Cuvinte spre trezvie, spre intarire si spre dreapta socoteala de la Parintele Arsenie Boca

29-11-2007 Sublinieri

parintele-boca-stand.jpg

Ieri, 28 noiembrie, s-au implinit 18 ani de la mutarea la Domnul a Parintelui Arsenie Boca, prilej cu care la Manastirea Prislop, unde este inmormantat, s-a savarsit un Parastas, care a strans o multime de pelerini care-l iubesc si-l cinstesc ca pe un sfant pe Parintele Arsenie. La semnalarea unei surori duhovnicesti, marcam si noi acest moment, chiar daca o facem cu mica intarziere, prin cateva cuvinte duhovnicesti alese din mai multe locuri, care au rezonat mai mult pentru sufletele noastre si pe care am dorit sa vi le impartasim. Este vorba atat despre niste proorocii ale Parintelui, cat si despre niste observatii psiho-duhovnicesti de mare finete si subtirime despre cum se poate cadea in inselare prin iubirea de sine, despre consecintele cautarii placerii, precum si despre solutia pentru crizele vointei inspre cele duhovnicesti. Nu lipsesc cateva cuvinte extraordinar de intaritoare despre cateva din tainele razboiului nevazut pentru incepatori, despre lepadarea de lume si despre rostul necazurilor si modul de infruntare a lor:

v2t559.jpg

 • “Un cumnat, Ovidiu, a fost închis, pe vremea lui Ceausescu, pentru trecerea frauduloasã a granitei. Am fost cu sora mea Nela la Pãrintele Arsenie ca sã-i spunem. Pãrintele ne-a zis: “Sã-i parã bine cã n-a fost împuscat”. Apoi s-a întors cãtre lume si a zis: “Mãi, sã stiti cã multi vor pleca din tarã, dar putini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori sã se întoarcã si n-or mai putea, cãci România va fi înconjuratã de flãcãri”. Pãrintele nu prea era de acord sã-ti pãrãsesti tara. Înainte de revolutia din 1989, Pãrintele ne-a spus cã miroase a praf de puscã si asa a fost. Ne-a mai spus cã o sã ne pascã un mare cutremur si blocurile din Bucuresti vor ajunge ca si cutiile de chibrituri“;
 • “Eram cu parintele Arsenie si l-am intrebat: ‘Ce sa facem parinte, ca acum este foarte rau?’.

Parintele zice: ‘ Va veni si mai rau’…;

 • Imi pare rau de voi ca sunteti slabiti in credinta. Veti cadea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele! Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt ingaduite de Dumnezeu, Care este tovarasul de drum al fiecaruia, de la nastere pana la moarte. Vor cadea si cei alesi, imi pare rau ca sunteti cei de pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe si alte ingradiri. Va vor lua totul!”;
 • Trebuie sã ne întãrim spiritualiceste, fãrã de care viata noastrã este moartã, chiar dacã ne merge numele cã trãim. Luati exemplu de la Stefan cel Mare, care, cu o mânã de oameni întãriti spiritualiceste, tinea pe tãtari la Nistru si pe Turci la Dunãre”;
 • “Spunea Pãrintele Arsenie sã ne spovedim si împãrtãsim mai des, cã va sosi timpul când se va lua Sfânta Liturghie la cer si nu se va mai sãvârsi pe pãmânt“.

(in: Profetii si marturii crestine pt. vremea de acum…“, vol.2, Editura Cartea Ortodoxa, Alexandria, 2006)

arsenieboca.jpg

“Cu trecerea de vreme, satana s-a mai iscusit in rele. Pe cine poate sa-l intoarca impotriva lui Dumnezeu, o face, ranjind bucuros; pe cine iubeste pe Dumnezeu, dar calatoreste fara sfat si intrebare, il invata si el sa iubeasca pe Dumnezeu, si-l lauda ca bine face, fara sa priceapa acestia ca au cazut la lauda straina si ca in credinta lor s-a incalcit un fir subtire de putere vrajmasa. (…)

Deci nu-i de mirare ca-i da in robia inselatorului de minte, ca sa-i chinuiasca. Cate unii mai aprinsi la minte, fie de la fire, fie de la boli, neavand cercarea dreptei socoteli, scancesc in inima lor dupa daruri mai presus de fire, imbulziti de iubirea de sine. Avand iubirea fara minte, pe care ar vrea sa o cinsteasca cu daruri mai presus de fire, Dumnezeu ingaduie duhului rau sa-i amageasca desavarsit (II Tesaloniceni 2, 11), ca pe unii ce indraznesc sa se apropie de Dumnezeu, necurati la inima. De aceea, pentru indrazneala, ii da pe seama vicleanului sa-i pedepseasca. Astfel, cand atarna de la Dumnezeu o atare pedeapsa peste oarecare, il cerceteaza satana, luand chipul mincinos al lui Hristos, si graindu-i cu mare blandete ii tranteste o lauda, cu care-l castiga fulgerator, si poate pentru totdeauna, ca pe unul ce, pe calea cea stramta si cu chinuri ce duce la Imparatie, umbla dupa “placeri duhovnicesti”. Iata-l cu momeala pe gat. De acum, dupa oarecare scoala a ratacirii, cand increderea ii va fi castigata desavarsit si-i va fi intarita prin potriviri de semne prevestite, ajunge increzut in sine si in hristosul lui, incat si moarte de om e in stare sa faca, intemeindu-se pe Scriptura.

“Iata cum, “puiul de drac” al iubirii de sine, facandu-se barbat si ajutat prin vedenii mincinoase de tatal sau, tatal minciunii, stramba mintea bietului om, incat i se va parea pacatul virtute dumnezeiasca. Ba inca, omorand pe cei ce nu cred ca el, i se va parea ca face slujba lui “dumnezeu” (dumnezeul care l-a inselat pe el) (Numeri 25, 7-13).

Cand stai de vorba cu cate unii din acestia, te uimeste convingerea si siguranta lui, uneori si legatura cu judecata a cuvintelor lui, si nu poti prinde repede ca stai de vorba cu un inselat si sarit din minte. Asta, pana nu-i afli prima spartura a mintii, de la care apoi toate mestesugirile vicleanului sa-si de-a arama pe fata. Trebuie sa-i prinzi momeala pe care a inghitit-o si care, de cele mai multe ori, e caderea la lauda, cu care tatal minciunii si-a mangaiat pruncul iubirii de sine, pe care l-a clocit cu atat osardie cel amagit de minte.

Si nu e mare mirarea, caci zice un filosof: e destul sa primesti in minte o singura prejudecata, ca apoi sa nu fie prapastenie la care sa nu ajungi in chipul cel mai logic posibil cu putinta. De aceea Biserica insira printre pacatele mintii si prejudecatile. (…)

Cu ingaduirea lui Dumnezeu,satana ii cerne si ii culege pe toti cei ce umbla in lumea aceasta dupa placeri, chiar duhovnicesti, daca ii prinde ca inca nu s-au lepadat desavarsit de iubirea de sine si de orice spurcaciune a vietii, dupa atata si atata propovaduire a Bisericii. Ca patimile acestea ii fac pe oameni sa cada loviti de sagetile laudei si sa se trezeasca cu mintea inselata si sarita de la locul ei (din socoteala smereniei).

Ca iata, pe cei ce nu aveau curatia vietii, lingaii de la curtea regelui Ahab, i-a dat inselaciunii desavarsite a duhului minciunii, si sfatul lor este ispita regelui iubitor de slava desarta, ispita in care trebuia sa cada si regele, ascultatorul lor, pentru pacatele sale. Ca si inselatii aceia, care l-au palmuit pe adevaratul prooroc al lui Dumnezeu, asa si proorocii mincinosi din zilele noastre sunt de o indrazneala nemaipomenita si palmuiesc smerenia, dandu-se pe sine de ceva mare (…)

Pe semnele urmatoare se pot cunoaste ca nu mai sunt intregi la minte:

1. Se dau pe sine de ceva mare, cum s-au dat de altfel toti ereticii (ratacitii) vremurilor, pe care insa i-a afurisit Biserica prin Sfintele Soboare.

2. Cad la lauda, avand o smerenie mincinoasa.

3. Se tin pe sine mai presus de Scriptura (unul chiar mi-a rupt-o), mai presus de Biserica si Sfinti.

4. Mor dupa a fi ascultati si crezuti de oameni.

5. Fierb de manie cand nu sunt luati in serios.

6. Adesea au “graire in duh”, cu “duhul” care-i poarta si-i invata.

7. Nu vor, nici in ruptul capului, sa-si controleze prin preoti cele auzite de la “duhul” lor.

8. Cate unii, cu toate acestea, arata o evlavie neobisnuita: marturisind pe Hristos, pe Maica Domnului, facandu-si Sfanta Cruce, batand matanii, sarutand icoanele, ba si Sfanta Impartasanie luand si jurandu-se ca-s oamenii lui Dumnezeu, iar ei sunt inselati.

9. Fac pe proorocii si imprastie spaima in oameni. Multe proorocii li se implinesc, dar multe nu. Asta atarna de puterea de stravederea a ‘duhului’ care le spune ce le spune, ca unul ce n-are invelitoarea trupului si de aceea prinde cu oarecare vreme inainte cele ce le apropie Dumnezeu de oameni. Dar asta nu e proorocie.

10.In numele “dumnezeului” lor sunt in stare sa omoare om, intemeindu-se pe Scriptura, ca si Avraam a fost in stare de o atare ascultare, iar Fineas a si facut aceasta, si i-a socotit acestuia ravna pentru Dumnezeul sau (Numeri 25, 7-13). Cu amagirea ascultarii pana la uciderea de om, a incercat vrajmasul pe multi, in toate vremurile, chiar si pe pustnici daramite pe oamenii lumii. Prin urmare, fiind asa de saritori cu ascultarea si credinta la povetele “duhului lor” pe care-l cred ca e Hristos, (si nu e), sunt intr-adevar o adevarata primejdie printre oameni; teroristi (pentru cei slab credinciosi).

11. Sar de la un lucru la altul si leaga lucrurile fara nici o legatura. Talcuiesc gresit, stramba adevarul si se propovaduiesc din Scripturi mai mult pe ei insisi decat pe Dumnezeu, mergand grabit spre cea mai de pe urma sfaramare si sarire a mintii.

12. In preajma lor simti tulburare si primejdie, caci multi dintre ei au fost pe la casa de nebuni, sau vor trebui sa se duca.

Nu-i ocaram, ci ne pazim, si invatam si pe altii sa se pazeasca si ne infricosam cat de groaznic si-au taiat mintea in Scripturi (II Petru 1, 20). Totusi, pe cat se poate, sa incercam sa-i intelegem, lamurind adevarul lucrurilor si mestesugirile vicleanului. E stiut ca facand omul gandurile si voile celui rau, intra acela in el. Sau, altfel zicand: iubind cele rele, pe firul acestei iubiri intra vrajmasul in cetate, adica prin cele de-a stanga, relele. Cand insa vede ca nu poate amagi pe om cu cele de-a stanga, sare in cealalta margine, de-a dreapta de tot, cautand acolo sa-l amageasca, ca sa-i dea omul crezare. (Firul iubirii omului are doua capete: de-a stanga iubirea celor rele si de-a dreapta iubirea virtutii; diavolul il cantareste atent pe cel ochit spre inselare spre ce inclina si-l sageteaza apoi fie cu laude pentru virtuti, fie cu indemnuri spre pacate. Extremele sunt ale diavolului si abia mijlocul, adica dreapta socoteala, e acela care-l duce pe crestin in bratele lui Dumnezeu.)

Ii tranteste o lauda pentru multimea credintei in Dumnezeu si a iubirii virtutii, si-l indeamna ca fara masura si fara intrebare sa se sileasca in acestea. Pe unul il trezea la rugaciune, silindu-se sa-i strecoare in minte si in inima parere mare despre sine, precum ca pe el il trezesc Ingerii la pravila. Sau, daca cel ochit spre inselare nu e chiar asa de virtuos, ii imai ingaduie, ba sa fumeze, ba sa bea, zicandu-i prin gandurile lui ca-i trebuie putere si ca nu-i pacat. Pe unul l-a sagetat aratandu-i-se in chipul lui ‘Hristos’, si spunandu-i: ‘Pentru dumneata ,mai rasare soarele!’ Douazeci si cinci de ani pe urma l-a mai dascalit, ca sa ajunga sa se creada pe sine ca el este ‘Fiul Omului’ din Scriptura, care va desparti oile de capre si va intemeia Imparatia lui Dumnezeu pe pamant, si ca in zilele lui va fi sfarsitul si judecat se va face prin el.

Firul acestei iubiri, fie ca inclina spre pacate, fie ca inclina spre Dumnezeu, vrajmasul cauta sa-l prinda de capete, nesfiindu-se, ucigasul, sa se dea drept ‘Dumnezeu’, numai sa te prinda. De aceea au zis Parintii ca intotdeauna extremele sunt ale diavolului. Adica si prea mare iubire de Dumnezeu inainte de vreme poate fi pricina de cadere; o iubire oarecum pamanteasca, patimasa, nelinistita, nesenina, necurata si pironita. Grija la minte!, caci razboiul nevazut cearca pe toata lumea si n-a crutat nici iubirea de Dumnezeu a Apostolilor!”

(Din “Fericirea de a cunoaste calea” – Parintele Arsenie Boca, – multumiri pentru transcriere surorii noastre M.-C.)

boca-barbatie.jpg

Alte pagini dedicate parintelui Arsenie Boca:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Arsenie Boca, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Psihologie si psihoterapie duhovniceasca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

47 Commentarii la “Cuvinte spre trezvie, spre intarire si spre dreapta socoteala de la Parintele Arsenie Boca

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Doamne ajuta,
  Multumim fratilor ostenitori care ne indulcesc sufletul in fiecare zi cu mierea scrierilor sfintilor parinti. Domnul sa va rasplateasca si Maica Domnului sa va aiba in paza!!
  Intr-adevar Parintele Arsenie boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului trecut. Cartile sale impletesc cunostintele parintelui despre teologie , medicina, psihologie. Nu mica mi-a fost mirarea in cartea despre familia crestina sa ma regasesc in descrierea facuta de dansul despre anumite caractere.
  A fost un erudit prin excelenta!
  Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu chemarea parintelui am reusit sa ajung anul acesta de Sf Mina la manastirea Prislop. Toate prognozele aratau vreme deosebit de rea cu drumuri impracticabile. Va rog sa ma credeti ca rugaciunile parintelui ne-au insotit si pe masura ce microbuzul nostru inainta , vremea se facea tot mai frumoasa. Citisem ca locul este de un pitoresc aparte , mai ales vara cand florile multicolore se intrevad in verdele crud al ierbii si al brazilor. Pentru ca nu era o luna de vara , totusi parintele ne-a primit intr-o atmosfera la fel de feerica. Ninsese in noaptea precedenta iar dimineata razele soarelui se reflectau in zapada proaspada. Era un peisaj de basm…Si acolo sus la mormant…..linistea aceea datatoare de pace…..A fost extraordinar si am simtit prezenta ospitaliera a parintelui!!!!!Va recomand cu caldura sa nu ocoliti Prislopul!
  Si inca ceva….minuni se fac in orice timp :
  Geamul de la bucatarie apartamentului meu nu se inchide f bine, motiv pentru care de cate ori ploua se creaza o mica piscina. In ziua in care am plecat catre Prislop am inteles de la rudele mele ca a fost un potop de ploaie de credeam ca am inundat-o si pe vecina de jos. Minunile tale Doamne si rugaciunile parintelui A. Boca!!!!!! Mocheta mea din bucatarie era uscata si nici o picatura de apa nu a intrat pe sub geamul care nu se inchidea bine.
  Doamne ajuta si post usor in continuare
  Mihaela

 2. Dumnezeu sa rasplateasca osteneala fratilor nostri care cu multa dragoste transcriu aici picatura cu picatura adevarata ortodoxie.

  Parintele Arsenie Boca a fost intr-adevar un erudit si un marturisitor prin excelenta, un traitor si ravnitor asemenea cuviosilor pustiei Egiptului.
  Dumnezeu sa-l randuiasca in cetele sfintilor marturisitori!

  Doamne ajuta!

 3. “Neamurile au un destin ascuns în Dumnezeu” ! Când îşi urmează destinul, au apărarea lui Dumnezeu. Când şi-l trădează, să se gătească de pedeapsă !
  Faptul că din partea Sa, Dumnezeu a făcut totul pentru om, pâna şi jertfa Sa pe Cruce, dovedeşte că omul are un preţ imens, necrezut de mare.
  Omul are dimensiunile intenţiei divine: centrul şi sinteza creaţiunii Sale: lumea văzută îmbinată cu lumea nevazută. Iată de ce suntem datori a vieţui potrivit acestei intenţii divine; adică să traim deodată, şi ca persoane văzute, şi ca persoane nevăzute, căci omul are valoarea arătată de jertfa de pe Cruce.
  Când omul trăieşte în adevărata lui valoare, e subiect de istorie, pe când, dacă renunţă la dimensiunile sale divine, ajunge obiect de istorie, în rând cu oricare dintre obiecte, nu mai poartă un nume, ci poartă un număr.
  Deci, ce poate să însemneze coborârea omului la simplă valoare economică, decât o degradare a lui în rândul vitelor, care se vor sălbatici întreolaltă şi-şi vor împinge conducătorii până la marginile nebuniei ?
  Asta înseamnă treaba unuia, care ar încovoia crinii în gunoi, preţuind mai mult gunoiul decât mirosul crinului.
  Pentru o alunecare a omului de la nume la număr, au să dea seama toţi înzestraţii lui Dumnezeu, cei cu daruri, cu răspunderi, cu măriri, cu puteri şi cu tot felul de haruri.”

  http://cazania.wikispaces.com/P%C4%83rintele+Arsenie+Boca

 4. Rugaciune de dimineata
  -scrisa de Parintele Arsenie Boca-
  Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri, mare vrajba am sa fac si asfel, tinand la mine, sa te pierd pe tine.
  Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca rugaciunea Preasfantului tau nume sa-mi lucreze in minte mai mult decat fulgerul pe cer, ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece, caci iata, pacatuiesc in tot ceasul.

  Doamne,Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric. Patimile au pus tina pe ochii mintii, uitarea s-a intarit in noi ca un zid, impietrind in noi inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina, asa risipind in desert zilelel noastre, umbriti si dosaditi pana la pamant.
  Doamne, Cel ce vii intre oameni in taina, ai mila de noi si pune foc temnitei, aprinde dragostea in inimile noastre, arde spinii patimilor noastre si fa lumina sufletelor noastre.
  Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, vino si Te salasluieste intru noi impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant. Caci Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea raman neputincioase.
  Doamne, cel ce vii in taina, ai mila de noi, caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti si cat esti de aproape de sufletele noastre si cat ne departam noi d pacatele noastre.
  Ci lumineaza lumina Ta peste noi, ca sa vedem lumina prin ochii Tai, sa traim in veci prin viata ta.
  Lumina si Bucuria noastra, slava Tie! Amin.
  Mi-a placut cartea “O sinteza a gandirii Parintelui Arsenie Boca in 800 de
  capete” scrisa de Arh.Teofil Paraianu
  ADEVARUL
  1.Adevarul este fiinta vie.
  2.Initiativa omului spre Adevar, tot Dumnezeu o trezeste.
  3.Oamenii sunt oile cele mai greu de pastorit. Nu toate sunt oi, mai sunt si berbeci si tapi; in veacul acesta oile sunt amestecate cu caprele. Nimic mai impartit pe lume decat parerea oamenilor asupra adevarului. Oare este vina adevarului? Dumnezeu a stiut aceasta infirmitate a omului, a aflarii adevarului curat, de aceea a dat Bisericii si slujitorilor ei legiuti-lor singuri-, grija invatarii lui curate.
  4.”Scriptura nu se talcuieste cum il taie capul pe fiecare”, striga Sfantul Apostol Petru. Adevarul nu se infa’iseay[ cum i se naluceste oricarei minti intamplatoare. Crestinismul nu este ceea ce poate stramba fiecare neputincios din el.
  5. Cel mai greu pacat, vesnic fara iertare, este starea omului impotriva adevarului.
  IERTAREA
  284.Iertand, stergi ce ierti. Ce ierti la altul, tie ti se sterge. Judecata aceasta te scoate de sub judecata.
  285. Iertarea noastra de la Dumnezeu e pusa, deci in atarnarea de noi. Dumnezeu consfinteste pentru noi decizia noastra pentru altii. In cazul cand, faptic, noi nu iertam, rugaciunea noastra e intoarcere pe dos de faptele noastre si suna cam asa: Doamne, nu ne ierta noua, caci nici noi nu iertam altora!
  MAICA DOMNULUI
  379. Maica Domnului este crinul neamului omenesc.
  PPOSTUL
  498. Postul e vechi si incepe odata cu omul.E prima porunca de stapanire de sine.
  499.Postul si rugaciunea sunt doua mijloace prin care curatim firea de patimi. Toti oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu si-au smerit sufletul cu rugacioune si post. Si Iisus a postit 40 de zile, punand postul incepatura a vestirii Imparatiei lui Dumnezeu, desi Lui nu-I trebuia, fiind nepatimas.
  POVATUITORII
  504.E bine ca povatuitorii sa graiasca totdeauna din constiinta slujirii lui Hristos, ca in fata lui Hristos si atunci vor fi blanzi intru dojana si smeriti intru mustrare, altfel mustrarea lor invinge dar nu convinge.
  PROOROCII SI HRISTOSII MINCINOSI
  521. Raspunzand celor ce se tin mai presus de biserica si de sfinti, e destul sa le aducem aminte de inselaciunea in care au cazut iudeii, ucigasii dreptilor, primii calatori la iad cu Scriptura in mana, intrebandu-i: Nu dupa scripturi(Ioan 19,7) au rastignit ei pe Dumnezeu?
  PROVIDENTA
  534. Aceasta e ratiunea ascunsa a Providentei: toata lumea ispitita sa se ciocneasca de Iisus.(s.a.)

  Din cele mai frumoase cuvinte ale Parintelui Arsenie Boca

  Dragostea lui Dumnezeu pentru cel mai mare pacatos este mai mare decat dragostea celui mai mare sfant fata de Dumnezeu.
  Sa-ti feresti capul de frig si de prostie.
  In mintea stramba si lucrul drept se stramba.
  Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima.
  Un suflet trist este un suflet cu luminile stinse.
  Bobul de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit.
  Mustrarea invinge, dar nu convinge.
  Ajutati-ma sa va pot ajuta.
  Daca tot ttrebuie sa suferim, macar sa nu suferim zadarnic.
  Sa ai intelegere fata de neputinta omeneasca.
  Ma, nu toti din lume se prapadesc, nici toti din manastire se mantuiesc.
  Nici abuzul, nici refuzul.
  Fiecare din noi ducem un necredincios in spate.
  Nasteti-va sfinti.
  Cu minede doua ori trebuie sa se intalneasca omul…
  Oxigen, glicogen, somn, sa-ti pastrezi hormonii si sa ai conceptie de viata crestina.
  Domnul Hristos a fost rastignit cu spatele pe crucea materiala si cu fata pe crucea spirituala.
  Unii calugari nu sunt calugari, ci cuiere de haine calugaresti.
  Cine face curte nu face carte.
  Tu esti noi – cuvinte scrise pe o pictura facuta de Parintele Arsenie cu Judecata de Apoi.
  Doamne ajuta!
  Sarbatori binecuvantate!

 5. Multumesc Carmen. Tare mi-a placut!

 6. A spus Parintele Arsenie Boca:
  Oamenii cauta minuni si pe asa-zisii facatori de minuni, dar cea mai mare minune este schimbarea vietii, dupa modelul Domnului Iisus Hristos.

 7. Draga Mihaela, sa stii ca si noua ni s-a intamplat ceea ce ai povestit , despre schimbarea vremii. Am pornit din Cluj cu autocarul catre manastirea Prislop, de parastasul parintelui, acum doi ani, si era multa ceata in jur, peste tot era vreme urata, mohorata, cu ploaie pe alocuri, dar cand am intrat pe acel mic drum care duce catre manastire, ceata parea ca se ridica treptat, si toata manastirea era scaldata de un soare sclipitor, culori vii, si totul parea ireal de frumos. Poate a fost doar o intamplare, dar in orice caz, ne-am bucurat cu totii si am dat slava Lui Dumnezeu.
  Hristos in mijlocul nostru!

 8. DRAGII NOSTRII PARINTELE ARSENIE ESTE SFINT ASTA E UN LUCRU STIUT DE TOTI CEI CARE IL IUBESC SI STIUT CHIAR SI DE CEI CARE AU RIS DE SFINTIA SA IL FACEAU FACHIR,VRAJITOR ,,,,.EU STIU UN LUCRU CERT SI SIGUR;PE MINE M-A SCAPAT DE LA MOARTE.IN URMA UNOR EMISIUNI RADIO ALE UNEI SECTE AM INCEPUT SA PARTICIP LA NISTE CONCURSURI ALE LOR UNDE LUAM NUMAI PREMIUL INTII SI PRIMEAM CA PREMIU CARTI SECTARE,DUPA UN TIMP SECTANTII M-AU INVITAT SI LA ADUNAREA LOR,SI ASA INCET INCET M-AM DUS SINGURA PE BRATELE SATANEI SI M-AM BOTEZAT LA EI.DE ATUNCI A INCEPUT CALVARUL MEU-MI-A IESIT UN NODUL LA SIN M-AM OPERAT (in timpul asta sora mea umbla la sf masluri si rugaciuni)M-AM OPERAT OPERATIA A REUSIT INAINTE DE OPERATIE AM VISAT CA UN PREOT M-A OPERAT SI MI-A SPUS CA NU AM CANCER LUCRU CONFIRMAT MAI APOI DE ANALIZE.VISAM CA DUMNEZEU MA CHIAMA CA EL NU POATE FI PARASIT.FRATELE MEU TRUPESC M-A CERTAT SI MI-A SPUS CA NU E UN LUCRU NORMAL CA EU CARE IN COPILARIE SPUNEAM CREZUL IN MIJLOCUL BISERICII IMPREUNA CU ALTE 3 FETE SA FIU ACUM O SECTANTA.FAMILIA SOTUL TOTI SE RUGAU PT MINE.MI-AM LASAT SERVICIUL CACI ZICEAU PORCAITII CA NU TREBUIE SA CALC ZIUA DE ODIHNA.IN FINE VAZIND LA LIBRARIE O CARTE OMUL ZIDIRE DE MARE PRET A PARINTELUI ARSENIE AM CUMPARAT-O.APOI TOTUL A MERS DE LA SINE.I PRIETENA LUCRA LA LUMINARE LA BISERICA SF IOAN AM RUGAT-O SA VB CU PREOTUL DE ACOLO SA MA PRIMEASCA SA VB CU DINSUL.PREOTUL SE NUMEA TOT IOAN,M-A PRIMIT MI-A DAT UN CANON SI IN ANUL 2001 AM PRIMIT MIRUNGEREA SI M-AM LEPADAT DE ERAZIA SECTARA.APOI A URMAT CUNUNIA LA PREOT,PLECAREA LA DRAGANESCU PRISLOP SIMBATA PESTE TOT SIMTEAM MINA PARINTELUI ARSENIE CARE M-A CONDUS SI MA CONDUCE SI ACUM ABIA DUPA MIRUNGERE MI-AM DAT SEAMA CE FRUMOASA E ORTODOXIA SI CE COMORI NEPRETUITE ARE PRINTRE CARE E SI PARINTELE ARSENIE,SINT FERICITA PARINTELE M-A AJUTAT MORAL SI MATERIAL.AM AVUT NUMAI RTEALIZARI DE ATUNICI.VA ROG SA NU MA HUDECATI PT CA AM FOST LASECTA.AM FOST SLABA IN CREDINTA,M-AM LASAT ANTRENATA IN CONCURSURI AM CITIT MULTA LITERATURA SECTARA ERAM TOBA DE ASA ZISA RELIGIE……VA ROG SA MA POMENITI SI PE MINE IN RUGACIUNILE VOASTRE SI VA DORESC TUTUROR CA NASTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SA VA ADUCA NUMAI BUCURII.CU DRAG SORA VOASTRA MAI MICA ELENA

 9. Draga sora ELENA
  Tulburatoare povestea ta. Ea arata dragostea netarmurita a lui Dumnezeu pentru creatia sa si ca El ” nu doreste moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu”.
  Ma bucur ca te-ai intors in sanul bisericii care te-a nascut . Aici este adevarat credinta crestina mantuitoare!!!!
  Post usor in continuare !
  Mihaela

  Daca nu ai citit iti recomand cu caldura cartea parintelui despre Familia Crestina.

 10. Pingback: Război întru Cuvânt » Minuni vechi si noi ale parintelui Arsenie Boca
 11. As vre sa adaug si eu o marturie despre minunile parintelui ARSENIE BOCA.
  Cu cativa ani in urma fumam, ma chinuiam sa renunt dar nu reusam.
  De fiecare data cand ma lasam biruita de acesta patima aveam o stare de nemultumire,dar tot nu puteam birui ispita ( dorinta de a fuma este atat de puternica cum este atunci cand iti este foame sau sete; nu te lasa pana nu cedezi )
  Aveam mare evlavie la parintele si de multe ori ii vorbeam, asa cum vorbesti cu un om; aveam fotografii ale parintelui prin camera in care stateam si cand avem o problema ori ceva ce ma apesa, ii spuneam.
  Asa s-a inamplt si in una din zile cand, biruita de patima si nemultumita ca iar am cedat, am intrat in camera si primul lucru pe care l-am vazut a fost fotogrfia parintelui, privind-o am zis (tare sau in gand, nu mai stiu ) :
  “-Grea e parima asta…. tare greu este sa birui o patima” ,
  la care, imediat, in momentul urmator am “auzit” in minte :
  ” -Dar nu imposibil” ;
  nu ma asteptam la un raspuns si nici nu m-am gandit ca parintele imi va raspunde, am ramas incremenita si ,asa cum a spus parintele nu dupa mult timp am reusit.
  SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE

 12. ii multumesc lui dumnezeu ca am gasit acest site.si va multumesc tuturorcelor care a-ti scris
  doamne ajutane!

 13. Pingback: Cuvinte spre trezvie, spre intarire si spre dreapta socoteala -- CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
 14. Despre Parintele Arsenie sunt multe de spus dar..mintea nu poate sa le incapa.In urma cu 5 ani am fost pentru prima data la Prislop.Era noaptea de inviere!Ce m-a frapat era linistea d-zeiasca din poienita manstii.Toata lumea asculta slujba de inviere in liniste.Am urcat la mormintul Parintelui.Era acoperit cu nu -ma -uita in forma de cruce si ..florile era pline de roua!Era la inceputul lunii aprilie in munte!Am simtit atunci pentru prima si ultima data mirosul D-zeiesc de mir ce venea de la preotul batrin ce slujea.Noi ne agitam in stinga si dreapta[eram cu 3 prieteni]intrebindu-ne fiecare daca simte fiecare mirosul!Toti l-am simtit!Am mers si in anul urmator dar..nu am fost vrednici de inca o minune.Am fost in 2 ani la rind la parastasulParintelui.Cu toate ca e sfirsit de toamna in noiembrie acolo, La Prislop era o zi dumnezeiesc de frumoasa!Parea o zi de inceput de vara,si pina cind nu incepuse slujba pasarele cintau minunat… in noiembrie!S-au oprit cind slujba a inceput.In urma cu un an pasii m-au dus iar la Parintele.Purtam in burtica pruncul dorit si asteptat!Cind m-am apropiat de cimitirul manstirii,Ionut a inceput sa loveasca cu piciorul.Atunci am stiut ca e o minune.Numai cine a fost acolo poate trai experiente de neuitat, poate simti cu te incarci ca o baterie dupa ce stind in genunchi in fata marmintului iti recunosti pacatele!Mergeti la Prislop si veti vedea ca visele se vor transforma in realitate!Parintele sa ne ajute la toti si D-zeu sa va binecuvinteze!

 15. Pingback: Război întru Cuvânt » DREAPTA SOCOTEALA - INTRE RAUTATEA BANUIELII GENERALIZATE SI PROSTIA BLAGOSLOVIRII RAULUI
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Boca: “Numai atat bine putem face, cata suferinta putem ridica de pe el”
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie si rugaciunea pentru pace
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE CLEOPA DESPRE PAZA MINTII: “Sa nu iesi la razboi fara Mine!” (2)
 19. @draga Elena . Ma bucur pentru tine . Considera ca te imbratisez cu multa dragoste crestineasca.

 20. Pingback: Război întru Cuvânt » Sf. Ioan Casian: SFATUIREA CU BATRANII SI FUGA DE EXTREME - CONDITIILE MANTUIRII
 21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cum se legitimeaza noua ordine (Noutati 22-23 februarie 2009)
 22. Eu locuiesc impreuna cu familia mea de 5 ani in Spania, si acum in ultimul timp am reusit sa mai caut prin internet rugaciuni, printe care am gasit-o si pe cea a Parintelui Arsenie Boca. Nici nu stiam de existenta lui, si de aceea acum multumesc tuturor care au facut acest site si asa poate lua cunostinta si cei mai nedrebnici a cunoaste minunile lui Dumnezeu.
  Doamne ajuta sa nu ne pierdem sufletele.

 23. doresc sa iau legatura cu parintele pantelimon .

 24. @ Anghel Mina:

  Il gasiti acum la Man. Turnu de Prahova, daca informatiile noastre sunt corecte.

 25. doamne ajuta nici nu stiu cit de fericita sint ca pot a citi despre parintele boca sint in spania de 10 ani cu copii meii dar acum a venit si criza aceasta mare si eu nu imi gasesec de munca tare as vrea daca mesajul meu ajunge la cineva si ma poate indruma ce rugaciune a parintelui boca sa o pot invata si sa imi aduca noroc a imi gasi de munca va mulumesc ca ati deschis o rubrica asa de frumoasa ca as sintem mai aprope de casa si de dumnezeu ne ducem dorul de tot ce leaga sufletul si credinta va multumesc si dumnezeu sa ne ajute la toti

 26. @ Ileana:

  Nu exista o rugaciune anume a parintelui Arsenie Boca sau catre el, rugati-va cu ce puteti si cu ce simtiti mai potrivit, dar nu doar catre parintele Arsenie, ci in primul rand Mantuitorului Iisus Hristos si Prea Sfintei Treimi, precum si Maicii lui Dumnezeu si altor sfinti la care aveti evlavie sau care va patroneaza numele (Sf. Imparati Constantin si Elena, pentru Dvs.). Gasiti o multime de rugaciuni diverse, acatiste si paraclise, canoane de pocainta, etc. si pe internet, in caz ca nu aveti acasa carte/carti de rugaciuni.(de pilda: http://acatistier.org/, http://www.rugaciuni.org/ si http://www.dervent.ro/rugaciuni.php?cID=cat-rugaciuni-paraclise&cType=INDEX ).

  Dar nu va sfatuim sa va rugati pentru noroc, fiindca nu e crestineste, un crestin nu crede in “noroc”, insa ca Domnul sa va randuiasca un loc de munca, da. Dar nu este nicio rugaciune speciala care sa aduca in mod magic, automat implinirea unei cereri, asa cum chiar parintele Arsenie ne invata. Este nevoie mai ales de schimbarea vietii noastre, de pocainta si spovedanie, de hotararea de renuntare la pacate si de implinire a poruncilor lui Dumnezeu. Iar Domnul ne daruieste dupa credinta noastra, dar si dupa cele pe care El le stie ca ne sunt de folos spre mantuire. De aceea, cel mai bine si corect este sa ne rugam, ca in “Tatal nostru”: “Faca-Se voia Ta, Doamne!”

  PS: V-am mai sugera, sperand sa nu va suparati, sa incercam, chiar daca ne-am obisnuit cu o scriere mai rapida pe internet, sa nu scriem numele proprii si mai ales numele lui Dumnezeu nu litere mici.

  Domnul sa va ajute si sa va randuiasca cele bune!

 27. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Roman Braga si alti duhovnici despre parasirea tarii
 28. Simbata am plecat din Bucuresti spre Prislop, am ajuns acolo la ora 16 .
  Am stat aproape doua ore la manastire si la mormintul Sfintului Parinte Arsenie.Nu pot sa inteleg un lucru: poate imi ajuta cineva sa inteleg in ce stadiu se afla petitia cu canonizarea Parintelui? De ce patrarhia nu se implica mai mult in acest proces ?exista cutume si daca da de ce nu ni se explica si noua muritoriilor de rind.Eu de exemplu am descoperit acum ca in anul 2009 in VREMEA PRESEDINTELUI BASESCU care a infierat COMUNISMUL nu putem sa ne cistim martirii inchisorilor comuniste si altii o fac cu multa dragoste .Am citit ca moaste de la Aiud au fost duse la Muntele Athos unde au fost primite cu multa dragoste si cinste .Acum am sa revin la calatoria mea la Prislop; am plecat catre Hateg pe la ora 18 ,pacat ca nu sunt pensiuni aproape de manastire.Mi-am promis ca o sa ma intorc de dimineata devreme sa mai stau cu SFINTUL PARINTE ARSENIE .Seara pe la ora 2 PARINTELE ARSENIE m-a vizitat era exact ca-n poza ce am cumparat de la manastire a stat si m-a privit .La 5 dimineata m-am trezit la 6 am comandat un taxi soferul a urcat cu mine si mi-a aratat si grota SFINTULUI IOAN am stat cu parintele pina la 9 cind trebuia sa plec catre casa.Ce am trait si simntit la PRISLOP NU POATE FII DESCRIS. Du-te si convinge-te!

 29. Pentru Ileana:
  Aceasta este o rugaciune scrisa de Par Arsenie Boca.
  Sa-ti fie de folos, Doamne ajuta !

  Rugaciune de dimineata
  -scrisa de Parintele Arsenie Boca-
  Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri, mare vrajba am sa fac si asfel, tinand la mine, sa te pierd pe tine.
  Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca rugaciunea Preasfantului tau nume sa-mi lucreze in minte mai mult decat fulgerul pe cer, ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece, caci iata, pacatuiesc in tot ceasul.

  Doamne,Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric. Patimile au pus tina pe ochii mintii, uitarea s-a intarit in noi ca un zid, impietrind in noi inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina, asa risipind in desert zilelel noastre, umbriti si dosaditi pana la pamant.
  Doamne, Cel ce vii intre oameni in taina, ai mila de noi si pune foc temnitei, aprinde dragostea in inimile noastre, arde spinii patimilor noastre si fa lumina sufletelor noastre.
  Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, vino si Te salasluieste intru noi impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant. Caci Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea raman neputincioase.
  Doamne, cel ce vii in taina, ai mila de noi, caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti si cat esti de aproape de sufletele noastre si cat ne departam noi d pacatele noastre.
  Ci lumineaza lumina Ta peste noi, ca sa vedem lumina prin ochii Tai, sa traim in veci prin viata ta.
  Lumina si Bucuria noastra, slava Tie! Amin.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate