SFANTUL ELEFTERIE: “Eu ma lipesc de Domnul meu si sunt unit pururea cu El”

15-12-2007 Sublinieri

sf_elefterie.jpg

Poate ca nu intamplator, desi nu am cautat o astfel de potrivire, seria articolelor avand ca tema reeducarea s-a incheiat chiar inaintea praznicului Sf. Ierarh Elefterie si a duminicii in care se citeste Pilda celor poftiti la cina. Greu de crezut ca puteam gasi o urmare mai potrivita decat prin sarbatoarea acestui mucenic al carui nume inseamna „libertate” si care, tanar, precum erau cei care au umplut inchisorile comuniste, a trecut prin cele mai groaznice cazne sfintindu-se si fara a suferi vreun rau. Inchinat lui Dumnezeu de la o varsta frageda de catre maica sa, Sf. Antia, care fusese adusa la Hristos de catre Ap. Pavel, Elefterie este asezat diacon la cinsprezece ani, peste inca trei ani paseste pe treapta preotiei, iar la numai douazeci de ani este hirotonit episcop al Iliricului. Precum in cuvantul Ap. Pavel catre Timotei, credinta si curatia tineretii inchinate lui Hristos nu au devenit prilej de dispret, ci au intors pana si inimile unor prigonitori prin purtarea si vorbele Ierarhului Elefterie.

Eu ma lipesc de Domnul meu si sunt unit pururea cu El si Stapanului meu Hristos ii slujesc. Iar cinstirile şi darurile tale pe care mi le fagaduiesti, cum si muncile şi caznele cele infricosate si cumplite cu care ne ingrozeşti, le socotesc ca pe niste jucarii si sageti de copii; caci eu m-am lepădat de lume si m-am rastignit, ca invatatorul meu Pavel si moartea pentru Hristos o socotesc desfatare, slava si veselie“, ii raspundea imparatului care il ameninta.

Precum martirul de acum aproape doua milenii, suntem si noi chemati sa dam raspuns in termenii unui „totalitarismduhovnicesc aplicat noua insine (si numai noua): fie o sa-L lasam pe Dumnezeu sa patrunda in toate aspectele vietii noastre sufletesti, fie ne vom inchina toata inima stapanitorului lumii acesteia. Nu putem sluji la doi domni si orice compromis, cat de mic, cu cel rau ne scoate din Imparatie – aceasta invatatura simpla ii uneste pe toti mucenicii, cei din vechime si pana in zilele noastre. Libertatea este parte a chipului lui Dumnezeu in om, si nimeni nu o poate distruge. In final, toate caznele la care suntem supusi, uneori pana la ruperea sufletului nostru si cadere, nu sunt ingaduite decat pentru ca Dumnezeu, in bunatatea sa, sa ne dea o sansa mai mare de a-L lasa sa invinga in batalia pentru toata inima noastra. Libertatea intru Hristos nu se poate realiza fara a ne debarasa de balastul intreg al intelepciunii lumesti, utilizat pentru a ne descurca prin meandrele inconsecventei noastre sufletesti. „Totalitarismulduhovnicesc prin care ne lasam cu totul in voia Lui este calea catre libertatea duhovniceasca desavarsita.

Sf. Ierarh Elefterie sa le fie calauza in lucrarea apropierii de Hristos tuturor tinerilor, care, in libertatea specifica varstei lor, lipsita de invechirea in rau, de experientele lumesti pagubitoare si de intepaturile zilnice ale spinilor grijilor, prinde viata cu usurinta si putere.

1215eletherioswmothranthia.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Meditatii duhovnicesti, Sfantul Ierarh Elefterie

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SFANTUL ELEFTERIE: “Eu ma lipesc de Domnul meu si sunt unit pururea cu El”

  1. Sf. Sfinţit Mucenic Elefterie, cununa înţelepciunii ierarhilor celor râvnitori, cel ce cu veşmânt arhieresc înrourat de sângele său a intrat în cămara lui Hristos, din firele rugăciunilor sale să ne ţeasă şi nouă haina pocăinţei pentru a intra în aceeaşi cămară a Mântuitorului.

    http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/12/acatistul-sfantului-sfintit-mucenic.html

    http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2011/12/paraclisul-sfantului-sfintit-mucenic.html

  2. “…Sa ne dea o sansa mai mare de a-L lasa sa invinga in batalia pentru TOATA inima noastra”!

  3. Frumos este mersul celor care-L urmeaza pe Domnul, asemeni minunatului Elefterie, sfantul ucenic al Sf Pavel, apostolul nostru!
    Dar ce pacat ca acum peste tot gasim mari ortodocsi, ca dupa razboi, iar cand trebuia dat marele razboi contra Antihristului totalitar sovietic numai Ierarhii Greco-catolici, adica cei ce la 1700 s-au reunit cu Biserica cea Una, Sfanta, Catolica si Apostolica au dat Marturie nemincinoasa si s-au jertfit pentru Domnul!
    Cat de mare a fost jertfa lor, daca nici astazi cei care au indragit pe Antihrist atunci nu-i lasa in pace si-i persecuta prin Urmasii lor!
    Iar acestia, fratilor, sunt tot Ortodocsi, ca noi, dar care au renuntat la separarea cea mare si draceasca de la 1054 si s-au umilit pentru Hristos si au primit pe Corifeul apostolilor in sarcina pe care Domnul i-o incredintase, aceea de a-i intari pe fratii lui care au cazut… ca si el, Sf Apostol Petru cazuse oarecand si cu lacrimi amare se caise inaintea Spiritului Domnului si fusese iertat si ridicat la misiunea cea dintai data lui de Iisus Hristos!
    Sa ne iubim unii pe altii, ca-ntr-un gand sa marturisim, pe Tatal, pe Fiul si pe Duhul sfant! Amin

  4. @alex demeter:

    1. Va aflati in eroare in ceea ce priveste prigoana comunismului asupra ortodoxiei. In plus, prigoana ortodoxiei este mult mai evident diabolica decat cea exercitata asupra Vaticanului (catolicilor). Comunistii percepeau catolicii politic, prin dependenta lor de Papa, care era in Vest. De aceea, nici nu admiteau existenta acestora. Insa ei au prigonit ortodoxia pentru ca pur si simplu exista, pentru ca era Biserica, ea neavand nicio dependenta si nicio legatura in Vest.

    Apoi, deja suntem intr-un timp cand accesul la arhive si la istorie documentata ne poate feri sa cadem in generalizari infantil-propagandistice ca cele expuse de dvs. Este pur si simplu consemnat in stenogramele sedintelor liderilor comunisti ca acestia (cum ar fi celebrul Draghici, de pilda) priveau Biserica Ortodoxa drept cel mai de seama oponent, prin insasi existenta sa. Seful Securitatii (Gh. Pintilie) dadea directive subordonatilor sai sa fie deosebit de cruzi in special cu preotii ortodocsi, pentru ca sunt mult mai periculosi decat cei greco-catolici. De ce? Pai pentru ca preotii ortodocsi reprezentau fermentul cel mai propriu si mai autentic al acestui popor.

    Acum, aveti aici o sumedenie de pilde de rezistenta ortodoxa, mucenicie si marturisire: http://www.cuvantul-ortodox.ro/category/sfintii-pe-care-nu-vrem-sa-i-cinstim/

    Dar si asa, e de mirare ca nu ati auzit de un Preot ca Gheorghe Calciu… Cat despre ierarhi, dincolo de cunoscutele cazuri ale Mitr. Martir Grigorie Leu si ale Mitr. Nicolae Popovici, aveti aici detalii mai multe: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/21/avem-si-ierarhi-marturisitori-sub-comunism-care-ar-merita-canonizati/

    Chiar este …pacat sa afirmati asa ceva astazi, cand exista atatea marturii despre cei care au murit sau au marturisit in timpul prigoanei comuniste. V-am recomanda acest calendar, numai ca sa aveti in fata ochilor, in fiecare luna, cate un exemplu (dintre cele multe) de marturisire: http://www.librariasophia.ro/carti-Calendar-2012–so-7921.html

    2. Cat priveste greco-catolicii sau marea schisma, iarasi va aflati intr-o mare eroare. Lucrurile nu stau asa, nici istoric, nici dogmatic. Daca va intereseaza in mod real subiectul, aveti aici un material cu trimiteri elaborate in care va puteti face o parere de aceasta data avizata:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/01/filioque-denaturare-a-dogmei-sfintei-treimi-ce-implica-papismul-concluzia-unui-studiu-publicat-in-cotidianul-lumina/

    http://www.ortodoxie-catolicism.ro/259/adevarul-ortodoxiei-fata-de-catolicism-originile-istorice-ale-schismei-papale-clark-carlton/

  5. Ma rog ca Bunul Dumnezeu sa va dea putere si rabdare in situatiile personale pe care le traversati si sa fie cu voi si sa va intareasca, iar pe noi cei care va citim sa ne puteti hrani in continuare cu CO,

  6. @ Cristina:

    Sa te auda Domnul! Asa sa fie! Bogdaproste!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate