CEI CARE “ÎI DAU CU FLIT” LUI DUMNEZEU. Preasfințitul Sebastian: “Tu cât din timpul tău Îi dăruiești lui Dumnezeu?”

12-12-2021 Sublinieri

Episcopia Slatinei:

Pilda celor care „Îi dau cu flit” lui Dumnezeu

CUVÂNTUL IERARHULUI

Duminica a XXVIII-a după Rusalii

(Pilda celor poftiți la cină – Luca 14, 16-24)

Unii se comportă cu Dumnezeu așa cum o fac și cu semenii lor − mojicește. Invitații la Cina din evanghelia de astăzi se arată a fi prost crescuți, de vreme ce, în loc să-și onoreze datoria de a răspunde chemării Stăpânului lor, vin cu diverse pretexte:

– unul se dovedește înrobit prea mult de „pământ” (țarină) și, pentru aceea, socotește CERUL irelevant, dacă nu cumva de-a dreptul inutil;

– altul se declară victimă a celor cinci simțuri (cinci perechi de…), a iraționalității și animalității firii (boi), în locul simțirii celei curate a sufletului; devenise, adică, „nesimțit” sau nesimțitor − asemenea viețuitoarelor lipsite de rațiune;

– cel din urmă se recunoaște într-atât de cuprins de plăcerile vieții (femeia), încât nu-și mai poate face timp și pentru Domnul.

Ba încă un altul, ducând nesimțirea la extremă, găsește de bine să vină la Cină cu… bocancii (haină nepotrivită – Matei 22, 11). Cu toții Îi dau cu flit lui Dumnezeu, considerându-L irelevant sau neimportant.

Ce s-a întâmplat însă la sfârșit…-ul lumii?

Evanghelia ne spune că, mâniindu-se Stăpânul a dispus: „Niciunul din aceia care au fost chemați (dar n-au venit) nu va gusta din Cina mea! Cât privește pe cel care a căzut ca musca în lapte la Cină, a poruncit slujitorilor Săi: „Legați-l de mâini și de picioare și aruncați-l în întunericul cel mai dinafară! Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților (Matei 22, 13), pentru că nimeni nu Îi dă cu flit lui Dumnezeu până în sfârșit!

Luați aminte și la întâmplarea aceasta:

„Era odată un creștin − ca mulți alții, de altfel – care, ori de câte ori îl chema preotul la slujbele sau acțiunile bisericii, el răspundea invariabil: „N-am timp, părinte!…”. De pildă, când preotul îl îndemna: „Vino, măi frate, măcar de Paști, de Crăciun, la hramul bisericii, de ziua dumitale, spovedește-te măcar o dată, de două ori pe an și împărtășește-te!”, el răspundea la fel − că nu are timp. În schimb, avea omul nostru timp pentru prieteni de tot felul, pentru plimbare, pentru petreceri, pentru cleveteală și pentru orice alte fapte nefolositoare.

Anii au trecut și, la o vreme, întâlnindu-se omul acesta din nou cu preotul, i se plânse dezamăgit:

− Părinte, m-au părăsit toți și mă simt fără niciun rost și nenorocit!

− De, fiule, eu te-am chemat mereu la Cel Care are ca timp veșnicia, dar ai zis totdeauna că pentru Acela tu nu ai timp. Cei pentru care ai avut timp te-au părăsit, căci acum nu mai au ei timp pentru tine! Să știi, însă, că Acela pentru care tu nu ai avut niciodată timp te așteaptă, încă, să vii!…”

PS: Tu cât din timpul tău Îi dăruiești lui Dumnezeu? El ți-a dăruit ca timp veșnicia. Fă-ți timp, așadar, și pentru El!

† SEBASTIAN

Episcopul Slatinei și Romanaților

Legături:

CHEMAREA LUI HRISTOS SI PRIORITATILE NOASTRE

PILDA CELOR POFTITI LA CINA INTR-O LUME A PRETEXTELOR. Predicile IPS Bartolomeu Anania (audio) si PS Sebastian, Episcopul Slatinei

INDREPTATIRILE LENEI DUHOVNICESTI si REFUZULUI LUI DUMNEZEU. Importanta decisiva a mediului, familiei si prietenilor pentru viata duhovniceasca

STRIGATUL LUI HRISTOS – MIRELE INDRAGOSTIT DE OM si RASPUNSUL “CALDICEL”-INDIFERENT AL MIRESEI. “Sufletul ce face? Curveste, sarmanul. Noi ne lipim cu inima de cele moarte si Il inlocuim pe Dumnezeu… Ce poate sa fie mai dureros in iubire decat ca cel pe care il iubesti este nepasator?” (Cuvantul PARINTELUI CEZAR AXINTE – audio si text – la PILDA CELOR POFTITI LA CINA, 2018)

FRATILOR, VENITI LA HRISTOS, veniti la SFANTA LITURGHIE, veniti la SPOVEDANIE si IMPARTASANIE, veniti ACASA! (video si text)

GAZDA SI MUSAFIRUL INCOMOD AL LUMII DINTOTDEAUNA: Nimeni nu are locul gata asigurat la Cina, daca nu duce RAZBOIUL DUHOVNICESC PERSONAL CU PATIMILE SALE: “Suntem – acum – aici cu trupul, dar in alta parte cu mintea, la afacerile noastre, la familiile noastre, preocuparile noastre “reale”?”

CINA CEA MARE. Predica Sfantului Iustin Popovici (de Celie) la Duminica Sfintilor Parinti (a Stramosilor Domnului). “Cand sa ma mai gandesc si la Hristos?”

PREDICI AUDIO LA DUMINICA PILDEI CELOR POFTITI LA CINA. Pilda pretextelor. “Sa ne impartasim cu Dumnezeu, sa ne cuminecam unii de altii!”

“DUMNEZEU CERE LA MASURA FIECARUIA. Mai mult decat a face ceva, lui Dumnezeu Ii place SA VREI! Sa incerci! Vrea sa te gaseasca in aceasta osteneala” – PREDICI AUDIO pentru noi, cei chemati la Cina sau la Nunta Fiului

CEI POFTITI LA CINA: “Putine pilde vorbesc mai categoric despre optiunea care ne sta in fata”

Parintele Ioan Buliga: CHEMAREA

Parintele Ioan Buliga: CE-I OPRESTE PE OAMENI SA VINA LA BISERICA?

CUI NE DĂM INIMA? Păcatul suficienței de sine

Intre NUNTIREA INIMII CU HRISTOS si IUBIRILE NOASTRE NELEGIUITE: Talcuirea Sfantului Nicolae Velimirovici la Evanghelia nuntii fiului de imparat

PARINTELE CALCIU despre CHEMAREA LA NUNTA FIULUI DE IMPARAT si despre HAINA DE NUNTA

 

***

“…SA NU RAMANEM AFARA DIN CAMARA LUI HRISTOS!”. Suntem pregatiti de Nunta? Il mai asteptam pe Mire sau L-am inselat deja cu dragostea lumii? Cine sunt cei “NEBUNI SI ORBI” mustrati de Iisus? NUNTA E “PE BUNE”, FRATI SI SURORI…

“O sa ne intrebe Hristos la Judecata: Ce ai facut cu dragostea pe care ti-am dat-o? Ce ai făcut cu chipul Meu din tine?“

“Doamne, ajuta-ma sa vreau sa pot!”/ VIATA CA UN MULTI-TASKING LA FOC AUTOMAT: “Cum sa Isi mai gaseasca Domnul timp de noi, cand noi nu ne mai gasim timp nici pentru noi insine?”. CU CE “C.V.” NE PREZENTAM IN FATA LUI DUMNEZEU?

Vindecarea slăbănogului… nostru suflet lăsat în părăsire: VOIEȘTI SĂ TE FACI SĂNĂTOS?


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pilda celor chemati la cina, PS Sebastian

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate