“Cand iti va fi mai greu, sa-l chemi in ajutor pe Sfantul Nicolae!”

6-12-2007 Sublinieri

Ca Sfantul Nicolae este prezent si lucrator si astazi printre noi si nu a ramas doar un sfant vechi, despre care sa vorbim doar la trecut si care e imbracat intr-o aura legendara sau de basm stau marturie si minunile cele noi adunate in cartea alcatuita de Parintele rus Igor Filin, “Noi minuni ale Sfantului Nicolae“, aparuta la Editura Sophia, din care si noi am extras cateva marturii, spre intarirea credintei si a evlaviei noastre catre Sfantul Ierarh Nicolae:

image004.jpg

Dupa cuvantul mamei

Conducandu-si fiul pe front, mama i-a spus: “Kolea, cand iti va fi mai greu, sa-l chemi in ajutor pe Sfantul Nicolae Facatorul de Minuni, si el te va ajuta“.

In timpul unei lupte, fiul ei impreuna cu un prieten au cazut prizonieri. Ziua era calda, zapada se topea, in schimb noaptea, cand au hotarat sa evadeze, au degerat atat de tare, incat nu mai aveau puteri. Kolea si-a amintit cuvintele mamei si a inceput sa se roage Sfantului Nicolae Facatorul de minuni, cerandu-i ajutor.

Tot atunci, doi soldati cu schiuri mergeau pentru o misiune de lupta. Unul voia sa mearga pe de-a dreapta, dar celalalt l-a convins sa faca un ocol. Ei i-au gasit pe cei doi camarazi degerati si i-au salvat. Slava si multumire Sfantului Nicolae Facatorul de minuni.

Roaba lui Dumnezeu Anna, orasul Sankt-Petersburg

22505050.jpg

Salvator de la inec

Vreau sa va impartasesc bucuria salvarii mele de la moarte de catre Facatorul nostru de minuni, Sfantul Ierarh Nicolae. Aceasta s-a intamplat acum aproape treizeci de ani. Pe atunci eram tanara, fara griji si duceam o viata nu chiar corecta, desi din copilarie purtam cruciulita si mergeam la biserica – ce-i drept, din cand in cand. Locuiam in orasul Toliati. Intr-o zi, impreuna cu inca doi tineri, am plecat sa ne plimbam cu barca pe Marea Kuibasev. La un viraj, barca noastra s-a rasturnat si eu m-am dus la fund.

In cateva fractiuni de secunda, prin fata ochilor mi-a trecut toata viata. Cu groaza m-am gandit la barbatul meu si la mama: ea nu va suporta moartea mea, va muri de inima, iar fiul imi va ramane orfan. Si din toata inima m-am rugat: “Sfinte Nicolae, ajuta-ma!“. Si iata ca am vazut cum venea spre mine un batranel, putin aplecat, sprijinindu-se de un toiag si cu piciorul ma impingea usor in sus. In aceeasi clipa am iesit la suprafata apei, m-am agatat de marginile barcii si astfel am ramas in viata. Barca nu s-a scufundat, deoarece avea perne de aer.

In tinerete, cand am plecat pentru prima data din casa parinteasca, mama m-a binecuvantat cu icoana Sfantului Nicolae. Aceasta iconita este mereu cu mine, o iau in toate calatoriile si sfantul ma ocroteste. In ziua cand am placat sa ma plimb cu barca, iconita nu era la mine.

In primii ani de dupa razboi, Sfantul Nicolae a ajutat-o si pe mama. I s-a intamplat sa calatoreasca odata cu camionul, unde se aflau inghesuiti multi oameni, la un loc cu un cantar mare pentru marfuri. Soferul era beat si conducea cu viteza mare. Soseaua ducea, serpuind, in vale.

Pe oameni i-a cuprins frica. Au inceput sa-i strige soferului sa incetineasca, insa el continua sa conduca cu o viteza si mai mare. Mama a inceput sa se roage cu voce tare Sfantului Nicolae. La o cotitura, cantarul a alunecat spre partea laterala a masinii, rupand-o. Masina s-a rasturnat, iar oamenii au cazut care incotro… Cand si-a revenit, mama a constatat ca se afla pe marginea drumului, intreaga si nevatamata. In jur zaceau ceilalti oameni gemand, iar unul chiar era strivit de cantar… Dintre toti cei care erau in camion, numai mama nu a suferit, pentru ca a cerut ajutorul Sfantului Nicolae.

In viata ni s-au intamplat multe alte minuni. In clipa cand parea ca nu mai exista nicio sansa, ajutorul sfantului nu intarzia sa vina.

Tatiana

applet_icons.jpg

Marturisirea unui intemnitat

Va scrie un om care se afla in inchisoare. Insa nu trebuie sa va speriati de acest cuvant. Martor imi este Dumnezeu, sunt curat in fata Lui si a oamenilor. Pacatul pentru care ma aflu aici nu este al meu. Poate ca Dumnezeu imi trimite o incercare, nu stiu…

Doar rugaciunea si cartile ma salveaza, insa cu cat mai mult citesc, cu atat mai multe intrebari imi apar. Doresc sa va povestesc ce mi s-a intamplat in oraselul Lopatki, regiunea Sverdlovsk.

In primavara anului 1994, in inchisoare pelagra a inceput sa faca ravagii. In fiecare zi aparea un nou sicriu: boala nu cruta pe nimeni, nici pe cei batrani, nici pe cei tineri. Mi-a venit si mie randul. Mi-a slabit vederea, picioarele mi s-au umflat, dintii au inceput sa mi se clatine, incat nu mai puteam manca. Dar, mai ales, au aparut vestitorii mortii – paduchii. In infirmerie nu mai erau medicamente. Am inteles ca nu mai aveam mult timp de stat aici pe pamant. Doar o minune ma putea salva. Si ea s-a intamplat. In Dumnezeu nu credeam, insa intelegeam ca boala mea era plata pentru viata pe care o dusesem inainte. Un om bun mi-a adus o iconita de carton a Sfantului Nicolae si mi-a spus: “Roaga-te si caieste-te. El te va ajuta“. Eu nu cunosteam nicio rugaciune, insa acest om mi-a explicat: “Vorbeste-i! vorbeste-i ca si cum ai vorbi cu mine. Spune-i tot ce ai mai tainic, tot ce ai pe suflet, ceea ce nu poti sa spui altcuiva. Marturiseste-i toata viata ta pacatoasa“.

Noaptea care a urmat a fost o noapte cumplita. Intelegeam ca nu voi mai ajunge pana dimineata si am inceput sa ma rog. Incet, putin cate putin, imi deschideam sufletul inaintea Sfantului Nicolae. Nu stiu daca aceasta a fost aievea, in vis sau in delir, insa vedeam in fata mea doi ochi mari care ma priveau si de care nu ma puteam ascunde si un zambet, incadrat intr-o barba alba. Privind acesta fata blanda, am jurat ca, daca voi ramane in viata, nu ma voi abate de la drumul pe care am apucat.

A venit si dimineata cu mult soare – prima dupa multe zile ploioase. M-a coplesit o dorinta mare sa traiesc, sa ma bucur de soare, de iarba, de oameni. Sufletul mi-era invaluit de multumire pentru faptul ca traiesc in aceasta lume minunata. Am inteles ca rezistasem. Mi-au reaparut puterile, aspiratiile, dorintele, de parca renascusem. Sprijinit intr-un bat, am iesit afara, sa ma bucur de caldura soarelui. Spre marea mea mirare, am vazut ca ma pot lipsi de toiag. Cu fiece ora ma simteam din ce in ce mai bine. Aceasta s-a intamplat pe data de 28 aprilie 1994. Am renascut. Dar cel mai important este faptul ca am gasit sensul vietii mele nemernice si pacatoase. Doar credinta il salveaza pe om, il face mai curat, mai bun, mai sensibil la durerea aproapelui.

V.N.Piscun, orasul Neviansk, regiunea Sverdlovsk

icon-gcu-6-sm.jpg

Nu a ingaduit batjocura

O femeie a relatat o intamplare care avusese loc in familia sa cand ea implinise abia sase ani. Mama ei era o femeie foarte credincioasa, dar tatal ei, comunist, se purta cu dusmanie fata de biserica. Mama era nevoita sa tina ascunsa de el, intr-un sifonier, printre haine, icoana Sfantului Nicolae, pe care o primise ca binecuvantare de la mama ei.

Intr-o zi ea a venit de la serviciu si a vrut sa aprinda focul in soba. Lemnele erau deja puse si trebuiau doar apirnse, insa nu reusea nicidecum. Cat n-a incercat – dar lemnele nu luau foc si pace!

Atunci s-a gandit sa le scoata din soba si o data cu ele a scos si icoana sfantului, pe care sotul o gasise in sifonier si hotarase s-o distruga cu mainile sotiei.

icon-gcu-5-sm1.jpg

“Cine se roaga pentru tine?”

Cand eram mica, in satul nostru venea deseori un capitan de cursa lunga pentru a-si vizita parintii. Istorisirea lui mi-a ramas intiparita in minte toata viata:

“Corabia noastra – povestea el – a iesit in larg, ca de obicei, la pescuit. Marea era linistita, cand deodata a inceput sa bata un vant naprasnic. S-a starnit furtuna. Panzele s-au rupt, corabia nu mai putea fi manevrata si s-a alunecat pe o parte. Valurile mari o aruncau ca pe o cutie de chibrite. Nimeni nu putea sa ne vina in ajutor si cu totii am simtit ca moartea era inevitabila…

Am alergat spre puntea corabiei si, cu mainile ridicate catre cer, cu lacrimi in ochi, am inceput sa ma rog Sfantului Nicolae, cerandu-i ajutor. Cat timp a trecut, nu stiu, insa am observat ca furtuna a inceput sa se potoleasca. <<Baieti, le-am strigat marinarilor, intindeti panzele!>> <<Imposibil, a venit raspunsul, este o gaura in cala si apa a inceput sa patrunda in corabie>>. Eu insa insistam. In cateva clipe toti trei am intins panzele, desi de obicei nu reuseam sa facem acest lucru nici in zece oameni. Furtuna se potolea. Cand am coborat in cala, am ramas uluiti: un peste mare astupase gaura.

Cu lacrimi in ochi m-au inconjurat marinarii si ma intrebau: <<Capitane, spune-ne, cine se roaga pentru tine?>> Era in vremurile cand credinta se persecuta. Le-am raspuns: <<Bunica si mama, dar iata cine ne-a salvat>>, si am scos din buzunar portofelul unde pastram iconita Sfantului Nicolae Facatorul de minuni.

Conducerea ne-a rasplatit cu un concediu, iar marinarii m-au rugat sa le cumpar iconite cu Sfantul Nicolae si sa platesc la biserica o slujba de multumire. Toti care erau pe corabie au transmis salutari calduroase bunicii si mamei mele pentru rugaciunea lor”.

L.N.Goncearova, regiunea Volgograd

icon-gcu-7-sm.jpg

(din: “Noi minuni ale Sfantului Nicolae“, Editura Sophia si Cartea Ortodoxa, 2004)

– Din vechile mari minuni ale Sfantului Nicolae, gasiti pe www.sfantulnicolae.info despre:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Minuni si convertiri, Sfantul Ierarh Nicolae

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la ““Cand iti va fi mai greu, sa-l chemi in ajutor pe Sfantul Nicolae!”

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Mare Ierarh Nicolae - chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare
  2. da..deci eu una cred..pt k mereu de kte ori ma rog cineva sus ma asculta si ma iubeste…si ma ajuta

  3. Mare este intre Sfinti Nicolae al Mirelor Lichiei! Domnul sa ne miluieasca pentru rugaciunile lui.
    L.

  4. O minune si mai noua, de zilele acestea, a Sfantului Nicolae, facuta in Biserica unui sat, Melinesti, jud. Dolj (vedeti si imaginile filmate): http://www.realitatea.net/122422_O-icoana-a-Sfantului-Nicolae-a-ramas-intacta-in-urma-unui-incendiu-.html

  5. Sunt profesoara de germana şi as dori să vă povestesc cum m-a ajutat pe mine Sfântul Ierarh Nicolae.
    Într-o zi o doamna m-a rugat sa traduc instrucţiunile de la un joc pentru copii. Nu era o traducere grea, numai ca la pagina a treia sau a patra am dat de o frază pe care nu puteam să o traduc: pur şi simplu nu înţelegeam ce vrea să spună. M-am gândit să renunţ si să reiau traducerea a doua zi. Nici a doua zi n-am priceput fraza şi din cauza asta am început să amân traducerea. Doamna respectivă m-a mai întrebat de vreo câteva ori de traducere şi de fiecare dată reluam fraza, dar degeaba.
    Până când într-o zi m-am trezit că trecuse aproape un an de când tot amânam traducerea. Mi s-a făcut ruşine de doamna respectiva şi m-am hotărât sa termin traducerea cu ori ce preţ.
    Chiar în acea perioadă citeam cartea „Noi minuni ale Sfântului Nicolae” şi am văzut acolo că pe mulţi i-a ajutat la învăţătură şi le-a luminat mintea.
    M-am aşezat la birou în faţa calculatorului şi am început să mă rog: „Sfinte Ierarhe Nicolae, ajută-mă să fac traducerea! Sfinte Ierarhe Nicolae, ajută-mă să fac traducerea!” Am tradus fraza cu pricina şi am mers mai departe. Traduceam două-trei propoziţii şi apoi iar mă rugam: „Sfinte Ierarhe Nicolae, ajută-mă să fac traducerea!”. Tot traduceam până când mi-am dat seama că mâna mea mergea în continuu pe tastatură. M-am gândit: ”Ce-i asta? Văd că de ceva timp traduc cursiv! Înseamnă că Sfântul Ierarh Nicolae mă ajută!” M-am bucurat. Mai aveam vreo 7-8 pagini de tradus şi m-am gândit că azi traduc cât pot şi o să fac mâine restul. Iarăşi m-am rugat: „Sfinte Ierarhe Nicolae, ajută-mă să fac traducerea!” La un moment dat mai aveam 2-3 pagini şi obosisem. Am făcut o pauză dar l-am rugat pe Sfântul Nicolae: „Sfinte Ierarhe Nicolae, ajută-mă să fac toată traducerea!” După o pauză de vreo 10 minute am tradus şi paginile rămase. Nu-mi venea să cred! Cum am putut să fac într-o singură zi toată traducerea?
    M-am bucurat enorm. Eram foarte fericită şi mulţumită: în sfârşit mă liniştisem că am rezolvat problema cu traducerea.
    I-am mulţumit din inimă Sfântului Ierarh Nicolae pentru ajutorul dat şi m-am convins că într-adevăr vine în ajutor atunci când ai nevoie de el şi când îl chemi din inimă. Este extraordinar să ai un sprijin în Sfântul Ierarh Nicolae.

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Cateva minuni contemporane ale Sfantul Ierarh Nicolae
  7. SF.NICOLAE A FOST BUN CU CEI NEVOIASI .COPIILOR CUMINTI LE ADUCE DULCIURI ,IAR CELOR OBRAZNICI TOT DULCIURI DEARECE EL ESTE MILOSTIV.

  8. Pingback: Predică la Sf. Ierarh Nicolae – mare făcător de minuni | CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
  9. Pingback: Sfântul Ierarh Nicolae – apărătorul dreptăţii ! « Sfinxul
  10. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MARE IERARH NICOLAE – chipul blandetii, al ravnei pentru adevar si al milei de oameni puse in lucrare. LA MULTI ANI PARINTELUI NICOLAE TANASE!
  11. Pingback: Suflete… schimbate la fata (2): POVESTEA UNEI TINERE MAME VINDECATE IN MOD MINUNAT DE CANCER SI TBC, DUPA CE A RAMAS SI INSARCINATA...
  12. Pingback: SFANTUL NICOLAE. Predica IPS Bartolomeu Anania (audio), cantari si slujbe inchinate iubitului Mare Ierarh din Mira Lichiei
  13. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE VIRITA – marturii minunate, tulburatoare si pline de invataminte despre puterea sfinteniei si necesitatea faptelor credintei (II): “PENTRU POCAINTA TE-A SALVAT DOMNUL!” -
  14. Soţul meu era foarte, foarte stresat pentru că nu putea să termine nişte lucrări pentru Postdoctorat. La sfârşitul fiecărui an este evaluat de către o comisie. Eu am citit de două ori câte 40 de zile acatistul Sf. Nicolae şi când mai erau câteva zile de la citirea acatistului (a doua oară) am aflat că el a reuşit să câştige această bursă postdoctorală şi al treilea an. El nu credea că va mai reuşi să îşi termine lucrările şi să obţină un punctaj bun. A obţinut şi un punctaj foarte mare, deşi eu nu îi cerusem sfântului să-l ajute să obţină multe puncte. Mă rugasem doar să fie admis pentru că ştiu că îşi dorea mult. Mare este puterea lui Dumnezeu şi nemărginită bunătatea lui. Sfinţii mijlocesc către bunul Dumnezeu lucrurile pe care le cerem şi cele care ne sunt de folos.Slavă ţie Sfinte Nicolae, slavă ţie!

  15. Am evlavie la acest minunat Sfant al Lui Dumnezeu si el, in marea lui bunatate, m-a ajutat de nenumarate ori in situatii in care nu intrevedeam nicio iesire.
    Ultima binecuvantare am primit-o de la Sfantul Ierarh Nicolae chiar vinerea aceasta (de Sfantul Andrei). Dupa slujba de Sfantul Maslu de la Biserica Sfanatul Ilie am mers cu sotul meu sa cumparam lumanari. In geam era o icoana atat de frumoasa a Sfantului Nicolae incat mi s-a umplut sufetul de bucurie si i-am spus sotului meu cat de minunata este si intreband cat costa am atins geamul in care se afla icoana Sfantului. Am aflat cat costa si, bineinteles ca nu ne-o permiteam, am plecat fara graba de la biserica pentru ca ma simteam rau; pe drum ne-a ajuns un barbat inalt si oprindu-ne mi-a daruit icoana Sfantului Nicolae pe care il pretuiesc atat de mult. Am ramas initial muti pentru ca nu stiam cum sa reactionam si nici macar numele lui nu i l-am cerut sa-l rostim in rugaciunea noastra, insa o sa fie mereu in ruga noastra. Sa-l binecuvanteze Dumnezeu pe acest om cu suflet bun si sa ii dea Sfantul Nicolae viata lina si binecuvantata!

  16. Pingback: SFANTUL NICOLAE. Predica Parintelui Arsenie Boca despre cel mai iubit sfant al crestinatatii: “INIMA LUI DE PARINTE AL CRESTINILOR A ARS CA O FACLIE” -
  17. Pingback: Lidia Staniloae despre SFANTUL NICOLAE sau CUM TRAIAU COPIII DE ODINIOARA MIRACOLUL SARBATORII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Sf. Ierarh Nicolae -
  19. Pingback: AJUTORUL MINUNAT PE CARE IL DA CUVIOSUL IOAN DE LA COLCIU, DUPA ADORMIRE: “Chiar daca am murit, sa stii mata ca am ramas tot viu” -
  20. Pingback: SFANTUL NICOLAE, cel care ne iubeste dupa chipul dragostei Maicii Domnului, SFANTUL A CARUI INIMA DOARE PENTRU NOI si SARE CU GRABIRE LA TOATE NECAZURILE NOASTRE. Predica Pr. Ciprian Negreanu (si audio) -
  21. Pingback: SFANTUL NICOLAE, “Parintele, Fratele, Fiul, Prie­tenul pe care-l asteptam sa vina in fiecare an” si cascada sa de MINUNI care nu trebuie uitate/ Ce daruri cerem de la “Mosul” sau: CINE NI-L DESPARTE PE “MOS NICOLAE” de
  22. Pingback: Predica Parintelui Sofian Boghiu (Manastirea Antim) la SFANTUL IERARH NICOLAE si SFANTA MUCENITA FILOFTEIA | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: Lidia Staniloae despre SFANTUL NICOLAE sau CUM TRAIAU COPIII DE ODINIOARA MIRACOLUL SARBATORII | Cuvântul Ortodox
  24. Pingback: SFANTUL IERARH NICOLAE si INFRICOSATOAREA MINUNE DIN RUSIA COMUNISTA, “Zoia impietrita” (VIDEO, AUDIO). “Să strângem icoana lui la piept cu cinstire şi cu rugăciune ca să ne fie de ajutor în tot întunericul acestei lumi” | C
  25. Pingback: SFÂNTUL NICOLAE, MÂNGÂIETORUL NOSTRU CEL MARE – MINUNILE DRAGOSTEI DESĂVĂRȘITE. “Înainte de a-l chema, el vine la tine; înainte de a şti cui să te rogi, el sare în ajutorul tău” (cuvinte calde AUDIO) | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: SFANTUL NICOLAE, CHIPUL MILOSTIVIRII CARE CUCERESTE INIMILE, invatatorul viu al “blandetii lucratoare” si marturisitorul BUCURIEI INMULTITE PRIN DARUIRE DE LA OM LA OM. Parintele Episcop Macarie: “Sa fim oameni pentru acesti frati mai mi
  27. Pingback: PS MACARIE: “Iubite frate, iubită soră, te îndemn din toată inima: Caută-l pe SFÂNTUL NICOLAE! Mai cu seamă acum să îi cerem ajutorul Sfântului Nicolae, când porţile iadului lovesc în Biserică şi când semnele vremurilor nu sunt lini
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate