FARISEII ȘI VAMEȘII DE IERI ȘI DE AZI – DEOSEBIRI ESENȚIALE

23-02-2021 Sublinieri

1

Fariseul de ieri chiar se straduia, in felul sau, sa implineasca (ceea ce atunci era) Legea lui Dumnezeu. Pe aceea o apara si in numele ei se trufea prosteste, osandindu-i pe ceilalti.

Astazi insa vezi pretutindeni numai farisei ai legii Cezarului, farisei seculari care idolatrizeaza tot ceea ce a hotarat STATUL si ”STIINTA” receptă! Noii farisei sunt la fel de ultra-habotnici, ultra-fanatici, aparatori la sange ai literei legilor strambe folosite impotriva omului si impotriva legii lui Dumnezeu. Ii gasiti peste tot: prin Media, pe Facebook (isi zic influenceri), dar si in magazine si mijloace de transport… ba chiar si prin biserici, si printre preoti!

Rezultatul e acelasi – iti vor taia capul, te vor rastigni daca indraznesti sa deviezi de la legea scrisa sau nescrisa a sistemului de putere: nu porti masca regulamentar, ai o problema cu vaccinurile noi, vorbesti de rau OMS-ul sau pe „marele profet” Bill Gates ori esti sceptic-dezamagit-ingrijorat fata de ce a ajuns sa insemne UE in zilele noastre sau, fereasca Dumnezeu, delictul suprem, crezi in… „teoria conspiratiei”!

*

2

Fariseii de azi, spre diferenta de cei din vremea Mantuitorului (care, la randul lor, erau mustrati pentru fatarnicie crasa, adica transformarea dublei-masuri in „modus operandi” in viata si activitatea lor) sunt, cei mai multi dintre ei, recrutati chiar dintre cei mai verosi si venali „vamesi” – adica dintre cele mai corupte caractere, oameni cu cele mai patate biografii, mercenari si impostori repudiati de orice om de bun-simt, daca ar fi cunoscuti. Anume acestia sunt cei care au nevoie sa-si fabrice alibiuri sociale perfecte, luand postura publica de virtuosi moralisti, justitiari puristi si pedagogi sau „sanitari” ai societatii. Cele mai josnice si imorale specimene devin modele publice si reprezentanti de varf din autointitulata elita imaculata a natiunii…

*

3

Fariseii si carturarii de ieri erau ultra-conservatori, fariseii de astazi sunt numaidecat progresisti si chiar ultra-progresisti. Cei din zona bisericeasca nu-si permit deocamdata sa fie chiar ultra, fiindca atunci n-ar mai gasi nicio audienta in spatiul in care vor sa provoace falii si dislocari decisive…  In orice caz, ei cauta sa defineasca standardul unic acceptabil de crestin-ortodox contemporan: adulator fara rezerve al Occidentului (tot mai explicit) antihristic, complexat si rusinat de nationalismul romanesc (intotdeauna echivalat manipulatoriu cu „pășunismul” și „ceaușismul”), cat se poate de open-minded fata de tot ce este nou si „divers” si inchinator neconditionat la noii zei: „STIINTA”, STATUL GLOBALIST, CORPORATIILE…

*

4

„Vamesul” de astazi cade repede cel putin la o ispita: cand il aude pe un frate al sau ceva mai… fariseu ca il judeca pe la spate sau chiar il mustra in fata PE DREPT… atunci se duce pe apa sambetei toata „pocainta” lui. „Vamesul” de azi se simte jignit, se enerveaza, riposteaza, se justifica si para-justifica, se apara atacand inversunat. Se intampla si in familie, se intampla intre prieteni, se intampla la spovedanie…

„Vamesul” de azi nu se intoarce la casa lui mai indreptat, fiindca pica la examenul smereniei (treapta minimala, de baza a aceleia). Fiindca nu isi poate lepada egoul. Fiindca alege „dreptatea” proprie, indreptatirea de sine in locul indreptarii cu adevarul curatitor si mangaietor al lui Dumnezeu.

„Vamesul” de azi nu se intoarce mai indreptat, fiindca… nu primeste sa fie indreptat.

***

5

Kris Angel (Facebook)

Hristos nu a fost şef de gaşcă de cartier!

(extras)

„[…]. Voiam să văd dacă Hristos a fost un fel de şef de gaşcă de cartier înconjurat de prostituate, vameşi, hoți de buzunare, tâlhari, hulitori, posedați, îndrăciți, trădători… Voiam să înțeleg această paralelă subtilă a distinsului autor, cu zilele noastre, în care dacă un credincios se revoltă împotriva artei schizofrenice, prostului gust, decadenței şi progresismului maladiv antihristic, devine automat un “puritan” îngâmfat, un tehnocrat, ce se dezice de fapt de Hristos.

Ce am descoperit m-a luat prin suprindere totală.

Chiar aşa a fost: Hristos avea în jurul Său pe toți bolnavii lumii aceleia. Toți cei care erau în jurul lui Hristos erau bolnavi, sufleteşte ori trupeşte.

Însă există o mică-mare diferență:

Acei nenorociți din Biblie L-au invitat pe Hristos în casele lor, L-au căutat şi-au dorit să se vindece, L-au urmat. Leproşii, vameşii şi păcătoşii aceia nu făceau expozitii antihristice, nu făceau vernisaje cu păcatele lor, nici prostituatele nu-l urmau pe Hristos pentru a-şi găsi clienți. Hristos nu era proxenetul lor. Ele nu urmăreau “clientelă”, ci vindecare.

Toți acei “nenorociți” aveau trei atribute fundamentale: Pocăința, Suferința şi Credința.

Hristos s-a dus la o nuntă, nu la vreo orgie sexuală.

Cu excepția orbului din naştere care nu păcătuise şi pe care l-a vindecat Hristos spre tâlcuirea Luminii lumii, Hristos nu a vindecat pe nimeni care nu i-a cerut vindecare într-un fel sau într-altul. În fiecare caz, cineva i-a cerut vindecare, fie prietenii, fie rudele, fie cel bolnav insusi. Iar acel orb din nastere nu era un orb progresist, hashtagist, neomarxist sau vreun orb artist schizofrenic. Era un orb din naştere.

Hristos nu s-a dus nicăieri neinvitat.

Hristos S-a urcat pe corabie pentru a face cateheză, nu s-a dus la vreo expoziție de artă schizofrenică sau la vreun vernisaj al păcatului.

Pe Hristos L-au chemat vameşii să le vindece sau sa le învieze copiii.

Hristos nu era vreun şef al vameşilor şi nu lua taxă de protecție de la ei.

Hristos s-a dus acolo unde a fost invitat, nu acolo de unde a fost alungat. De unde a fost alungat, Hristos a spus ucenicilor săi să nu le trebuiască nici măcar praful din casele acelea, pe tălpile lor.

Vi se pare că vreun progresist-hashtagist îl invită pe Hristos la cină? Vi se pare că aleargă vreun artist schizofrenic după Hristos, cerând vindecare? Vi se pare că a îngenunchiat vreun politician userist în colb, în urma lui Hristos, implorându-L să-i vindece copilul? Vi se pare că deplorabila artă şi decadentele parade colorate sunt la fel precum mulțimile Biblice ce-l urmau pe Hristos, sfâşiindu-şi hainele pentru vindecare?

Vi se pare că L-a invitat pe Hristos vreun mason, la cină, să-i vindece fiica îndracită? Vi se pare ca Hristos a dansat prin paradele colorate?

Oare nu cumva mulțimile îl urmau pe El şi nu El urma multimile???

Oare nu cumva, în zilele noastre, toți îl alungă pe Hristos de peste tot: din şcoli, din casele oamenilor, din muzee, până şi din Biserici??

Treziti-vă oameni buni… înşelarea e maximă! Nici praful nu vă trebuiască din cetățile unde nu sunteți bineveniți!

Mai au “influensării” teologi şi ortodocşii de salon un pic şi-i trimit pe bieții preoți mărturisitori cu lucrare de cateheză la diavol! Doar că, ce să vezi! Hristos nu s-a coborât în Iad pentru a-i converti pe draci, ci pentru a-l spăla pe om de păcate… Dracii se exorcizează, nu se catehizează! Mare diferență!”

Legaturi:

FARISEISMUL, boala sufleteasca care UCIDE si in planul social, si in cel bisericesc… ÎMBRĂȚIȘAREA MINCIUNII

Predica Părintelui TUDOR CIOCAN despre VAMEȘ ȘI FARISEU: “Fariseul se mințea pe sine. Trebuie să ne luptăm mereu cu MINCIUNA DIN VIAȚA NOASTRĂ. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât inima noastră devine mai mulţumită de sine şi mai greu de străpuns, de frânt. MULȚUMIREA DE SINE împietreşte inima” (AUDIO, TEXT)

PS Benedict Bistrițeanul despre VIAȚA TRĂITĂ ÎN EXTERIOR, „DUHUL ERETIC” și TRĂIREA STRÂMBĂ din spatele faptelor corecte ale FARISEULUI și despre importanța CITIRII CĂRȚILOR SFINTE: “Scopul împlinirii legii lui Dumnezeu este întalnirea cu Hristos, nu dezvoltarea personală” (VIDEO, TEXT)

VAMESUL SI FARISEUL. Pr. Cezar Axinte despre RISCUL CADERII PRIN INALTAREA SAU PAREREA DE SINE: “AVETI GRIJA SA NU DISPRETUITI PE NIMENI! Cea mai mare rautate pe care o face omul, care este de esenta demonica, e viclenia” (VIDEO + text)

Pilda vamesului si a fariseului. “DREPTATEA” NECRUTATOARE SI MINCINOASA A LUMII versus OCHII LUI DUMNEZEU. Strigatul care indreptateste. TAINA SI LEGILE FUNDAMENTALE ALE VIETII DUHOVNICESTI

Intelegerea LUI HRISTOS si intelegerea FARISEICA. Legea veche si Legea noua. SENSUL RANDUIELILOR RELIGIOASE EXTERIOARE versus LEGALISMUL FORMELOR GOALE, FARA DUH

“CRESTINUL DUPA INCHIPUIRE” si VIATA DUHOVNICEASCA FARISEICA (I): “Majoritatea oamenilor se tem sa patrunda mai in adanc in sufletul lor, ca nu cumva vreun monstru sa iasa din ei… Prefera sa faureasca o imagine inchipuita”

VIATA DUHOVNICEASCA INCHIPUITA (II): “Crestinul dupa inchipuire pregusta unele experiente harismatice, care-l incredinteaza ca este bun crestin… In spatiul comod al inchipuirii sale caderile lui sunt uitate”

Părintele Andrei Lemeshonok: SUNTEM FARISEI!

VAMESUL FARISEU – sau cum ne pre-facem in farisei crezand ca suntem vamesi


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Despre inselare, Meditatii duhovnicesti, Vamesul si fariseul, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “FARISEII ȘI VAMEȘII DE IERI ȘI DE AZI – DEOSEBIRI ESENȚIALE

  1. Pingback: CE FACEM CÂND UNUL DINTRE NOI ESTE LINȘAT MORAL? Pr. Alin Cristian Preotu: “Cei mai mulți vând adevărul, trădează dreptatea, renunță la prietenii doar ca să-și mențină privilegiile, poziția, interesele…” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate