Câteva citiri de pe 5 ianuarie, ajunul Bobotezei

5-01-2007 Sublinieri

0106theophany09.jpg

Astazi se citesc mai multe fragmente din sfintele scripturi, toate referindu-se la prefigurarea botezului in V.T. dar si in Noul Testament prin Sf. Ioan Botezatorul: Astfel, se citesc din VT: Cartea Facerii, 1, 1-13 Cartea a IV-a a Regilor (vindecarea leprosului Neeman in apele Iordanului) 5, 9-14

Isaia 49, 8-15

Te-am făcut şi Te-am hotărât Legământ al poporului, ca să aşezi rânduială în ţară şi să dai fiecăruia moştenirile nimicite!” Ca să zici celor robiţi: “Ieşiţi!” şi celor care sunt în întuneric: “Veniţi la lumină!”

Sionul zicea: “Domnul m-a părăsit şi Stăpânul meu m-a uitat!” Oare femeia uită pe pruncul ei şi de rodul pântecelui ei n-are ea milă? Chiar când ea îl va uita, Eu nu te voi uita pe tine.

Din Noul Testament

Sf. Ap. Pavel – 1. Corinteni, cap. 9:

Căci, deşi sunt liber faţă de toţi, m-am făcut rob tuturor, ca să dobândesc pe cei mai mulţi; Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deşi eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege; Cu cei ce n-au Legea, m-am făcut ca unul fără lege, deşi nu sunt fără Legea lui Dumnezeu, ci având Legea lui Hristos, ca să dobândesc pe cei ce n-au Legea;

Cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii. Dar toate le fac pentru Evanghelie, ca să fiu părtaş la ea. Nu ştiţi voi că acei care aleargă în stadion, toţi aleargă, dar numai unul ia premiul? Alergaţi aşa ca să-l luaţi.

Şi oricine se luptă se înfrânează de la toate. Şi aceia, ca să ia o cunună stricăcioasă, iar noi, nestricăcioasă. Eu, deci, aşa alerg, nu ca la întâmplare. Aşa mă lupt, nu ca lovind în aer,Ci îmi chinuiesc trupul meu şi îl supun robiei; ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic.

Ev. Luca, 3, 1-18:

„În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al Itureii şi al ţinutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei, în zilele arhiereilor Anna şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. Şi a venit el în toată împrejurimea Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor. Precum este scris în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul: «Este glasul celui ce strigă în pustie: Gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui. Orice vale se va umple şi orice munte şi orice deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte şi cele colţuroase, drumuri netede. Şi toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu». Deci zicea Ioan mulţimilor care veneau să se boteze de el: «Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie? Faceţi, dar, roade vrednice de pocăinţă şi nu începeţi a zice în voi înşivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc». Şi mulţimile îl întrebau, zicând: «Ce să facem deci?». Răspunzând, Ioan le zicea: «Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea». Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: «Învăţătorule, noi ce să facem?». El le-a răspuns: «Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit». Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: «Dar noi ce să facem?». Şi le-a zis: «Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră». Iar poporul fiind în aşteptare şi întrebându-se toţi despre Ioan în cugetele lor: «Nu cumva el este Hristosul?». A răspuns Ioan tuturor, zicând: «Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc, a Cărui lopată este în mâna Lui, ca să cureţe aria şi să adune grâul în jitniţa Sa, iar pleava o va arde cu foc nestins». Încă şi alte multe îndemnând, propovăduia poporului vestea cea bună.”

botezul_domnului2.jpg


Categorii

Botezul Domnului si ajunul sarbatorii, Citiri liturgice din Scripturi, Duminici si Sarbatori - Noime vii pentru viata noastra

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Câteva citiri de pe 5 ianuarie, ajunul Bobotezei

 1. Trebuie citat aici si parintele Rafail, care, in ultima conferinta publica, se referea la cuvintele Sf. Ioan Botezatorul:

  “Sfantul Ioan Botezatorul avea destula dragoste si destula sfintenie ca sa-i trateze pe cei din poporul lui ca “pui de naparca”… Eu n-am nici dragostea, nici sfintenia lui si n-as indrazni sa zic asa ceva, dar vreau sa zic ca… gandul meu este, esential, cam pe aceleasi linii…

  Noi nu trebuie sa ne falim cu ce avem, ci sa ne socotim cu ce nu avem, ca sa nu cadem de la Pronia noastra. Cu ajutorul lui Dumnezeu, daca ne vedem pacatul, intunericul neamului nostru, importanta este nu uraciunea pacatului pe care-o vedem, ci important este ca… o vedem! Si asta vreau sa v-o spun ca sa ajut sa se trezeasca o insuflare in neamul nostru. Imnului acesta, “Desteapta-te, române” as putea sa-i fac o parafraza minunata, duhovniceasca, ca sa iesim din ieftinismul acestei eroistici patriotarde, inspre ceva duhovnicesc… Poate ca a venit vremea ca sa ne desteptam, fie si ca o Cenusareasa, oarecum prea tarziu. Domnul sa miluiasca, asa cum stie El!”

 2. Si ma frecai la ochi si nu ma dezmetecii din nauceala…!
  La inceput ma gandii sa spun parca mai frumos era ASPECTUL siteului “Rzbooi Intru Cuvant”…fiindca acel ALBASTRU de fond era asa de…impunator,..!
  Acumm cand vazui marea NOUTATE pe care ne-ati facut-o azi ….cred ca NOUL aspect al siteului se POTRIVESTE mult mai bine cu NOUA sa denumire…si parca este MAI PRACTIC si mai ACCESIBIL celor care vor sa se foloseasca prin scris/citit de comorile de pe acesta…
  Pai ce sa mai spun…ca sa nu vorbesc mai de parte ca un nauc…!
  Ati facut o treaba…de “5 S” (nu ma refer la 5 stele…desi nu sunteti departe ca NIVEL DE CALITATE al OSPITALITATII pe care o oferiti OASPETILOR vostri virtuali in CASA VOASTRA virtuala de oaspeti… si anume, ati facut o treaba: SUPERBA, SUBLIMA, SUAVA, SPLENDIDA si…SUBTILA…
  Si sa va rasplateasca Cel De Sus de 5 ori: MUNCA, EFORTUL, JERTFA, ABNEGATIA, RAVNA si CONSECVENTA voastra…! pentru SLUJBA pe care o faceti IN NUMELE Lui si pentru BISERICA Lui!
  Amin!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate