“SĂ RĂMÂNEȚI CU CAPUL PE UMERI!” – “Ca să putem rezista în faţa acestui val de ticăloşie trebuie să ne iubim unul pe celălalt, astfel încât să rămânem în unitate şi să răzbim” – Părintele Dumitru Cobzaru la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (VIDEO, TEXT)

27-10-2021 Sublinieri

Arhim. Dumitru Cobzaru – Sfantul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir, Catedrala Cluj:

„Se vede că nimic nu este nou sub soare. Tot ceea ce ne-a grăit Evanghelia s-a întâmplat cu plus de măsură şi în primele veacuri creştine, dar se întâmplă şi astăzi. Dumnezeu nu este iubit. Şi noi, cei care-L iubim, nu-L iubim de ajuns. Însă se vede că nu doar că nu este iubit Dumnezeu; este urât, este jignit, este defăimat, este învinuit.

Ziceam că la începuturi, în primele veacuri creştine, a fost foarte evident, pentru că în numele Lui, pentru credinţa în El, erau ucişi creştini. Mii şi mii, sute de mii, milioane de oameni s-au lăsat omorâţi pentru Domnul Hristos. Avem temei, iată, în Evanghelia după Ioan: dacă L-au urât pe Hristos nu se putea decât şi ei să fie urâţi la rândul lor; dacă L-au omorât pe Hristos nu se putea altfel decât şi ei să fie ucişi.

Însă Evanghelia de astăzi ne dă o soluţie în ce ne priveşte pe noi, cei care suntem urâţi de ceilalţi şi, asemenea, batjocoriţi şi învinuiţi. Vedeţi dvs. că Biserica este de vină” [este învinovățită], noi [creștinii sau ortodocșii] suntem de vină, creştinii care opunem oarecare rezistenţă în faţa valului secularizării, în faţa minciunii, în faţa manipulării. Şi atunci sunt atâtea şi atâtea voci care lovesc diabolic în Biserică şi în noi, în fiecare. Aşa trebuie să simţim atunci când se loveşte în Biserică, chiar dacă se loveşte la vârful ei, trebuie să ne doară pe fiecare, pentru că noi facem parte din Biserică.

Şi soluţia ne-o dă Evanghelia de astăzi. Ce trebuie să facem? Ce am putea face? Chiar la începutul Evangheliei ne spune Domnul Hristos: Să vă iubiţi unul pe altul. Aceasta este soluţia, dragii mei. Ca să putem rezista în faţa acestui val de ticăloşie trebuie să ne iubim unul pe celălalt, astfel încât să rămânem în unitate şi să răzbim, să trecem cu bine peste toate obstacolele care ne stau înainte.

Şi aş adăuga la asta şi gândul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Ce ne-ar spune el astăzi, după 1700 de ani de când el a fost martirizat? Oare ce ne-ar putea spune? Să ne lăsăm ucişi? El s-a lăsat ucis. Eu cred că ne-ar spune să trăim, nu să murim. Însă să trăim astfel încât să plăcem lui Dumnezeu şi, în aceeaşi măsură, să trăim încât celălalt de lângă noi să mai reziste un pic. Deci Sf. Mare Mc. Dimitrie nu ne-ar cere astăzi să murim, ci să trăim. Dar să trăim pentru Dumnezeu şi pentru aproapele nostru.

Şi ce ne-ar mai spune Sf. Mare Mc. Dimitrie? Oare ne-ar spune să ne lăsăm capetele retezate, să ni se taie capul pentru credinţa noastră? Nu. Ne-ar spune următorul lucru: Să rămâneţi cu capul pe umeri! Este foarte greu să rămâi în zilele noastre cu capul pe umeri. Trebuie să avem vigilenţa necesară şi înţelepciunea duhovnicească astfel încât să rămânem cu capetele pe umeri şi să biruim stăpânitorul acestei lumi.

Şi revin, şi cu aceasta închei. Vom reuşi împreună doar dacă ne vom iubi unul pe altul. Aşa să fie. Amin.”.

Legături:

Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)

SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, militarul care a stiut sa spuna NU

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE si SFINTII INCHISORILOR. “In aceste vremuri, cand ACELEASI FORTE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRA…” – La ce tip de RUGACIUNE ne indeamna PREASFINTITUL PARINTE MACARIE, pentru a birui INFRICOSARILE in fata RAULUI DEZLANTUIT (video)

MĂRTURISIREA LUI HRISTOS, ASTĂZI (video, text). Părintele GHEORGHE HOLBEA: “E foarte important – şi aceasta ţine de discernământul duhovnicesc – SĂ ÎNȚELEGEM ÎN CE LUME TRĂIM, pentru că altminteri DEVENIM NIȘTE FARISEI, care spunem: „Da, este normal”… Creştinismul nu este dulceag, dovadă martirologiile noastre”

VREMEA ALEGERILOR CAPITALE. Cuvânt grav și puternic al PS MACARIE: “Gadara de acum este mult mai ipocrită decât vechea Gadara, deoarece demonizatul nu mai este considerat demonizat, FIINDCĂ AȘA ESTE CORECT POLITIC! Dacă se comportă neomenește, chiar este aplaudat, deoarece NEBUNIA ESTE CONSIDERATĂ EMANCIPARE!” (video, text)

PS BENEDICT la Sfantul Mare Mc. Dimitrie: “E NEVOIE SI DE GLAS PROFETIC la un moment dat si sa se spuna: ASA NU, ASA NU SE MAI POATE. Daca noi respectam pe ceilalti, si ei sunt chemati sa ne respecte pe noi! E MOMENTUL SA ALEGEM, SA NU MAI FIM CALDICEI! E nevoie de tarie in marturisirea credintei” (VIDEO, TEXT)

CREȘTINUL ȘI BISERICA ÎN LUME ȘI ÎN FAȚA PUTERII LUMEȘTI

Predica Mitropolitului Pavlos de Drama la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir: “O, OMULE, OPRESTE RAZBOIUL IMPOTRIVA BISERICII!” “Sfantul Dimitrie a schimbat dregatoriile lumesti cu valori duhovnicesti neclintite, in timp ce NOI, ASTAZI, RENUNTAM LA ORICE VALOARE PENTRU O DREGATORIE INALTA” (audio, video, text)

Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la praznicul SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE. Durerea iubirii ranite a lui Dumnezeu in fata lepadarilor noastre: “Daca la niste lucruri micute nu renuntam, ce sa mai zicem de cele mai mari?”

SFANTUL DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR. Predica audio a Parintelui Dosoftei (Manastirea Putna). TAINA MUCENICIEI

APOSTAZIA TACITA A CRESTINILOR DE AZI si MODELUL MARTURISIRII SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE – predica audio a PS Timotei Aioanei: “NE LEPADAM DE HRISTOS si nu gasim timp sa marturisim. Avem timp pentru orice, dar NUMAI PENTRU LUCRURI ESENTIALE NU GASIM TIMP”

SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR (SF. DUMITRU) – Predici ale IPS Bartolomeu Anania (video) si Parintelui Cleopa


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Dumitru Cobzaru, Prigoana impotriva crestinilor, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““SĂ RĂMÂNEȚI CU CAPUL PE UMERI!” – “Ca să putem rezista în faţa acestui val de ticăloşie trebuie să ne iubim unul pe celălalt, astfel încât să rămânem în unitate şi să răzbim” – Părintele Dumitru Cobzaru la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (VIDEO, TEXT)

  1. Fraților, credeți că vaccinul este pecetea?
    Mulțumesc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate