1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia

10-04-2011 1 minut Sublinieri

Ceremoniile oficiale care marchează un an de la dispariţia preşedintelui polonez Lech Kaczynski au fost boicotate de fratele său geamăn, Jaroslaw, scrie BBC. Nemulţumit de modul în care guvernul polonez anchetează moartea fratelui său, în tragedia aviatică din 10 aprilie 2010 de la Smolensk, Jaroslaw Kaczynski a organizat ieri o ceremonie alternativă.(…)

Rusia si-a manifestat “uimirea” fata de protestele poloneze privind schimbarea unei placi comemorative pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk:“Partea rusa a informat in prealabil Polonia cu privire la necesitatea schimbarii placii, pentru a o inlocui cu alta scrisa atat in rusa cat si in poloneza”, a afirmat un responsabil din ministerul rus de Externe. “Ministerul se asteapta ca responsabilii polonezi sa recunoasca faptul ca rusa este limba oficiala in Federatia Rusa”, a mai spus acesta, relateaza AFP. O noua polemica a izbucnit sambata, dupa ce Moscova a schimbat o placa ce comemora accidentul. Noua placa, in limbile rusa si poloneza, nu mentioneaza ca presedintele polonez se indrepta spre o ceremonie dedicata memoriei ofiterilor masacrati la Katyn.

Rusia s-a justificat explicand ca prima placa nu era decat in limba poloneza si a fost amplasata la locul accidentului fara aprobarea aturitatilor ruse. “Acesta schimbare (a placutelor intervenita ) astazi ne-a surprins. In aceasta dimineata am cerut explicatii Moscovei”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului polonez de Externe, Marcin Bosacki, citat de agentia PAP.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski, care se va intalni luni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, pentru ceremoniile de la Katyn si Smolensk, a afirmat si el, intr-un interviu acordat vineri cotidianului Rossiiskaia Gazeta, ca Polonia asteapta in continuare primirea “probelor si documentelor” legate de accident. El a apreciat insa ca presedintele rus intelege importanta masacrului de la Katyn. Medvedev “stie ca problema Katyn se afla la radacina temerilor si a durerii polonezilor si ca aceasta este cheia in relatiile ruso-poloneze”, a subliniat Komorowski.

Raportul realizat de autoritatile ruse pe marginea accidentului de avion in care si-au pierdut viata zeci de demnitari polonezi este “incomplet”, iar Varsovia doreste sa aiba discutii suplimentare cu Moscova in aceasta chestiune, declara la inceputul anului premierul Donald Tusk. Seful Executivului de la Varsovia a adaugat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accidentul din 10 aprilie 2010. Potrivit rezultatelor finale ale raportului privind tragedia de la Smolensk, dat publicitatii de Rusia, inalti oficiali polonezi prezenti in avionul presedintelui Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti si a conditiilor meteorologice nefavorabile. Membrii echipajului polonez se temeau ca Lech Kaczynski “ar fi innebunit” daca s-ar fi anulat aterizarea, arata inregistrarile audio.

Potrivit acestui raport, avionul lui Lech Kaczynski a dorit sa aterizeze in ciuda avertismentelor transmise de reprezentantii aeroportului, se arata in raportul final asupra accidentului, transmis miercuri partii poloneze de catre Comisia tehnica a Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK).  In data de 10 aprilie 2010, avionul prezidential Tupolev Tu-154, cu 96 de persoane la bord, printre care presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali de rang inalt, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul Smolensk (vestul Rusiei). Nu a existat niciun supravietuitor. In 24 decembrie 2010, Varsovia a calificat versiunea initiala a raportului drept “inacceptabila”, solicitand includerea in versiunea finala a constatarilor partii poloneze.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia

  1. Pingback: Alegeri in Polonia: conservatorii lui Kaczynski au pierdut teren, miscare anticlericala cu primul deputat transexual din lume, in Parlament
  2. Pingback: Un procuror polonez A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei CONFERINTE pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt
  3. Pingback: Rusii ar fi cautat sa impiedice aterizarea fostului presedinte polonez Kaczynski la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare