TORNADA catastrofala in OKLAHOMA (VIDEO)

22-05-2013 2 minute Sublinieri

24 de morţi, între care 9 copii, s-au înregistrat în urma tornadei care a lovit, luni, statul Oklahoma. Tornada este una dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în regiune, suprafeţe dens populate au fost spulberate în numai câteva minute, relatează în ediţia sa de marţi publicaţia britanică Daily Mail.

ACTUALIZARE 21.25: Preşedintele Obama se implică personal în susţinerea sinistraţilor din Oklahoma. Alături de vicepreşedintele Joe Biden, preşedintele american a promis astăzi că întrega zonă calamitată va fi refăcută din temelii şi i-a asigurat pe cei afectaţi de tornadă că au la dispoziţie toate resursele de care au nevoie:

Ca naţiune trebuie să ne concentrăm acum asupra operaţiunilor de salvare şi asupra muncii grele care ne aşteaptă la reconstrucţia zonei. Am vorbit cu guvernatorul Fallin şi i-am spus să-i asigure pe oameni că vor avea la dispoziţie toate resursele de care au nevoie“.

ACTUALIZARE 17.00: În ultimele ore, echipele de intervenţie au recuperat mai multe cadavre.

Bilanţul este încă provizoriu, a anunţat guvernatorul statului, precizând că sunt şi numeroşi răniţi. Tornada a distrus sute de clădiri, inclusiv şcoli. În oraşul Moore, în şcoala distrusă, se aflau 75 de copii, iar soarta unora dintre ei este încă necunoscută.

Sunt zeci de morţi, sunt şi mai mulţi răniţi, iar printre victime, ceea ce este cel mai grav, se numără şi copii care au fost surprinşi de tornadă în momentul în care încercau să se adăpostească. Recunoştinţa noastră se îndreaptă către profesori, care şi-au pus viaţa în pericol pentru a-i proteja pe copii, către cei care au fost primii care au încercat să-şi salveze semenii de sub dărâmături” a spus preşedintele american, Barack Obama, într-o conferinţă de presă, la Casa Albă.

Cel puţin 10 000 de oameni au rămas fără curent electric. Cele mai afectate au fost parcurile de rulote, folosite de mulţi ca locuinţe. Zeci de vehicule au fost distruse.

Preşedintele american a făcut apel la voluntari, pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

Pe cei care doresc să dea o mână de ajutor în cadrul operaţiunilor de salvare îi îndemn să se prezinte la centrele Crucii Roşii, deschise peste tot în zona devastată. Sunt universităţi care deja şi-au anunţat disponibilitatea de a găzdui familii sinistrate, sunt chiar şi biserici şi companii locale care au pus la dispoziţie spaţiu pentru cei afectaţi de tornadă” a spus Barack Obama.

Victime in urma tornadei

În mare parte a statului Oklahoma autorităţile au decretat starea de urgenţă – ca să poată accesa fonduri federale pentru ajutorul care trebuie dat sinistraţilor.

Dramatismul situaţiei a fost surprins în mai multe înregistrări video realizate de localnici în care apar echipe de salvare care căută supravieţuitori.

Cel mai afectat a fost oraşul Moore, cu o populaţie de 55.000 de locuitori, unde cartiere întregi au fost rase de pe faţa pământului. Viteza vântului în timpul tornadei a atins chiar şi 320 de km/oră.

În ultimele zile, zeci de tornade au lovit zone din Kansas, Nebraska până în Iowa şi Minnesota. Deocamdată nu există o evaluare completă a pagubelor materiale.

O combinaţie precisă de vânt, umiditate şi precipitaţii s-a aflat la baza tornadei ucigaşe de luni din Oklahoma. Cantitatea impresionantă de energie disipată ar fi fost mai mare decât cea a bombei atomice care a distrus oraşul japonez Hiroshima la 6 august 1945, relatează AFP, citată de Agerpres. Ieri după-amiază, National Weather Service i-a atribuit tornadei gradaţia EF-5 (cea mai mare) pentru viteza vântului şi gravitatea pagubelor. Viteza rafalelor de vânt a fost estimată între 320 km/h şi 337 km/h.

Mai mulţi meteorologi contactaţi de AP au folosit măsurători în timp real pentru a calcula cantitatea de energie disipată în timpul furtunii. Estimările lor au fost de 8 până la 600 de ori mai mare decât puterea bombei de la Hiroshima, majoritatea experţilor optând pentru valorile mai ridicate.

În anumite momente, tornada a avut 2 kilometri lăţime, iar traseul pe care s-a deplasat a fost de 27 de kilometri, vreme de aproximativ 40 de minute. Această durată este lungă pentru o tornadă obişnuită, dar nu este ceva neobişnuit pentru una violentă, a explicat cercetătorul meteorolog Harold Brooks din cadrul National Severe Storms Laboratory. Mai puţin de 1% din toate tornadele din SUA sunt într-atât de violente – în jur de 10 pe an, a spus el.

Dat fiind că aceasta a fost cea de-a treia furtună violentă care a lovit suburbia Moore în ultimii 14 ani, unii localnici se întreabă care este explicaţia acestui fenomen, potrivit AP. Este o combinaţie de geografie, meteorologie şi mult ghinion, consideră experţii.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “TORNADA catastrofala in OKLAHOMA (VIDEO)

 1. Mă întreb dacă modelul de economie americană ( mașini cu consum de 15 l/100Km, vile din bușteni de lemn rezultați de la defrișări de păduri și industrie campioană la producția de CO2) nu favorizează astfel de fenomene? Eu aș zice că în ecuația activității economice și mai ales în exploatarea pădurilor, să introducă și dezastrele rezultate apoi să facă bilanțul.

 2. e si vina omeneasca, le mai arata si Dumnezeu puterea, oricum de la ei provin toate problemele pe care le avem si in Europa, au impanzit lumea toata cu tot felul de probleme.

 3. Nu ma pricep la masurarea puterii unei tornade, dar cred ca aceasta comparatie, de nu stiu cate ori mai mare ca o bomba atomica sau nucleara sau …, este o exagerare.

  Cei care au citit si au vazut poze sau filmari despre efectele unei asemenea bombe, isi dau seama ca nici nu poate exista o comparatie.
  O singura asemenea bomba este cu mult mai puternica si mai devastatoare decat orice uragan, tornada s.a.m.d.

  Nu stiu care este scopul acestor comparatii exagerate. Probabil ca trebuie sa fie o stire cat mai senzationala.

  Mila Domnului sa fie peste noi toti.

 4. Cateva zeci de morti? Astia au habar de ce-au facut americanii la Hiroshima?
  Cate mii de oameni ramasi sa se chinuie cu cancer?
  Au vazut umbra de cenusa ramasa din oamenii peste care a trecut socul caloric al holocaustului american la Hiroshima?

 5. S-ar putea sa ma insel si sa nu-mi amintesc bine, dar am citit mai demult ca, in America, exista o lege care restrictioneaza sau chiar interzice constructia caselor din beton si armatura metalica, adica a caselor rezistente si cu durata lunga de “valabilitate”.

  Aceasta lege, din cate imi amintesc, permite doar constructia unei fundatii rezistente, iar restul casei trebuie s-o faci din scanduri.
  Scopul ascuns al acestei legi, ar fi, din cate imi amintesc, imposibilitatea de a o lasa mostenire copiilor, acestia fiind obligati sa ia credit de la banca pentru a-si construi o alta casa sau a o reconsolida pe cea veche.
  Casele din scanduri au o “valabilitate” mica, de maxim 30 de ani. Deci, acea familie (bunici, parinti, copii …), sunt obligati sa ia credit de la banca, la fiecare 30 de ani. In felul acesta, o mare majoritate a populatiei este tinuta in cusca datornicilor bancari, pe durata intregi vieti.

  Uraganele, taifunurile, tornadele … fac distrugeri atat de mari in America, deoarece cladirile sunt din scanduri.

  Nu vreau sa spun ca aceste tornade nu ar evea o forta mare, dar aceasta forta nici nu se poate compara cu forta suflului unei bombe atomice.

  Orice tornada, oricat de mare s-ar cunoaste pana acum, nu a distrus niciodata o cladire de beton si armatura metalica. In cel mai rau caz, sparge cateva geamuri.

  Suflul unei singure bombe atomice, nu doar ca distruge cateva cladiri din scandura, ci pur si simplu pulverizeaza si cladirile de beton.

  Comparatia dintre puterea unei tornade si a suflului unei bombe atomice este mai mult decat exagerata.

 6. @Un crestin ortodox
  Eu am citit despre regulile astea pt costructie a caselor pe acest site care apare cu titlul de ‘Adevarul despre Canada’ :
  http://emigrarecanada.wikidot.com/

  “Incendiu In Canada sau Ce Ramine Dintr-o Casa
  La un bloc de beton, ca in Bucuresti, focul produce pagube insemnate dar in majoritatea cazurilor apartamentul se poate restaura. In Canada locuintele fiind din lemn, un incendiu inseamna, cu rare exceptii, o zona defrisata, bucuria companiilor constructoare de case. Pentru orice imobil ars cineva undeva sarbatoreste cistigarea unui nou contract.”

  si poze:
  http://www.emigrarecanada.php0h.com/Octombrie05.htm
  http://www.emigrarecanada.php0h.com/Septembrie05.htm
  (Remarca: Casele sunt doar placate cu caramida. Desi pare incredibil, toate imobilele prezentate sunt in realitate construite din lemn.)

  http://www.emigrarecanada.php0h.com/FireWall.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare