Duminica Orbului: SA FACEM CEEA CE PUTEM CAT MAI ESTE TIMP!

13-05-2007 Sublinieri

tyflos.jpg

“Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine; că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze”.

Aceste cuvinte le-a spus Domnul cand fariseii necredinciosi voiau, prin sicanele lor, sa-l impiedice a lucra BINELE (adica “lucrarile Tatalui”)in zi de sambata. Si nu numai ca incercau sa-L impiedice, dar Il denigrau, incercau sa-L compromita pentru asta, Il numeau “om pacatos“, ba chiar ziceau de El ca “are demon“.

Mereu in istoria lumii fariseismul (nemuritor pana la sfarsitul timpului) a cautat “nod in papura”, s-a agatat si se agata de detalii “procedurale”, de litera legii sau de alte amanunte formale, exterioare ca sa zadarniceasca, sa denigreze, sa puna piedici, sa hartuiasca lucrarea binelui in lume.

Aceasta i se intampla si Cuviosului Parintelui nostru Seraphim Rose, care avea parte de numeroase hartuieli din partea unor frati care ar fi trebuit sa-i fie alaturi in misiunea (comuna, credea el) a marturisirii credintei ortodoxe in spatiul american. De aceea, la un moment dat, indurerat, el ii scria ucenicului sau, Alexey Young, care risca si el descurajarea (sindromul stingerii” – il mai numea el) din aceasta cauza:

Vai, vai, agitatie si pizma din toate partile! Singura solutie e sa nu le dai atentie, sa uiti totul si sa-ti vezi de treaba. (…) Patimile proprii cintaresc mai greu decit constiinta sarcinii comune care ne sta înainte. Dar cred ca lucrul acesta e unul din efectele sindromului “convertitului nebun”! Oricum, sa facem noi ceea ce putem cit mai este timp! (…) Patimi marunte peste tot… Singura noastra speranta e sa fim simpli si încrezatori, continuind sa mergem înainte“.

(din: “Ne vorbeste Parintele Serafim Rose. Scrisori“, Editura Egumenita)

serafimrose-icon1.jpg

***

SF. NICOLAE VELIMIROVICI talcuia si el acest verset din Evanghelia vindecarii orbului din nastere:

Dupa moarte, nimeni nu poate sa mai savârseasca nici o lucrare care sa-i fie de folos lui în lumea aceea sau, cu nici un chip, nu poate sa-si mai îmbunatateasca soarta în lumea aceea. Dupa moarte, nimeni nu poate sa câstige vreun fel de pretuire de la Dumnezeu; nici macar un sfânt nu poate dobândi pretuire mai mare decât aceea pe care o are deja, caci meritul se dobândeste numai în aceasta viata. Bogatia duhovniceasca, ori pierzarea duhovniceasca se dobândeste numai aici pe pamânt. Asadar aceste cuvinte ale Mântuitorului: “vine noaptea, când nimeni nu poate sa lucreze“, nu trebuie talmacite ca o expresie a starii Sale la moarte sau dupa moarte, ci ca o atentionare grea si potrivita a lumii”.

velimirovici1.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica orbului din nastere, Parintele Serafim Rose, Sfantul Nicolae Velimirovici

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Duminica Orbului: SA FACEM CEEA CE PUTEM CAT MAI ESTE TIMP!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: CUM SA MAI RESPIRAM SI SA REZISTAM PRINTRE MUNTII DE GUNOAIE ALE MINCIUNII SI TICALOSIEI SUFOCANTE? - Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: “Faceţi lucrarea lui Dumnezeu cât este ziuă, faceţi CÂT ÎNCĂ SE MAI POATE, căci VINE NOAPTEA, VINE UN SFÂRȘIT, când nimeni nu mai poate să lucreze…” – Predica-avertisment a PS DAMASCHIN LUCHIAN la Duminica orbului din n
  3. Fericitul Parinte Serafim Rose a vazut cu cateva zeci de ani inainte ce are sa vina peste lume si din inima lui indurerata dadea sfaturi incurajatoare. Bine ne este noua acum ca avem cuvintele inaintasilor nostri ca sa nu ne descurajam.
    Dumnezeu sa ne ajute, pentru rugaciunile sfintilor Sai!

  4. @cititor: AMIN!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate