTARE | Cuvântul Ortodox
 14. Pingback: Acord mondial ”FARA PRECEDENT” pe tema SCHIMBARILOR CLIMATICE. Este primul acord cu caracter CONSTRANGATOR si isi propune un MODEL ECONOMIC DE DEZVOLTARE | Cuvântul Ortodox
 15. Pingback: Acord mondial ”FARA PRECEDENT” pe tema ”SCHIMBARILOR CLIMATICE”. Este primul acord cu caracter CONSTRANGATOR. Scurt ISTORIC al DIVERSIUNII ECOLOGISMULUI MONDIAL “APOCALIPTIC”- afacere si instrument de control supranational | Cuvântul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare