SFANTUL VARSANUFIE DE LA OPTINA despre vremurile din urma si realitatile eshatologice: Fericit cel ce citeste cuvintele cartii acesteia…

14-10-2008 Sublinieri

varsanufie_optina.jpg

 • In Apocalipsa scrie: Fericit cel ce citeste cuvintele cartii acesteia“. Si fiindca asa s-a scris, cu siguranta asa va fi, caci cuvintele Scripturilor sunt cuvintele Sfantului Duh. Totusi, ce inseamna aceasta fericire? Unii, care nu inteleg mai nimic din cele ce spune Scriptura, deznadajduiesc, cu toate ca stiu ca studiul cuvintelor dumnezeiesti da mangaiere. Ar face mai bine daca ar spune: “Ceea ce pentru noi este de neinteles acum, vom intelege mai tarziu, cand va veni vremea despre care ne spune Scriptura“. Spuneti-mi, unde se mai citeste azi Apocalipsa? Aproape numai in manastiri, in scolile teologice si in seminarii, iar in lume, foarte rar. Nimeni… Este dovedit ca cel ce citeste Apocalipsa, cand va ajunge acolo unde se spune despre sfarsitul lumii, va fi cu adevarat fericit, deoarece va intelege ceva din cele ce se vor petrece atunci si va incepe sa se pregateasca. Iar in cele pe care le descrie Apocalipsa va vedea toate intamplarile contemporane.
 • Toata lumea se afla sub influenta unei puteri care stapaneste mintea, vointa si toate puterile sufletului. Si aceasta putere este vicleana, pentru ca izvorul ei este diavolul, iar uneltele lui sunt oamenii vicleni. Prin ei lucreaza Antihrist si inaintemergatorii lui. Apostolul spune: “Pentru aceea, Dumnezeu i-a predat duhului amagirii, al inselarii, fiindca n-au primit iubirea adevarului. Ceva intunecat si infricosator vine peste lume. Omul va ramane mai mult sau mai putin sub stapanirea lui si cu cat puterea celui viclean il are mai mult (pe om) in stapanirea sa, cu atat omul va fi mai putin constient de ceea ce face.
 • Acum, in Biserica, nu avem profetii clare, dar avem totusi semnele timpului. Semnele acestea se vad clar numai de aceia care au “mintea lui Hristos“. Lor, toate le sunt descoperite in chip deslusit. Antihrist vine in lume si totusi lumea nu crede aceasta. De aici, din manastire, mrejele diavolului se vad mai bine. Aici ochii se deschid, iar in lume ei se inchid. Multumiti Domnului ca ati plecat din lume!
 • In lume, cu tulburarea si obisnuintele ei, este foarte greu sa se mantuiasca cineva; si mai ales cand nu vrea sa asculte glasul Bisericii. Este greu sa se mantuiasca cineva cand traieste intr-o societate stricata. In Sfanta Scriptura citim: “Cu cel cuvios, cuvios vei fi. Cu cel nevinovat, nevinovat vei fi. Cu cel ales, ales vei fi. Si cu cel indaratnic, Te vei indaratnici“. Patimile exercita o influenta vatamatoare asupra trupului si sufletului. Citind in manastire pe Sfintii Parinti, pentru prima data am inteles ca patimile sunt atat de molipsitoare, asa cum sunt cele mai contagioase boli.
 • Acum crestinismul este urat peste tot, pentru ca ii impiedica (pe oameni) sa traiasca cum vor, sa pacatuiasca nestingheriti. Noua generatie se dizolva, se strica, putrezeste. Vor sa traiasca fara Dumnezeu si urmarile sunt evidente.
 • Stiti ca acolo unde exista Biserici si manastiri si, in general, locuri de inchinare, in vechime erau temple pagane. Adesea citim in Vietile Sfintilor ca, acolo unde la inceput era un templu, mai apoi se zidea o biserica. Adica Dumnezeu a facut de rusine pe diavol. Dar in vremurile din urma, bisericile se vor darama si in locul lor se vor construi temple pagane. Manastirile vor suferi prigoane grele si multe mahniri. Adevaratii crestini vor gasi refugiu in micutele biserici. Eu nu voi ajunge sa traiesc acele zile, dar voi veti trai. Veti merge la manastiri, care atunci vor suferi multe prigoane si lipsuri.
 • Sa cititi acum Biblia, caci va veni vremea cand nu veti mai avea posibilitatea sa o cititi. Veti dori sa o cititi, dar nu va mai fi timp. Cititi de fiecare data cand vi se iveste ocazia, caci altfel va veti cai si mahni ca n-ati citit atunci mai mult. Prin citire vi se va intari vointa.
 • Mahnirile monahilor vremurilor din urma vor fi foarte “subtiri”, caci daca le va privi cineva la suprafata, nici nu le va putea numi mahniri. Totusi ele sunt niste viclenii ale vrajmasului. Chinurile trupesti, aspre si brutale pricinuiesc crestinului o ravna inflacarata spre acceptarea lor. Vrajmasul insa a lasat acum chinurile aspre si le prefera pe cele mici si subtiri, dar care lucreaza mai eficace. Acestea nu aprind in inima ravna pentru marturisire, ci dimpotriva, tin pe om intr-o stare in care nu stie ce sa faca, intr-o ameteala duhovniceasca de ganduri. Ele (ispitele) biruiesc cu incetul puterile lui slabind cu totul rezistenta lui duhovniceasca si ducandu-l la DEZNADEJDE si la NEHOTARARE. Si astfel il arunca in pierzare, il fac salas al patimilor, deoarece il gasesc bolind de mahnire si de descurajare. Iar acest lucru este dovedit prin faptul ca monahii vremurilor din urma asteapta sa le vina o vreme mai buna, ca sa se nevoiasca asa cum trebuie. “Vom posti si ne vom ruga, spun ei, atunci cand se vor crea conditii potrivite“. Dar Domnul ne-a fagaduit ca ne va ierta pacatele daca ne pocaim, iar nu ca vom trai si maine. De aceea, este absolut necesar ca in oricare din situatii, bune sau rele, sa pazim poruncile si datoriile noastre, fara sa uitam vreodata cuvintele: Iata, acum este vremea potrivita, iata, acum este vremea mantuirii“.
 • Veti trai si veti vedea. Va veni vremea cand vor incepe iarasi sa fie chinuiti crestinii. – Si acum sunt chinuiti, dar nu atat de salbatic. – Nu. Eu nu vorbesc de acest fel de chinuri. Vorbesc de chinurile asemanatoare celor din primele veacuri.
 • Chinuri de nedescris ii asteapta pe pacatosi in iad, asa cum pe cei drepti ii asteapta o fericire de negrait! “Ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit“. Cuvintele acestea ale Apostolului se potrivesc si pentru chinuri si pentru fericire. Noi ne gandim uneori cu foarte multa usurinta [usuratate, n.n.] la pedepsele din iad si de aceea le uitam. In lume ele nu sunt primite deloc. Diavolul ne aduce gandul ca nu exista nici diavol, nici iad. Totusi, Sfintii Parinti ne spun ca o pregustare a gheenei se face inca de pe pamant, precum si a fericirii vesnice. Pacatosii incep sa simta pedeapsa iadului, iar dreptii, bucuria raiului, dar cu deosebirea ca amandoua vor fi cu neasemanare mai mari in viata viitoare. Nu incape indoiala ca exista iad si-si va face si lucrarea sa. Sufletele dreptilor si ale pacatosilor vor fi si atunci imbracate in trup, insa acel trup nu va fi asa greoi, ci mai subtire si mai induhovnicit. Dar toate acestea se vor face mai inainte de Judecata. Dupa Judecata, nimeni nu stie ce va fi. Nici chiar ingerii. Aceasta este taina lui Dumnezeu. Toate cele pe care le invata Biserica sunt adevarate, precum si invatatura ca dupa moarte sunt chinuri. Dupa marturia Sfintilor Parinti, Judecata se va face la miezul noptii. Ceasul acela va veni pe neasteptate pentru toti cei ce traiesc pe pamant, intocmai ca un fur.
 • In Rai nu vom intra datorita ostenelii si faptelor bune, ci pentru harul si vrednicia Jertfei rascumparatoare a Dumnezeului si Mantuitorului nostru, Iisus Hristos. Faptele noastre bune, pazirea poruncilor Evangheliei sunt necesare doar ca o marturisire a dragostei noastre fata de Hristos. Fara dragostea fata de Hristos nu putem dobandi fericirea, nici Raiul.
 • Mult timp n-am putut intelege cuvintele Psalmistului “Glasul Domnului, cel ce varsa para focului” (Ps. 28, 7). Apoi am inteles ca flacara, care pe pamant are si foc si lumina, dincolo se imparte intre rai si iad, astfel: LUMINA se afla in RAI si desfateaza pe cei drepti. In timp ce FOCUL, fara lumina, se afla in IAD si arde pe pacatosi. Scriptura spune: flacara din abisul iadului este in intuneric si pacatosii nu se vad unul pe altul. Doamne miluieste-ne si ne mantuieste! Pedepseste-ma, Doamne, cum vrei, numai miluieste-ma!
 • Nu spun nimanui, nici nu arat spre lauda mea ca frica chinurilor iadului este mereu in mintea mea, ci o folosesc numai pentru a ma smeri. Si cat ma smereste acest simtamant al fricii! Inteleptii epocii noastre nu vor sa creada ca exista iad. Sa ne ridicam si sa facem o rugaciune ca Domnul sa ne izbaveasca de focul iadului! Si sa-I multumim ca suntem aici. Fie ca toata viata noastra sa fie o multumire ca Domnul ne-a povatuit aici. Desigur, locul singur nu mantuieste, dar cel putin stim ca ne aflam in corabie… (…) Vom trai zile infricosatoare, dar harul Domnului ne va acoperi.
 • In primele veacuri ale crestinismului, ucenicii Mantuitorului nostru Iisus Hristos se impartaseau in fiecare zi si traiau o viata ingereasca. In fiecare clipa erau gata sa stea inaintea fetei Domnului. Si aceasta pentru ca atunci niciun crestin nu era in siguranta. Deseori se intampla ca un crestin sa se impartaseasca dimineata, iar dupa-amiaza sa fie prins si dus la Colosseum. Traind astfel intr-o permanenta primejdie, crestinii isi pironeau privirea numai asupra trairii lor duhovnicesti si traiau o viata curata si sfanta. Dar primele veacuri au trecut. Persecutiile din partea necredinciosilor au incetat. Permanenta primejdie a disparut. Dupa aceasta crestinii au inceput sa se impartaseasca o data pe saptamana. Si apoi, o data pe luna. Si in continuare Dumnezeiasca Impartasanie s-a redus la o data pe an. In Schitul nostru se tine tipicul Sfantului Munte. L-au randuit sfintii batrani si l-au predat monahilor spre neintrerupta lor zidire duhovniceasca. Asadar, in Schitul nostru se tine urmatoarea regula: toti monahii se impartasesc de cinci ori pe an. Si numai cu binecuvantare se mai impartasi si alta data. Ne-am obisnuit atat de mult cu aceasta, incat, daca cineva se impartaseste si intr-o alta zi oarecare, atrage atentia tuturor celorlalti:
 • – Ce inseamna aceasta? Parintele Ieronim s-a impartasit si azi? Intreaba un monah pe altul. – I-a dat binecuvantare staretul. – Dar de ce? – I-a aparut satana in chip simtit si bietul de el a slabit de frica. – A… Asa?

  (din: Staretul Varsanufie de la Optina, “Sfaturi către monahi şi omilii către mireni”, Editura Egumenita, 2003)

fresca-judecata-de-apoi-mst-voronet01.jpg

Legaturi:


Categorii

Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Sfintii de la Optina, Staretul Varsanufie de la Optina, Talcuiri la Apocalipsa, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “SFANTUL VARSANUFIE DE LA OPTINA despre vremurile din urma si realitatile eshatologice: Fericit cel ce citeste cuvintele cartii acesteia…

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. “Acestea nu aprind in inima ravna pentru marturisire, ci dimpotriva, tin pe om intr-o stare in care nu stie ce sa faca, intr-o ameteala duhovniceasca de ganduri.Ele (ispitele) biruiesc cu incetul puterile lui slabind cu totul rezistenta lui duhovniceasca si ducandu-l la DEZNADEJDE si la NEHOTARARE.”
  Incredibil cum de nu am realizat pana acum acest lucru de un uluitor bun simt duhovnicesc.
  E o mare mangaiere acest site, tineti-o tot asa.

 2. Pline de invatatura cuvinte ! Felicitari Razboi Intru Cuvant pentru lucrarea voastra de a face cunoscute crestinilor spusele Sfintilor si ale Marilor Duhovnici .

  Vai de „ pacea „ si „ iubirea se semeni „ ce o propovaduiesc fii faradelegii , ca vor sa contruiasca o societate umana precum o mare masa festiva la care sa stea militantii sodomiei , ai avortului , satanistii , ateii , ecumenistii , adeptii new age si la care vor sa-i corupa si pe crestinii incepatori . O masa plina de toate curviile si spurcaciunile urate de Dumnezeu .

  Despre ei si lucrarea lor vorbeste Apocalipsa cand spune :

  „ Vino să-ţi arăt judecata desfrânatei celei mari, care şade pe ape multe,

  Cu care s-au desfrânat împăraţii pământului şi cei ce locuiesc pe pământ s-au îmbătat de vinul desfrânării ei.

  Şi femeia era îmbrăcată în purpură şi în stofă stacojie şi împodobită cu aur şi cu pietre scumpe

  şi cu mărgăritare, având în mână un pahar de aur, plin de urâciunile şi de necurăţiile desfrânării ei.

  Iar pe fruntea ei scris nume tainic: BABILONUL CEL MARE , mama desfrânatelor şi a urâciunilor pământului.

  Şi am văzut o femeie, beată de sângele sfinţilor şi de sângele mucenicilor lui Iisus, şi văzând-o, m-am mirat cu mirare mare.

  Şi mi-a zis: Apele pe care le-ai văzut şi deasupra cărora şade desfrânata, sunt popoare şi gloate şi neamuri şi limbi. „

  Iar Noul Babilon este Guvernul Mondial la care lucreaza sa-l instaureze .

  http://saccsiv.weblog.ro/2008-08-18/478417/New-Age-si-NOUA-ORD

 3. Probabil ca Parintii de la Optina tineau tipicul din Sf.Munte Athos al manastirilor rusesti, nicidecum al altora de alta etnie. In Sf.Munte exista multe “tipicuri” si randuieli, unii se impartasesc mai rar iar altii mai des, si ambele “partide” monahicesti au Sfinti cu Moaste care si-au sustinut punctul de vedere conform baricadei. Asa cum zicea intr-un Interviu si IPS Andrei al Albei ca nici unii nici altii nu ies Ortodoxie.
  Romania, ce-i drept, a fost la “aripa” Ursului, asa ca nici nu e de mirare ca avem aceasta practica a impartasirii mai rare.Pe de alta parte, Grecia, USA si altele (probabil si cea Antiohiana) au fost mai putin influentate de popoarele slave, cel putin la problematica euharistica(probabil ca aripa greceasca a fost mai proeminenta aici).
  Am impresia, nu stiu de ce, ca si noi am “arestat” Ortodoxia si i-am dat o pecete “romaneasca” cu aroma slava si condimente egiptene.
  Abia astept acel Sinod Pan-Ortodox care sa rezolve “sferele de interese bisericesti” regionale, ca si in politica.
  Nu prea ma incanta aservirea spirituala de tip slavo-bulgar.

  Sa nu uitam totusi ca cel mai mare Predicator al Evangheliei nu a fost nici rus nici bulgar nici egiptean, dar nici grec, ci Antiohian 😉

 4. Sa va arat o stare de fapt concreta,iar comentariile le las pe seama celor ce vor intelege!

  De cand am aflat de acest site caut sa nu pierd nici un articol postat aici.Ma folosesc foarte mult duhovniceste si datorita acestui lucru multe articole le-am printat si le-am dat si la altii(in masura posibilitatilor).
  Pe langa aceasta am spus in stanga si in dreapta despre acest site si am indemnat cu entuziasm sa fie citit.

  Rezultatul dupa cateva luni:parca am vorbit singur,la pereti.Nu am nici un cunoscut(nici preot,nici laic) cu care sa discut macar in treacat despre subiectele postate aici,desi l-am recomandat ca cel mai bun site ortodox.

  O prima si nu ultima concluzie:cred ca nici unu la suta dintre ortodocsii practicanti(cu acces la internet) nu citesc acest site…ceea ce este jalnic.

  Exista si o duhovnicie fara lecturi duhovnicesti:in cazul analfabetilor.
  In rest…

  Nu va descurajati domnilor administratori,mergeti tot asa si plata voastra va fi multa in ceruri,unde macar acolo exista un interes real fata de osteneala voastra.

  Doamne ajuta si iertati-mi comentariul care nu are nici o legatura cu articolul postat!

 5. Pomeniti la rugaciune pe parintele Mina Dobzeu, care se afla pe patul de spital, la Iasi. Cei care pot sa mearga sa-l incurajeze si sa-i aduca o mangaiere, il pot gasi la Spitalul Sf. Spiridon, sectia Infectiose, pavilionul 4, salon 5. “Bolnav am fost, şi m-aţi cercetat” (Matei 25,36)

 6. Imi pare rau Victor de constatarea facuta de tine.Pierderea e a celor ce nu citesc.Munca celor ce adminisreaza nu e in zadar.Prin ce fac se apropie mai mult de Dumnezeu si in urcusul lor ne trag si pe noi dupa ei.Imi este greu sa inteleg de ce ne lasam atat de dezbinati in domeniul ce ar trebui sa ne uneasca.Desigur ca aici isi baga coada cel rau, mai mult ca oriunde,iar peste tot sunt oameni ce pot fi usor trasi de o anume parte sau alta.Asta demonstreaza ca nu suntem destul de constienti de consecinte si nu realizam ca putem pierde dragostea lui Dumnezeu prin ceeaa ce facem.DOAMNE MILUIESTE-NE SI NE MANTUIESTE,PEDEPSESTE-NE DAOAMNE,CUM VREI NUMAI MILUIESTE-NE!

 7. @ Cristina:

  E vorba de parintele Victor.

 8. Ma ierte Parintele.Nu stiu cum am scapat acest lucru.Trebuia sa nu imi pierd cumpatul pentru cele relatate de dumnealui.Dumnezeu ma stie.Am tot respectul si iubire pentru ceea ce fac dansii.Imi cer iertare inca o data.In general nu prea folosesc pluralul pentru ca eu am 50 de ani si e posibil ca cei cu care intru in dialog sa fie mai micuti ca mine.Imi pare rau!

 9. Cititi cartea parintelui ieromonah Serafim Rose: “ORTODOXIA SI RELIGIA VIITORULUI”….Cred ca o puteti gasi si pe net la …sfaturiortodoxe.ro !
  Mila lui Dumnezeu cu noi.

 10. Pingback: Sfantul Varsanufie de la Optina - Vremurile din urma si realitatile eshatologice -- CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ
 11. Pingback: De 18 ani n-am auzit pomenindu-se numele lui Dumnezeu « Ortodoxia Tinerilor
 12. SINT FERICITA CA EXISTA OAMENI CA VOI ADICA CRESTINI.mA duc sa ma rog lui Dumnezeu si sa ii multumesc ca v_am citit comentariile >pace si har voua>

 13. Pingback: Război întru Cuvânt » “Ereticii vor pune mana pe Biserica, isi vor numi peste tot slugile si-i vor prigoni pe pastori si monahi”
 14. Pingback: De 18 ani n-am auzit pomenindu-se numele lui Dumnezeu | Ortodoxia Tinerilor
 15. Pingback: Apostazia si manipularea din BOR « † Apologeticum
 16. Pingback: G N O S T I C » Apostazia si manipularea din BOR
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Pomenirea mortilor si praznuirea Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Ignatie Briancianinov ne invata sa deosebim semnele si minunile lui Hristos de cele ale Antihristului
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL IERARH IGNATIE BRIANCIANINOV (30 aprilie): Cursele stapanitorului lumii acesteia
 20. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”
 21. Pingback: Război întru Cuvânt » Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA. DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”.
 22. Pingback: Război întru Cuvânt » Monahul Moise Aghioritul despre sensul preocuparii cu semnele vremurilor: DE LA SPECULATII SI PANICA SI CERCETAREA LAUNTRICA LA PREGATIREA PRIN CAINTA
 23. Pingback: Rugaciunea de dimineata a STARETILOR DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST
 24. Pingback: Sfantul Nicon, ultimul staret de la Optina ne invata CUM SA NE PREGATIM DE PRIGOANE. Este bine sa ne dorim sa traim chiar in timpul venirii lui ANTIHRIST?
 25. Pingback: “URA DE FRATI FACE LOC LUI ANTIHRIST”. Sfantul Chiril al Ierusalimului (18 martie) – cuvant profetic despre SEMNELE SFARSITULUI LUMII -
 26. Pingback: STARETII DE LA OPTINA (11 octombrie). RUGACIUNEA DE DIMINEATA a ultimilor stareti, ACATISTUL si RUGACIUNE PENTRU IZBAVIREA DE ANTIHRIST. Sfaturi duhovnicesti si profetii -
 27. “Este greu sa se mantuiasca cineva cand traieste intr-o societate stricata.”…dar toti traim intr-o astfel de societate! 🙁

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate