SUPRAVEGHEREA INTERNETULUI de catre guverne este in crestere

15-11-2012 58 secunde Sublinieri

Gigantul de internet Google a constatat în prima jumătate a anului o creştere a cererilor unor guverne de a obţine date despre utilizatori sau a retrage conţinut de pe Web, potrivit unui raport de transparenţă publicat marţi.

„Este a şasea oară când noi publicăm aceste date şi o tendinţă este clară: supravegherea guvernamentală este în creştere”, a comentat Dorothy Chou, analist la Google, într-un mesaj pe blogul oficial al grupului american, notează AFP, potrivit Agerpres.

În primele şase luni ale anului 2012, Google a anunţat că a primit 20.938 de cereri de la organisme guvernamentale ce doreau să obţină informaţii despre 34.614 conturi de utilizatori, explică ea.

În cele şase luni precedente, numărul acestor cereri a fost de doar 18.257. Şi el este în creştere constantă de la primul raport de acest tip publicat de grup, pentru al doilea trimestru al anului 2009 (12.539 de cereri).

De asemenea, Google afirmă că a primit în prima jumătate a acestui an „1.789 de cereri guvernamentale pentru a retrage 17.746 de elemente de conţinut“. Aceasta reprezintă o creştere semnificativă faţă de cele şase luni precedente „1.048 de cereri”, în timp ce numărul rămăsese relativ stabil de la prima ediţie a raportului (1.031 de cereri).

Conţinutul vizat apărea pe diferite site-uri ale grupului, cum ar fi YouTube sau Google Search, şi poate fi considerat defăimător, că ridică probleme de siguranţă sau de protecţie a datelor cu caracter personal, critică guverne, pornografic, violent, încalcă drepturile de autor. Google nu a dat neapărat curs tuturor cererilor.

Grupul internet oferă de asemenea date detaliate pentru fiecare ţară. În Franţa, de exemplu, a raportat un număr de cereri de eliminare de conţinut mai mult decât dublu (+132 la sută) faţă de precedentele şase luni.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SUPRAVEGHEREA INTERNETULUI de catre guverne este in crestere

  1. Eu nu cred in acele cifre numarul ceilor care sunt monitorizati este mult mai mare la scara larga. Chiar eu am simtit pe pielea mea cand am incercat sa incarc anumite materiale video pe youtube in care faceam anumite dezvaluiri si observam ca sageata mousului meu se misca singura spre x de a inchide pagina fara sa misc mousul.Iar dupa incarcare imi aparea ca nu este bun materialul video si nu il accepta,si pe cautare google la fel de cateva ori se misca singura sageata mousului incercam sa scriu ceva si imi aparea alceva ca si cum alt cineva scria in locul meu.De aceea spun ca numarul este mult mai mare.

  2. @Pufulete:

    Nu e bine sa ne imaginam ca suntem cenzurati la modul acesta atat de direct. Din simplul motiv ca nu e nevoie, nu e necesar. E de ajuns ce se poate face prin indepartarea continutului de web respectiv, nu e nevoie sa umble careva cu propriul nostru mouse in propriul nostru calculator atunci cand lucram noi insine la el.

    Dar suntem de acord ca cifrele reale sunt, probabil, cu totul altele. Oricum, aici e vorba doar de Google, mai sunt si alte companii de internet.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare