AVVA PAMVO: Ce va face cineva in vremile si anii aceia?

18-07-2009 Sublinieri

5-ascetics-male.jpg

“Ci iata iti zic tie, fiule, vor veni zile cand vor strica crestinii cartile Sfintelor Evanghelii si ale Sfintilor Apostoli si ale dumnezeiestilor prooroci, stergand Sfintele Scripturi si scriind tropare si cuvinte elinesti. Si se va revarsa mintea la acestea, iar de la acelea se va departa. Pentru aceasta parintii nostri au zis: cei ce sunt in pustia aceasta, sa nu scrie vietile si cuvintele parintilor pe pergament, ci pe hartii, ca va sa stearga neamul cel de pe urma vietile parintilor si sa scrie dupa voia lor, fiindca mare este necazul ce va sa vina.

Si i-a zis lui fratele: asadar, se vor schimba obiceiurile si asezamintele crestinilor si nu vor fi preoti in biserici sa faci acestea? Si a zis batranul: in astfel de vremuri se va raci dragostea multora si va fi necaz mult. Napadirile paganilor si pornirile noroadelor, neastamparul imparatilor, desfatarea preotilor, lenevirea calugarilor. Vor fi egumeni nebagand seama de mantuirea lor si a turmei, osardnici toti si silitori la mese si galcevitori, lenesi la rugaciuni si la clevetiri osardnici, gata spre a osandi vietile batranilor si cuvintele lor, nici urmandu-le nici auzindu-le, ci mai vartos ocarandu-le si zicand: de am fi fost si noi in zilele lor, ne-am fi nevoit si noi. Iar episcopii in zilele acelea se vor sfii de fetele celor puternici, judecand judecati cu daruri, nepartinind pe cel sarac la judecati, necajind pe vaduve si pe sarmani chinuindu-i. Va intra inca si in norod necredinta, curvie, uraciune, vrajba, zavistie, intaratari, furtisaguri si betie.

Si a zis fratele: ce va face cineva in vremile si anii aceia? Si a zis batranul: fiule, in acele zile, cel ce isi mantuieste sufletul sau mare se va chema in Imparatia Cerurilor”.

babilonul-cel-mare.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Pateric, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “AVVA PAMVO: Ce va face cineva in vremile si anii aceia?

  1. cu adevarat zilele se vad…

  2. “..stergand Sfintele Scripturi si scriind tropare si cuvinte elinesti..”
    Se refera cumva la troparele bisericesti din cartile de muzica bisericeasca? Ce se vrea a spune? Ca nu e bine sa se faca tropare?Ale sfintilor? Ale cui..atunci?

    Eu chiar nu am inteles sensul acestor cuvinte..
    Pot doar sa imi imaginez ca in acea perioada in care AVVA a trait, nu se putea vorbi de Liturghiile din forma actuala.. si totusi…e un atac la zilele de praznuire a Sfintilor?

    E doar o nelamurire…

  3. asai petru,se vad,mai ales acuma,cand trebuie sa ne mentinem drepti fara a cadea in extreme cele de-a dreapta si cele de-a stanga

  4. @Gavriil

    Pentru a intelege mai bine, iata si inceputul acestei pilde din Pateric:

    “Avva Pamvo l-a trimis pe ucenicul său ca să vândă rucodelia sa. Şi făcând şaisprezece zile (după cum ne spunea nouă), noaptea dormea în tinda bisericii sfântului apostol Marcu; şi văzând slujba bisericii, s-a întors la bătrânul. A învăţat încă şi câteva tropare. Deci i-a zis lui bătrânul: te văd, fiule, tulburat. Nu cumva vreo ispită ţi s-a întâmplat în cetate? Răspuns-a fratele: cu adevărat, avvo, întru lenevire cheltuim zilele noastre în pustia aceasta şi nici canoane, nici tropare nu cântăm. Mergând la Alexandria, am văzut cetele bisericii cum cântă şi m-am întristat că nu cântăm şi noi canoanele şi troparele. I-a zis lui bătrânul: amar nouă, fiule, că au ajuns zilele în care vor lăsa călugării hrana cea tare, cea zisă prin Sfântul Duh, şi vor urma cântărilor şi glasurilor, căci, ce umilinţă şi ce lacrimi se nasc din tropare? Când stă cineva în biserică sau în chilie şi îşi înalţă glasul său ca neputincioşii. Că dacă înaintea lui Dumnezeu stăm, suntem datori să stăm cu multă umilinţă şi nu cu răspândire, că n-au ieşit călugării în pustia aceasta ca să stea înaintea lui Dumnezeu şi să se răspândească şi să cânte cântări cu viers şi să pună glasurile la rânduială cu meşteşug, să-şi clatine mâinile, să-şi târască picioarele, ci suntem datori cu frica lui Dumnezeu şi cu cutremur, cu lacrimi şi suspini, cu glas evlavios, umilit, măsurat şi smerit să aducem lui Dumnezeu rugăciune.[…]”

    Doamne ajuta!

  5. Nu, Gavriil, nu se refera la aceste troparele sfintilor din cartile de slujba si nu e sub nicio forma un atac la zilele sfintilor! E greu de descifrat ce anume era in vremea aceea prin Alexandria, mai bine zis CUM ANUME se cantau “canoanele si troparele” (vezi: “să-şi clatine mâinile, să-şi târască picioarele”), dar ideea desprinsa de aici era ca acel monah era atras si incantat de un duh strain umilintei si modestiei specifice trairii calugaresti, de un duh, poate, mai (prea) artistic-estetizant, care punea mult prea mare pret pe forma cantarii, pe modul de interpretare si nu pe rugaciunea in sine. Este totusi un detaliu secundar in economia pildei si, in general, cand citim fie Scripturile, fie Patericul sau alte carti sfinte e bine sa nu ne poticnim in detaliile pe care nu le intelegem, ci sa prindem esenta si duhul cuvintelor.

  6. “scriind tropare si cuvinte elinesti”, elinesti e posibil sa aiba aici sensul la care se referea si Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Romani “…cinste si pace oricui face binele: iudeului mai intai, si elinului”?

  7. @emanuela:

    Adica grecesti, in limba greaca.

  8. Bisericile nu sunt pline la Sfintele Liturghii , iar Sfintele Scripuri nu sunt citite.Cati dintre crestini au citit Evangheliile? 10 % maxim.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate