Vladica Andrei s-a mutat la Cluj si va fi instalat vineri mitropolit. Sa ne rugam acum si pentru Alba-Iulia…

23-03-2011 1 minut Sublinieri

Întâistătătorul BOR va oficia vineri, în timpul Liturghiei ce va fi slujită de sărbătoarea Bunei-Vestiri, ceremonia de instalare a noului arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ.

La slujbă vor participa mai mulţi ierarhi ai BOR, dar şi oficialităţii, fiind invitaţi inclusiv preşedintele României, Traian Băsescu şi primul-ministru, Emil Boc.

Mitropolitul ales al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, şi-a  petrecut azi ultima zi în  Arhiepiscopia din Alba Iulia. Înaltul ierarh s-a prezentat la Cluj cu două zile înainte de ceremonia de întronizare care va avea loc de Buna Vestire.

Ierarhul a ajuns la Cluj în jurul orei 15.00, însoţit, de la Alba, doar de consilierul responsabil cu misiunile şi protocolul, Claudiu Grama. La primele ore ale dimineţii, mitropolitul a avut ultima întâlnire cu studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, unde a predat disciplina “Morala si Spiritualitate Ortodoxa”. Ulterior a convocat o întâlnire cu membrii permanenţi a Consiliului eparhial la finalul căreia, vizibil emoţionat, şi-a luat rămas bun de la preoţii care-l aşteptau în curtea Palatului Arhiepiscopal din Alba Iulia. „Oricum până la alegerea noului arhiepiscop voi veni aici săptămânal pentru a rezolva problemele curente“, a spus IPS Andrei.

Noul arhiepiscop de Alba Iulia va fi ales în cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului. Cel mai vehiculat nume pe scaunul rămas vacant la Arhiepiscopia Alba Iulia este al IPS Ioan Selejan, arhiepiscop de Harghita şi Covasna.Vreau ca noul arhiepiscop să aibă grijă de ce s-a făcut şi să facă şi în plus, să-i iubească pe credincioşi şi pe preoţii de aici“, a mai declarat astăzi IPS Andrei Andreicuţ.

In cei 20 de ani de la întronizarea sa, în Arhiepiscopia de Alba Iulia au fost construite aproape 200 de biserici, zeci de case parohiale, dar a fost dezvoltată si una dintre cele mai mari reţele sociale din ţară, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine şi cămine  pentru vârstnici.

Andrei Andreicuţ a fost ales ca mitropolit  pe 18 martie, de membrii Sfântului Sinod al BOR, cu 29 de voturi din 46 exprimate. Ceremonia de întronizare a noului mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca vineri, 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, când se împlinesc exact cinci ani de la momentul în care IPS Bartolomeu a fost instalat în nou creatul, pe atunci, scaun mitropolitan al Clujului.

Odată ales ÎPS Andrei Andreicuţ mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, trebuie ocupat locul pe care acesta îl lasă vacant la conducerea Arhiepiscopiei Albei Iulia. Credincioştii din această parte a ţării îşi doresc foarte mult un ierarh care să-i semene Înaltului Andrei întru duhovnicie. Şi privirile lor se îndreaptă, cu speranţă, spre PS Vasile Someşanul (n. 1948), epicop-vicar al Clujului şi un foarte iubit părinte şi de către clujeni, pentru blîndeţea, cuminţenia şi tactul său duhovnicesc.

Pe de altă parte, la nivelul Sinodului se vehiculează şi numele ÎPS Ioan al Harghitei şi Covasnei (n. 1951) pentru demnitatea de arhiepiscop al Albei Iulia. Dar nu se ştie dacă ÎPS Ioan va accepta, avînd în vedere că  deja  s-a cam abuzat  de numele său în postura de candidat la cîte o funcţie. Dacă va accepta însă şi va cîştiga de data asta, nu mă îndoiesc că va fi un bun arhiepiscop şi pentru cei din Alba, aşa cum este pentru românii ortodocşi din Harghita şi Covasna.>

Data alegerilor pentru Arhiepiscopia Albei încă n-a fost stabilită, dar e probabil că Sfîntul Sinod nu-i va lăsa pe credincioşi fără episcop de Paşti, căci ÎPS Andrei nu avea acolo un episcop-vicar.

 


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare