Sfantul Ioan Maximovici despre CUVIOSUL SERAFIM DE SAROV la pomenirea aflarii moastelor sale (19 iulie 1903): “În timpul verii se vor cânta cântece de Paşti”

19-07-2009 Sublinieri

serafim-sarovskiy-1-f

 

“În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

„În timpul verii se vor cânta cântece de Paşti” – s-a spus odinioară în Sarov.

Au trecut 70 de ani de la moartea aceluia care a rostit aceste cuvinte. Pe 19 iulie 1903, întreaga Rusie s-a adunat într-un singur glas în cântări de laudă, proslăvind pe Dumnezeu şi pe bineplăcutul Său. Într-adevăr, întreaga Rusie jubila atunci ca de Sfintele Paşti, ba chiar mai mult.

Apoi au venit vremuri groaznice pentru Rusia, dar amintirea Cuviosului Serafim nu s-a stins şi nici nu s-a împuţinat.La fel vin la el ruşii şi îl proslăvesc atât pe pământul sfâşiat al patriei, cât şi în toate colţurile lumii pe unde s-au împrăştiat. Şi alte popoare încep să cunoască viaţa Cuviosului Serafim; viaţa lui este tradusă în diferite limbi, stârnind nu numai însufleţire, ci şi dorinţa multora de a aplica în propria lor viaţă învăţăturile pe care le aflăm din biografia Cuviosului Serafim. Astfel, în pofida tuturor schimbărilor produse în lume, amintirea Cuviosului Serafim nu numai că nu slăbeşte, ci rămâne ca o făclie luminând din ce în ce mai puternic omenirii.

La fel s-a întâmplat şi în zilele vieţii lui pământeşti. Se dărâmau oraşe, se restaurau imperii, Napoleon însoţit de douăsprezece popoare venea peste Rusia, iar apoi cu ruşine o părăsea, Moscova ardea incendiată şi apoi iar se ridica din cenuşă, decembriştii organizau rebeliunea şi apoi erau judecaţi, iar pe Cuviosul Serafim parcă nici nu-l interesau aceste evenimente. El era în întregime ocupat de dobândirea „singurului lucru de trebuinţă”, îşi lucra „creşterea duhovnicească”.Egoist, închis în sine”, „incult, care nu se interesează de nimic, în afară de cele ce-l privesc pe el personal” – aşa l-ar fi caracterizat mulţi gânditori dintre cei care nu vor să vadă nici un folos în nevoinţele desăvârşirii de sine. Dar iată că moare fratele Serafim. S-ar fi părut că trebuia să se şteargă cu totul din memoria lumii chipul acestui stareţ care fugise atât de aprig de lume. Dar iată că începe un întreg pelerinaj la mormântul lui, oameni veniţi de pe toate meleagurile Rusiei primesc de la el ajutor, mângâiere şi înţelepţire, iar cinstirea lui începe să se răspândească şi printre alte popoare.

În ce constă, aşadar, puterea Cuviosului Serafim? În ce constă nevoinţa lui? El a năzuit spre împlinirea poruncii lui Hristos: „Fiţi desăvârşiţi, după cum Tatăl vostru ceresc desăvârşit este”; el s-a străduit să refacă în sine chipul primordial al omului, care mai apoi a fost urâţit de păcat. Cuviosul Serafim şi-a atins scopul: a biruit păcatul şi a devenit asemenea, după har, lui Dumnezeu, s-a făcut cu adevărat asemănare a lui Dumnezeu. Noi nu-l putem vedea pe Dumnezeul Cel nevăzut. Dar Domnul ne dă posibilitatea să-l vedem în asemănările Lui, în bineplăcuţii Săi. Şi iată că unul dintre aceste asemănări a devenit Cuviosul Serafim. În el vedem firea omenească restaurată, eliberată de robia păcatului. El este întruchiparea biruinţei veşnicului asupra trecătorului, a sfinţeniei asupra păcatului, a binelui în faţa răului.

Prin exemplul său, Cuviosul Serafim îi cheamă pe toţi să-l urmeze pe calea arătată de Hristos. El ne cheamă să ne luptăm cu păcatul şi cu neajunsurile noastre, fiind far şi luminător tuturor căutătorilor mântuirii. Cuviosul Serafim ne cheamă să căutăm binele desăvârşit, roada duhului, despre care Sfântul Apostol Pavel a spus: Roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea (Gal. 5, 22-23). Dar pentru acestea trebuie să îţi răstigneşti carnea cu patimile şi cu poftele (Gal. 5, 24).

Anevoioasă este calea către împărăţia Cerurilor, căci păcatul a pus stăpânire pe firea omului şi a stricat-o. Fiecare dintre noi are păcatele lui proprii, personale. Dar există şi păcate colective, pentru care este vinovat întregul popor. Astfel, întregul popor rus este vinovat că a părăsit viaţa şi obiceiurile evlavioase ale strămoşilor săi şi că a început să facă şi să caute cele ce-i sunt străine, neortodoxe, că s-a încrezut în clevetirile răspândite despre Unsul lui Dumnezeu şi a îngăduit ca mai întâi să-i fie ruptă cununa, iar apoi să fie ucis binecredinciosul ţar, împreună cu toată familia sa, primul care s-a închinat proslăvitelor moaşte ale Cuviosului Serafim.

Cuviosul Serafim ne cheamă pe toţi la pocăinţă şi la îndreptarea vieţii, şi a celei personale, şi a celei colective. Chiar dacă e anevoioasă calea aceasta, bineplăcutul lui Dumnezeu ne va ajuta. Cuviosul Serafim ne este far şi luminător pe această cale; el ne este şi ajutorul.

Cu rugăciunile cuviosului Tău, ale părintelui nostru Serafim, Doamne, dăruieşte-ne pocăinţă şi biruinţă asupra păcatului, nouă, păcătoşilor, şi adu-ne în cereasca Ta împărăţie. Amin.

Serbia, 1928″

Sf. Ioan Maximovici

Predici şi Îndrumări Duhovniceşti

Ed. Sophia, Bucureşti, 2006

 325576148_fbcaf9445d.jpg

Legaturi:


Categorii

Sfantul Ioan Maximovici, Sfantul Serafim de Sarov, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Sfantul Ioan Maximovici despre CUVIOSUL SERAFIM DE SAROV la pomenirea aflarii moastelor sale (19 iulie 1903): “În timpul verii se vor cânta cântece de Paşti”

  1. Pingback: Un cuvât minunat al Sf. Ioan Maximovici despre Sf. Serafim din Sarov « Blogul lui Vasile Călin Drăgan
  2. Parintele Serafim Badila de la manastirea Casiel (jud. Cluj)spune despre randuiala Sf.Serafim care este:rostim de 3 ori TATAL NOSTRU,de 3 ori NASCATOARE DE DUMNEZEU si 1 data CREZUL-aceasta randuiala se face de trei ori(deci de 9 ori pe zi Tatal nostru,de 9 ori Nascatoare si de 3 ori Crezul).Parintele spunea ca asa vom spori duhovniceste…Doamne ajuta!

  3. “PRAVILA MAICII DOMNULUI” A FOST DATA CHIAR DE MAICA SFANTA SFANTULUI SERAFIM DE SAROV SI CONSTA IN ROSTIREA DE 150 DE ORI RUGACIUNEA “NASCATOARE DE DUMNEZEU”,DE 15 ORI “USA MILOSTIVIRII”…CE FRUMOS A TRECUT LA FERICIREA VESNICA SFANTUL SERAFIM DE SAROV-MARE FACATOR DE MINUNI…

  4. AM UITAT SA MAI SCRIU CA LA “PRAVILA MAICII DOMNULUI” TREBUIE SA ROSTIM DE 15 ORI SI TATAL NOSTRU…VA ROG SA MA IERTATI SI DOAMNE AJUTA!

  5. As vrea si eu sa cumpar cartea “Viata, invataturile si profetiile Sfantului Serafim de Sarov”. Si nu o gasesc nicaieri. M-ati putea ajuta?

  6. Cartea nu se mai gaseste, in editia aceasta. Dar gasiti alte versiuni ale Vietii si invataturilor Sf. Serafim: http://www.librariasophia.ro/rezultate-nou.php

  7. Pingback: 19 Iulie: Canonizarea Sfântului Serafim. „În timpul verii se vor cânta cântece de Paşti” « Blogul lui Vasile Călin Drăgan
  8. Pingback: 19 Iulie: Aflarea moaștelor Sf. Serafim de Sarov | In Tacere
  9. “Lumânarea
    Într un cuafar tainic, printre alte lucruri ale Cuviosului Serafim, monarhiile păstrau cu grija o lumanarica. Cand maica Eufrosina scotea odoarele sfinte ca sa se poata închină pelerinii la ele, lumanarica, de obicei, stătea undeva într o parte si nimeni nu o baga in seama. Odata, am intrebat o pe maica ce era cu lumânarea aceea deosebita. Si ea mi a povestit urmatoarea întâmplare.
    Acea lumânare o păstrau surorile din vremea Cuv. Serafim. El le a dat o inainte de moartea sa si le a spus:”Una dintre voi va întâmpina cu aceasta lumânare trupul meu;el va fi mutat la voi, in Diveevo”.
    Dupa ce s a săvârşit in anul 1833,Cuviosul a fost ingropat la m rea Sarov. Acolo a inceput cinstirea lui, acolo au inceput sa vina miile de pelerini din toata Rusia. In anul1903,a avut loc proslavirea Sfantului Serafim in ceata cuviosilor si moaştele lui au fost aşezate in Sarov, in catedrala Sfintei Treimi, într- o racla splendida. Credincioşii ortodocsi auzisera, desigur, de prorocia Cuv. Serafim, de faptul ca el se va muta cu moaştele sale la Diveevo, dar lucrul acesta parea atat de neanteles, mai ales dupa revolutie, cand se credea ca moastele fuseseră distruse, incat prorocia era considerata mai degrabă simbolică.
    Si maica Eufrosina mi a povestit ca in anul 1927,in ajunul închiderii Manastirii Diveevo, fericita Maria ivanovca, care vieţuia aici, le a adunat pentru ultima data pe surorile din Diveevo si, luand acea lumânare sfanta, lasata de Cuviosul, a aprins o inaintea tuturor. Iar apoi a prezis ca ultima dintre surorile adunate acolo, care va ramane in viata, in numele tuturor monahiilor adormite, torturate, omorâte, dar rămase credincioase Domnului Dumnezeului, va întâmpina in Diveevo moaştele Cuviosului Serafim, chiar cu acea lumânare.
    Cand maica Eufrosina mi a povestit aceasta întâmplare, mai erau in viata ,probabil, zece monahii la Diveevo. Si, an dupa an, deveneau tot mai putine. Dar cele ramase credeau cu sfinţenie in împlinirea prorociei. In cele din urma ,din cele aproape o mie de surori care vietuisera in Diveevo pana la revolutie a ramas doar una singura, maica Eufrosina.
    In anul 1990,in Leningrad, au fost gasite moaştele Cuviosului Serafim de Sarov care parusera pierdute pentru totdeauna.Iar dupa un an ,cu cea mai mare solemnitate ,in procesiune religioasa prin toata Rusia,sfintele moaste au fost mutate la Diveevo, intrucat in Sarov nu funcţiona atunci nicio biserica ,iar Manastirea Diveevo era deja restaurată.
    Cand arhiereii, in frunte cu Patriarhul Alexei, in prezenta a mii si mii de oamenj, in minunata cântare a corpurilor, au introdus moaştele Cuviosului Serafim in biserica din Diveevo, la usa stătea maica Eufrosina, schimonahia Margareta, cu lumânarea aprinsă in mana”.
    (din cartea)

  10. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV: Dobandeste pacea si mii de oameni din jurul tau se vor mantui! DAR CARE ESTE SI CUM DOBANDIM PACEA ADEVARATA? -
  11. Pingback: FAMILIA DE MUCENICI A TARULUI NICOLAE ROMANOV, ultimul imparat rus (✝17 iulie) si DEZLANTUIREA REVOLUTIEI BOLSEVICE, sangeroasa urgie anticrestina pregatitoare a stapanirii antihristice (si VIDEO; FOTO) -
  12. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV (2 ianuarie) DESPRE MIZA UITATA SI SCOPUL ADEVARAT AL INSESI EXISTENTEI NOASTRE: “Sunt intru Duhul Domnului ori nu?” -
  13. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV, smeritul iubitor de oameni, milostivul mangaietor al pacatosilor si odihnitorul dumnezeiesc al celor deznadajduiti: “Bucuria mea, Hristos a inviat!” (I) -
  14. Pingback: SCHIMONAHIA MARGARETA (Maica Eufrosina) – ultima supravietuitoare a vechiului DIVEEVO, prin care s-a implinit o proorocie a SFANTULUI SERAFIM DE SAROV, dupa mai bine de 150 de ani (si VIDEO) -
  15. Pingback: SFANTUL SERAFIM DE SAROV, invatatorul pocaintei si TAMADUITORUL DEZNADEJDII (II). Ce rugaciuni – “antidot” recomanda in mod special Cuviosul? NECESARA CORECTARE A UNEI PARERI GRESITE: “Fara a merge pe calea pocaintei, oamenii incea
  16. Pingback: MUCENICIA SFINTEI DUCESE ELISABETA si a insotitorilor sai, ucisi de bolsevici la Alapaievsk (18 iulie 1918): “Domnul a socotit ca a venit ceasul sa-I purtam crucea. Sa ne silim deci sa ne facem vrednice de ea!” – CANTAREA DE BIRUINTA A S
  17. Pingback: Sfantul Ioan Maximovici despre ASASINAREA FAMILIEI IMPERIALE A TARULUI MARTIR NICOLAE: “Mult mai greu este păcatul uciderii Unsului ortodox al lui Dumnezeu…” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate