SFINTII MARTURISITORI ARDELENI: VISARION, SOFRONIE, OPREA, IOAN SI MOISE MACINIC. Parintele Mihai-Andrei Aldea despre greco-catolicism in Transilvania (VIDEO)

21-10-2011 Sublinieri

[…] Marturia acestor vieti sfinte este cu atat mai importanta pentru noi cu cat ea s-a petrecut la ceea ce istoricii numesc „inceputul istoriei moderne”, apropiata de noi. Dar mult mai important este ca astazi avem marturia unor romani ortodocsi care au ales mucenicia in fata unor imprejurari deosebit de vitrege si de vrajmasesti fata de Biserica Ortodoxa. In veacul al XVIII-lea, Transilvania era sub stapanire straina, aflata in cadrul Imperiului Habsburgic. Catolicismul era in plina ofensiva, incercand, prin Contra-reforma, sa recastige terenul pierdut in fata protestantismului si, prin alte strategii, sa castige in defavoarea a ceea ce era numit „ritul grecesc de rasarit”, adica a Ortodoxiei. Ca de obicei, aceasta ofensiva era pur exterioara, dusa cu armele politicii sau ale diplomatiei si/sau cu arme pur si simplu, adica cu forta armata. Metodele silnice, bazate pe forta bruta, au fost folosite insa asupra popoarelor „proaste”, lipsite de aparare, aflate cumva dincolo de lege si de protectia oferita de aceasta – anume, popoarele ortodoxe, care erau inca de pe atunci caracterizate drept inapoiate.

Metoda folosita de catolicism in ofensiva sa in aceste teritorii lipsite de organizare politica proprie, aflate sub dominatia unor elite care aveau alte credinte si erau de alta etnie decat poporul de jos a fost numita „uniatism”. Alegand sa nu forteze o infruntare directa cu credinciosii ortodocsi, catolicii au imaginat o modalitate mai “diplomatica” de a determina lepadarea de dreapta credinta si primirea ereziilor catolice. Prin uniatie, li se promitea celor aflati sub stapanire habsburgica faptul ca isi vor pastra „ritul” lor de rasarit, adica forma slujbelor, a portului bisericesc etc., fiind adaugat „doar” o recunoastere a dogmelor catolice – rolul Papei, erezia filioque si altele. Cu alte cuvinte, forma se pastra, insa era anulata, golita de substanta, prin cedarile esentiale la nivel dogmatic si jurisdictional.

Aceasta metoda isi pastra avantajul ca putea da celor slabi impresia ca raul facut „nu e asa mare”, si ca, avand in vedere ca se pastrau randuielile (exterioare!) de fapt nu era decat o adaptare inteligenta la exigentele si vitregiile vremurilor. Pentru cei pentru care ortodoxia insemna numai o randuiala exterioara, un simplu obicei mostenit, desigur ca acest „aranjament” gandit de iezuiti a fost cel mai sigur mijloc de catolicizare, adica de… lepadare a dreptei credinte.

Trebuie precizat ca punctul de vedere al Romei nu a evoluat semnificativ de atunci. […]

CITITI in continuare AICI

***

“Nu exista greco-catolici in Romania. Denumirea de Biserica Greco-Catolica Romana este incorecta, deoarece in perioada interbelica Vaticanul in acord cu Statul Roman au introdus cultul greco-catolic ca fiind un rit al Bisericii Romei. Astfel denumirea corecta este de catolici de rit bizantin”.


Categorii

Biserica rastignita, Marturisirea Bisericii, Parintele Mihai Andrei Aldea, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, Sfintii Marturisitori Ardeleni, Sfintii romani, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “SFINTII MARTURISITORI ARDELENI: VISARION, SOFRONIE, OPREA, IOAN SI MOISE MACINIC. Parintele Mihai-Andrei Aldea despre greco-catolicism in Transilvania (VIDEO)

 1. Adevarul iese la iveala oricum…ce bine se leaga toate. Istoria schioapa invatata de noi ne-a lasat cu multe intrebari si nelamuriri si uite ca incet, incet ies la iveala si raspunsurile. Adevaruri unele mai mici altele mai mari care tasnesc precum lumina printr-o patura roasa de molii.
  Astia de vor sa se uneasca toti cu toti cum vor ei sa fie slaviti mucenicii transilvaneni luptatori pentru ortodoxie, daca ne unim cu lupii. Cum ii va privi mareata biserica rezultata? Ca pe niste fraieri care si-au dat viata de pomana? Sa nu fie.
  Parintele Aldea prezinta foarte bine toate nuantele care au existat, toate tentatiile si capcanele intinse: “ca doar spuneti ca sunteti catolici si va tineti ortodoxia voastra, ca ritualul sa ramana la fel acceptand doar pe papa si crezul modificat, ca si ca…Toate momelile astea suna precum sasaitul sarpelui catre Eva: “gusta, nu vei muri”.
  Este deja proverbiala spusa parintelui Nicolae Steinhardt “Cu dracul nu semnezi nicic macar ca doi cu doi fac patru, ca nu stii cum o intoarce impotriva ta, e semnatura ta langa a lui” si e bine ca parintele Aldea a facut referire la asta caci azi pe toate planurile ne pun sa semnam cate ceva cu necuratul.
  Slaviti sa fie mucenicii si Sfintii Tai Doamne in veci. Sfinti parinti rugati-va lui DuUmnezeu pentru noi pacatosii.

 2. Pericopa evanghelica:

  Luca 6, 17- 23

  17. Si coborand impreuna cu ei, a stat in loc ses, El si multime multa de ucenici ai Sai si multime mare de popor din toata Iudeea, din Ierusalim si de pe tarmul Tirului si al Sidonului, care venisera ca sa-L asculte si sa se vindece de bolile lor.
  18. Si cei chinuiti de duhuri necurate se vindecau.
  19. Si toata multimea cauta sa se atinga de El ca putere iesea din El si-i vindeca pe toti.
  20. Si El, ridicandu-Si ochii spre ucenicii Sai, zicea: Fericiti voi cei saraci, ca a voastra este imparatia lui Dumnezeu.
  21. Fericiti voi care flamanziti acum, ca va veti satura. Fericiti cei ce plangeti acum, ca veti rade.
  22. Fericiti veti fi cand oamenii va vor uri pe voi si va vor izgoni dintre ei, si va vor batjocori si vor lepada numele voastre ca rau din pricina Fiului Omului.
  23. Bucurati-va in ziua aceea si va veseliti, ca, iata, plata voastra multa este in cer; pentru ca tot asa faceau proorocilor parintii lor.

  Pericopa apostolica:

  Filipeni 1, 27

  27. Sa va purtati numai in chip vrednic de Evanghelia lui Hristos, pentru ca, fie venind eu si vazandu-va, fie nefiind de fata, sa aud despre voi ca stati intr-un duh, nevoindu-va impreuna intru-un suflet, pentru credinta Evangheliei;

  Filipeni 2, 1- 4

  Sa urmam pilda iubirii lui Iisus Hristos. Smerenia si slava lui Hristos. Sa ne silim sa dobandim mantuirea.

  1. Deci, daca este vreun indemn in Hristos, daca este vreo mangaiere a dragostei, daca este vreo impartasire a Duhului, daca este vreo milostivire si indurare,
  2. Faceti-mi bucuria deplina, ca sa ganditi la fel, avand aceeasi iubire, aceleasi simtiri, aceeasi cugetare.
  3. Nu faceti nimic din duh de cearta, nici din slava desarta, ci cu smerenie unul pe altul socoteasca-l mai de cinste decat el insusi.
  4. Sa nu caute nimeni numai ale sale, ci fiecare si ale altuia.

 3. Cat as vrea sa pot cere binecuvantare de la un preot ca parintele Aldea !
  Sfintii Marturisitori ardeleni sa-l sprijine si poate-mi vor inlesni si mie sa-l ajut vreodata cu mainile mele la lucrarea lui.
  Are dreptate parintele ca poporul se teme sa sanctioneze ce nu-i in duhul ortodox la unii preoti, asa cum se fereste si sa ajute cu ceva pe cei vrednici, asistand ca spectatorii, fara implicare.
  Ni se pare astazi ca orice prostie devine vorba sfanta dac-o spune un preot, si credeti-ma, am auzit multe!
  In plus, ne-am anemiat credinta, pt ca la biserica mergem daca ne place preotul sau cuvantarea lui, daca e pe placul ambiguitatii din capul nostru… L-am uitat pe Hristos sau il punem pe locul secund.Preotul e un slujitor al lui Hristos si pentru asta il cinstim si nu pentru talentele oratorice, de foarte multe ori indoielnice, de parca ar invata credinta o data cu mine, mirean.

 4. Ortodox@

  Nu va suparati, dar acest videoclip nu prea are mare lucru ortodox in el in forma si chiar si continutul este discutabil. Apare in textul din videoclip urmatoarea afirmatie: “Dragostea este ceea ce este liber, deoarce libertatea este esenta a ceea ce inseamna Dumnezeu…”
  Cu asemenea afirmatii se intra in chestiuni de finete si e riscant. Libertatea este un atribut al lui Dumnezeu dar cum spatiul manifestarii sale este inlauntrul Fiintei Sale, este si fiinta dar, nu aceasta este estenta a ceea ce inseamna Dumnezeu! Nu putem vorbi atat de simplist despre asemenea lucruri. Exista riscul sa lansam idei eretice, chiar cu cele mai bune intentii.
  Asemena videoclipuri nu sunt o propovaduire ortodoxa ci, mai degraba, o obisnuire a ortodoxului cu un gen de videoclipuri de factura neoprotestanta sau new-age.
  Daca faceti trimiteri, ar fi bine sa ramaneti cu adevarat in spatiul ortodox si faceti-le la Sfintii Parinti si nu la compunerile libere ale “nu-stiu-cui”, care le pune pe un fond muzical linistitor si scrie langa ele ca sunt ortodoxe.
  Inainte de a trimite la tot felul de videoclipuri frumoase, cu texte pe care nu stim cine si de unde le ia si cat sunt de ortodoxe in continut, mai bine sa mergem la ceea ce avem in Ortodoxie cu adevarat. Bogatia Ortodoxiei este foarte mare! Avem totul! Nu e nevoie de alte inovatii. Avem definitia cea mai cuprinzatoare a dragostei data de Sf. Ap. Pavel la I Corinteni 13:

  Capitolul 13
  1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
  2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
  4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
  5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
  6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
  7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
  8. Dragostea nu cade niciodată.

  Iertati!

 5. @ Daniela:

  Subscriem. Altadata le mai verificam, acum nu am mai avut timp. Mai sunt si alte probleme acolo, pare-se, chiar daca intentiile sunt sincere.

 6. Doamne ajuta

  si aceasta este o confuzie ca papistasii sunt numiti catolici.
  Ei sunt papistasi avandul ca reprezentant si “vicar” al lui Dumnezeu pe papa. Pentru ei papa este capul bisericii lor.

  cu dragoste crestineasca
  pr Prodromos

 7. @ daniela

  Este adevarat ce spui, dar multi sunt si cei care in numele “Traditiei Ortodoxe” propovaduiesc fie paganisme, fie o extrema total necrestina….
  Cred ca ar trebui sa avem o buna masura si sa vedem mai ales barna din ochii nostri, care ne credem ortodocsi, insa nu avem dragoste.
  Fiindca atunci cand ai dragoste evanghelica il iubesti si intelegi (chiar in imprastierea lui) pe oricare frate…Si mai ales cand greseste nu-l mustri brutal, ci il mangai cu mustrarea ta.
  Iarta-ma.

 8. Hrisanti@

  Comentariul meu nu se voia o mustrare, era o observatie argumentata legata de videoclipul respectiv, despre care cred cu putere ca nu trebuie promovat, ca si altele asemenea lui, de altfel, precum si o sugestie, tocmai pentru evitarea unor propovaduiri pseudo-ortodoxe, primejdioase pentru oricine. Imi pare rau daca a fost perceput ca fiind brutal. Totusi, persoana respectiva nu mi-a spus nimic…Iertare!

 9. @daniela
  Este foarte bine ca “persoana respectiva” nu v-a spus nimic. Asta dovedeste ca stie ce este umilinta si o accepta. 🙂

 10. @ Hrisanti:

  Exagerezi, cel putin. Nu a fost nicio umilire. Nu te supara, dar nu ne lua locul de moderatori si evita si fratia ta sa pui la punct in acest fel alti comentatori, dupa niste impresii subiective. Intram si intr-un cerc vicios inutil al judecatilor, cu totii. Deci punct.

  Comentariile off-topic viitoare de aici vor fi sterse. Nu va suparati.

 11. Pericopa evanghelica:

  Luca 5, 17- 26

  17. Si intr-una din zile Iisus invata si de fata sedeau farisei si invatatori ai Legii, veniti din toate satele Galileii, din Iudeea si din Ierusalim. Si puterea Domnului se arata in tamaduiri.
  18. Si iata niste barbati aduceau pe pat un om care era slabanog si cautau sa-l duca inauntru si sa-l puna inaintea Lui;
  19. Dar negasind pe unde sa-l duca, din pricina multimii, s-au suit pe acoperis si, printre caramizi, l-au lasat cu patul in mijloc, inaintea lui Iisus.
  20. Si vazand credinta lor, El le-a zis: Omule, iertate iti sunt pacatele tale.
  21. Iar fariseii si carturarii au inceput sa carteasca, zicand: Cine este Acesta care graieste hule? Cine poate sa ierte pacatele decat unul Dumnezeu?
  22. Iar Iisus, cunoscand gandurile lor, raspunzand a zis catre ei: Ce cugetati in inimile voastre?
  23. Ce este mai usor? A zice: Iertate sunt pacatele tale, sau a zice: Scoala si umbla?
  24. Iar ca sa stiti ca Fiul Omului are pe pamant putere sa ierte pacatele, a zis slabanogului: Tie iti zic: Scoala-te, ia patul tau si mergi la casa ta.
  25. Si indata, ridicandu-se inaintea lor, luand patul pe care zacuse, s-a dus la casa sa, slavind pe Dumnezeu.
  26. Si uimire i-a cuprins pe toti si slaveau pe Dumnezeu si, plini de frica, ziceau: Am vazut astazi lucruri minunate.

  Pericopa apostolica:

  I Corinteni 15, 58

  58. Drept aceea, fratii mei iubiti, fiti tari, neclintiti, sporind totdeauna in lucrul Domnului, stiind ca osteneala voastra nu este zadarnica in Domnul.
  Strangerea de ajutoare pentru frati. Timotei, Apollo, casa lui Stefanas si inchinaciuni.

  I Corinteni 16, 1-3

  1. Cat despre strangerea de ajutoare pentru sfinti, precum am randuit pentru Bisericile Galatiei, asa sa faceti si voi.
  2. In ziua intai a saptamanii (Duminica), fiecare dintre voi sa-si puna deoparte, strangand cat poate, ca sa nu se faca strangerea abia atunci cand voi veni.
  3. Iar cand voi veni, pe cei pe care ii veti socoti, pe aceia ii voi trimite cu scrisori sa duca darul vostru la Ierusalim.

 12. Doamne ajuta.

  Ceea ce tine ceva la un loc, adica insusirea a tot ce constituie un intreg indivizibil, este definitia untatii.

  Modelulul unitatii in Ortodoxie este Sfanta Treime: Dumnezeu Tatal, care naste pe Dumnezeu Fiul si purcede pe Dumnezeu Duhul Sfant.

  Dumnezeu Fiul, numindu-se in Sfanta Scriptura pe sine Om, sau Fiul Omului, fiind insusi persoana a Sfintei Treimi ne invita pe noi toti – omenitatea – la implinirea in unitate prin iubire, rugaciune si smerenie (vedeti subiectul dezvoltat in cartile Sfantului Siluan Athonitul, parintelui Sofronie de la Essex si ale parintelui Rafail Noica)

  Impotriva unitatii firesti, suntem ispititi azi cu precadere de duhu dezbinarii.
  Privind cu luare aminte in jurul nostu, vedem ca in familie, intre prieteni si vecini, unitatea fireasca este luptala de dezbinare.

  Credem ca este bine sa luam aminte la aceasta lupta.

  Si daca este lupta trebuie sa intelegem ca nu va fi nici prea usor nici prea placut de indreptat situatia. Uneori lucrurile bune sa fac prin silire, adica sila, adica scarba.(oare bolnav fiind nu voi lua medicamentul amar care ma va vindeca?)

  Contret cred ca trebuie se ne silim:

  – sa alegem ,,greaua iubire” vs. usoarei si placutei rautati, barfe, si indreptatiri.
  – sa alegem rugacuinea si nadejdea vs. placutei satari de lamentare.
  – sa alegm smerenia vs. eu stiu si pot tot… ,,stiti cine sunt eu?”

  Sa aveti pace in inima si
  ,,Lucrati cu intelepciune”

 13. @admin
  Frate, iarta-ma, dar nu vorbeam de umilire, in sens peiorativ, ci de umilinta in sens crestinesc.
  Departe de mine gandul de a va lua locul de moderatori…
  Va rog sa ma iertati.

 14. Pingback: Prozelitism si abuz greco-catolic la Vasad-Bihor: BISERICA RETROCEDATA CATOLICILOR INTR-UN SAT DE ORTODOCSI. Episcopia Oradiei ataca POFTA MORBIDA a UNIATILOR dupa locasurile de cult ortodoxe! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 15. Pingback: Mark Gittenstein, alaturi de Monica Macovei, in plin PROZELITISM AGRESIV pentru o religie de numai 0.8% adepti: GRECO-CATOLICISMUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 16. Pingback: SAMAVOLNICIA numita ”Biserica” GRECO-CATOLICE din Ardeal (in Adevarul)/ PROPAGANDA NEOPROTESTANTA pe site-ul antena3.ro, unde Dumitru Cornilescu este celebrat ca ”Luther al Romaniei” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 17. Pingback: Lupta pentru Ortodoxie: Sfintii Marturisitori din Ardeal » Alex Rădescu Blog
 18. Pingback: Greco-catolicii si adventistii de ziua a 7-a contesta mentionarea nominala a BOR in Constitutie - Recomandari
 19. Pingback: SFINTII MARTURISITORI ARDELENI, pilda de rezistenta ortodoxa in fata tavalugului antihristic si indemn spre o constiinta dogmatica, la vreme de confuzie, de sminteala si tiranie a minciunii “Noului Veac” -
 20. Pingback: DIN MAINILE VALAHILOR SCHISMATICI. File de istorie despre prigonirea ortodocsilor de catre imperialismul papalo-ungar - Recomandari
 21. NUMAI cine nu a avut contact sufletesc in primul rand, insa si ROMANESC , cu situatia Ardealului asuprit si batjocorit de cei care se instalasera drept suverani, nu intelege gravitatea si tragismul luptei care s-a dat in acea perioada din istoria tarii noastre pentru pastrarea identitatii nationale precum si a identitatii religioase intr-un spatiu dominat nu prin numar, dar prin putere de decizie de forte potrivnice etniei romane si ortodoxismului.. Au existat multe curente si diverse atitudini pro unire cu catolicii, unele cu o anume justificare de ordin national , DAR conflictele au fost puternice! Dorinta si VOINTA de a ramane ROMANI pe de-a-ntregul…adica pe plan national dar si religios a dus la situatii extrem de grele , care au dus la moarte martirica in randul romanilor care nu puteau vedea NIMIC bun la asupritorii hotarati sa decimeze populatia romaneasca. In familia mea au existat astfel de exemple, detin carti care demonstreaza acest aspect cumplit prin documente autentice.
  Inchinaciune acestor martiri care si-au jertfit viata in numele neamului lor si a credintei stramosesti!

 22. Pingback: Sfintii ardeleni – o dovada neindoielnica a unitatii romanesti atat in fiinta cat si in credinta populatiei din cele trei tari surori – Dumnezeu este Iubire
 23. Pingback: Cuvânt al Părintelui Tudor Ciocan despre VIZITA PAPEI FRANCISC ÎN ROMÂNIA ca manifestare grandioasă de PR si “ILUZIONISM” AL IMAGINII, prin intermediul mass-media. TĂCEREA VINOVATĂ ASUPRA DISCRIMINĂRII ȘI PERSECUȚIEI ISTORICE A ORTOD
 24. Pingback: Pr Tudor Ciocan – Cuvânt la pomenirea SFINȚILOR MARTIRI TRANSILVĂNENI. Ambițiile papismului, însemnătatea dreptei învățături, RESTRÂNGEREA LIBERTĂȚII RELIGIOASE și SLĂBIREA CREDINȚEI în numele salvării sănătății: “Să des
 25. Pingback: PS BENEDICT VESA – pledoarie și chemare la ÎNVIORAREA RÂVNEI și la MĂRTURISIREA CREDINȚEI CELEI UNA, ORTODOXE: “Există un Domn, o credință și un botez. Nu există mai multe variante. CREDINȚA NOASTRĂ ESTE VIAȚA NOASTRĂ. Credința
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate