“Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup…”. VREMURILE PE CARE LE TRĂIM – VREMURI CUMPLITE DE CERNERE. “Răul lumii de astăzi este așa de organizat încât scăpare nu mai este”. CARE ESTE TOTUȘI SINGURA IEȘIRE? (Părintele Rafail Noica și Arhim. Dumitru Cobzaru – AUDIO, VIDEO, TEXT)

17-02-2021 Sublinieri

Arhim. Dumitru Cobzaru – Cuvânt la Parastasul credincioșilor Dragoș și Oana, Catedrala Mitropolitana, Cluj (ianuarie 2021):

„…Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleşi se vor scurta acele zile”  (Matei 24, 22).

„Și ne putem da seama că acest cuvânt, în vremurile pe care le trăim noi astăzi, se împlineşte deplin. Dumnezeu a scurtat timpul. Nu vi se pare că trece timpul foarte repede şi că Dumnezeu a scurtat zilele? Însă acest cuvânt se împlineşte cu noi pentru că vremurile pe care le trăim sunt cele pe care Dumnezeu le-a sorocit spre sfârşitul veacului. Însă pentru cei aleşi a scurtat aceste zile.

Şi atunci ne gândim noi la Dragoş-Mihai şi la Oana-Cristina [copilul și mama lui, din Cluj, care au murit în Grecia, în vara lui 2019, în timpul furtunii din Halkidiki, după ce s-a prăbușit peste ei tavanul unei taverne – n.n.] care, zicem noi, prematur au plecat din această lume. Cu ei s-a împlinit cuvântul Scripturii, cuvântul lui Dumnezeu. Ei au fost aleşi, Dumnezeu le-a scurtat zilele ca să nu vadă ceea ce se întâmplă astăzi şi să rămână printre cei aleşi. Pentru că vremurile pe care le trăim noi astăzi înseamnă şi cernere. Este foarte evident că există o cernere. Şi nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Bisericii Lui în care lucrează Duhul Sfânt, să rămânem printre cei aleşi. Dacă se scurtează zilele, ştim, este semnul că Dumnezeu are bunăvoinţă şi că Dumnezeu ne vrea cu orice preţ pentru Sine şi pentru Împărăţia Lui.

Avem această certitudine că Dragoş Mihai şi Oana Cristina, cei dragi pentru mamă, bunică, soţ şi tată, sunt dragi şi lui Dumnezeu şi ei se odihnesc, însă într-o odihnă dinamică, anume aceea că ei se roagă pentru noi şi ne cuprind în dragostea lor, care este acum dragostea lui Dumnezeu, cea fără de început şi fără de sfârşit. Aşa să fie. Amin”.

***

Candela Rugului Aprins:

(text ușor revizuit după înregistrarea audio)

Părintele Rafail Noica: „Răul lumii de astăzi este așa de organizat, încât scăpare nu mai este… Numai Dumnezeu va fi scăparea”

Vremea noastră este vreme cumplită, cu probleme parcă fără răspuns, situații inexplicabile, înnodări dintre cele mai cumplite. Și nu deznădăjduiți, dar să ne așteptam la mai rău. Nu deznădăjduiți, dar să știți că în fiecare clipă Dumnezeu Cel nevăzut, Cel „de neînduplecat”, este cu noi aici, nu numai în spațiul din jurul meu, ci și în inima mea. Nu există încercare pe care ne-o îngăduie Dumnezeu, fără să ne dea și o cale de ieșire. Ce cale de ieșire, nu știu, dar Domnul să ne călăuzească și în situații inextricabile.

Stăpânitorul lumii acesteia vrea să ne arate că nu putem scapă de el sub nicio formă. Acum, cu organizarea asta, cu sateliții, cu chestii care ne urmăresc și prin care suntem urmăriți, nu avem cum să scăpăm. Mai mulți mi-au povestit despre niște filme pe care le-au văzut. Unul se numea Principiul Dominoului. Și filmele arătau că, dacă ochiul lumii ăsteia e pe tine, nu ai cum să scapi, și, până la urmă, se termină cu o catastrofă, cu moartea. Și, când îmi povesteau, simțeam cum panica intră în mine, dar observam un lucru: în niciunul dintre filme nu se vorbea despre Dumnezeu. Nimeni nu a zis „Doamne!”.

Eu cunosc trei cazuri; unul pe care îl cunosc personal. Într-o viață de zeci de ani de iad, când persoana a ajuns la punctul de a înnebuni sau de a se sinucide, dar în loc să facă asta, a zis: „Doamne!”; și imediat s-a schimbat viața acelei persoane. […] Și dacă în filmele alea sunt filme în duhul lumii ăsteia care vrea să ne convingă că stăpânitorul lumii acesteia este atotputernic – „De mine nu scapi! Sau faci ce-ți spun eu și-ți dau niște privilegii sau, dacă nu,… jos capul!”. Nu! Avem o alternativă pe care nu ne-o pune înainte duhul lumii acesteia: să strigăm la Dumnezeu! Dar, de acum, în marele necaz, o singură scăpare este, o singură soluție: Dumnezeu!

În realitate, de-a lungul istoriei, niciodată n-a fost o scăpare sau o soluție fără Dumnezeu, dar Dumnezeu cel blând ne-a lăsat să ne vedem de treburile noastre chiar dacă noi am crezut că din deșteptăciunea noastră a venit scăparea sau am avut noroc și am găsit soluția asta; și nu ne dăm seama că Dumnezeu a rânduit acea situație, și ne-a lăsat să credem așa. Dar nu a fost, de-a lungul istoriei, ca o soluție găsită să nu fi fost de la Dumnezeu. A, poți spune: „a venit un milionar și mi-a dat o sumă de bani și am scăpat din situație”. Dumnezeu, de la întemeierea lumii, știind ce aveam să trăiesc, a pregătit un milionar care să vină și să-mi dea. Dar să nu uităm să mulțumim lui Dumnezeu și să conștientizam aceasta.

Zice psalmul: „De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte (Psalmii 126, 1). Da, muncim, dar nu munca mea va zidi casa! Da, păzesc, dar nu paza mea va păzi cetatea, dacă nu Dumnezeu în mine păzește.

Cu Dumnezeu trebuie să ne tocmim. În singur Dumnezeu trebuie să avem nădejdea. Zice psalmul: „Pentru că nu în arcul meu voi nădăjdui şi sabia mea nu mă va mântui”; „Ci dreapta Ta şi braţul Tău şi luminarea feţei Tale (Psalmii 43; 8, 5) – zicea războinicul David. Da, dar cu brațul lui lovea și cu arcul lui trăgea. Și la noi, Dumnezeu nu va veni, ci eu voi zidi casa, dar dacă Dumnezeu nu va lucra în mine, nu va ieși nimic. Vreau să zic că întotdeauna, de-a lungul istoriei, Dumnezeu a fost singura ieșire, dar, nevrând să ne silnicească, ne-a lăsat să credem că fiindcă noi ne-am priceput sau mai știu eu ce, ne-a ieșit soluția…

Zilele care vin sunt cumplite și nu mai există nici o scăpare, cum corect vorbesc filmele acelea. Corect, dar nu adevărat! Numai Dumnezeu va fi scăparea. Ni se pare îngrozitor, și pentru noi este, dar va ști Dumnezeu să ne miluiască! Dar este un mare privilegiu, că în sfârșit vom învăța – dă-ne Doamne! – să ne punem nădejdea numai în Dumnezeu. Și cu singura nădejde în Singur Dumnezeu, vom pune mâna pe sabie, pe arc, pe mistrie, și vom face ce trebuie, nu ne vom intimida de cei care ne urmăresc, dar singur Dumnezeu va fi soluția. Răul lumii de astăzi este așa de organizat încât scăpare nu mai este.

Deci, tot ce am zis, este un fel de a spune: „ține-ți mintea în iad”. Nu am încercat să evit să nu vorbesc de criza care este și vine, nu am încercat să o mușamalizez, dar am spus că orice ar fi și orice s-ar întâmpla, dacă te găsești și în fundul iadului, să nu deznădăjduiești, și atunci fundul iadului pentru tine va fi rai. Cum a fost înrourare focul cuptorului încins pentru cei trei tineri. Și asta nu este o poveste, este istorie. Eu am ajuns să mă întreb în ce măsură să cred în Scriptură, ce trebuie să cred literar și ce trebuie să fie metaforic. Lucrurile astea, puțin câte puțin, am ajuns, din ce în ce mai mult, să le cred literal. Când zice Scriptura că marea a stat perete de-a dreapta și perete de-a stânga, eu cred că marea a stătut perete de-a dreapta și perete de-a stânga. Că sunt prost? Bine, sunt prost și mă bucur că sunt prost și că nu sunt ca deștepții lumii acesteia care au toate dovezile că Dumnezeu nu există, și vom vedea cândva cine va fi fost prostul și cine deșteptul. Prin asta parafrazez ce spunea Sfântul Apostol Pavel că nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât înțelepciunea omului. Si poate cu asta să terminăm…”.

Extras din conferința Părintelui Rafail Noica în Biserica „Soborul Maicii Domnului” şi „Sfântul Ilie”, Reşedinţa Mitropolitană de la Limours, Franța, octombrie 2017

Legaturi:

VREMEA ESTE A CERNERII!

Parintele Rafail Noica (si audio): TRAIM IN PERIOADA ESHATOLOGICA, A SFARSITULUI. Cu Primul Razboi Mondial a inceput o alta lume, iar azi “toate valorile crestine se desfiinteaza, toate uraciunile cele mai cumplite sunt moneda curenta”. DAR NU DA DRUMUL LA “BARA” NADEJDII!

Parintele Rafail Noica despre PREGATIREA PENTRU “LUCRURI CUMPLITE” insotita de NADEJDEA si INCREDINTAREA IN PRONIA LUI DUMNEZEU (audio + text)

CE VREMURI TRAIM SI CUM SA LE INFRUNTAM? – Parintele Rafail ne raspunde (VIDEO)

Parintele Rafail Noica despre “PARTEA CEA BUNA” A CELOR CE PAZESC CUVANTUL intr-o “epoca in care partea cea buna se tot smulge de la noi”

Parintele Rafail Noica: NU-I NEVOIE SA DEZNADAJDUIM!

PARINTELE RAFAIL NOICA SI “STRUCTURA VIETII DUHOVNICESTI”: Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui! (si VIDEO)

 

***

“Vai vouă, pământule şi mare, fiindcă diavolul a coborât la voi având mânie mare, căci ştie că timpul lui e scurt”. DE CE A INTRAT OMENIREA IN IURESUL UNUI RITM DE VIATA DEMONIC SI IN GOANA AMETITOARE? Care trebuie sa fie graba crestinului in vremurile scurtate de acum?

Arhim. Ioan Krestiankin despre VREMURILE NOASTRE si MANTUIREA PRIN NECAZURI: “Ne aşteaptă vremuri mult mai dificile. Nu se poate să trăim acum fără discernământ”. CUM PUTEM REZISTA GROZAVIILOR VIITOARE SI DUHULUI APOSTAZIEI? “Mulţi deja poartă pecetea, chiar dacă au documente de tip vechi”

Parintele Proclu: TOTI DIAVOLII DIN IAD AU IESIT PE FATA PAMANTULUI

PARINTELE ADRIAN DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST: Stramtorarile vor fi mult mai grele decat in comunism. Metoda de la Pitesti se va aplica acum in toata lumea (VIDEO)

Parintele Adrian Fageteanu: VINE TIMPUL RABDARII SI AL CERNERII! NUMAI RUGACIUNEA NE MAI SCAPA…

PARINTELE ADRIAN (exclusiv, audio) despre MARILE STRAMTORARI ALE VREMURILOR DIN URMA si caracteristica timpului antihristic: “EPOCA HAOSULUI SI A DEZNADEJDII, CAND NU MAI POTI DESLUSI ADEVARUL DE DEZINFORMARE”

BANCHERUL CALUGARIT: Parintele Ilarion Dan (Man. Crucea): “Traim niste vremuri in care apele se cam aleg, iar cernerea se va amplifica si accelera”

CUVANT GRAV SI IMPORTANT (pentru) DUPA REFERENDUM, in duh profetic, al Parintelui Cezar Axinte (Constanta): ESTE VREME DE CERNERE, DE “APOCALIPSĂ”, DE “RIDICARE A VĂLULUI”. “De acum războiul se mută într-o altă dimensiune, va fi mult mai deschis, mai descoperit. Războiul se duce împotriva lui Hristos şi a celor care Îl urmează”

NADEJDEA CARE IZVORASTE DIN MORMANTUL TOTALEI DESCUMPANIRI. CE NE RAMANE CAND RAUL PARE SA TRIUMFE, cand este dezlantuita prigoana “portilor iadului” impotriva crestinilor?

Rugaciunile Sfantului Prooroc Daniel si ale celor trei tineri aruncati in cuptor – RUGACIUNILE CRESTINULUI DIN VREMURI DE INCERCARE

“IROD TRAIESTE PRINTRE NOI”. “Stapanitorii acestei lumi Il doresc pe Dumnezeu AFARA nu numai din scolile publice, ci si din mintea si din inima copiilor”, cauta sa distruga chiar Biserica. LUCIFER SI IROD – cele doua profiluri ale celor care CONDUC LUMEA DE ASTAZI. Predica Parintelui Dumitru Cobzaru (VIDEO)

 

***

“SOLUȚIA ACESTOR VREMURI TOT MAI GRELE este soluția orbului din Ierihon: „DOAMNE, MILUIEȘTE-MĂ! Doamne, ajută-mă! DOAMNE, NU MĂ LĂSA!”. Orice altă soluție este o falsă soluție” (Predica PS MACARIE, video+text)

VREMEA ALEGERILOR CAPITALE. Cuvânt grav și puternic al PS MACARIE: “Gadara de acum este mult mai ipocrită decât vechea Gadara, deoarece demonizatul nu mai este considerat demonizat, FIINDCĂ AȘA ESTE CORECT POLITIC! Dacă se comportă neomenește, chiar este aplaudat, deoarece NEBUNIA ESTE CONSIDERATĂ EMANCIPARE!” (video, text)

“Nu te teme, Domnul este cu tine! CU NOI ESTE DUMNEZEU…” – Preasfintitul BENEDICT: Cuvinte de intarire catre “Biserica de acasa” despre VREMEA TREZVIEI, VREMEA ALEGERII, MANGAIEREA IMBRATISARII LUI DUMNEZEU si AJUTORUL IN SUFERINTA AL MAICII DOMNULUI: „Singurul loc unde nu te cuprinde frica este în brațele lui Hristos. Depărtându-ne de El, fricile nasc pui și se transformă în panici. Să nu uităm asta!”

PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vremuri de prigoană, însă trebuie să stăm drepți și să nu facem niciun fel de compromis!”

VREMEA ADEVĂRULUI, VREMEA LIMPEZIRII – Interviu pentru “Familia ortodoxă” al PĂRINTELUI CIPRIAN GRĂDINARU DIN HULDENBERG: “Nu există ființă mai ușor de controlat decât cea cuprinsă de groază”. CUM SĂ SUPRAVIEȚUIM DUHOVNICEȘTE ÎN ZILELE CONFUZIEI ȘI PANICII? (prima parte)

CULTUL FRICII SI AL MORTII duce la RENUNTAREA LA LIBERTATE si la LEPADAREA DE HRISTOS. Semnul “botnitei” vs. semnul crestinilor – SFANTA LITURGHIE SI IMPARTASIREA. Parintele Cezar Axinte si profesorul Mihail Chircor despre “BATALIA CU POTIRUL”. PANDEMIA ca “exercitiu” al razboiului Satanei cu Hristos (VIDEO, AUDIO, TEXT)

DE CE A INGADUIT DUMNEZEU PANDEMIA unui virus fabricat si care este solutia “care ne poate tine cu mintea intreaga inaintea acestui asalt”. Cuvant duhovnicesc despre IDEOLOGIA NEOMARXISTA, APARAREA FAMILIEI, BOALA, FRICA SI VACCIN (video, text)

MĂRTURISIREA LUI HRISTOS, ASTĂZI (video, text). Părintele GHEORGHE HOLBEA: “E foarte important – şi aceasta ţine de discernământul duhovnicesc – SĂ ÎNȚELEGEM ÎN CE LUME TRĂIM, pentru că altminteri DEVENIM NIȘTE FARISEI, care spunem: „Da, este normal”… Creştinismul nu este dulceag, dovadă martirologiile noastre”

PĂRINTELE HOLBEA în “Familia Ortodoxă” – pledoarie pentru DISCERNĂMÂNT, LUCIDITATE și ROSTIREA ADEVĂRULUI despre vremurile de încercare în care trăim: “Ceea ce este cel mai periculos pentru zilele noastre este încercarea de A SCOATE OMUL DIN LUMEA REALĂ şi de a-l livra LUMII VIRTUALE. Nu există îmbrăţişare virtuală, nu există spovedanie virtuală, nu există împărtăşanie virtuală”

Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la Patriarh, Mitropoliți, stareț, preot până la ultimul credincios mirean. CUM VOM TRECE ACEST EXAMEN?” (video, text)

Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Dumitru Cobzaru, Parintele Rafail Noica, Portile Iadului, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““Şi de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup…”. VREMURILE PE CARE LE TRĂIM – VREMURI CUMPLITE DE CERNERE. “Răul lumii de astăzi este așa de organizat încât scăpare nu mai este”. CARE ESTE TOTUȘI SINGURA IEȘIRE? (Părintele Rafail Noica și Arhim. Dumitru Cobzaru – AUDIO, VIDEO, TEXT)

  1. Este SIGUR ca, intotdeauna cand pentru noi nu mai exista scapare, aceasta vine de la Dumnezeu, DACA NOI CREDEM ASTA. De fapt TOATE IZBANZILE NOASTRE SUNT DE LA DUMNEZEU care ne lasa sa credem ca le-am savarsit noi cu desteptaciunea noastra.

  2. Pingback: “Mai suntem noi stăpâni pe trupurile noastre sau puterea politică decide pentru trupul meu?”. MUCENICII, PERSECUȚIILE ȘI VICLENIA “BINELUI COMUN”. “Să fim vigilenți, cu luare aminte! Diavolul este viclean, înșală ş
  3. Pingback: “Faceţi lucrarea lui Dumnezeu cât este ziuă, faceţi CÂT ÎNCĂ SE MAI POATE, căci VINE NOAPTEA, VINE UN SFÂRȘIT, când nimeni nu mai poate să lucreze…” – Predica-avertisment a PS DAMASCHIN LUCHIAN la Duminica orbului din n
  4. Pingback: “Trebuie să priveghezi pentru ca să se întâmple răul mai mic, Steliane!” – SOLUȚIA CREȘTINILOR LA TĂVĂLUGUL CARE SE APROPIE | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: “Trebuie să priveghezi ca să se întâmple răul mai mic, Steliane!” – SOLUȚIA CREȘTINILOR LA TĂVĂLUGUL CARE SE APROPIE | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: CUVANT PROFETIC DE ACUM DOUA DECENII AL PARINTELUI RAFAIL NOICA: “Daca vedem rautatea dezlantuindu-se in lume este pentru ca Dumnezeu are o Pronie pe care nu o intelegem, o Pronie paradoxala, care gaseste un moment in istorie cand da si raului liber
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate