Slujba SFANTULUI EFREM CEL NOU (5 mai, 3 ianuarie)

4-05-2015 Sublinieri

Slujba Sfantului Efrem cel Nou

5 mai – adormirea

3 ian – aflarea moaştelor

La VECERNIA mare:

Dupa Psalmul 103, se cânta Fericit barbatul…

La Doamne, strigat-am… Stihirile pe 8, glas2:

Cine a vazut multimea ostenelilor tale? Cine a priceput adancul plansului tau launtric? Cine a cunoscut ravna pocaintei tale? Cine stie in chip lamurit numarul lacrimilor tale? Cine a auzit sfasierea suspinelor tale? Cine a putut sa priveasca ostenelile muceniciei tale? Cine a putut veni sa te intareasca atunci cand erai cuprins de parjolul durerilor? Cine te iubeste cu dragoste nemincinoasa si vesnica? Cu adevarat, nimeni altcineva decat Acela Care ti-a umplut inima de dragostea Sa cea dumnezeiasca.

Ti-ai tainuit Sfintele Moaste vreme de cinci veacuri, Preacuvioase Parinte Efrem, iar cand Mantuitorul Hristos a socotit ca se cuvine sa aduci folos firii omenesti prin minuni aratate, a descoperit maicii Macaria Sfintitele tale Oseminte. Iar de atunci cuvintele minunilor si ale milostivirii tale nu inceteaza a se scrie in inimile tuturor.

Pazindu-ti mintea de toate gandurile trupesti si pamantesti, ai dobandit in inima harul cel dumnezeiesc al rugaciunii necurmate, Preacuvioase Efrem, iar dintru revarsarile lui ti s-au sfintit si sufletul si trupul. Pentru aceea te rugam, lumineaza mintile noastre ca sa pricepem cat de mult iubim lucrurile cele stricacioase.

Intru Rastignirea si Invierea Domnului Hristos ne straluceste Crucea ca si un Pom al Vietii, iar tu, Parinte Efrem, rastignit fiind in pom si biruind intru puterea Crucii, reversi asupra noastra roadele cele minunate ale ostenelilor tale.

Cunoscand multimea patimirilor omenesti, cu ochi milostiv privesti spre cei aflati pe patul suferintei, Parinte Efrem, si radicand bratele tale catre bunatatea Mantuitorului Hristos, ne dobandesti tamaduire deopotriva sufletului si trupului. Cuvioase Mucenice, nu inceta a te ruga lui Dumnezeu pentru noi, cei aflati in multe feluri de boli si de necazuri.

3 stihuri din Minei

Slava …

Intru multe tamaduiri aratandu-ti slava muceniceasca, ungi fetele noastre cu untdelemnul veseliei, iar noi, plecandu-ne capul inaintea lui Dumnezeu, Cel Care te-a proslavit prin minuni, iti strigam plini de nadejde: Sfinte Parinte Efrem, nu inceta a mijloci pentru noi inaintea Mantuitorului Hristos!

Si acum …

Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, slava dragostei si a milostivirii tale ne insenineaza pe toti cei care, venind catre tine, dobandim tamaduire prin darul tau. De aceea, cadem inaintea ta si multumindu-ti, te rugam: pazeste-ne pe noi sub acoperamantul tau cel sfant si ne lumineaza cu stralucirea evanghelicestilor porunci.

Vohod

Prochimenul zilei.

Paremii:

De la „Întelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 3.

Sufletele dreptilor sunt în mâna lui Dumnezeu si chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fara de minte, dreptii sunt morti cu desavârsire si iesirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Si plecarea lor dintre noi un prapad, dar ei sunt în pace. Chiar daca, în fata oamenilor, ei au îndurat suferinte, nadejdea lor este plina de nemurire. Si, fiind pedepsiti cu putin, mare rasplata vor primi, caci Dumnezeu i-a pus la încercare si i-a gasit vrednici de El. Ca pe aur în topitoare, asa i-a lamurit, si ca o jertfa de ardere întreaga i-a primit Straluci-vor în ziua rasplatirii si ca niste scântei care se lasa pe miriste, asa vor fi.

Judeca-vor neamurile si stapâni vor fi peste popoare si Domnul va împarati întru ei, în veci. Ei vor întelege adevarul, ca unii care si-au pus încrederea în Domnul; cei credinciosi vor petrece cu El în iubire, caci harul si îndurarea sânt partea alesilor Lui.

De la „Întelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 5 si 6:

Cei dreptii vor fi vii în veacul veacului si rasplata lor este la Domnul si Cel Atotputernic are grija de ei. Drept aceea, vor primi din mâna Domnului împaratia frumusetii si cununa cea stralucitoare, caci El îi va ocroti cu dreapta Sa si cu bratul Sau; asemenea unui scut, îi va acoperi. El va face arme din mânia Sa si cu ele va întari faptura mâinilor Sale ca sa rasplateasca vrajmasilor. Din dreptate El îsi va face platosa si din judecata cea nefatarnica îsi va face coif. Din sfintenia Sa va face pavaza nebiruita; iar din cumplita Sa mânie va face sabie ascutita si lumea va porni razboi împreuna cu El împotriva celor fara de minte. Sagetile fulgerului Sau vor porni bine îndreptate si vor lovi în tinta, zburând din arcul puternic încordat al norilor. Mânia Lui, ca o prastie va azvârli noian de grindina; apele marii se vor întarâta asupra lor si râurile îi vor îneca vijelios. Duhul puterii dumnezeiesti se va ridica împotriva lor si ca viscolul îi va vântura. Astfel, faradelegea va aduce pustiire pe pamânt si rautatea va rasturna scaunele celor puternici. Ascultati deci, regilor, si întelegeti, luati învatatura, voi care judecati marginile pamântului. Bagati în urechi voi, cei ce stapâniti peste multimi si care va mândriti cu multimea popoarelor voastre. Pricepeti ca stapânirea vi s-a dat de la Domnul si puterea de la Cel Preaînalt, Care va cerceta faptele voastre si va pune la încercare gândurile voastre.

De la „Întelepciunea lui Solomon” citire. Capitolul 4:

Dreptul de va ajunge sa se sfârseasca, întru odihna va fi. Ca batrânetile cinstite nu sunt cele aduse de o viata lunga, nici cele de le masori cu numarul anilor. Întelepciunea este la om adevarata caruntete si vârsta batrânetelor înseamna o viata neîntinata. Placut fiind lui Dumnezeu, Domnul L-a iubit si, fiindca traia între pacatosi, l-a mutat de pe pamânt. A fost rapit, ca rautatea sa nu-i schimbe mintea lui, sau înselaciunea sa nu-i amageasca sufletul lui. Caci vraja viciului întuneca cele bune si neînfrânarea poftei schimba gândul cel fara de rautate. Ajungând curând la desavârsire, dreptul a apucat ani îndelungati. Sufletul lui era placut lui Dumnezeu, pentru aceasta Domnul S-a grabit sa-l scoata din mijlocul rautatii. Neamurile vad, dar nu pricep nimic si nu-si bat capul cu asa ceva, ca adica harul lui Dumnezeu si mila Lui sunt cu alesii Sai si ca poarta grija de sfintii Sai.

La litie:

Sfinte Parinte Efrem, dintru multimea nevointelor tale pustnicesti si mucenicesti ai dobandit chipul barbatului desavarsit si de aceea te rugam ca, privind cu multa mila la pruncia noastra duhovniceasca, sa ne iconomisesti ca hrana mangaierea si ocrotirea ta, intru care mereu sa ne veghezi.

Intru toate nevoile ni te faci ajutator, dumnezeiescule Parinte Efrem, iar noi ne smerim si ne plecam inaintea ta, nestiind ce se mai cuvine sa graim spre lauda ta. Pentru aceea, ca unul care esti ocrotitor al fiecarui om in parte, al familiilor si al semintiilor, al crestinatatii si al intregii firi omenesti, tu insuti suspina pentru noi toti inaintea Dumnezeului Celui Care S-a facut Om.

Cu florile cele neprihanite ale virtutilor si ale nevointelor tale mucenicesti ai inmultit podoaba Raiului, Sfinte Efrem, iar noua, celor de pe pamant, ne picuri din mireasma cea dumnezeiasca a harului lui Hristos, intru a Carui putere ai biruit lumea si toata cugetarea cea trupeasca.

Slava

Cei care s-au invrednicit sa se inchine Sfintelor tale Moaste, Cuvioase Parinte Efrem, marturisesc despre darul lor cel mare, despre care auzind si noi, cei de departe, ii aducem inchinare Mantuitorului Hristos, Cel Care are putere sa sfinteasca sufletele si trupurile celor care cred intru Dumnezeirea Lui.
şi acum …

Pe tine, cea care ai mijlocit mantuirea neamului omenesc, te laudam, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara, caci cu trupul pe care l-a luat din tine, Fiul tau si Dumnezeul nostru prin Cruce a biruit moartea si ne-a izbavit pe noi dintru puterea stricaciunii si a intunericului celui vesnic.

La stihoavnă

Pilda de smerenie te-ai facut noua tuturor, Preacuvioase Efrem, caci pentru intarirea noastra in credinta, ai iconomisit multe feluri de minuni si pana astazi nu te-ai scarbit de noi, cei ce suntem atat de zabavnici intru fapta cea buna.

Ajuta-ne, Sfinte Parinte Efrem, ca prin credinta si nadejde buna sa dobandim ajutorul cel de Sus si intru acest chip sa biruim multimea asupririlor si a cumplitelor involburari ale acestei lumi.

Invatandu-ne sa fim cu luare-aminte si recunoscatori, ne izbavesti de nesimtirea sufleteasca si de impietrirea cea invartosata a mandriei, Preacuvioase Mucenice Efrem. Pentru aceasta, te rugam sa veghezi in toata vremea asupra noastra si, luminandu-ne cugetele cu raza smereniei, ridica-ne intru lucrarea evanghelicestilor porunci.

Slava…

Invatandu-ne pe toti dragostea cea adevarata a lui Hristos, esti deopotriva de aproape de cei din Grecia, din America ori din alte colturi ale lumii si pe nimeni nu treci cu vederea atunci cand esti chemat cu credinta, Parinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, inchinandu-ne sfinteniei tale, ne rugam graind asa: Preacuvioase Parinte, nu trece cu vederea sufletele noastre, ci mijlocind pentru noi inaintea Mantuitorului, lumineaza-ne cu raza cea fierbinte a nadejdii nemincinoase.

Si acum…

Hristos Dumnezeu, facatorul si Izbavitorul meu, Preacurata, din pântecele tau iesind, pentru mine întrupându-Se, din blestemul cel dintâi pe Adam l-a slobozit: pentru aceasta Tie, Preacurata, ca Maicii lui Dumnezeu si pururea Fecioarei, cu adevarat strigam neîncetat ca îngerul: Bucura-te, bucura-te, Stapâna mult folositoare, acoperamânul si mântuirea sufletelor noastre!

TROPARUL Sfantului Efrem cel Nou, glasul al 3-lea

Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihanitilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ti sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iti striga tie:

Slava Celui Ce ti-a daruit putere!
Slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor!
Slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine!

La Utrenie

La Dumnezeu este Domnul… se cânta troparul Sfantului Efrem(de 2 ori), Slava… al Sfântului din Minei, Si acum… al Născătoarei.
dupa catisma intai, Sedealna

Putred si gaunos s-a facut omul prin gustarea din pomul cunostintei binelui si raului, iar tu, Sfinte Parinte Efrem, intru sangiuirile muceniciei te-ai facut urmator al Stapanului Hristos, daruind tainica imbratisare firii omenesti. Prin dumnezeiasca iconomie, trupul tau a fost ascuns in scorbura copacului ca noua, celor orbiti de moarte, sa ne fie samanta si seva a Pomului Vietii Vesnice cel pururea infloritor si roditor.

Slava… si acum…

Smerenia cea adevărată, carea o ai avut, Fecioară, întru cele dinlăuntru dăruieşte celor ce te roagă, spre a se face toţi prin har Preadulcelui tăi Fiu lăcaşuri.

Dupa catisma a doua, Sedealna

Biruind focul patimilor trupesti si izbandind intru parjolul muceniciei, ne daruiesti roua rugaciunilor tale, Preacuvioase Parinte Efrem, si ne scoti din aprinderea poftelor si a multor primejdii.

Slava… si acum…

Lânga Cruce stând, noian de întristare, curată, ai răbdat; ci umplutu-te-ai de bucurie pre Fiul tău înviat văzând, de carea bucurie învredniceşte pre poporul ce te cântă.

Polieleul. Robii Domnului

Mărimu-te pe tine, Sfinte Mare Mucenice Efrem, şi cinstim sfântă pomenirea ta, că tu te rogi lui Hristos Dumnezeu pentru sufletele noastre.
Veniţi toţi pământenii să lău dăm pe PreaCuviosul Mucenic Efrem zicând: pe lauda călugărilor şi a mucenicilor.

Stihuri:

Stih 2: Gura mea va grăi înţelepciune şi cugetul inimii mele pricepere (Ps.48, 3).
Stih 3: Doamne, iubit-am buna-cuviinţă a casei Tale şi locul sălăşluirii slavei Tale (Ps.25, 8).
Stih 4: Gura dreptului grăieşte înţelepciune, şi limba lui rosteşte dreptate (Ps. 36, 30).
Stih 5: Întru pomenire veşnică va fi dreptul, de auzul rău nu se va teme (Ps.111, 6).
Stih 6: Fericiţi sunt cei ce locuiesc în casa Ta, Doamne; în vecii vecilor Te vor lăuda (Ps.83, 5).

Slavă…, Slavă Ţie, Treime Sfântă… şi celelalte.

dupa polieleu, Sedealna

Este cu neputinta sa moara cel care Ii urmeaza intru adevar Stapanului Hristos, si intru aceasta putere venind tu in mijlocul nostru, Parinte Efrem, cu indrazneala marturisim tuturor, graind: Sfantul este intru totul viu!

Slava…

Sfinte Mucenice al lui Hristos, sfasierile mele sufletesti si amaraciunile agonisite din necunoasterea lui Dumnezeu ma coplesesc cu bezna lor, dar daca moartea a biruit sufletul si trupul meu, prin rugaciunile tale sfinte primeste acest intuneric si arunca in el semintele cele de lumina ale evanghelicestilor porunci. Ridica-ma si intareste-ma, Sfinte Efrem, intru fapta buna cea lucratoare ca sa ma invrednicesc de Sfintele Taine ale lui Hristos si astfel sa dobandesc tamaduire deplina si putere duhovniceasca pentru a pune inceput bun

Si acum…

Cerând a ta lumină eu întunecatul, Născătoare de Lumină, o rază trimite, şi împărăţiei Luminii părtaş mă arată.

Antifon 1, glasul 4

Prochimenul, glas 4:

Scumpa este înaintea Domnului moartea cuviosilor Lui…

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate, câte mi-a dat mie?

EVANGHELIA
(Luca 6,17-23)

In vremea aceea, a stat Iisus in loc ses si multime multa de ucenici ai Sai si multime mare de popor din toata Iudeea, din Ierusalim si de pe tarmul Tirului si al Sidonului, care venisera ca sa-L asculte si sa se vindece de bolile lor. Si cei chinuiti de duhuri necurate se vindecau. Si toata multimea cauta sa se atinga de El, ca putere iesea din El si-i vindeca pe toti. Si El, ridicandu-Si ochii spre ucenicii Sai, zicea: Fericiti voi, cei saraci, ca a voastra este Imparatia lui Dumnezeu. Fericiti voi, care flamanziti acum, ca va veti satura. Fericiti cei ce plangeti acum, ca veti rade. Fericiti veti fi cand oamenii va vor uri pe voi si va vor izgoni dintre ei si va vor batjocori si vor lepada numele vostru ca rau din pricina Fiului Omului. Bucurati-va in ziua aceea si va veseliti, ca, iata, plata voastra multa este in Cer.

Ps 50

Slava…

Pentru rugaciunile Preacuviosului Tau Efrem, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Si acum…

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste faradelegile noastre.

Stihire, glasul al 6-lea:

Calauza fa-te noua, Parinte Efrem, ca prin rugaciunile si ajutorul tau sa biruim toate involburarile lumesti si ispitirile vrajmasului si sa dobandim incredintarea cea smerita a necuprinsei milostiviri a lui Dumnezeu.


Categorii

Slujbe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

0 Commentarii la “Slujba SFANTULUI EFREM CEL NOU (5 mai, 3 ianuarie)

  1. Pingback: RUGACIUNI CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU pentru izbavirea de patimi, dependenţe, la vreme de boala si in cazuri de boli incurabile | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: SFANTUL EFREM CEL NOU – Tamaduitorul celor cuprinsi de PATIMA DROGURILOR ori a BETIEI | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: RUGACIUNE LA SFANTUL MUCENIC EFREM CEL NOU a celui ranit sufleteste, traumatizat sau abuzat din copilarie | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: CEA MAI FOLOSITOARE RUGACIUNE CATRE SFANTUL EFREM CEL NOU | Cuvântul Ortodox

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate