SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL: CREDINTA NASCUTA DIN SANGE

21-01-2009 Sublinieri

Motto:Fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce au fost gata să-şi dea viaţa pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viaţă, nu o simplă speculaţie teoretică” (Pr. Dumitru Staniloae)

sf-maxim-marturisitorul.jpg

Astăzi se prăznuieşte Sfantul Maxim Mărturisitorul. Pildă vie de luptător al Adevărului. Din viaţa sa putem să înţelegem cu adevărat şi minciuna contemporană nouă a apropierii dintre credinţe prin ascunderea diferenţelor dogmatice. Pactul formal, compromisul, “pacea” cu cei care nu împărtăşesc aceleaşi principii dogmatice, au fost printre cele mai mari pericole care au pândit Biserica pe timul ereziilor ariene şi monotelite. De dragul păstrării păcii, Arius a fost tolerat în interiorul Bisericii, la dorinţa expresă a împăratului Constantin Cel Mare. De dragul aceleaşi “păci mincinoase”, episcopii erau “invitaţi” să ascundă adevărul asupra firii celei adevărate a Mântuitorului nostru. Nu să-l schimbe, ci doar să-l treacă sub tăcere!

În cazul împăratului Constantin cel Mare avem de-a face cu o bună intenţie lipsită de cunoştinţă, datorită căreia un eretic a ajuns să dezbine o întreagă Biserică. În cazul împăratului Eraclie, avem de-a face cu un calcul politic, o încercare de subsuma Biserica unor socoteli de alianţe. În primul caz, blândeţea moale, care se lasă abuzată şi manipulată. În al doilea, cinismul “pragmatic” al diplomaţiilor.

Numai prin dorinţa arzătoare de adevăr a unui Sf. Atanasie, care, în ciuda prigonirilor la care a fost supus de către ereticii care atunci făceau jocurile în Biserică, având ajutor imperial, nu a făcut pace cu minciuna şi cu slujitorii ei, numai prin martiriul unui Sf. Maxim Mărturisitorul, căruia a trebuit să i se taie limba (cu o răutate proastă ca a fariseilor, care L-au ucis pe Mantuitor pentru a împiedica Adevărul…) pentru a inchide gura cea marturisitoare... numai prin aceste pilde, Adevărul a fost perpetuat, după făgăduinţa lui Hristos.

În ciuda tuturor samavolniciilor şi a poziţiilor de forţă câştigate de slujitorii minciunii, Biserica a rezistat, prin jertfa celor puţini, dar aleşi.

prstaniloae.jpg

Viata Sf. Maxim Marturistitorul, după parintele Dumitru Staniloae:

Sf. Maxim Mărturisitorul s-a născut la anul 580 în Constantinopol, dintr-o familie nobilă şi a avut parte de o educaţie aleasă. Pe la anul 610 împăratul Eraclie l-a chemat la curte, încredinţându-i slujba de prim secretar. Dar încă după trei sau patru ani a părăsit postul şi a intrat în Mânăstirea Chrysopolis (azi Scutari) de pe ţărmul opus al Constantinopolei. Mai târziu a călătorit mult. Pe la începutul anului 632 se găsea în Africa, împrietenit cu monahul Sofronie, viitorul patriah al Ierusalimului. Acesta începuse lupta împotriva noii erezii monotelite ce-şi făcea apariţia la orizont.

Patriarhul Sergie din Constantinopol dăduse sfatul împăratului Eraclie să caute să câştige pe monofiziţii de “la graniţa răsăriteană a imperiului, pentru a se putea sprijini pe ei împotriva ameninţării perşilor. Împăcarea trebuia să se facă pe baza unui compromis care, lăsând pe al doilea plan problema celor două firi în Hristos, obliga cele două partide să admită o singură lucrare în El. Dintre episcopii ortodocşi a fost câştigat pentru această idee Cyrus din Phasis, care la 630 a fost ridicat pe scaunul depatriarh al Alexandriei. La 633 se încheie pactul formal în acest sens între ortodocşi şi monofiziţi. Dar Sofronie sesiză cel dintâi pericolul acestuicompromis. El se prezentă patriarhului Cyrus şi-l rugă îngenunchi să renunţe la publicarea pactului.

Nereuşind, se duse la patriarhul Sergie din Constantinopol, de la care obţinu ca cel puţin să nu se vorbească nici de o lucrare nici de două în Iisus Hristos. Potrivit acestei învoieli, Sergie publică la 634 o epistolă sinodală. Îndată după aceasta Sofronie ajunse patriarh la Ierusalim. Sergie se adresă papei Onoriu, cerându-i să consimtă cu epistola lui sinodală şi cu trecerea sub tăcere a chestiunii de este o lucrare sau două în Iisus Hristos.

Papa se declară de acord cu Sergie, admiţând că în Iisus Hristos este o singură voinţă. (Vezi: Dr. Heinrich Straubinger, Die Christologie des Maximus Confessor, Bonn, 1906, p, 7). Îndată îşi publică însă şi Sofronie epistola sa sinodală (634), în care în fond face distincţie clară între cele două lucrări în Hristos, fără să spună apriat că sunt două. În următorii patru ani a domnit o relativă linişte. Frământările încep cu putere abia la 638, când împăratul Eraclie publică aşa numita Ecthesis, prin care, poruncind de asemenea tăcere asupra chestiunii de este o lucrare sau două în Hristos, dispune ca toţi să mărturisească o singură voinţă în El.

În lupta pe care aderenţii dreptei credinţe o pornesc acum împotriva acestui decret împărătesc se angajează cu toată puterea şi Maxim. Ba întrucât patriarhul Sofronie moare tocmai în anul în care apare «Ecthesis», Maxim devine conducătorul acestei lupte. Între 642 – 645 el dezvoltă în Africa o activitate intensă pentru întărirea episcopilor de acolo împotriva ereziei. «El este sufletul mişcării care porneşte din Africa pentru păstrarea curată a credinţei» (Straubinger, op. cit., p. 8).

În iulie 645 poartă în Cartagina o mare dispută cu Pyrrhus, fostul patriarh monotelist “al Constantinopolei, în prezenţa a numeroşi episcopi. În acelaşi timp ia parte la mai multe sinoade în Africa, convocate la îndemnul lui pentru osândirea monotelismului. La sfârşitul anului 646 e în Roma, unde rămâne până la 649, determinând pe papa Martin să convoace sinodul din Lateran, prin care de asemenea se condamnă monotelismul.

La 648 împăratul Constantin II ( 641-668) dăduse un nou decret, prin care oprea sub grea pedeapsă de-a se mai discuta dacă în Hristos este una ori două lucrări şi voinţe (Typos). Maxim şi papa Martin au fost primele victime ale acestei dispoziţii. La 653 Maxim este arestat şi adus la Constantinopol, unde, fiind condamnat, la 655 e exilat la Bizija în Tracia. O nouă audiere încă în acelaşi an la Bizija are ca urmare trimiterea lui în Perberis. La 662 fu adus din nou cu Atanasie apocrisiarul roman şi cu un alt Atanasie, ucenic al său, la Constantinopol pentru o audiere.

Intrucât nu vroiau să tacă asupra chestiunii de este în Hristos una sau două lucrări şi voinţe, li se tăie în faţa mulţimii limba din rădăcină şi mâna dreaptă, ca să nu mai poată comunica adevărul nici cu graiul, nici în scris.

Astfel se adeveri din nou că fiecare părticică din dogmele Bisericii s-a impus prin sângele celor ce au fost gata să-şi dea viaţa pentru mărturisirea ei, fiind o chestiune de viaţă, nu o simplă speculaţie teoretică. Cei trei fură trimişi apoi într-un al treilea exil în ţara Lazilor, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde Maxim, rămas simplu monah până la sfârşitul vieţii trecu în acelaşi an, în ziua de 13 august, la Domnul, în urma chinurilor suferite, în vârsta venerabilă de 82 ani”.

iconstmaximosframed.jpg


Categorii

1. SPECIAL, Marturisirea Bisericii, Parintele Dumitru Staniloae, Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL: CREDINTA NASCUTA DIN SANGE

  1. Mentionam explicit celor rauvoitori si care nu citesc decat titlurile ca e vorba de “sangele propriu”, de mucenicie, marturisire, nu despre sangele altora. Citi neaparat aici pentru detalii foarte utile si nou azi: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/21/sfantul-maxim-marturisitorul-nor-calauzitor-in-intunericul-generalizat-al-apostaziei-prin-tacere/

  2. @ admin.
    Nu va mai ingrijorati pentru comentariile celor rauvoitori..SUNT MAI MULTI CEI BINEVOITORI! …si in fond e foarte bine sa se mai decanteze apele. Multumim inca o data pentru articolele pline de inspiratie si putere duhovniceasca de care ne folosim atata ! Domane Ajuta si tot inainte!

  3. Pactul formal, compromisul, “pacea” cu cei care nu împărtăşesc aceleaşi principii dogmatice, au fost printre cele mai mari pericole care au pândit Biserica pe timul ereziilor ariene şi monotelite Articolul este bine venit in aceste timpuri de inceput de Apocalipsa! Sa fim gata de lupta si nu smeriti in fata raului evident!Doamne ajuta

  4. Din delicatete n-am sa abordez un subiect care am inteles ca va deranjeaza. Sau mai bine spus i-ar face rau parintelui Iustin Parvu. Totusi, indraznesc sa va spun ca aceasta cenzurare a mesajelor, aceasta tacere este una vinovata.Am ajuns toti niste lasi fara dreptu de a ne spune raspicat un punct de vdere?
    Pana la urma in ce tara traiesc?
    Ce se alege din romani? Am citit pe Internet ca grecii au intrat in Uniunea Europeana cu amendamentul ca nici o lege a uniunii nu va afecta Republica Monahala de pe Muntele Athos. Desi au indraznit sa ridice privirea si acolo.
    Nu sunt agent infiltrat aici. Sunt un roman dezamagit ca ni s-a taiat elanul, speranta ca vom putea lupta cu intunericul. Sunt satula de lasitatea romanilor.Atata tot.

  5. Parintele rus Ghenadie Emelianov:
    OMENIREA ALUNECA SPRE UN CONTROL ECONOMIC CVASI TOTAL. In viitorul apropiat toate cumparaturile efectuate prin intermediul cartelei electronice, pe baza de CNP, vor incepe sa fie inregistrate in calculatorul central.
    Exact cum spune Sfantul Ioan Teologul: „Incat nimeni fara acest numar sa nu poata cumpara sau vinde”. LUMEA SE VA OBISNUI cu buletinele electronice si cu decontarile fara numerar. Evenimentele se precipita. Vom primi buletine cu acest cod, avand si o banda magnetica prin intermediul careia vom fi identificati cu ajutorul scanerului si totodata se vor extrage o multime de informatii cu caracter personal, informatii ce se vor acumula automat in calculatoare, fara sa mai fie nevoie de informatori.
    REIESE CA AM CONSIMTIT DEJA SA NE PECETLUIM ATUNCI CAND AM PRIMIT CODUL CU BARE.
    Cetateanul va fi marcat cu un micro-cip, care va contine toata informatia culeasa (despre solvabilitatea sa, despre locul de munca, si de trai, despre calatoriile sale si in general despre intreaga situatie a individului.
    Oamenilor li se va propune sa-l puna pe frunte. Unora li se va propune, altii vor fi constransi cum s-o nimeri.
    CE-I DE FACUT? Cu aceasta intrebare s-au adresat Parintelui Paisie, din Sfantul Munte Athos. Parintele a zis asa: „DACA NU VETI LUA BULETINUL ELECTRONIC ESTE CA SI CUM ATI STINGE FOCUL CU UN PAHAR CU APA, IAR SA INVINGI ISPITELE CAND ATI LUAT BULETINUL SI VA TREBUI SA LUATI SI CIPUL PE MANA SAU PE FRUNTE, VA FI TOT ATAT DE GREU, CA SI CUM AR TREBUI SA STINGETI O CASA IN FLACARI”.Cel ce nimereste in capcana nu mai scapa! Scriptura spune clar: „Cine se inchina fiarei si chipului ei, si primeste semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui, va bea si el din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, in potirul maniei Sale si se va chinui in foc si pucioasa… (Apoc. 14, 9-10).
    Misiunea noastra consta in a-i preveni pe oameni asupra consecintelor duhovnicesti pe care le vor suporta in cazul in care vor lua codul si acel cod va deveni pentru ei o conditie esentiala a existentei pamantesti. Acest pericol este trecut sub tacere de autoritati (inclusiv de cele ecleziastice – n.red.). Si nu fara motiv, pentru ca aceasta si este, FARADELEGEA SAVARSITA IN TAINA. Cu alte cuvinte, codificarea reprezinta taina faradelegii ce se savarseste acum.

  6. Parintele rus Ghenadie Emelianov: Sfarsitul lumii.
    “ Privegheati si va rugati ca nu stiti cand vine sfarsitul ca duhul este osarduitor iar trupul neputincios “ .
    De ce spune in Evanghelie ca sfarsitul lumii va veni ca un fur ? Deoarece sfarsitul omului ( moartea ) va veni fara de veste pentru cel care nu se roaga si-l va prinde nepregatit ( unul fiind prins de duhul lacomiei, altul band , altul desfranand , altul in distractii etc ) .
    Cum spune si in Evanghelie : “ precum a fost si in zilele lui Noe , mancau , beau zideau se casatoreau si nu au stiut cand vine sfarsitul ( potopul ) , asa va fi si sfarsitul de acum .
    De ce nu au stiut ? Pentru ca AU DISPRETUIT CUVANTUL LUI DUMNEZEU care a venit prin gura lui Noe .. Deci asa este si-n ziua de astazi dispretuim cuvantul lui dumnezeu venit prin gura apostolilor si prorocilor . Omenii din ziua de azi multi dintre ei au devenit nemilostivi, se iubesc pe sine adunandu-si siesi averi sunt ingamfati , iubesc desfranarea , ucid , urasc , sunt cruzi , mint judeca pe aproapele lor in loc sa se roage pentru el , AU INFATISAREA ADEVARATEI CREDINTE DAR DISPRETUIESC PUTEREA EI ( vezi “ Epistola a doua catre Timotei a sfantului apostol Pavel , cap 3 ) .
    Televiziunea , presa si internetul sunt mijloace diavolesti care rapesc sufletele oamenilor, oamenii ( dar foarte grav copii ) , IN LOC SA SE ROAGE SI SA DEA SLAVA CELUI CARE A FACUT CERUL SI PAMANTUL SI TOATE CATE SUNT IN ELE VAD CUM SE DESFRANEAZA , UCIDE , CUM SE JUDECA PE APROAPELE NOSTRU SLAVESC METODELE PRIN CARE CASTIGI FARA MUNCA ADICA FURTUL CARE ESTE UN PACAT DAR IN MINTEA LOR EL ESTE CINSTIT SI SE NUMESTE BURSA , AFACERE DOBANDA SAU PROFIT . Sfarsitul puterii diavolesti care este si sfarsitul lumii va veni dar mai intai trebuie sa vina LEPADAREA DE CREDINTA , TOATE DUHURILE RELE VOR FI DEZLEGATE DIN IAD SI VOR INTRA IN OAMENI si vor cauta sa-i ispiteasca in special cu pacatul uciderii ( asa cum proroceste sfantul Lavrentie al Cernigovului ) .
    Vor fi rele mari , diavolul va intra in multe manastiri si biserici . Vor infrumuseta bisericile dar degeaba ca harul lui Dumnezeu nu va mai fi in ele .Adevaratii crestini nici acolo nu vor mai putea merge , ei vor fi prigoniti chinuiti omorati si se vor ruga in duh si adevar . Apropierea venirii sfarsitului va culmina cu venirea lui antihrist care se va incorona ca mare patriarh intr-o splendida biserica din Ierusalim si se va da drept hristos .
    Cu multa prefacatorie va fi smerit si va incepe sa promita bunatatile lumii acesteia cum fac de fapt si premergatorii lui in ziua de azi . Antihrist va insela lumea prin minunile mincinoase care vor veni prin intermediul tehnicii si stiintei . ( vezi “ Epistola a doua catre tesalonicieni a sfantului apostol Pavel ) . Domnul Dumnezeu a facut si legile dupa care functioneaza aparatura de astazi , aceste legi erau si acum sa zicem doua mii de ani in urma dar rabda ca sa se implineasca Scripturile .

  7. Orice cetăţean albanez în vârstă de peste 16 ani are nevoie de noua carte de identitate. Guvernul a instituit pedepse severe pentru a asigura implementarea; de exemplu, angajaţii publici şi persoanele vârstnice nu îşi vor primi salariile şi pensiile dacă nu vor depune cererea.

    http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/features/setimes/features/2009/01/20/feature-02

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MELETIE MARTURISITORUL - Noul Maxim sau in cine sta Biserica la vreme de rascruce
  9. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL MAXIM MARTURISITORUL: In spatele Filocaliei, asumarea, pentru Adevarul credintei, a prigoanei sangeroase dinauntrul Bisericii
  10. Pingback: IPS TEOFAN DESPRE MESAJELE DUHOVNICESTI PENTRU NOI ALE SFANTULUI MAXIM MARTURISITORUL SI CUVIOASEI PARASCHEVA: MARTURISIRE SI SENSIBILITATE. Sfantul Maxim despre dragostea adevarata, defaimare si tradarea prietenilor -
  11. Eu port numele acestui MARE SFINT MAXIM MARTURISITORUL am citit in mai multe carti viata lui si am gasti ca in “PROLOAGELE DE LA OHRIDA” e scris ca a decedat in anul 666!!! E adevarat?? Unde pot citi ceva concret!!

  12. @ max:

    In 662. Si daca ar fi fost in 666, nu era nicio problema, nu era mai putin sfant, iar anul acela a fost un an obisnuit.

  13. Pingback: PILDA SFANTULUI MAXIM MARTURISITORUL: Avem nevoie de marturisire -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate