PARINTELE ADRIAN FAGETEANU – Ultimele zile, ultimele cuvinte (FOTO INEDIT)

28-09-2011 Sublinieri

(sursa foto, via corortodox)

“(…) După un accident cerebral pe care l-a traversat în noiembrie anul trecut cu complicații neurologice severe, Părintelui Adrian i s-au agravat și problemele pulmonare, la fiecare 3-4 luni el necesitând un tratament cu un antibiotic nou (și greu de găsit) la spitalele din Târgu-Jiu și București. În spitalul bucureștean ”Dr. Marius Nasta”, Părintele se afla internat de o săptămână pentru un asemenea tratament, el fiind adus într-o stare în care el respira foarte greu. Anunțasem deja credincioșii să vină să-l viziteze și să-i ceară o ultimă binecuvântare, gândindu-ne că se poate întâmpla orice. Joi i-am citit câteva rugăciuni pentru întărirea sănătății, iar vineri dimineața, Părintele Adrian s-a împărtășit cu Sfintele Taine. În două zile s-a înzdrăvenit treptat, duminică respirând deja foarte ușor. Ieri dimineață, în urma vizitei, medicul a considerat că Părintele poate părăsi spitalul, eliberându-i biletul de externare, care ar fi trebuit să aibă loc azi dimineață, după ora 8.

Dar, în timp ce mânca ajutat de Părinții Macarie și Mihai care-l îngrijesc de ani de zile, Părintele Adrian s-a săvârșit din această viață pământească în urma unui stop cardio-respirator, fără durere. S-a lăsat într-o parte și ”s-a adăugat părinților săi”. Înțeleg, însă, dincolo de contextul spațio-temporal și medical, că viața și moartea și ale Părintelui sunt în Pronia veșnică și atotcuprinzătoare a lui Dumnezeu. Încât, cred că sub ocrotirea Sfântului Antim Ivireanul, pe care l-a iubit și cinstit, sufletul Părintelui Adrian s-a despărțit de la vederea ochilor noștri temporar, odihnindu-se acum de toată osteneala vieții sale…

Ultimele sfaturi pe care ni le-a dat Părintele Adrian duminică, la precedenta întâlnire, au fost:

”Smerenia e cel mai mare dar de la Dumnezeu, izvorul celorlalte. Să aveți smerenie. Și jetfelnicie. Iar de ai supărat pe cineva, să-ți pară rău și să te împaci cu el.

(…)”

sursa: PARINTELE MIHAIL STANCIU (vezi AICI si fotografie de astazi de la priveghi, cu parintele Adrian, la Man. Antim)

***

Din seara zilei de marţi, 27 septembrie, Oltenia a mai câştigat un rugător în ceruri, lângă Scaunul Preasfintei Treimi. Părintele Adrian Făgeţeanu, vieţuitor la Schitul Locurele, Mănăstirea Lainici, a trecut la Domnul. Prohidirea cuviosului părinte va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la Mănăstirea Lainci.

S-a născut la data de 16 noiembrie 1912 în localitatea Deleni, foarte aproape de Cernăuţi, tatăl său fiind preot. Dragostea pentru învăţătură a dobândit-o din familie, paşii fiindu-i călăuziţi spre cele mai de seamă şcoli ale Basarabiei străbune: Liceul „Aron Pumnul” şi Facultatea de Drept din Cernăuţi (1931-1937) fiind doar începutul. După finalizarea stagiului de avocatură a funcţionat o vreme ca avocat la Fălticeni şi Bacău. Trăitor profund al adevărurilor de credinţă şi ancorat temeinic în viaţa Bisericii, tânărul comisar a lăsat de o parte cele ale lumii şi s-a întolat definitiv în armata lui Hristos, închinoviindu-se ca frate la Mănăstirea Putna, în 1943. În acelaşi an a început şi cursurile Facultăţii de Teologie din Suceava pe care le-a finalizat în 1947.

Cercetător neobosit, părintele Adrian a ajuns în Bucureşti pentru a se înscrie la cursurile Facultăţii de Filosofie (1947). Făcea cunoştinţă cu o cu totul altă dimensiune duhovnicească, implicându-se în mişcarea „Rugul Aprins” alături de părintele Sandu Tudor, mitropolitul Tit Simedra, monahul cărturar Benedict Ghiuş sau profesorul Alexandru Mironescu. În consecinţă a fost răsplătit cu şase ani de temniţă grea, pe care i-a ispăşit la Aiud, între 1950-1956. După eliberare a bătut la porţile mai multor mănăstiri, însă nu a fost primit nicăieri.

Bolnav de o tuberculoză avansată, părintele Adrian s-a îndreptat către Lavra Lainiciului unde a găsit ajutor şi alinare sub mantia preacuviosului părinte Calinic Cărăvan. Aici părintele s-a ocupat de şcolirea fraţilor din mănăstire, mulţi dintre ei fiind neştiutori de carte. A doua oară a fost ridicat la 8 noiembrie 1958 şi condamnat la „două zeci de ani de muncă zilnică, zece ani de degradare civilă şi confiscarea totală a averii personale”. A fost eliberat în anul 1964 reluându-şi activitatea misionară, trecând prin mai multe parohii, pe la Mănăstirea Viforâta şi mai apoi stabilindu-se la Mănăstirea Antim.

Din anul 2000, părintele Făgeţeanu s-a reîntors din nou la Sfânta Mănăstire Lainici, căutând de data aceasta liniştea isihiei pe Muntele Gropu, la Schitul Locurele.

„Am dobândit un rugător în ceruri”

Părintele Adrian Făgeţeanu s-a stins din viaţă marţi seara, la orele 19,30, în Bucureşti, pe patul spitalului unde fusese internat cu ceva timp în urmă. Despre valoarea personalităţii sale, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, a afirmat:

„Este foarte interesant că mutarea la ceruri a părintelui s-a produs chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Antim Ivireanul. Nu este întâmplător acest lucru pentru că părintele a fost vieţuitor la Mănăstirea Sfântul Antim din Bucureşti, făcând parte din mişcarea Rugul Aprins, alături de stareţul nostru, preacuviosul părinte Calinic Cărăvan. Mai mult decât atât, părintele Adrian va fi prohodit la Mănăstirea Lainici, chiar în ziua preznuirii Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Pentru noi plecarea părintelui la ceruri este o mare pierdere şi în acelaşi timp un mare câştig. Este o pierdere pentru că a plecat dintre noi un mare stâlp al Ortodoxiei şi un câştig pentru că am dobândit un mare rugător în ceruri. Viaţa lui întreagă a fost o suferuinţă, murind şi înviind de mai multe ori. De data aceasta a înviat în ceruri. Mormântul său va fi aşezat lângă cel al părintelui Cărăvan, stareţul său iubit”.

(sursa)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Adrian Fageteanu, Parintele Mihail Stanciu

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “PARINTELE ADRIAN FAGETEANU – Ultimele zile, ultimele cuvinte (FOTO INEDIT)

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    (Emotionanta fotografia cu parintele stand in genunchi. Mi-aduce aminte de cuvintele Sf. Ioan Scararul:

    “Firea pomilor numiţi lămâi este de a-şi înălţa ramurile în sus atunci când sunt neroditori; îndată însă ce şi le pleacă în jos, încep să producă roade. Acest lucru e cunoscut de către cel ce priveşte totul cu pricepere.”)

  2. Pingback: PRIVEGHIUL PARINTELUI ADRIAN FAGETEANU (Man. Antim - FOTO)
  3. Bătrânii noștrii blânzi și vrednici
    Se sting sub cruce în tăcere,
    Lăsând un gol ce mereu crește
    Și’n mii de suflete, durere.

    Se sting vitejii vieţii sfinte
    Și vasele ortodoxiei
    În care sa păstrat credinţa
    Și curăţia României.

    În urma lor rămâne golul
    Mereu mai mare și mai greu
    În lumea care nu-l mai are
    Și nu-l mai vrea pe Dumnezeu.

    Se duc părinţii ce’au dus crucea
    Sub sabie și sub teroare
    Păzind-o’n temnite si’n chinuri
    Și până’acum de înșelare.

    Împovarati de suferinţe
    Și de poverile ce’au dus
    Ne’au dat prin viaţa lor, lumina
    Și dragostea pentru Iisus.

    Din zi în zi batranii noștri
    Sunt tot mai rari, tot mai puţini
    În lumea plină de “progrese”
    Și mai săracă în lumini.

    Din zi în zi se simte noul
    Cum prin șiret și prin ascuns
    Pătrunde’n inimile noastre
    Cu un alt chip și’un alt Iisus.

    Din zi în zi tot mai mult zgomot.
    Alt gen de viaţă și de fapte,
    Care zidesc pe dinafară
    Oricât ar fi de’adevarate.

    Sfinţenia nu se prea simte
    Azi în trăire și-n cuvânt
    Nici duhul nostru nu prea pare
    A se hrăni din Duhul Sfânt.

    Ortodoxia lor cea veche
    Din zi un zi-i tot mai puţină
    Mai rară, mai împuţinată
    Și pentru mulţi chiar mai străină.

    Bătrânii noștrii o au încă
    Și-o răspândesc în jurul lor
    Prin duh, prin grai și prin făptură
    Pri traiul marturisitor.

    Dar iau cu ei parcă și duhul
    Și farmecul ortodoxiei
    Și golul tot mai gol se face
    Pe tot cuprinsul României.

    Trăim durerea despărţirii
    De dragii și sfinţii părinţi
    Care n’au spus (dar am simţit-o)
    Că au fost și vrednici și smeriţi.

    Fără de ei parcă lăuntru
    E mai sărac și mai lipsit
    De viul și de frumuseţea
    Cu care ne-au obișnuit.

    Avem cuvinte și îndemnuri
    Avem și multă strălucire
    Dar dragostea-i tot mai puţină
    Și răstignirea din iubire.

  4. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox
  5. Pingback: PRIVEGHIUL PARINTELUI ADRIAN FAGETEANU (Manastirea Antim - FOTO SI AUDIO - Predici la priveghi)
  6. Pingback: CATEHEZA SI EMISIUNE RADIO DEDICATE PARINTELUI ADRIAN - Astazi, 29 septembrie, cu Parintele Mihail Stanciu si fostul detinut politic Marcel Petrisor
  7. Pingback: MARTURII (AUDIO) despre PARINTELE ADRIAN: "Nu tolera amestecul credintei sanatoase, curate cu inovatiile eretice sau cu superstitiile"
  8. Bunul Dumnezeu sa il odihneasca in pace
    Parinte Adrian , roaga -te pt noi Maici Domnului Si Tatalui Ceresc.

  9. Pingback: INMORMANTAREA PARINTELUI ADRIAN FAGETEANU (fotografii si predica IPS Teofan)
  10. Pingback: MARCEL PETRISOR - marturii despre Parintele Adrian Fageteanu si invataminte esentiale: "Incercarea in viata e pe masura pretentiilor pe care le are omul"
  11. Pingback: Parintele Adrian Fageteanu despre tineri. SA NE LEGAM DE CATARG CA ULISE, PRIN RUGACIUNE!
  12. Pingback: INEDIT – PARINTELE ADRIAN FAGETEANU – Ultimul sau interviu TV (2009): “Toti oamenii din viata mea au fost mult mai buni cu mine decat meritam” -
  13. Pingback: PARINTELE ADRIAN FAGETEANU – 1 an de la adormire. VINE TIMPUL RABDARII SI AL CERNERII! NUMAI RUGACIUNEA NE MAI SCAPA… -
  14. Pingback: PARINTELE ADRIAN DESPRE EPOCA LUI ANTIHRIST: Stramtorarile vor fi mult mai grele decat in comunism. Metoda de la Pitesti se va aplica acum in toata lumea (VIDEO) -
  15. …m-a spovedit o singura data in urma unor imprejurari mai putin obisnuite… ce mi-a spus la spovedanie a fost greu pentru mine… stiu ca vorbea germana, stiu ca era un om cu carte multa… m-a invatat unele lucruri pe care apoi le-am uitat… impresia mea a fost ca in omuletul acela mic,cocosat si aproape orb salasluia un spirit tare… mult mai tare, mai ferm, mai patrunzator… nu a fost comod deloc pentru mine sa-l intalnesc… Dumnezeu sa-l odihneasca!

  16. Pingback: PARINTELE ADRIAN – DE 2 ANI LA DUMNEZEU. “Dumnezeu vrea ca unul sa nu moara, sa spuna la altii ce s‑a întamplat. Nu e rezistenta mea” -
  17. Pingback: PARINTELE ADRIAN FAGETEANU (†27 septembrie 2011) (audio, inedit): “Eu mandrie, tu mandrie, dragoste un` sa mai fie? SA NU OSANDIM PE NIMENI!”. Plus: “Sa va rugati cu rugaciunea… românului!”. Care e aceea? | Cuvântul Ortod
  18. Pingback: PARINTELE ADRIAN (inedit, audio) despre MARILE STRAMTORARI ALE VREMURILOR DIN URMA si caracteristica timpului antihristic: “EPOCA HAOSULUI SI A DEZNADEJDII, CAND NU MAI POTI DESLUSI ADEVARUL DE DEZINFORMARE” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: LA POMENIREA PARINTELUI ADRIAN FAGETEANU (27 septembrie). Slujba parastasului si predica parintelui MIHAIL STANCIU (audio)/ RUGACIUNEA PENTRU LUME A PARINTELUI ADRIAN | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate