Stiri si recomandari din VREMEA CAND “INIMILE OAMENILOR S-AU FACUT DE FIER”/ DRUMUL SPRE DICTATURA SI PERSECUTIE DE STAT in Romania – larg deschis prin noua strategie CSAT! LIBERTATEA PRESEI SI A INTERNETULUI LA UN PAS DE DISPARITIE (21-23 iunie 2010)

23-06-2010 17 minute Sublinieri

  • Cristian Stavriu:

Si inimile oamenilor s-au făcut de fier…pilde

Deoarece înlesnirile omenești au depășit limitele, ele au devenit greutăți. S-au înmulțit mașinile, s-a mărit și împrăștirea minții, l-au făcut și pe om mașină, și acum mașinile și fierul dau comandă omului. De aceea și inimile oamenilor s-au făcut de fier. Cu toate aceste mijloace, nu se cultivă conștiința oamenilor. Mai demult oamenii lucrau cu animalele și erau milostivi. Dacă-ți încărcai animalul puțin mai mult și nenorocitul îngenuchia, ți se făcea milă de el. Dacă era flămând și te privea cu dojană, ți se înmuia inima. Mi-aduc aminte că atunci când se îmbolnăvea vaca sufeream și noi, pentru că o considram mădular al familiei noastre. Astăzi oamenii au toate de fier și li s-au făcut și inimile de fier. S-a rupt un fier? Sudură autogenă. S-a stricat mașina? Se duce la reparat. Dacă nu se poate face, o aruncă; nu-i doare inima. Spun: ,,E fier!” Nu lucrează deloc inima. Dar în felul acesta se cultivă iubirea de sine, egoismul. Astăzi omul nu se gândește la semenul său. Mai demult, dacă ar fi rămas mâncarea pentru cealălaltă zi s-ar fi stricat, și astfel se gândeau oamenii și la vreun sărac. ,,Dacă e vorba să se strice, spuneau, mai bine s-o dau la un sărac”. Iar unul ce ar fi avut o stare duhovnicească, spunea: ,,Să mănânce săracul mai întâi și după aceea eu”. Acum o pun la frigider și nu gândesc la altul care are nevoie. Îmi aduc aminte că atunci când aveam recoltă bună de zarzavaturi, etc. dădeam și la vecinii noștri; le împărțeam. Ce să facem cu atâtea? Pe lângă asta s-ar fi și stricat. Acum au frigidere. ,,De ce să dăm la alții?” – auzi. Să le punem în frigider să le avem noi. Plus că tone întregi aruncă sau îngroapă în pământ și mor de foame milioane de oameni.

***

Fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile iredentiste sau extremiste se numara printre principalele riscuri si amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei, pe fondul unor vulnerabilitati legate de crima organizata, coruptie si campanii de presa “la comanda”, potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, pe care CSAT a transmis-o Parlamentului. CSAT mentioneaza “fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora si identifica “presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”. O alta vulnerabilitate enumerata de CSAT se refera la “dezechilibrele bugetare, cauzate de decizii politice gresite”, precum si la “lipsa unui mecanism coerent” de previziune, planificare, control, care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual, pe baza de rezultate. In acest context, se mentioneaza lipsa unei coerente in formularea si implementarea politicilor publice, astfel incat sa fie respectat nivelul unor indicatori, stabilit in functie de diverse interese, intelegeri si tratate ale Romaniei pe plan international. Printre vulnerabilitatile tarii se mai numara scaderea demografica, degradarea coeziunii familiei si calitatea scazuta a serviciilor educationale.

CSAT a identificat, in primul rand,extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual”. O alta amenintare la adresa Romaniei o reprezinta proliferarea armelor de distrugere in masa, precum si dezvoltarea programelor de rachete balistice. Si criminalitatea organizata cu caracter national si transfrontalier reprezinta o amenintare. Pe fondul crizei economice, criminalitatea organizata are un potential ridicat de adaptare si capacitate de actiune crescuta, considera CSAT. Schimbarile climatice si degradarea mediului inconjurator, precum si pandemiile si riscurile de sanatate publica sunt enumerate printre amenintarile la adresa sigurantei nationale a Romaniei. In vecinatatea tarii noastre, CSAT a identificat ca riscuri la adresa tarii “mentinerea unui nivel ridicat de instabilitate si insecuritate in zona Marii Negre”, precum si “perpetuarea incertitudinilor in zona Balcanilor de Vest. Pe fondul acestor riscuri si amenintari, CSAT a enumerat si o serie de vulnerabilitati ale Romaniei. Printre acestea se numara ‘“diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, precum si capacitatea administrativa redusa la nivel central si local'”. De asemenea, “politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local, cat si national” reprezinta o alta vulnerabilitate a tarii, potrivit CSAT. Alte vulnerabilitati identificate se refera la evaziunea fiscala, contrabanda, practicile specifice economiei subterane, precum si crima organizata care incearca sa-si exercite influenta asupra mass-media, institutiilor statului si decidenti politici.

Nota noastra:

1. Daca referirile la amenintarile reprezentate de trupele rusesti din Transnistria sunt amanuntite si insistente, pericolul reprezentat de noua orientare a guvernului unguresc si de agitatiile autonomiste din Tinutul Secuiesc sunt aproape total ignorate, fiind mentionate in treacat si indeajuns de vag ca sa intelegem ca pentru CSAT aceste fenomene nu sunt, de fapt, riscuri reale.

2. Un alt risc definit clar si precis este presa. In schimb, nu se spune nimic despre riscul pauperizarii populatiei Romaniei, despre riscurile pe care categoriile sociale ale pensionarilor si bugetarilor le vor reprezenta pentru starea economica si sociala a tarii. Probabil, implicit, se considera ca pensionarii traiesc bine si bugetarii idem, de vreme ce efectul masurilor de austeritate nu este luat in niciun fel in considerare – nici la riscuri, nici la vulnerabilitati. Este mentionata, in schimb, realizarea bugetului, dar intr-o forma atat de generala si plata (realizarea bugetului in functie de realizari) incat nu se intelege care e vulnerabilitatea: faptul ca lipsesc rezultatele (ale cui?) sau ca guvernantii nu sunt in stare sa faca un buget ca lumea?

3. Foarte bizara este mentionarea, printre primele, la categoria riscuri, a terorismului, radicalismului religios si propagandei in mediul virtual. Pare pur si simplu un copy-paste dupa vreun document al Pentagonului sau al NATO-UE. Acum, sa ne gandim la realitate: unde, cand si cum s-a manifestat la noi in tara terorismul, radicalismul religios si propaganda (ce fel de propaganda?!) pe internet? Si daca nu s-au manifestat, dupa cum stim din observarea informatiilor provenite din surse deschise, atunci de ce sunt enumerate printre primele amenintari? Sa intelegem de aici ca opiniile exprimate in mediul virtual care nu convin “sistemului” vor fi interzise pe motiv de “siguranta nationala”?

4. Foarte periculoasa este definirea pandemiei drept risc. Dupa imensul scandal legat de frauda recenta a pandemiei gripei porcine, frauda vadita de Comisia de sanatate a Adunarii Parlamentare a Consiliului European, ar fi trebuit ca guvernantii nostri sa identifice, mai degraba, drept risc al sanatatii publice campaniile Big Pharma si matrapalzacurile diferitilor Streini care se joaca cu vaccinuri netestate si cu interesele marilor concerne farmaceutice. Au trecut, in schimb, pandemiile la riscuri si tare ne temem ca a te opune manipularilor viitoare legate de cine stie ce alta gripa porcina va deveni, practic, act ilegal? In fine, trebuie sa observam ca nu au spus nimic despre starea sistemului sanitar de la noi, de exodul medicilor si de riscurile legate de sistemul de medicamente compensate.

Concluzii: Accentul pus pe riscurile externe arata ca, de fapt, CSAT-ul Romaniei vegheaza la riscurile altor entitati si puteri internationale si nu la riscurile ce ameninta real tara noastra. Lucru nu foarte de mirare, ci mai degraba inca o confirmare a arondarii stricte, fara cracnet si preget, a Romaniei in lesa Washingtonului si a Bruxelles-ului.

Cat priveste definirea riscurilor interne, singura obsesie a CSAT este presa, ca institutie in care inca se mai pot exprima opinii critice fata de putere si fata de masurile acesteia. Problema sociala a celor afectati de taierile de salarii si pensii, de scumpirea medicamentelor si a incalzirii, pur si simplu nu exista pentru putere. La ce ne putem astepta? In conditiile in care aplicarea masurilor respective s-a luat prin invocarea art. 53 din Constitutie, ce prevede stari exceptionale in care guvernul isi aroga decizii extraordinare, si in conditiile in care exprimarea opiniilor critice fata de putere a devenit risc la adresa tarii, ne putem astepta sa asistam la o restrangere progresiva a libertatilor civice in Romania.Care e pe cale sa devina un fel de regim de tip Pinochet in Balcani sau, poate, un fel de regim tip Lucașenko arondat, de aceasta data, marilor puteri vestice.

  • Realitatea.net:

Băsescu loveşte în presă prin CSAT: Există campanii care atentează la siguranţa naţională – VEZI DOCUMENTUL

CSAT: Extinderea fenomenului terorist, traficul de droguri şi manifestările extremiste – ameninţări la adresa României. VEZI TOATE AMENINŢĂRILE

Peter Eckstein Kovacs acuză: Trustul Realitatea-Caţavencu face o apologie a infractorului, prin mediatizarea lui Diaconescu

Daniel Barbu: Vom ajunge ca-n anii ’50 cu tribunale care judecă trădarea nationala

Freedom House: Libertatea presei în România, aceeaşi ca în Burkina Faso

Tolontan: Documentul CSAT e un asalt asupra fundamentului democraţiei

CTP: Decizia CSAT e un grav abuz la adresa libertăţii de exprimare

Ponta: Ne îndreptăm spre un regim autoritar, de tip sud-american

Georgescu, fost şef al SRI: Cine spune că presa e un risc, are ceva pe constiinta

Radu Moraru a prezis Strategia Naţională de Securitate

Daca mai era nevoie (si pentru multi se pare ca este nevoie) de inca o dovada despre “serviciile” pe care (sau pentru care) presteaza “Nasul” de la B1TV… si despre implicarea sa directa in politica diabolica desfasurata de “vatafii” sistemului de la noi. Vedeti mai jos si video:

P.S. Pentru cine are nevoie de traducere din română-n română a recentei decizii CSAT, odată declarat ameninţare pentru stat, poţi fi monitorizat, înregistrat de servicii şi, eventual, săltat de pe stradă de procurori pe legea siguranţei naţionale

 

  • Norica Nicolai, Florin Zamfirescu, Iulian Iancu la “Sinteza zilei” (Antena3) din 20 iunie despre vanzarea Ardealului si riscul de dezintegrare statala a Romaniei prin cozile de topor din conducerea tarii:

– “Riscam dezintegrarea statala”;

– “Transilvania e vanduta”;

– “Nu mai exista solidaritate si nu mai exista ideea apartenentei de neam”;

– “Nu ne salveaza nimeni, nici UE, nici NATO, ni s-a transmis foarte clar acest lucru!”

– “Guvernul intentioneaza sa vanda si ultimele actiuni pe care le mai are statul roman, la ultimele resurse strategice, fiind si evaluate la minimum istoric”.

– “Un rege poate nu s-ar fi putut transforma in marioneta acestor puteri”.

– “Toate bancile care au declansat aceasta criza si toate companiile multinationale sunt pe profit”.

– “Pensionarii nu ne sunt datori, noi suntem darul parintilor nostri, noi le suntem lor datori… iar noi i-am condamnat la moarte”.

  • Adevarul:

Costul întreţinerii va creşte chiar şi cu 100%, susţine Adriean Videanu

Guvernul vrea libertate să jongleze cu pensiile

  • Antena3:

Programele de sănătate, falimentare. Bolnavii nu beneficiază de serviciile minime

Raport ONU: Mâncarea se va scumpi cu 40% în următorii 10 ani

  • Hotnews:

Soros: Politica de austeritate bugetara a Germaniei reprezinta un pericol pentru Europa. Democratia insasi ar putea fi in pericol

Wall Street inchide in scadere. “Exista temeri ca piata imobiliara incepe coborarea in iad”

  • Mises.ro:

UE între dezintegrare şi centralizare

Modelul crizei din anii ’30

Puţini sunt cei care nu au observat asemănările dintre criza din 1929 şi perioada ce i-a urmat şi ceea ce se întâmplă recent. Istoria se repetă, avem un „pattern” sumbru: nebunie monetară de stat, criză financiară, depresiune economică, şi mai multă nebunie de stat garnisită cu inflaţie de bani şi de reglementări, apoi, evident, un nou puseu de criză şi o depresiune în depresiune; în final, un nou răspuns tragic al statului: războiul ca soluţie pentru ieşirea din cea mai adâncă depresiune, prin mega-stimulare a cererii agregate. Erorile intelectuale ale Keynesismului, interesele speciale ale complexului militar-industrial consumator de taxe, „războiul sănătatea statului”, există destule motive pentru o nouă conflagraţie. Robert Higgs a arătat că Al doilea Război Mondial nu a fost soluţia crizei, ci doar o iluzie facilitată de statisticile prost concepute ale conturilor naţionale. Adevărata ieşire din depresiune spre prosperitate în Statele Unite a fost cauzată de restrângerea sectorului public şi a reglementărilor ce a urmat imediat după terminarea războiului. Singura speranţă de a întrerupe această secvenţă repetitivă este distrugerea legitimităţii statului şi războiului. Libertatea internetului este esenţială. Se pare că Wikileaks pregăteşte dezvăluirea unui nou material video, de data aceasta despre atrocităţile din Afganistan şi a unei serii de comunicaţii diplomatice secrete care s-ar putea constitui într-un adevărat „Wargate”. Pentagonul îl caută Mordor-style pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce expertul militar în IT, Bradley Manning, sursa suspectată a scăpării informaţiilor secrete, se află în Kuwait, în arest fără formalităţi juridice. Iar regimul Obame face paşi din ce în ce mai hotărâţi pentru preluarea controlului asupra internetului.

 

***


  • Ziuaveche:

Farkas Csaba: Autonomia si regionalizarea – solutiile iesirii din criza

Postul national de tv Rusia1: “Romania este veriga slaba a Uniunii Europene”

Pactul Merkel- Medvedev: Retragerea trupelor rusesti din Transnistria, in schimbul unei noi arhitecturi de securitate

  • Gandul:

Preşedintele Belarusului a dispus oprirea transportului de gaze naturale ruseşti către Europa

Autorul atentatului eşuat din Times Square pledează “de o sută de ori vinovat”

  • Antena3:

Raport: SUA finanţează insurgenţa afgană

Rusia vrea să controleze livrarea de combustibil pentru baza SUA din Kîrgîzstan

China va construi 550 de spitale psihiatrice

[…] Deşi Bronislaw Komorowski era creditat de sondaje cu un avantaj de 12-13 puncte faţă de Jaroslaw Kaczynski, rezultatele parţiale ale primului tur de scrutin de duminică relevă doar o distanţă de 4 puncte. […] Candidatul stângii, social-democratul Grzegorz Napieralski, 37 de ani, a creat o surpriză primind 13,7% din sufragii. Analiştii apreciază că al doilea tur al prezidenţialelor depinde în mare parte de alegerea pe care o vor face electorii tânărului candidat al stângii care încă nu şi-a exprimat opţiunea. Potrivit sondajelor, 66% din electorii săi sunt în favoarea lui Komorowski la al doilea tur faţă de doar 30% pentru Kaczynski. Dar caracterul atipic al acestei campanii electorale marcate de valul emoţional provocat de catastrofa aeriană de la Smolensk, soldată cu 96 de victime, între care preşedintele Lech Kaczynski, lasă deschisă posibilitatea unei surprize. Deşi plecat cu mult în spatele candidatului liberal, Jaroslaw Kaczynski a redus rapid distanţa făcând o campanie abilă bazată pe solidaritate, el, care nu a ezitat să se alieze cu două formaţiuni extremiste în 2005, operând un spectaculos viraj spre centru. […]Al doilea tur are loc în plină perioadă de vacanţă şi liberalii se tem de un absenteism de care ar putea beneficia candidatul PiS. Constituţia poloneză nu acordă multe puteri preşedintelui, dar chiar şi un drept de veto ar fi suficient să paralizeze acţiunile guvernului şi pentru majoritatea polonezilor nu există nici un dubiu că Jaroslaw Kaczynski nu va rezista să nu abuzeze de acest drept.Pentru a mobiliza electoratul, Donald Tusk a evocat spectrul unui „infern politic” în cazul alegerii lui Kaczynski. Lech Walesa, şeful istoric al sindicatului polonez Solidaritatea şi fost preşedinte al Poloniei, a fost mai direct şi a avertizat contra unei reveniri la putere a lui Kaczynski.Vă previn, Kaczynski este o nenorocire”, a declarat la TVN24, ştiut fiind că a colaborat multă vreme cu cei doi fraţi gemeni, inclusiv cât a fost preşedinte în anii ’90. „Polonia nu trebuie să fie cobai. Polonia face parte din configuraţia europeană. Cu vecinii trebuie să negociezi, nu să îi ameninţi cu sabia, nu să îi insulţi”. Walesa a făcut referire la blocajele instituţiilor europene şi la relaţiile dificile cu Rusia şi Germania în perioada când Jaroslaw Kaczynski a fost – din iulie 2006 până în noiembrie 2007 – primul-ministru al fratelui său, Lech, preşedintele mort în accident de avion.

***

  • Realitatea.net:

Inundaţii devastatoare în Brazilia: 1000 de dispăruţi, 42 de morţi VEZI VIDEO

Cum arată pata de petrol din Mexic la două luni după dezastru VEZI GALERIE FOTO

  • Hotnews:

Tony Blair, solutia pentru salvarea British Petroleum?

Romania si Malta sunt singurele tari din UE in care numarul de morti din accidente rutiere a crescut de la inceputul deceniului

Grupul McDonald’s, pe cale sa fie dat in judecata din cauza ca “ademeneste” copiii cu jucarii

Problemele de sănătate sunt tot mai frecvente astăzi, fără a ţine cont de vârstă. Dincolo de aerul viciat şi atmosfera stresantă în care ne ducem viaţa mulţi dintre noi, alimentaţia este una dintre cele mai importante cauze ale bolilor, dacă nu cumva cea mai importantă. Mâncăm mult şi fără nicio regulă, vrem tot mai gustos, în vreme ce alimentele abundă în adaosuri chimice menite nu doar să îmbunătăţească gustul, ci şi să ne dea dependenţă de produse nocive pentru sănătate. În plus, reclamele televizate ne manipulează subtil. Despre toate acestea vorbeşte domnul Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm?”. Iată câteva idei demne de luat în seamă, cu menţiunea că întreaga carte merită citită, iar principiile însuşite.

Aditivii ne fac să mâncăm mult şi prost

Astăzi, omul modern este asaltat de o ofertă alimentară supraabundentă, reprezentată de produse invadate de aditivi şi arome în concentraţii nenaturale, cu valoare nutriţională discutabilă, care ne perturbă alegerile şi dereglează fiziologia digestiei, inducând tulburări ale comportamentului alimentar neîntâlnite la strămoşii noştri. În perturbarea comportamentului alimentar natural intervin numeroşi factori. Adaosul de substanţe chimice este unul din principalii factori care creează dependenţe (agenţi de îndulcire, de întărire a gustului şi aromei, grăsimi naturale şi artificiale nocive, sare, coloranţi, conservanţi ş.a.), fiind răspunzător de apariţia unor comportamente adictive (de dependenţă). Acestea, la rândul lor, determină consumul de alimente peste necesarul fiziologic, în lipsa senzaţiei de foame, generând supraponderalitate şi obezitate.

Manipularea prin reclamele televizate

Pe lângă acestea, neuromarketingul şi publicitatea agresivă au o contribuţie determinantă în alterarea comportamentelor normale de alegere şi consum al alimentelor. Neuromarketingul creează spoturi publicitare cu un impact cât mai puternic asupra creierului, stimulând emoţiile şi fixarea acestora pentru a crea dependenţa de alimente. Astfel, publicitatea contribuie la apariţia obezităţii şi a întregului său tablou patologic. Iată cum acţionează reclamele televizate asupra comportamentului alimentar şi sănătăţii noastre. Publicitatea televizată are o caracteristică specială – informaţia transmisă pătrunde direct în memorie prin inconştient, noile cunoştinţe nefiind percepute sau structurate logic, iar mintea nefiind pe deplin conştientă de ele, datorită inhibării activităţii emisferei logice stângi. Altfel spus, televiziunea posedă capacitatea de a trimite mesajele direct în subconştient. Datorită acestui mod de percepţie, telespectatorul nu reuşeşte să controleze şi să conştientizeze cu adevărat semnificaţia logică a mesajelor, reacţionând apoi mai târziu, dar fără să ştie de fapt la ce şi de ce reacţionează! Reacţia este una emotivă, confuză, generată de emisfera dreaptă a creierului, artistică, cea care rămâne activă atunci când privim la televizor. Astfel, reacţia la spoturile cu reclame alimentare este una iraţională, asociind tinerii frumoşi sau locurile paradisiace prezentate cu alimentele expuse în acest context. Confundăm frumuseţea, aspectul sănătos, perfect al actorilor din reclame şi idealurile noastre sugerate de peisaj cu o calitate nutriţională (adeseori inexistentă!) a alimentelor prezentate.

Stil de viaţă insuflat de televizor

Iată de ce televiziunea este puternică: are capacitatea incredibilă de modelare a subconştientului uman! Da, televizorul poate influenţa gândirea şi stilul de viaţă al oamenilor, fără ca aceştia să conştientizeze măcar acest lucru. De aceea, ca reacţie, ne trezim că din senin dorim să consumăm un aliment sau altul, căruia i s-a făcut reclamă la televizor. Copiii sunt şi mai expuşi la influenţa publicităţii ademenitoare, mincinoase, care se face alimentelor, modificându-le şi cristalizându-le obiceiuri alimentare nesănătoase şi un stil de viaţă generator de maladii ale civilizaţiei moderne. De aceea, este bine nu numai ca voi să vă protejaţi de aceste reclame televizate, dar mai ales să conştientizaţi necesitatea de a-i proteja pe copiii voştri, dacă ţineţi la sănătatea lor.

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Cum explică ministrul Agriculturii operaţiunea “Noua muncă patriotică“. Mihail Dumitru: „Vrem să-i învăţăm pe copii că merele nu cresc la supermarket”

România XXL: poveştile oamenilor care au mâncat până au înţepenit

  • Hotnews:

“Acum decizia este luata, voi pastra copilul“. Lumi, cititoare SmartWoman.ro, si Andreea Ene, psiholog, discuta online miercuri, de la ora 11.00

O lupta-i viata – deci te lupta. Povestea unei bunici

Lipsa somnului va poate afecta gandirea, eficienta la locul de munca si starea de spirit

  • Jurnalul:

“Guru”, un proscris prescris

Partea întunecată a “mântuirii”

După 16 ani, Valentin a fugit din MISA fără să se “mântuiască”. Şi mai rău, chiar înainte de 2012, când se va întâmpla acel “ceva grozav” şi ar fi trebuit să afle care este valoarea atâtor ani petrecuţi în sectă. Acum este doar un “rătăcit” în ochii foştilor săi colegi. Şi asta fiindcă după 16 ani a scos puţin capul din “cochilia” în care trăia şi a realizat cât de mult rătăcise, într-adevăr, calea. L-a “tras” afară şi soţia sa, Corina, care se săturase de ce văzuse, după numai trei ani, în grupul lui Gregorian. Apoi, prin intermediul preotului, care le-a devenit părinte spiritual, au cunoscut-o pe Marina. Intrase în grupul lui Bivolaru în 1992 şi după 12 ani a renunţat fără un motiv aparent la momentul respectiv. De ce? – vine întrebarea, “De lene, sunt o fire leneşă”, răspunde glumeţ, însă în spatele zâmbetului se ascunde adânc îngropată dubla poveste a unui eşec. I-a luat ceva mai mult de şase ani, de la părăsirea sectei, să înţeleagă şi să accepte ce s-a petrecut acolo. Doar ironia face ca acum să recunoască aceleaşi probleme prin care a trecut în timpul şederii sale în MISA la sora sa mai mică şi să nu poată face nimic. Aceasta, de profesie medic cardiolog, prin căsătorie şi-a renegat părinţii şi religia şi s-a alăturat unei secte. Aceeaşi poveste, alţi actori.


“Era chiar o chestie de dorit. Foarte modernă. Ne gândeam la cei care au făcut parte din Mişcarea Transcedentală”, îşi aminteşte Marina despre gruparea yoghină în primii ani ai lui ’90. Era studentă în ultimul an la Politehnică şi s-a simţit atrasă de promisiunile celor de acolo. Sănătate, o stare de fericire care nu putea fi atinsă altfel, ieşirea din mediocritate, vorbe frumoase care i-au ţinut pe loc viaţa mai mult de un deceniu. Nu a găsit nimic din toate acestea înăuntru. Promisiuni materiale? “Nimic de genul ăsta…”, completează Valentin, “… la început ideea pe care se mergea era de sărăcie”. Tot inginer şi el, s-a simţit atras de partea paranormală a acestei activităţi. Citea rubricile de ezoterism din reviste şi ziare, iar prin cunoştinţele care ştiau de pasiunea lui a luat legătura cu MISA. Argumente în plus? Atingerea unei sănătăţi şi longevităţi aproape perfecte prin yoga. Pentru o perioadă, în ultimii ani, petrecea chiar şi opt ore pe zi în poziţii chinuite, făcând exerciţii de respiraţie. Corina, soţia sa, s-a alăturat sectei de-abia după fuga lui Gregorian Bivolaru în Suedia. La câţiva ani distanţă după scandalurile în care fusese implicată MISA, a fost “momită” cu exact aceleaşi himere, ca şi ceilalţi doi, de profesorii din facultate.

“Nu era nevoie de argumente foarte sofisticate ca să ne scoată de pe calea normală. Pentru că noi nu prea ştiam nimic. Lucrurile astea le-am conştientizat abia după ce am plecat de acolo…”, spune Marina. “Eram frecvent apărători la ce se spunea (n.r. – articole şi reportaje despre MISA). Fotografiile şi toate materialele erau trucate. Nimic din ce se spunea nu era adevărat”, explică ei indiferenţa faţă de mizeriile care începeau să iasă la suprafaţă pe la jumătatea anilor ’90. Nici practicile neobişnuite din interiorul grupului precum urinoterapia, cuplul deschis sau spiralele făcute pe câmpul de lângă IMGB ori Pipera, care aveau rolul de a alunga meteoriţi ori cutremure, nu le-au pus prea multe semne de întrebare la vremea respectivă. Fiindcă, povesteşte Corina, aceste cunoştinţe nu apăreau brusc, ci erau detaliate pas cu pas, vreme de câţiva ani. În primii doi ani de studiu, anumite elemente şi tehnici nici nu erau pomenite. Aveau doar câteva menţiuni, care trebuiau să-i facă poate curioşi şi, mult mai târziu, după ce studentul era deja “prins” bine în pânzele de păianjen, să arăte exact despre ce este vorba. Era o pregătire în prealabil…”, explică Valentin, procesul de manipulare“... totul se făcea cu pregătire. Nu te trezeai cu chestia aia direct în faţă şi te întrebai ce faci cu ea. Când o vedeai şi ştiai ce anume trebuie să faci. E ca şi cum ai face o facultate. De aceea a şi funcţionat şi funcţionează încă (n.r. – MISA). Pentru că există oameni care gândesc aşa mecanic (…), exista o explicaţie pentru tot”.

Totul era răstălmăcit acolo. De la pornografie care era “privită transfigurator, într-un sens spiritual şi doar cei încuiaţi la minte nu o pot înţelege”, la mix-ul de credinţe europene, orientale şi păgâne care erau servite “studenţilor” după nivelul de cunoştinţe atins: “ca informaţii secrete, informaţii foarte secrete şi informaţii foarte, foarte secrete”, îşi aminteşte Valentin. “Se dădeau printr-o anumită iniţiere, cu jurământ”, îl completează Marina cu seriozitate.“Numai de la un guru adecvat şi bine pregătit.” Cu Bivolaru se putea vorbi faţă în faţă doar dacă cel doritor aştepta ore în şir prin casele din Rahova, având în faţa sa o coadă de 30-40 de persoane. Dar chiar şi aşa era foarte greu de abordat. Variantele “ajutătoare” erau: “să fi femeie şi să arăţi într-un anumit fel, şi atunci aveai o apropiere foarte mare”, explică râzând Corina, sau să sponsorizezi Mişcarea de Integrare, după cum făcuse unul dintre cunoscuţii lui Valentin, de la orele de yoga. Cum nu făcea parte din nici una dintre cele două excepţii, Marina îşi aminteşte distinct de întâlnirile pe care le-a avut cu “marele maestru” într-un ashram din Rahova. De fiecare dată a avut de aşteptat peste zece ore. Prima dată s-a dus la acesta să îi ceară ajutorul pentru a pleca în Japonia ca dansatoare. Avea nevoie de bani pentru o locuinţă. Locuia cu chirie, iar în ashram nu dorea să stea. Bivolaru a asigurat-o de sprijinul lui, dar cu condiţia ca “prima oară trebuie să donezi banii pentru MISA. (…)După ce am aşteptat să-mi vină rândul, bineînţeles că nu am fost selectată de japonezi. Aveam 34 de ani”. Condiţia dansatorilor din Japonia era o poziţie râvnită în cadrul grupului. “Făceau un fel de jertfă. Prin munca lor şi prin faptul că aduceau bani în MISA, ele se dăruiau grupării”, explică Corina. Dar nimeni din grup nu ştie dacă într-adevăr Marina ar fi putut să strângă bani pentru o casă. La întoarcere, fetele erau obligate să predea tot ceea ce strânseseră: de la bani la bacşişuri, la darurile făcute de străini. Altfel erau “turnate” de însoţitori. La a doua ei întâlnire cu Gregorian, fiindcă plângea foarte tare, i-a scris pe o bucată de hârtie ce voia să întrebe. Rămăsese însărcinată cu un bărbat care ar fi trebuit să-i devină soţ şi, după ce se despărţise de acesta, voia să ştie dacă poate să mai păstreze copilul. Cum părinţii, în nici un caz, nu voiau să o vadă, era singurul ei suport.

“Şi am întrebat ce trebuie să fac în situaţia asta. Mi-a răspuns: «Binenţeles, să-l dai afară». Mi-a spus şi prin ce metodă, că existau: cea chirurgicală obişnuită şi mai era un set de plante pe care trebuia să-l iei şi să faci nişte exerciţii de Hatha-Yoga. Dar el a zis să întrerup chirurgical, pentru că nu voi putea să fac exerciţiile. (…) Nu, nu era o practică obişnuită, dar aşa se cerea părerea lui Grig, pentru că se presupunea că el vede copilul ăla şi dacă va fi un om deosebit, chiar va contribui la evoluţia sa spirituală. Dacă nu, va fi o povară.” Acum îşi poartă singură crucea. “Nu dau vina pe Gregorian, am fost eu proastă.” Ţi se modifică mentalitatea. Puteai accepta uşor şi lucruri care înainte ţi se păreau nefireşti”, încearcă să explice Valentin.

“Sectanţii sunt cu adevărat negustorii de suflete”, spune părintele Istodor

Sectele au dezvoltat tehnici de manipulare foarte eficiente ale celor pe care îi racolează, crede părintele prof. dr Gheorghe Istodor, care studiază fenomenul sectar la Universitatea din Constanţa. Există nişte technici bine puse la punct, la nivel fizic şi psihic, care încep de la prima fază: izolarea, trec prin spălarea creierului şi înserarea “învăţăturilor”, care ţin de secta respectivă. Urmează după aceea cimentarea acestor învăţături şi, “nu în ultimul rând, i se dă senzaţia respectivului om că, din acel moment, el a fost ales şi că, indiferent ce ar face, lui nu i se poate întâmpla nimic. Este mântuit prin însuşi faptul că a aderat la o grupare sau alta”.

Americanii sunt încrezători în viitor. Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center For The People and The Press/Smithsonian Magazine, mai mult de 40% dintre americani cred că Isus se va întoarce pe pământ înainte de anul 2050, informează The Independent. Majoritatea americanilor au mare încredere în progresele tehnologice care vor fi realizate. 71% dintre americani cred că până la jumătatea secolului cancerul va fi vindecat, 66% cred că protezele vor funcţiona mai bine decît membrele naturale, 81% cred că maşinile vor putea conversa precum fiinţele umane, iar 44% cred că oamenii de ştiinţă vor putea citi gândurile. Deşi au încredere în tehnologie, americanii se tem de o criză energetică planetară, mai mult de 58% se tem de un nou război mondial şi 53% de un atac cu armă atomică împotriva Statelor unite. În 20 de ani optimismul americanilor a scăzut. 81% aveau încredere în privinţa vieţii lor şi a familiilor lor în 1991, faţă de 64% în 2010. Şi încrederea în viitorul Statelor Unite şi a economiei acestora a scăzut. 89% dintre americani cred însă că până în 2050 o femeie va fi preşedintele Americii.

***

Pentru un singur lucru trebuie să ne îngrijim: ca atunci când stăm la rugăciune, fie că suntem acasă ori în biserică, la noi în suflet să fie rugăciune adevărată, adevărată întoarcere și suire a minții noastre către Dumnezeu. Fiecare să facă asta așa cum știe. Nu sta ca o statuie și nu bălmăji rugăciunile ca o mașină muzicală întoarsă cu cheița. Poți să stai solemn și să mormăi cât vrei dacă mintea îți hoinărești și inima ți-e plină de cugetări deșarte. Dacă tot te-ai sculat la rugăciune, ce te costă să-ți iei cu tine și mintea împreună cu inima? Și ia-le, chiar de se vor împotrivi. Atunci se va înfiripa o rugăciune adevărată, ce va atrage mila lui Dumnezeu și făgăduința făcută rugăciunii de către Dumnezeu -,,cereți și vi se va da” –se va împlini. Adeseori, Dumnezeu nu dă fiindcă nu vede o cerere, ci numai oameni care stau ca și cum ar cere.

  • Koinonia:

Să ne pregătim pentru ziua Înfricoşatei Judecăţi

Se cade să fii mai mic decât toţi şi să suferi cu mulţumire oropsirea şi necinstea

Interviu cu Prea Cuviosul Arhimandrit Dr. Gheorghios Kapsanis Egumenul Sfintei Mãnãstiri Grigoriu din Sfîntul Munte Athos

  • Pelerinul Ortodox:

Cine ne va reprezenta la Viena în dialogul cu catolicii?

Încercări unioniste după schismă şi dialogul contemporan al Bisericii Ortodoxe cu Biserica Latină (Catolică)

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ: PATRIARHIA ROMÂNĂ SOLIDARĂ CU POPORUL ITALIAN

Comunicat de presă: Patriarhul României l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Israelului la Bucureşti

În ziua de 22 iunie 2010, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în audienţă pe Excelenţa Sa Domnul David Oren, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, la încheierea misiunii sale diplomatice în România. […] Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe Ambasadorul Israelului la finalul misiunii diplomatice în România şi a apreciat relaţiile bune pe care Patriarhia Română le are cu actuala conducere a comunităţii mozaice din ţara noastră.[…] În timpul întrevederii, a fost evidenţiată necesitatea promovării valorilor tradiţiei iudeo-creştine ca fundament spiritual al culturii şi civilizaţiei europene prin educaţia religioasă în şcolile publice, prin pelerinaje şi prin organizarea periodică a unor simpozioane pe această temă, cu scopul de a promova mai intens valorile religioase comune în societatea contemporană confruntată cu secularizarea.

Moaştele Înaintemergătorului, cinstite la Biserica Sfântul Vasile – Victoria, din Capitală


Categorii

Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Florin Zamfirescu, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

63 Commentarii la “Stiri si recomandari din VREMEA CAND “INIMILE OAMENILOR S-AU FACUT DE FIER”/ DRUMUL SPRE DICTATURA SI PERSECUTIE DE STAT in Romania – larg deschis prin noua strategie CSAT! LIBERTATEA PRESEI SI A INTERNETULUI LA UN PAS DE DISPARITIE (21-23 iunie 2010)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. fane si petra
    are importanta ce fel de prigoana?
    Doare oricum ar fi, si este foarte greu ca si crestin sa nu raspunzi la rau cu rau. Sfantul Pavel zice ca trebuie sa luptam cu armele Luminii impotriva raului.
    Daca ar fi vb doar de mine, as rabda mai usor, dar nedreptatirea altuia ma doare mai mult. Si sarmanii oameni, se inraiesc si ei, si raul se amplifica, si dracul castiga 100%.
    In tot cazul sa stiti ca saccsiv nu este alarmist.
    Daca nu eram oarecum avertizata si pregatita de Parintele duhovnicesc, nu cred ca puteam sa cred ca asta este realitatea – as fi preferat sa cred ca am inebunit eu.
    Si mare atentie, trebuie sa ramanem cu mintea intreaga si inima curata!
    Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

    Ma bucur ca semnati cu numele de botez.

  2. Pai s-ar putea sa aiba importanta pentru ca asa, la modul general fiecare sintem intr-un fel sau altul prigoniti de la inceputurile crestinismului si pina acum,si de cind ne nastem si pina murim, dar dat fiind vremurile pe care le traim….adica vreau sa spun sitautia foarte speciala in care traim afirmatii de-astea vagi cad oarecum in gol pentru ca nu prea au sens. Sintem prigoniti…Da! Si?

  3. petra,
    iarta-ma te rog. Nu am vrut sa smintesc pe nimeni. Am vrut doar sa avertizez.
    Daca administratorii cred ca dvs va poate fi de folos mail-ul pe care l-am trimis la dumnealor, vi-l pot transmite.

    Suntem prigoniti…Da! Si?
    Va spun sincer, zilele acestea am dorit sa mor. Am crezut si cred si acum ca uneori e mai usor sa mori decat sa traiesti. Prietenii mi-au fost aproape si s-a facut multa rugaciune pt mine de catre mari duhovnici si multi crestini, dar chiar si asa, unii s-au temut sa nu ma sinucid. Nu stiu de ce au gandit asa, mie nu mi-a trecut niciodata prin cap (de cand sunt crestin ortodox) acest gand. Poate pt ca lor, in situatii grele asta li s-a parut solutia…
    Domnul sa ne intareasca in zilele grele, ca noi nimic nu putem.
    Cu dragoste, Ioana.

  4. @Scuza-ma Ioana, pentru raspunsul meu cam in raspar. Probabil am fost frustrata de lipsa de informatie combinata pe un fond de “neliniste apocaliptica”.

    Dumnezeu sa te ajute.

  5. petra,
    nu am de ce sa te scuz.
    Adevarul este ca trebuie sa fim seriosi in toate, sa nu fie nimic superficial in ceea ce spunem sau facem, pt ca vom da socoteala in fata lui Dumnezeu de fiecare cuvant.
    Multumesc de urare. Asemenea!

  6. ioana,
    pot sa-ti spun sora ?
    Viata este o minune lasata de la Dumnezeu si este mare pacat sa-i intrerupem cursul.
    Adevarat ca este mai greu de suportat astazi fata de ziua de ieri dar nu trebuie sa deznadajduim .”rabda pana la sfarsit si te vei mantui” asa spun Sfintii Parinti .
    La vremuri grele trebuie sa ne adaptam asa cum au facut si parintii , bunicii ,strabunicii . “Simplificati-va viata si nu veti mai fi stresati ” spunea parintele Paisie Aghioritul :renuntati la televizor ,radio ,filme ,concerte ,telefoane si alte griji lumesti care au pus stapanire pe viata noastra .Sa ne bucuram de natura ,de iarba de flori .Sa invatam sa traim modest ,sa ne multumim cu o bucata de paine .Citeste Marturii din Tara Fagarasului sa vezi cum rezolva parintele Arsenie Boca necazul si durerile oamenilor.
    Doamne Ajuta !

  7. PG,
    multumesc de sfaturi.
    Cartea recomandata am citit-o.
    Eu cerd ca viata e grea, dar merita traita. Cred de asemeni, ca din mila lui Dumnezeu, ma voi mantui si nu imi este frica de moarte. Evident, nu o doresc, as vrea sa traiesc multi ani sa am timp sa ma pocaiesc…Stiu ca un sfarsit va fi si la ispita prin care trecem acum – cum anume, nu e treaba mea, e a lui Dumnezeu care a ingaduit-o.
    Ma rog Domnului sa nu ies in “deficit duhovnicesc”. Si as vrea ca aceasta prigoana sa ii apropie si pe cei de langa mine de Dumnezeu, dar din pacate, pana acum nu vad decat ca ei sarmanii, prigoniti, umiliti si celelalte, nu pot decat sa se abtina “eroic” sa nu raspunda cu aceeasi moneda la ceea ce ni se face. Cat anume reuseste fiecare dintre noi, Domnul stie. La calculatorul de langa mine este un tanar inginer care imi sfasie inima numai cand privesc la el…
    Slava lui Dumnezeu pentru toate!

  8. Iata ce minunata e viata !
    Acum am deschis blogul editurii Agnos si iata ce am gasit :
    http://www.agnos.ro/blog/category/povestea-zilei/
    Doamne Ajuta !

  9. Daca Grecia isi vinde insulele, noi ce o sa vindem? 🙁

  10. Tara toata. E deja arvunita.

  11. Simboluri masonice in filme,must see : http://www.youtube.com/watch?v=PBKDZhu-EZw&playnext_from=TL&videos=HfW9z0IoyoU&feature=grec_index .

    @admini: Sunteti doar doi?Parca erati trei,cu toate ca eu credeam ca sunteti vreo cinci… Dumnezeu sa va rasplateacsa osteneala!

  12. tocmai am primit un telefon din tara cum ca Curtea a respins taierea pensiilor.
    E de verficat

  13. @ B. m.:

    Trei, dar doi la stiri.

    @ Petra:

    E verificat, inca de dimineata. Acum se discuta despre marirea taxelor in compensatie…

  14. Va amarâti prea tare pentru nimicuri, de ce oare singuri va pierdeti pe asa maruntisuri ?!

    Aveti incredere ca ce faceti voi e binecuvantat si chiar nu va mai risipiti in lucruri dintr-astea pt ca mereu va fi cineva care nu intelege lucrurile exact ca voi (sau ca noi, daca e voie), sau le intelege prea tarziu.

    Sa ne rugam pt el, desi “Piotr” cred ca nu-i numele sau de botez.
    Daca va tulburati asa din fleacuri… ce va mai fi cu voi? si cu noi fara voi?

    M-am uitat si eu sa vad ce conidera el atat de grav si chiar nu pricep daca intr-adevar ar fi meritat o intoarcere acolo, dar vad ca voi puneti suflet mult cand se supara un om…

    Iar eu mai bine as fi terminat de citit articolul despre pr Efrem Vatopedinul sau mi-as fi facut cautarea dupa Cosma Etolul, ca sa-i arat parintelui meu duhovnic ca Sfantul zice altceva decat el si ca catolicii sant chiar eretici.

  15. @Alta Alina: a fost o ispita, ne-am lamurit intre timp pe mail cu Piotr.

  16. 4.Ocuparea militara a tarii de catre forte straine (ma rog, nu foarte straine ca doar ne sint vecini).

    Nu e nevoie de asa ceva. Nici nu da bine. E mai simplu sa-ti pui oamenii in frunte, sa fie de se poate chiar alesi, si atunci ai tara aia la dispozitie. Fara victime, fara violente, poate chiar cu filosofice si ambiguee discursuri despre siguranta nationala

  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA UN SCENARIU: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
  18. Pingback: DOCTRINA BASESCU sau invataturile orwelliene care ne ghideaza si ne vor ghida vietile
  19. Pingback: REINVIE SECURITATEA, CU ACTE-N REGULA? Sistemul judiciar romanesc - pe cale de a fi subjugat total de noua putere unica, a SERVICIILOR SECRETE
  20. Pingback: ANTI-ROMANII Viktor ORBAN si Laszlo TOKES il sustin cu disperare pe Traian Basescu si incita la BOICOTAREA REFERENDUMULUI. Premierul Ungariei se gandeste la un SISTEM CARE SA INLOCUIASCA DEMOCRATIA! Basescu il aplica deja - Razboi întru Cuvânt - Recoman
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare