Stiri si recomandari din VREMEA CAND “INIMILE OAMENILOR S-AU FACUT DE FIER”/ DRUMUL SPRE DICTATURA SI PERSECUTIE DE STAT in Romania – larg deschis prin noua strategie CSAT! LIBERTATEA PRESEI SI A INTERNETULUI LA UN PAS DE DISPARITIE (21-23 iunie 2010)

23-06-2010 17 minute Sublinieri

 • Cristian Stavriu:

Si inimile oamenilor s-au făcut de fier…pilde

Deoarece înlesnirile omenești au depășit limitele, ele au devenit greutăți. S-au înmulțit mașinile, s-a mărit și împrăștirea minții, l-au făcut și pe om mașină, și acum mașinile și fierul dau comandă omului. De aceea și inimile oamenilor s-au făcut de fier. Cu toate aceste mijloace, nu se cultivă conștiința oamenilor. Mai demult oamenii lucrau cu animalele și erau milostivi. Dacă-ți încărcai animalul puțin mai mult și nenorocitul îngenuchia, ți se făcea milă de el. Dacă era flămând și te privea cu dojană, ți se înmuia inima. Mi-aduc aminte că atunci când se îmbolnăvea vaca sufeream și noi, pentru că o considram mădular al familiei noastre. Astăzi oamenii au toate de fier și li s-au făcut și inimile de fier. S-a rupt un fier? Sudură autogenă. S-a stricat mașina? Se duce la reparat. Dacă nu se poate face, o aruncă; nu-i doare inima. Spun: ,,E fier!” Nu lucrează deloc inima. Dar în felul acesta se cultivă iubirea de sine, egoismul. Astăzi omul nu se gândește la semenul său. Mai demult, dacă ar fi rămas mâncarea pentru cealălaltă zi s-ar fi stricat, și astfel se gândeau oamenii și la vreun sărac. ,,Dacă e vorba să se strice, spuneau, mai bine s-o dau la un sărac”. Iar unul ce ar fi avut o stare duhovnicească, spunea: ,,Să mănânce săracul mai întâi și după aceea eu”. Acum o pun la frigider și nu gândesc la altul care are nevoie. Îmi aduc aminte că atunci când aveam recoltă bună de zarzavaturi, etc. dădeam și la vecinii noștri; le împărțeam. Ce să facem cu atâtea? Pe lângă asta s-ar fi și stricat. Acum au frigidere. ,,De ce să dăm la alții?” – auzi. Să le punem în frigider să le avem noi. Plus că tone întregi aruncă sau îngroapă în pământ și mor de foame milioane de oameni.

***

Fragilitatea sistemului financiar international si manifestarile iredentiste sau extremiste se numara printre principalele riscuri si amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei, pe fondul unor vulnerabilitati legate de crima organizata, coruptie si campanii de presa “la comanda”, potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, pe care CSAT a transmis-o Parlamentului. CSAT mentioneaza “fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora si identifica “presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”. O alta vulnerabilitate enumerata de CSAT se refera la “dezechilibrele bugetare, cauzate de decizii politice gresite”, precum si la “lipsa unui mecanism coerent” de previziune, planificare, control, care sa sustina conducerea bugetara in sistem multianual, pe baza de rezultate. In acest context, se mentioneaza lipsa unei coerente in formularea si implementarea politicilor publice, astfel incat sa fie respectat nivelul unor indicatori, stabilit in functie de diverse interese, intelegeri si tratate ale Romaniei pe plan international. Printre vulnerabilitatile tarii se mai numara scaderea demografica, degradarea coeziunii familiei si calitatea scazuta a serviciilor educationale.

CSAT a identificat, in primul rand,extinderea modalitatilor de manifestare a fenomenului terorist in plan international, prin diversificarea bazei de sprijin si recrutare, precum si aparitia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasa, terorism cibernetic sau propaganda in mediul virtual”. O alta amenintare la adresa Romaniei o reprezinta proliferarea armelor de distrugere in masa, precum si dezvoltarea programelor de rachete balistice. Si criminalitatea organizata cu caracter national si transfrontalier reprezinta o amenintare. Pe fondul crizei economice, criminalitatea organizata are un potential ridicat de adaptare si capacitate de actiune crescuta, considera CSAT. Schimbarile climatice si degradarea mediului inconjurator, precum si pandemiile si riscurile de sanatate publica sunt enumerate printre amenintarile la adresa sigurantei nationale a Romaniei. In vecinatatea tarii noastre, CSAT a identificat ca riscuri la adresa tarii “mentinerea unui nivel ridicat de instabilitate si insecuritate in zona Marii Negre”, precum si “perpetuarea incertitudinilor in zona Balcanilor de Vest. Pe fondul acestor riscuri si amenintari, CSAT a enumerat si o serie de vulnerabilitati ale Romaniei. Printre acestea se numara ‘“diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii ale statului, precum si capacitatea administrativa redusa la nivel central si local'”. De asemenea, “politizarea excesiva a unor institutii, atat la nivel local, cat si national” reprezinta o alta vulnerabilitate a tarii, potrivit CSAT. Alte vulnerabilitati identificate se refera la evaziunea fiscala, contrabanda, practicile specifice economiei subterane, precum si crima organizata care incearca sa-si exercite influenta asupra mass-media, institutiilor statului si decidenti politici.

Nota noastra:

1. Daca referirile la amenintarile reprezentate de trupele rusesti din Transnistria sunt amanuntite si insistente, pericolul reprezentat de noua orientare a guvernului unguresc si de agitatiile autonomiste din Tinutul Secuiesc sunt aproape total ignorate, fiind mentionate in treacat si indeajuns de vag ca sa intelegem ca pentru CSAT aceste fenomene nu sunt, de fapt, riscuri reale.

2. Un alt risc definit clar si precis este presa. In schimb, nu se spune nimic despre riscul pauperizarii populatiei Romaniei, despre riscurile pe care categoriile sociale ale pensionarilor si bugetarilor le vor reprezenta pentru starea economica si sociala a tarii. Probabil, implicit, se considera ca pensionarii traiesc bine si bugetarii idem, de vreme ce efectul masurilor de austeritate nu este luat in niciun fel in considerare – nici la riscuri, nici la vulnerabilitati. Este mentionata, in schimb, realizarea bugetului, dar intr-o forma atat de generala si plata (realizarea bugetului in functie de realizari) incat nu se intelege care e vulnerabilitatea: faptul ca lipsesc rezultatele (ale cui?) sau ca guvernantii nu sunt in stare sa faca un buget ca lumea?

3. Foarte bizara este mentionarea, printre primele, la categoria riscuri, a terorismului, radicalismului religios si propagandei in mediul virtual. Pare pur si simplu un copy-paste dupa vreun document al Pentagonului sau al NATO-UE. Acum, sa ne gandim la realitate: unde, cand si cum s-a manifestat la noi in tara terorismul, radicalismul religios si propaganda (ce fel de propaganda?!) pe internet? Si daca nu s-au manifestat, dupa cum stim din observarea informatiilor provenite din surse deschise, atunci de ce sunt enumerate printre primele amenintari? Sa intelegem de aici ca opiniile exprimate in mediul virtual care nu convin “sistemului” vor fi interzise pe motiv de “siguranta nationala”?

4. Foarte periculoasa este definirea pandemiei drept risc. Dupa imensul scandal legat de frauda recenta a pandemiei gripei porcine, frauda vadita de Comisia de sanatate a Adunarii Parlamentare a Consiliului European, ar fi trebuit ca guvernantii nostri sa identifice, mai degraba, drept risc al sanatatii publice campaniile Big Pharma si matrapalzacurile diferitilor Streini care se joaca cu vaccinuri netestate si cu interesele marilor concerne farmaceutice. Au trecut, in schimb, pandemiile la riscuri si tare ne temem ca a te opune manipularilor viitoare legate de cine stie ce alta gripa porcina va deveni, practic, act ilegal? In fine, trebuie sa observam ca nu au spus nimic despre starea sistemului sanitar de la noi, de exodul medicilor si de riscurile legate de sistemul de medicamente compensate.

Concluzii: Accentul pus pe riscurile externe arata ca, de fapt, CSAT-ul Romaniei vegheaza la riscurile altor entitati si puteri internationale si nu la riscurile ce ameninta real tara noastra. Lucru nu foarte de mirare, ci mai degraba inca o confirmare a arondarii stricte, fara cracnet si preget, a Romaniei in lesa Washingtonului si a Bruxelles-ului.

Cat priveste definirea riscurilor interne, singura obsesie a CSAT este presa, ca institutie in care inca se mai pot exprima opinii critice fata de putere si fata de masurile acesteia. Problema sociala a celor afectati de taierile de salarii si pensii, de scumpirea medicamentelor si a incalzirii, pur si simplu nu exista pentru putere. La ce ne putem astepta? In conditiile in care aplicarea masurilor respective s-a luat prin invocarea art. 53 din Constitutie, ce prevede stari exceptionale in care guvernul isi aroga decizii extraordinare, si in conditiile in care exprimarea opiniilor critice fata de putere a devenit risc la adresa tarii, ne putem astepta sa asistam la o restrangere progresiva a libertatilor civice in Romania.Care e pe cale sa devina un fel de regim de tip Pinochet in Balcani sau, poate, un fel de regim tip Lucașenko arondat, de aceasta data, marilor puteri vestice.

 • Realitatea.net:

Băsescu loveşte în presă prin CSAT: Există campanii care atentează la siguranţa naţională – VEZI DOCUMENTUL

CSAT: Extinderea fenomenului terorist, traficul de droguri şi manifestările extremiste – ameninţări la adresa României. VEZI TOATE AMENINŢĂRILE

Peter Eckstein Kovacs acuză: Trustul Realitatea-Caţavencu face o apologie a infractorului, prin mediatizarea lui Diaconescu

Daniel Barbu: Vom ajunge ca-n anii ’50 cu tribunale care judecă trădarea nationala

Freedom House: Libertatea presei în România, aceeaşi ca în Burkina Faso

Tolontan: Documentul CSAT e un asalt asupra fundamentului democraţiei

CTP: Decizia CSAT e un grav abuz la adresa libertăţii de exprimare

Ponta: Ne îndreptăm spre un regim autoritar, de tip sud-american

Georgescu, fost şef al SRI: Cine spune că presa e un risc, are ceva pe constiinta

Radu Moraru a prezis Strategia Naţională de Securitate

Daca mai era nevoie (si pentru multi se pare ca este nevoie) de inca o dovada despre “serviciile” pe care (sau pentru care) presteaza “Nasul” de la B1TV… si despre implicarea sa directa in politica diabolica desfasurata de “vatafii” sistemului de la noi. Vedeti mai jos si video:

P.S. Pentru cine are nevoie de traducere din română-n română a recentei decizii CSAT, odată declarat ameninţare pentru stat, poţi fi monitorizat, înregistrat de servicii şi, eventual, săltat de pe stradă de procurori pe legea siguranţei naţionale

 

 • Norica Nicolai, Florin Zamfirescu, Iulian Iancu la “Sinteza zilei” (Antena3) din 20 iunie despre vanzarea Ardealului si riscul de dezintegrare statala a Romaniei prin cozile de topor din conducerea tarii:

– “Riscam dezintegrarea statala”;

– “Transilvania e vanduta”;

– “Nu mai exista solidaritate si nu mai exista ideea apartenentei de neam”;

– “Nu ne salveaza nimeni, nici UE, nici NATO, ni s-a transmis foarte clar acest lucru!”

– “Guvernul intentioneaza sa vanda si ultimele actiuni pe care le mai are statul roman, la ultimele resurse strategice, fiind si evaluate la minimum istoric”.

– “Un rege poate nu s-ar fi putut transforma in marioneta acestor puteri”.

– “Toate bancile care au declansat aceasta criza si toate companiile multinationale sunt pe profit”.

– “Pensionarii nu ne sunt datori, noi suntem darul parintilor nostri, noi le suntem lor datori… iar noi i-am condamnat la moarte”.

 • Adevarul:

Costul întreţinerii va creşte chiar şi cu 100%, susţine Adriean Videanu

Guvernul vrea libertate să jongleze cu pensiile

 • Antena3:

Programele de sănătate, falimentare. Bolnavii nu beneficiază de serviciile minime

Raport ONU: Mâncarea se va scumpi cu 40% în următorii 10 ani

 • Hotnews:

Soros: Politica de austeritate bugetara a Germaniei reprezinta un pericol pentru Europa. Democratia insasi ar putea fi in pericol

Wall Street inchide in scadere. “Exista temeri ca piata imobiliara incepe coborarea in iad”

 • Mises.ro:

UE între dezintegrare şi centralizare

Modelul crizei din anii ’30

Puţini sunt cei care nu au observat asemănările dintre criza din 1929 şi perioada ce i-a urmat şi ceea ce se întâmplă recent. Istoria se repetă, avem un „pattern” sumbru: nebunie monetară de stat, criză financiară, depresiune economică, şi mai multă nebunie de stat garnisită cu inflaţie de bani şi de reglementări, apoi, evident, un nou puseu de criză şi o depresiune în depresiune; în final, un nou răspuns tragic al statului: războiul ca soluţie pentru ieşirea din cea mai adâncă depresiune, prin mega-stimulare a cererii agregate. Erorile intelectuale ale Keynesismului, interesele speciale ale complexului militar-industrial consumator de taxe, „războiul sănătatea statului”, există destule motive pentru o nouă conflagraţie. Robert Higgs a arătat că Al doilea Război Mondial nu a fost soluţia crizei, ci doar o iluzie facilitată de statisticile prost concepute ale conturilor naţionale. Adevărata ieşire din depresiune spre prosperitate în Statele Unite a fost cauzată de restrângerea sectorului public şi a reglementărilor ce a urmat imediat după terminarea războiului. Singura speranţă de a întrerupe această secvenţă repetitivă este distrugerea legitimităţii statului şi războiului. Libertatea internetului este esenţială. Se pare că Wikileaks pregăteşte dezvăluirea unui nou material video, de data aceasta despre atrocităţile din Afganistan şi a unei serii de comunicaţii diplomatice secrete care s-ar putea constitui într-un adevărat „Wargate”. Pentagonul îl caută Mordor-style pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce expertul militar în IT, Bradley Manning, sursa suspectată a scăpării informaţiilor secrete, se află în Kuwait, în arest fără formalităţi juridice. Iar regimul Obame face paşi din ce în ce mai hotărâţi pentru preluarea controlului asupra internetului.

 

***


 • Ziuaveche:

Farkas Csaba: Autonomia si regionalizarea – solutiile iesirii din criza

Postul national de tv Rusia1: “Romania este veriga slaba a Uniunii Europene”

Pactul Merkel- Medvedev: Retragerea trupelor rusesti din Transnistria, in schimbul unei noi arhitecturi de securitate

 • Gandul:

Preşedintele Belarusului a dispus oprirea transportului de gaze naturale ruseşti către Europa

Autorul atentatului eşuat din Times Square pledează “de o sută de ori vinovat”

 • Antena3:

Raport: SUA finanţează insurgenţa afgană

Rusia vrea să controleze livrarea de combustibil pentru baza SUA din Kîrgîzstan

China va construi 550 de spitale psihiatrice

[…] Deşi Bronislaw Komorowski era creditat de sondaje cu un avantaj de 12-13 puncte faţă de Jaroslaw Kaczynski, rezultatele parţiale ale primului tur de scrutin de duminică relevă doar o distanţă de 4 puncte. […] Candidatul stângii, social-democratul Grzegorz Napieralski, 37 de ani, a creat o surpriză primind 13,7% din sufragii. Analiştii apreciază că al doilea tur al prezidenţialelor depinde în mare parte de alegerea pe care o vor face electorii tânărului candidat al stângii care încă nu şi-a exprimat opţiunea. Potrivit sondajelor, 66% din electorii săi sunt în favoarea lui Komorowski la al doilea tur faţă de doar 30% pentru Kaczynski. Dar caracterul atipic al acestei campanii electorale marcate de valul emoţional provocat de catastrofa aeriană de la Smolensk, soldată cu 96 de victime, între care preşedintele Lech Kaczynski, lasă deschisă posibilitatea unei surprize. Deşi plecat cu mult în spatele candidatului liberal, Jaroslaw Kaczynski a redus rapid distanţa făcând o campanie abilă bazată pe solidaritate, el, care nu a ezitat să se alieze cu două formaţiuni extremiste în 2005, operând un spectaculos viraj spre centru. […]Al doilea tur are loc în plină perioadă de vacanţă şi liberalii se tem de un absenteism de care ar putea beneficia candidatul PiS. Constituţia poloneză nu acordă multe puteri preşedintelui, dar chiar şi un drept de veto ar fi suficient să paralizeze acţiunile guvernului şi pentru majoritatea polonezilor nu există nici un dubiu că Jaroslaw Kaczynski nu va rezista să nu abuzeze de acest drept.Pentru a mobiliza electoratul, Donald Tusk a evocat spectrul unui „infern politic” în cazul alegerii lui Kaczynski. Lech Walesa, şeful istoric al sindicatului polonez Solidaritatea şi fost preşedinte al Poloniei, a fost mai direct şi a avertizat contra unei reveniri la putere a lui Kaczynski.Vă previn, Kaczynski este o nenorocire”, a declarat la TVN24, ştiut fiind că a colaborat multă vreme cu cei doi fraţi gemeni, inclusiv cât a fost preşedinte în anii ’90. „Polonia nu trebuie să fie cobai. Polonia face parte din configuraţia europeană. Cu vecinii trebuie să negociezi, nu să îi ameninţi cu sabia, nu să îi insulţi”. Walesa a făcut referire la blocajele instituţiilor europene şi la relaţiile dificile cu Rusia şi Germania în perioada când Jaroslaw Kaczynski a fost – din iulie 2006 până în noiembrie 2007 – primul-ministru al fratelui său, Lech, preşedintele mort în accident de avion.

***

 • Realitatea.net:

Inundaţii devastatoare în Brazilia: 1000 de dispăruţi, 42 de morţi VEZI VIDEO

Cum arată pata de petrol din Mexic la două luni după dezastru VEZI GALERIE FOTO

 • Hotnews:

Tony Blair, solutia pentru salvarea British Petroleum?

Romania si Malta sunt singurele tari din UE in care numarul de morti din accidente rutiere a crescut de la inceputul deceniului

Grupul McDonald’s, pe cale sa fie dat in judecata din cauza ca “ademeneste” copiii cu jucarii

Problemele de sănătate sunt tot mai frecvente astăzi, fără a ţine cont de vârstă. Dincolo de aerul viciat şi atmosfera stresantă în care ne ducem viaţa mulţi dintre noi, alimentaţia este una dintre cele mai importante cauze ale bolilor, dacă nu cumva cea mai importantă. Mâncăm mult şi fără nicio regulă, vrem tot mai gustos, în vreme ce alimentele abundă în adaosuri chimice menite nu doar să îmbunătăţească gustul, ci şi să ne dea dependenţă de produse nocive pentru sănătate. În plus, reclamele televizate ne manipulează subtil. Despre toate acestea vorbeşte domnul Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, în cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm?”. Iată câteva idei demne de luat în seamă, cu menţiunea că întreaga carte merită citită, iar principiile însuşite.

Aditivii ne fac să mâncăm mult şi prost

Astăzi, omul modern este asaltat de o ofertă alimentară supraabundentă, reprezentată de produse invadate de aditivi şi arome în concentraţii nenaturale, cu valoare nutriţională discutabilă, care ne perturbă alegerile şi dereglează fiziologia digestiei, inducând tulburări ale comportamentului alimentar neîntâlnite la strămoşii noştri. În perturbarea comportamentului alimentar natural intervin numeroşi factori. Adaosul de substanţe chimice este unul din principalii factori care creează dependenţe (agenţi de îndulcire, de întărire a gustului şi aromei, grăsimi naturale şi artificiale nocive, sare, coloranţi, conservanţi ş.a.), fiind răspunzător de apariţia unor comportamente adictive (de dependenţă). Acestea, la rândul lor, determină consumul de alimente peste necesarul fiziologic, în lipsa senzaţiei de foame, generând supraponderalitate şi obezitate.

Manipularea prin reclamele televizate

Pe lângă acestea, neuromarketingul şi publicitatea agresivă au o contribuţie determinantă în alterarea comportamentelor normale de alegere şi consum al alimentelor. Neuromarketingul creează spoturi publicitare cu un impact cât mai puternic asupra creierului, stimulând emoţiile şi fixarea acestora pentru a crea dependenţa de alimente. Astfel, publicitatea contribuie la apariţia obezităţii şi a întregului său tablou patologic. Iată cum acţionează reclamele televizate asupra comportamentului alimentar şi sănătăţii noastre. Publicitatea televizată are o caracteristică specială – informaţia transmisă pătrunde direct în memorie prin inconştient, noile cunoştinţe nefiind percepute sau structurate logic, iar mintea nefiind pe deplin conştientă de ele, datorită inhibării activităţii emisferei logice stângi. Altfel spus, televiziunea posedă capacitatea de a trimite mesajele direct în subconştient. Datorită acestui mod de percepţie, telespectatorul nu reuşeşte să controleze şi să conştientizeze cu adevărat semnificaţia logică a mesajelor, reacţionând apoi mai târziu, dar fără să ştie de fapt la ce şi de ce reacţionează! Reacţia este una emotivă, confuză, generată de emisfera dreaptă a creierului, artistică, cea care rămâne activă atunci când privim la televizor. Astfel, reacţia la spoturile cu reclame alimentare este una iraţională, asociind tinerii frumoşi sau locurile paradisiace prezentate cu alimentele expuse în acest context. Confundăm frumuseţea, aspectul sănătos, perfect al actorilor din reclame şi idealurile noastre sugerate de peisaj cu o calitate nutriţională (adeseori inexistentă!) a alimentelor prezentate.

Stil de viaţă insuflat de televizor

Iată de ce televiziunea este puternică: are capacitatea incredibilă de modelare a subconştientului uman! Da, televizorul poate influenţa gândirea şi stilul de viaţă al oamenilor, fără ca aceştia să conştientizeze măcar acest lucru. De aceea, ca reacţie, ne trezim că din senin dorim să consumăm un aliment sau altul, căruia i s-a făcut reclamă la televizor. Copiii sunt şi mai expuşi la influenţa publicităţii ademenitoare, mincinoase, care se face alimentelor, modificându-le şi cristalizându-le obiceiuri alimentare nesănătoase şi un stil de viaţă generator de maladii ale civilizaţiei moderne. De aceea, este bine nu numai ca voi să vă protejaţi de aceste reclame televizate, dar mai ales să conştientizaţi necesitatea de a-i proteja pe copiii voştri, dacă ţineţi la sănătatea lor.

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Cum explică ministrul Agriculturii operaţiunea “Noua muncă patriotică“. Mihail Dumitru: „Vrem să-i învăţăm pe copii că merele nu cresc la supermarket”

România XXL: poveştile oamenilor care au mâncat până au înţepenit

 • Hotnews:

“Acum decizia este luata, voi pastra copilul“. Lumi, cititoare SmartWoman.ro, si Andreea Ene, psiholog, discuta online miercuri, de la ora 11.00

O lupta-i viata – deci te lupta. Povestea unei bunici

Lipsa somnului va poate afecta gandirea, eficienta la locul de munca si starea de spirit

 • Jurnalul:

“Guru”, un proscris prescris

Partea întunecată a “mântuirii”

După 16 ani, Valentin a fugit din MISA fără să se “mântuiască”. Şi mai rău, chiar înainte de 2012, când se va întâmpla acel “ceva grozav” şi ar fi trebuit să afle care este valoarea atâtor ani petrecuţi în sectă. Acum este doar un “rătăcit” în ochii foştilor săi colegi. Şi asta fiindcă după 16 ani a scos puţin capul din “cochilia” în care trăia şi a realizat cât de mult rătăcise, într-adevăr, calea. L-a “tras” afară şi soţia sa, Corina, care se săturase de ce văzuse, după numai trei ani, în grupul lui Gregorian. Apoi, prin intermediul preotului, care le-a devenit părinte spiritual, au cunoscut-o pe Marina. Intrase în grupul lui Bivolaru în 1992 şi după 12 ani a renunţat fără un motiv aparent la momentul respectiv. De ce? – vine întrebarea, “De lene, sunt o fire leneşă”, răspunde glumeţ, însă în spatele zâmbetului se ascunde adânc îngropată dubla poveste a unui eşec. I-a luat ceva mai mult de şase ani, de la părăsirea sectei, să înţeleagă şi să accepte ce s-a petrecut acolo. Doar ironia face ca acum să recunoască aceleaşi probleme prin care a trecut în timpul şederii sale în MISA la sora sa mai mică şi să nu poată face nimic. Aceasta, de profesie medic cardiolog, prin căsătorie şi-a renegat părinţii şi religia şi s-a alăturat unei secte. Aceeaşi poveste, alţi actori.


“Era chiar o chestie de dorit. Foarte modernă. Ne gândeam la cei care au făcut parte din Mişcarea Transcedentală”, îşi aminteşte Marina despre gruparea yoghină în primii ani ai lui ’90. Era studentă în ultimul an la Politehnică şi s-a simţit atrasă de promisiunile celor de acolo. Sănătate, o stare de fericire care nu putea fi atinsă altfel, ieşirea din mediocritate, vorbe frumoase care i-au ţinut pe loc viaţa mai mult de un deceniu. Nu a găsit nimic din toate acestea înăuntru. Promisiuni materiale? “Nimic de genul ăsta…”, completează Valentin, “… la început ideea pe care se mergea era de sărăcie”. Tot inginer şi el, s-a simţit atras de partea paranormală a acestei activităţi. Citea rubricile de ezoterism din reviste şi ziare, iar prin cunoştinţele care ştiau de pasiunea lui a luat legătura cu MISA. Argumente în plus? Atingerea unei sănătăţi şi longevităţi aproape perfecte prin yoga. Pentru o perioadă, în ultimii ani, petrecea chiar şi opt ore pe zi în poziţii chinuite, făcând exerciţii de respiraţie. Corina, soţia sa, s-a alăturat sectei de-abia după fuga lui Gregorian Bivolaru în Suedia. La câţiva ani distanţă după scandalurile în care fusese implicată MISA, a fost “momită” cu exact aceleaşi himere, ca şi ceilalţi doi, de profesorii din facultate.

“Nu era nevoie de argumente foarte sofisticate ca să ne scoată de pe calea normală. Pentru că noi nu prea ştiam nimic. Lucrurile astea le-am conştientizat abia după ce am plecat de acolo…”, spune Marina. “Eram frecvent apărători la ce se spunea (n.r. – articole şi reportaje despre MISA). Fotografiile şi toate materialele erau trucate. Nimic din ce se spunea nu era adevărat”, explică ei indiferenţa faţă de mizeriile care începeau să iasă la suprafaţă pe la jumătatea anilor ’90. Nici practicile neobişnuite din interiorul grupului precum urinoterapia, cuplul deschis sau spiralele făcute pe câmpul de lângă IMGB ori Pipera, care aveau rolul de a alunga meteoriţi ori cutremure, nu le-au pus prea multe semne de întrebare la vremea respectivă. Fiindcă, povesteşte Corina, aceste cunoştinţe nu apăreau brusc, ci erau detaliate pas cu pas, vreme de câţiva ani. În primii doi ani de studiu, anumite elemente şi tehnici nici nu erau pomenite. Aveau doar câteva menţiuni, care trebuiau să-i facă poate curioşi şi, mult mai târziu, după ce studentul era deja “prins” bine în pânzele de păianjen, să arăte exact despre ce este vorba. Era o pregătire în prealabil…”, explică Valentin, procesul de manipulare“... totul se făcea cu pregătire. Nu te trezeai cu chestia aia direct în faţă şi te întrebai ce faci cu ea. Când o vedeai şi ştiai ce anume trebuie să faci. E ca şi cum ai face o facultate. De aceea a şi funcţionat şi funcţionează încă (n.r. – MISA). Pentru că există oameni care gândesc aşa mecanic (…), exista o explicaţie pentru tot”.

Totul era răstălmăcit acolo. De la pornografie care era “privită transfigurator, într-un sens spiritual şi doar cei încuiaţi la minte nu o pot înţelege”, la mix-ul de credinţe europene, orientale şi păgâne care erau servite “studenţilor” după nivelul de cunoştinţe atins: “ca informaţii secrete, informaţii foarte secrete şi informaţii foarte, foarte secrete”, îşi aminteşte Valentin. “Se dădeau printr-o anumită iniţiere, cu jurământ”, îl completează Marina cu seriozitate.“Numai de la un guru adecvat şi bine pregătit.” Cu Bivolaru se putea vorbi faţă în faţă doar dacă cel doritor aştepta ore în şir prin casele din Rahova, având în faţa sa o coadă de 30-40 de persoane. Dar chiar şi aşa era foarte greu de abordat. Variantele “ajutătoare” erau: “să fi femeie şi să arăţi într-un anumit fel, şi atunci aveai o apropiere foarte mare”, explică râzând Corina, sau să sponsorizezi Mişcarea de Integrare, după cum făcuse unul dintre cunoscuţii lui Valentin, de la orele de yoga. Cum nu făcea parte din nici una dintre cele două excepţii, Marina îşi aminteşte distinct de întâlnirile pe care le-a avut cu “marele maestru” într-un ashram din Rahova. De fiecare dată a avut de aşteptat peste zece ore. Prima dată s-a dus la acesta să îi ceară ajutorul pentru a pleca în Japonia ca dansatoare. Avea nevoie de bani pentru o locuinţă. Locuia cu chirie, iar în ashram nu dorea să stea. Bivolaru a asigurat-o de sprijinul lui, dar cu condiţia ca “prima oară trebuie să donezi banii pentru MISA. (…)După ce am aşteptat să-mi vină rândul, bineînţeles că nu am fost selectată de japonezi. Aveam 34 de ani”. Condiţia dansatorilor din Japonia era o poziţie râvnită în cadrul grupului. “Făceau un fel de jertfă. Prin munca lor şi prin faptul că aduceau bani în MISA, ele se dăruiau grupării”, explică Corina. Dar nimeni din grup nu ştie dacă într-adevăr Marina ar fi putut să strângă bani pentru o casă. La întoarcere, fetele erau obligate să predea tot ceea ce strânseseră: de la bani la bacşişuri, la darurile făcute de străini. Altfel erau “turnate” de însoţitori. La a doua ei întâlnire cu Gregorian, fiindcă plângea foarte tare, i-a scris pe o bucată de hârtie ce voia să întrebe. Rămăsese însărcinată cu un bărbat care ar fi trebuit să-i devină soţ şi, după ce se despărţise de acesta, voia să ştie dacă poate să mai păstreze copilul. Cum părinţii, în nici un caz, nu voiau să o vadă, era singurul ei suport.

“Şi am întrebat ce trebuie să fac în situaţia asta. Mi-a răspuns: «Binenţeles, să-l dai afară». Mi-a spus şi prin ce metodă, că existau: cea chirurgicală obişnuită şi mai era un set de plante pe care trebuia să-l iei şi să faci nişte exerciţii de Hatha-Yoga. Dar el a zis să întrerup chirurgical, pentru că nu voi putea să fac exerciţiile. (…) Nu, nu era o practică obişnuită, dar aşa se cerea părerea lui Grig, pentru că se presupunea că el vede copilul ăla şi dacă va fi un om deosebit, chiar va contribui la evoluţia sa spirituală. Dacă nu, va fi o povară.” Acum îşi poartă singură crucea. “Nu dau vina pe Gregorian, am fost eu proastă.” Ţi se modifică mentalitatea. Puteai accepta uşor şi lucruri care înainte ţi se păreau nefireşti”, încearcă să explice Valentin.

“Sectanţii sunt cu adevărat negustorii de suflete”, spune părintele Istodor

Sectele au dezvoltat tehnici de manipulare foarte eficiente ale celor pe care îi racolează, crede părintele prof. dr Gheorghe Istodor, care studiază fenomenul sectar la Universitatea din Constanţa. Există nişte technici bine puse la punct, la nivel fizic şi psihic, care încep de la prima fază: izolarea, trec prin spălarea creierului şi înserarea “învăţăturilor”, care ţin de secta respectivă. Urmează după aceea cimentarea acestor învăţături şi, “nu în ultimul rând, i se dă senzaţia respectivului om că, din acel moment, el a fost ales şi că, indiferent ce ar face, lui nu i se poate întâmpla nimic. Este mântuit prin însuşi faptul că a aderat la o grupare sau alta”.

Americanii sunt încrezători în viitor. Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center For The People and The Press/Smithsonian Magazine, mai mult de 40% dintre americani cred că Isus se va întoarce pe pământ înainte de anul 2050, informează The Independent. Majoritatea americanilor au mare încredere în progresele tehnologice care vor fi realizate. 71% dintre americani cred că până la jumătatea secolului cancerul va fi vindecat, 66% cred că protezele vor funcţiona mai bine decît membrele naturale, 81% cred că maşinile vor putea conversa precum fiinţele umane, iar 44% cred că oamenii de ştiinţă vor putea citi gândurile. Deşi au încredere în tehnologie, americanii se tem de o criză energetică planetară, mai mult de 58% se tem de un nou război mondial şi 53% de un atac cu armă atomică împotriva Statelor unite. În 20 de ani optimismul americanilor a scăzut. 81% aveau încredere în privinţa vieţii lor şi a familiilor lor în 1991, faţă de 64% în 2010. Şi încrederea în viitorul Statelor Unite şi a economiei acestora a scăzut. 89% dintre americani cred însă că până în 2050 o femeie va fi preşedintele Americii.

***

Pentru un singur lucru trebuie să ne îngrijim: ca atunci când stăm la rugăciune, fie că suntem acasă ori în biserică, la noi în suflet să fie rugăciune adevărată, adevărată întoarcere și suire a minții noastre către Dumnezeu. Fiecare să facă asta așa cum știe. Nu sta ca o statuie și nu bălmăji rugăciunile ca o mașină muzicală întoarsă cu cheița. Poți să stai solemn și să mormăi cât vrei dacă mintea îți hoinărești și inima ți-e plină de cugetări deșarte. Dacă tot te-ai sculat la rugăciune, ce te costă să-ți iei cu tine și mintea împreună cu inima? Și ia-le, chiar de se vor împotrivi. Atunci se va înfiripa o rugăciune adevărată, ce va atrage mila lui Dumnezeu și făgăduința făcută rugăciunii de către Dumnezeu -,,cereți și vi se va da” –se va împlini. Adeseori, Dumnezeu nu dă fiindcă nu vede o cerere, ci numai oameni care stau ca și cum ar cere.

 • Koinonia:

Să ne pregătim pentru ziua Înfricoşatei Judecăţi

Se cade să fii mai mic decât toţi şi să suferi cu mulţumire oropsirea şi necinstea

Interviu cu Prea Cuviosul Arhimandrit Dr. Gheorghios Kapsanis Egumenul Sfintei Mãnãstiri Grigoriu din Sfîntul Munte Athos

 • Pelerinul Ortodox:

Cine ne va reprezenta la Viena în dialogul cu catolicii?

Încercări unioniste după schismă şi dialogul contemporan al Bisericii Ortodoxe cu Biserica Latină (Catolică)

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ: PATRIARHIA ROMÂNĂ SOLIDARĂ CU POPORUL ITALIAN

Comunicat de presă: Patriarhul României l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Israelului la Bucureşti

În ziua de 22 iunie 2010, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în audienţă pe Excelenţa Sa Domnul David Oren, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, la încheierea misiunii sale diplomatice în România. […] Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat pe Ambasadorul Israelului la finalul misiunii diplomatice în România şi a apreciat relaţiile bune pe care Patriarhia Română le are cu actuala conducere a comunităţii mozaice din ţara noastră.[…] În timpul întrevederii, a fost evidenţiată necesitatea promovării valorilor tradiţiei iudeo-creştine ca fundament spiritual al culturii şi civilizaţiei europene prin educaţia religioasă în şcolile publice, prin pelerinaje şi prin organizarea periodică a unor simpozioane pe această temă, cu scopul de a promova mai intens valorile religioase comune în societatea contemporană confruntată cu secularizarea.

Moaştele Înaintemergătorului, cinstite la Biserica Sfântul Vasile – Victoria, din Capitală


Categorii

Al treilea razboi mondial, Era Big Brother, Florin Zamfirescu, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

63 Commentarii la “Stiri si recomandari din VREMEA CAND “INIMILE OAMENILOR S-AU FACUT DE FIER”/ DRUMUL SPRE DICTATURA SI PERSECUTIE DE STAT in Romania – larg deschis prin noua strategie CSAT! LIBERTATEA PRESEI SI A INTERNETULUI LA UN PAS DE DISPARITIE (21-23 iunie 2010)

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Nu vad de ce s-ar astepta ceva bun de la CSAT,cand membrii acestei institutii sunt politicieni de frunte,maestri in a nu face nimic;sa nu uitam ca actualul ministru al apararii nici macar nu a condus trupe in vreun teatru de operatiuni,spre exemplu,cat despre dl.Basescu,deja zic eu ca ne-am lamurit.
  Si in plus e normal ca acesti paraziti sa se apere si sa identifice adversarii dumnealor directi: jurnalisti si sindicalisti.

 2. Pingback: Basescu – CSAT identifica printre amenintarile la adresa SIGURANTEI NATIONALE: presa, radicalizarea religioasa, terorismul cibernetic, propaganda in mediul virtual, pandemiile … « Saccsiv's Weblog
 3. Celor care mai au lacrimi pentru ai nostri Batrani:
  http://www.youtube.com/watch?v=CFr2-jF7F28&feature=related

 4. Cred ca stirile de aici au adevaratul cap de afis ce se spune despre dezintegrarea nationala. Tara vinduta la bucata ad literam, nu simbolic, nu altfel. Este unic in istoria lumii asa ceva.Unic. Si incredibil! Ma rog, ma asteptam la asa ceva, dar una este sa te astepti si alta sa vezi ca se intimpla.

  Stiu ca suna egoist, dar stau si ma intreb Dobrogea si Constanta pe mina cui s-o planui sa intre? A Bulgarilor, a Ucrainenilor sau a Rusilor? SI cind? Oare cind se va produce marea invazie? Nu sint intrebari retorice. Raspunsul la ele este unul functional.

 5. Si in conditiile astea,urmind o anume logica, se pare ca profetiile par. Arsenie Boca despre invazia intr-o noapte a ROmaniei sint foarte aproape de a se implini, deci sint reale. SI daca partea asta este reala, prin extensie ar trebui sa intelegem ca si partea cu bariera de foc din jurul Romaniei care se va ridica si fenomenele sfindind logica umana care vor aparea aici sint reale?

 6. @petra
  probabil da…probabil nu…
  Se poate indeplini prima parte fara a doua, pentru ca pe a doua nu o meritam…si putem continua asa cu supozitii la infinit. Nu cred ca ne este de folos sa ne gandim la asta. Ce se intampla acum si ce vine este prea cumplit ca sa mai stam sa visam cu ochii deschisi la minuni. Haideti sa facem sa se intample acele minuni: viata curata, rugaciune, spovedanie

  Citesc a doua oara cartea lui Ioan Ianolide “Intoarcerea la Hristos”. Povesteste acolo cum ii era frica nu de moarte ci de chinurile cumplite la care urma sa fie supus si in urma carora isi putea pierde sufletul, se putea sataniza. Si se ruga cu sarg, continuu sa-l fereasca Dumnezeu de asa ceva….si se intampla ca se imbolnaveste de TBC si este dus la Targu Ocna unde are parte de renasterea duhovniceasca in prezenta Marturisitorului Valeriu Gafencu.

 7. @CristinaP.
  De fapt nu visez. Partea a doua imi isca curiozitatea. Si pina la urma nu asta ma framinta cu adevarat, ci faptul in sine care se va petrece si cum vor fi afectati cei dragi mie.

 8. @ Petra:

  Nu stim. Capul de afis ni se pare altul deocamdata, si anume faptul ca dictatura si abuzurile totalitare ale anilor 50 sunt aici, langa noi. Iar oricare dintre noi poate fi saltat oricand de pe strada sau noaptea de acasa, pe motiv de “denigrare a institutiilor statului”, de “radicalism religios” si mai ales de… “propaganda in mediul virtual”! Cred ca inca nu intelegem unde am ajuns…

  http://saccsiv.wordpress.com/2010/06/23/basescu-%E2%80%93-csat-identifica-printre-amenintarile-la-adresa-sigurantei-nationale-presa-radicalizarea-religioasa-terorismul-cibernetic-propaganda-in-mediul-virtual-pandemiile/

 9. Aproape toate problemele ridicate mai sus, circula si pe site-uri ortodoxe.
  Site-urile cu continut ortodox, delicata problema …

  Acest site este cred cel mai complet ca si continut de informatii, este cat se poate de echilibrat ca abordare a problemelor de credinta, si incearca sa se tina, si sa ne tina, cat mai departe de ratacirile multe si variate care apar, mai ales ratacirile subtile imbracate in haina „adevarului”. E foarte greu.

  Sunt site-uri ortodoxe unde administratorii isi expun public ratacirile, ducand in aceleasi inselari pe cei care le calca pragul. Macar cu aceste site-uri lucrurile sunt mai clare si mai pe fata. Oamenii nu se ascund, sunt expliciti. Alte site-uri amesteca postarile ziditoare cu postarile smintitoare, situatie in care este mai greu de separat adevarul de inselare. Sunt alte site-uri in care cei care le gestioneaza isi fac publice propriile slabiciuni si pacate, probabil cu scopul de a fi ajutati, intelesi sau compatimiti, sau cu alte scopuri numai de ei stiute. Sunt alte site-uri ortodoxe care in dorinta de a ne informa si de a ne avertiza asupra pericolelor ce ne pandesc, au trimiteri directe catre tot felul de alte link-uri cu imagini si filme smintitoare, uneori de-a dreptul pornografice. Mare „ajutor” si „intarire duhovniceasca” ne pun la dispozitie. Sa nu mi se spuna ca sunt o mimoza sclifosita, ca nu tine. Sunt site-uri care urmeaza tred-ul presei mainstream ultra tabloidizate, si care tabloidizeaza la randul lor informatiile, poate si din dorinta putin inconstienta de a avea trafic marit, sau este doar nevoia de a „ilustra” cat mai „sugestiv” stirea. Sunt alte site-uri care contin cate putin din toate cele descrise mai sus. Cred ca s-a ajuns la o saturare cu stiri rele si ingrozitoare. Unii ar putea spune: daca nu-ti place sau nu mai suporti, nu te mai uita. Si cred ca ar avea dreptate. Asa cum am inceput sa nu ne mai uitam la televizor, pentru ca ne provoaca o greata organica, tot asa unii vor inceta sa ma acceseze aceste site-uri, a caror vizionare se transforma tot mai mult in pierdere de timp, nervi si stres.

  Unii administratori de site-uri trec cu o usurinta uimitoare, cat ai clipi din ochi, de la formalismul, strictetea si acrivismul dogmatismului manifestat in biserica, si pentru amanunte de detaliu, la navalirea stihiilor dezmatului lumii in care traim in stirile prezentate uneori ca in cele mai deochiate site-uri si publicatii „la moda”. Poate sunt foarte inapoiata si nu inteleg aceasta „eficienta” si „necesara” abordare. Si un potop de explicatii de mi s-ar oferi, tot nu m-ar convinge ca ceea ce se dezlantuie pe aceste site-uri sub pretextul trezirii noastre la realitate, si a punerii in garda, si a pregatirii pentru retragerea din fata stihiilor dezlantuite, este bun si ziditor. Aceleasi lucruri s-ar putea face printr-o abordare mai normala, tocmai ca un contrast fata de anormalitatea lumii in care traim.

  Sunt si site-uri ortodoxe in care abunda comentariile de-a valma, comentarii pline de rataciri, de inexactitati, de jumatati de adevaruri, de minciuni chiar, de jigniri pe care si le aduc unii altora, un babilon al datului cu parerea, foarte smintitor in loc sa fie lamuritor, si care induce nelinisti si inselari.

  Si in toata aceasta cacofonie generalizata, noi cei care mai navigam pe internet, trebuie sa facem un slalom urias, incercand sa nu ne rupem gatul in sirul de postari si comentarii, ce capata un iz de iarmaroc. Sangele care imi curge prin vine este balcanic 100% (oltenesc, grecesc si sarbesc), dar in credinta trebuie sa avem o ordine a lucrurilor, o rigoare, o claritate, o dreapta cumpanire si ceva infranare.

  Administratorii de site-uri ortodoxe, in virtutea responsabilitatii mari pe care o au, pentru ca pot duce in inselare chiar si fara sa vrea multi oameni, ar trebui sa fie intr-o legatura permanenta si stransa cu duhovnicii lor, si sa ceara binecuvantarea permanenta pentru informatiile pe care le publica. Este greu, dar nu imposibil. Este o datorie. In acest fel, multe necazuri s-ar evita. Altfel aceste site-uri ar putea ajunge mai degraba o oglindire a framantarilor lor personale, a obsesiilor care le bantuie imaginatia, decat o sursa obiectiva de informatii.

  Pe de alta parte comentatorii de pe aceste site-uri ar putea sa ceara clarificari si si explicatii in primul rand duhovnicilor lor, asa cum s-a mai spus, pentru ca uneori lipsa de spovada si de legatura cu biserica, face ca ratacirile personale pe care fiecare si le expune public, sa duca la discutii interminabile, sterile si foarte daunatoare.

 10. In legatura cu articolul: “Si inimile oamenilor s-au facut de fier…pilde” unde apare si citatul: Acum au frigidere. ,,De ce să dăm la alții?” – auzi. Să le punem în frigider să le avem noi. Plus că tone întregi aruncă sau îngroapă în pământ și mor de foame milioane de oameni.
  In Franta de exemplu am avut ocazia sa vorbesc cu un proprietar de vie de la Bordeaux, si spunea ca sunt foarte controlati de nu mai stiu ce sa faca deoarece muncesc de zor si pana seara si nu le mai ramane cine stie ce.
  Povestea ca daca intr-un an productia de struguri este mai mare decat ar trebui sa fie (prevazuta in mod statistic pentru o anumita suprafata), strugurii trebuiesc lasati in vie, pentru ca daca ar fi culesi, si ar avea o productie mai mare de vin, si pretul ar scadea.
  Din alte masurile de control ar mai fi si urmatoarele:
  -Cei care lucreaza la un laborator de verificare a calitatii vinului fac masuratori pentru a vedea cat zahar mai trebuie adaugat si ce cantitate de sulfiti trebuie puse in vin. Producatorii sunt obligati sa faca lucrul acesta deoarece nu pot primi denumirea de “nume cu originea controlata”, necesar pentru a putea fi pus in vanzare.
  -Apa cu care spala cuvele in care tin vinul trebuie dus in locuri speciale si nu poate fi lasata in natura, deoarece polueaza din cauza sulfitilor.
  -Prin satelit se verifica cate vite de vie au pe pamantul respectiv, si daca ei considera ca sunt multe care lipsesc, propietarii primesc amenda, deoarece scade productia…
  -Propietarii trebuie sa tina niste caiete cu o evidenta stricta, chiar si cand transfera vinul dintr-o parte in alta trebuind specificata cantitatea si procedeul.
  Acestea sunt doar cateva exemple si pe care am preferat sa le enumar pentru a intelege cum stau lucrurile pe aici, si ce ar putea sa fie si in Romania prin aceste norme europeene.

 11. @ Azucena:

  Hm… si tu, Brutus 🙂

  Iarta-ne, draga sora, dar chiar nu stim ce sa mai raspundem la genul acesta de observatii. Daca asa crezi, asta este, chiar ne pare foarte rau…:( Pentru zilele pe care le traim, si care au ramas atat de putine, tare mi-este ca ne impiedicam prea usor de unele neputinte. Reale sau nu. Ale noastre si ale altora. Sa nu cumva sa strecuram tantarul si sa punem mai presus de cele care ne leaga lucrurile care ne despart…. Iarta-ne, te rugam.

 12. Dlor. din administrarea site-ului,sincer,abia astept sa va salte un BMW negru (nu se mai poate cu Volga,ca nu cadreaza cu acest capitalism modern);in fond de mult am vazut si am citit cum subminati securitatea statului.
  Apropo,ce spunea parintele Arsenie Boca despre ocuparea Romaniei (nu de alta,dar deja e o tara ocupata)-a nu se intelege ca ironizez ceea ce a spus parintele Arsenie Boca ci doar sunt curios ce a spus. Altfel,sa ne fie de bine, fiindca de cate ori ma uit la mine si in jurul meu simt ca meritam ceea ce ni se intampla.

 13. @admin:

  Sper ca ati citit cu atentie ceea ce am scris, desi textul a fost cam lung … Am scris despre voi urmatoarele:

  “Acest site este cred cel mai complet ca si continut de informatii, este cat se poate de echilibrat ca abordare a problemelor de credinta, si incearca sa se tina, si sa ne tina, cat mai departe de ratacirile multe si variate care apar, mai ales ratacirile subtile imbracate in haina „adevarului”. E foarte greu”.

  Restul, se referea la ceea ce se imtampla pe o serie de site-uri ortodoxe. Este parerea mea, si daca altii nu o impartasesc, nu-i nici o problema. Voua totusi vi se pare ca situatia “evolueaza” intr-o directie normala? E mai mult o intrebare retorica …

 14. @Pai domnu’ Stefan, nu inainte de a va salta pe dvs., ca cititor si comentator asiduu al unui site de subminare a securitatii statului! 🙂

  Acum, lasand gluma si umorul negru la o parte, e cazul sa ne aducem aminte ca in urma cu nu cu prea multi ani in urma se saltau oamenii pentru “delict” de gandire critica si “crima” de opinie libera, de cele mai multe ori exprimate, si alea, in medii restranse, private…

 15. @azucena 100% de acord.Ai sintetizat foarte bine talmes-balmesul interneto-ortodox.
  @ administrator- azucena va face un compliment.
  Cit despre ce este mai periculos acum….fiecare ierarhizam pericolele in functie si de distanta la care ne plasam fizic si mental. Totusi, stau si ma intreb daca vor mai avea timpul fizic sa declanseze teroarea si arestarile incazul unei invazii sau in cazul unei revolte si a haosului civil.

  Cu alte cuvinte haideti sa enumaram putin pericolele:
  1.Moartea prin foame, lipsa de caldura (la iarna), medicamente si asistenta medicala.
  2.Declansarea arestarilor sub acuzatia de radicalism religios, terorism cibernetic, etc. Adica dicatatura!
  3. Declansarea revoltelor de strada a haosului si anarhiei publice.
  4.Ocuparea militara a tarii de catre forte straine (ma rog, nu foarte straine ca doar ne sint vecini).

  Alegeti si ierarhizati cum vreti. Pina la urma toate variantele sint “cele mai rele” si s-ar putea sa se intimple toate odata…asta e problema!

 16. Nu am uitat timpurile trecute;nu am uitat si gastile de turnatori care te puteau turna fiindca ai spus un banc cu Ceasca.Din pacate aveti dreptate,in curand trebuie “sa ne radem” de ticalosiile dlui.Basescu (nu ca nu va fi urmat si de altii,insa el este pe departe cel mai odios-deocamdata). Temerea este ca vor aparea cohorte de delatori isterici; acest lucru ma “sperie” cu mult mai tare decat odiosenia unui regim politic:faptul ca in loc sa fim uniti ne vom lovi pe la spate,spre amuzamentul celor de sus.
  Materialul despre parintele Iustin Parvu mi se pare binevenit…

 17. @ Stefan:

  Ai grija ce-ti doresti si cu ce glumesti, ca s-ar putea sa ti/ni se intample…

 18. @Stefan: da, corect, delatiunea si placerea de a face rau celuilalt, de a te dezlantui asupra lui, este unul din lucrurile care parca mocnesc undeva, acolo, in subterana…

 19. Sper sa fiu demn in orice moment al vietii mele si la bine si la greu.

  A,despre cartea iredentismului maghiar,este bine sa fim atenti;intotdeauna au jucat-o alti baieti:in ’56 a folosit-o KGB-ul,pentru a ne aduce aminte ca Ardealul ne-a revenit prin bunavointa lor,in ’90 a fost un bun pretext pentru infiintarea SRI iar acum poate fi o supapa de siguranta pentru baieti care doresc sa pozeze in salvatori ai romanilor. Asa ca… daca lucrurile sunt prea cumplite,vom fi salvati.Nu e misto?

 20. Observatie apropo de Basescu. As vrea sa atrag atentia asupra unor lucruri doar aparent paradoxale:
  Cind Basescu a venit la putere si citiva ani dupa chiar se vorbea ca face o politica nationalista, agresiva (ziceau unii) iar altii spuneau ca in sfirsit a venit cineva care sa afirme si interesele nationale ale ROmaniei in lume: va mai aduceti aminte pozitiile lui “revolutionare” apropo de Moldova, Axa New York-Londra-Bucuresti? Ei bine, exact sub acest om tara este/va fi supusa invaziilor. Va mai aduceti aminte discursul lui indraznet la adresa suveranitatii si indivizibilitatii nationale( apropo de Ungaria si de autonomie)?Exact sub acelasi individ se petrece, as we speak, enclavizarea tarii. Va mai aduceti aminte de laudele care i s-au adus (mai ales de la Bruxelles) apropo de taierea coruptiei si de eforturile pe care le face in aceasta directie. Acelasi om taie pensii de 3 milioane de lei si interzice accesul batrinilor la medicamente si spital (de facto daca nu de jure)in timp ce salariile uriase ale celor din clientela Basescu, salariile parlamentarilor, etc, ramin neatinse.
  Pe Basescu l-a votat toata tara in referndum democratic si nesilit ca sa ramina presedinte. Acelasi individ la 3 ani distanta este pe punctul sa instaureze prima dictatura de dupa 90.

  Nu vi se pare ca parca suna ceva cunoscut in toata afacerea asta? Cu cel care vine cu pacea pe buze si aduce razboiul, cel care zice ca protejeaza toate religiile, inclusiv crestinismul si cele mai mari blasfemii le va genera chiar el, cel care va promite mare bunastare si pe timpul caruia se vor inchide cerurile si va fi o foame cum n-a mai fost……Nuuu! Sa nu va ginditi ca imi trece prin cap ca prapaditul asta de Basescu, un satanist ca multi altii, ar fi antihrist (ne-ar ride si curcile si antihrist s-ar simti jignit de comparatie). Vreau sa atrag insa atentia la scenariu! La cum atit de multi oameni au fost indusi in eroare atit de usor de un martzafoi oarecare, fara cine stie ce carisma, fara multe farafasticuri. Nici chiar cu Obama nu poate fi comparat- ala e mult mai sofisticat. Cu tot tonul meu de gluma, toata afacerea asta ma face sa ma intreb: daca la o papusa amarita trasa de sfori de altii, atit de multi “au pus botul”, ce se va intimpla la venirea lupului real?

 21. @Stefan: istoria e mai nuantata. Nu le-as amesteca chiar asa pe toate. De pilda, in prima etapa a comunismului autohton, ungurii (fortele politice, se intelege) erau favorizati fatis de regimul comunist. Detalii se gasesc in Memoriile lui IPS Bartolomeu Anania, care in anii ’46 a fost chiar liderul studentilor clujeni care au pornit o adevarata revolta fata de atmosfera tot mai anti-romaneasca din oras. Revolta a fost sufocata tocmai de comunisti. Mai apoi, a existat o regiune autonoma a ungurilor chiar in deceniul intunecat, pe vremea cand Brasovul se numea orasul Stalin.
  In anii ’90 cred ca a fost altceva – e clar ca a existat o incercare organizata de a produce in Romania tulburari de tipul celor tocmai incepute in Iugoslavia. Altfel nu se explica nici prezentarea evenimentului intr-atat de fals in occident, prezentand victimile drept agresori si invers! Infiintarea SRI oricum ar fi avut loc, incidentele de la Tg. Muresc se inscriu in alta logica…
  Pe de alta parte, noi tocmai ca remarcam cum CSAT ignora aproape total riscurile reale reprezentate de agitatiile din Tinutul Secuiesc si de politica externa tot mai ofensiva a gv. maghiar. Nu e nevoie de limitarea libertatilor civile pentru a desemna riscul ca atare, ci doar de vointa politica de a veghea la pastrarea coordonatelor constitutionale ale statului roman. Dar deja vorbim lucruri mari, irealizabile…

  In privinta demnitatii, sa luam aminte la umilinta si la trezvie, pentru ca in vremi de incercare cumplita numai Dumnezeu ne poate ajuta, daca suntem cu El. Si sa ne rugam sa nu cadem in ispita…

 22. @petra:

  Multumesc ca ai inteles corect ceea ce am vrut sa transmit.

 23. @ Azucena:

  Aici ne gandeam ca te referi, macar partial, si la noi, din cauza anumitor linkuri si a ilustrarilor din postari, precum si a reluarii ideii exprimate ieri aici de suprasaturatie cu stiri negative:

  Sunt alte site-uri ortodoxe care in dorinta de a ne informa si de a ne avertiza asupra pericolelor ce ne pandesc, au trimiteri directe catre tot felul de alte link-uri cu imagini si filme smintitoare, uneori de-a dreptul pornografice. Mare „ajutor” si „intarire duhovniceasca” ne pun la dispozitie. Sa nu mi se spuna ca sunt o mimoza sclifosita, ca nu tine. Sunt site-uri care urmeaza tred-ul presei mainstream ultra tabloidizate, si care tabloidizeaza la randul lor informatiile, poate si din dorinta putin inconstienta de a avea trafic marit, sau este doar nevoia de a „ilustra” cat mai „sugestiv” stirea. Sunt alte site-uri care contin cate putin din toate cele descrise mai sus. Cred ca s-a ajuns la o saturare cu stiri rele si ingrozitoare. Unii ar putea spune: daca nu-ti place sau nu mai suporti, nu te mai uita. Si cred ca ar avea dreptate. Asa cum am inceput sa nu ne mai uitam la televizor, pentru ca ne provoaca o greata organica, tot asa unii vor inceta sa ma acceseze aceste site-uri, a caror vizionare se transforma tot mai mult in pierdere de timp, nervi si stres.

  In rest, din “seria” de siteuri, noi recunoastem doar niste lucruri de impartit cu Saccsiv, unde cred ca exagerezi si tinzi sa fii putin nedreapta. Macar ca sunt vremurile asa cum sunt, ar trebui sa fim mai uniti si mai iertatori, macar atunci cand suntem totusi de aceeasi parte a baricadei, ceea ce este tot mai rar astazi. Toti avem neputinte, patimi, ciudatenii personale… trebuie cumva sa gasim puterea sa trecem peste ele, gandindu-ne ca, poate, si noi le avem pe ale noastre, si noi putem sminti cu altele, etc. Chiar cred ca nu e atat de greu de luat ce e bun si acolo unde se mai strecoara si lucruri mai amestecate. Insa unele – nu toate – au totusi indreptatirea lor, necesitatea lor, dar pentru un anumit gen de public, nu prntru toti. De exemplu, si noi am dat la Saccsiv un link cu fotografii referitor la asa-zisa “Hannah Montana”. Unii s-au smintit, poate chiar tu, dar nu vad alta cale pentru ca macar cineva sa se trezeasca din multimea de parinti inconstienti (si credinciosi!) care cred ca respectivul personaj este ceva nevinovat si nepericulos pentru fetele lor… sa inteleaga totusi ce model i se propune copilei sale, unde anume se urmareste a fi adusa. Altele suntem de acord ca nu se justifica, dar putem inchide ochii si trece peste…

  De acord cu chestiunea legata de babilonia de la comentarii. Totusi parca e mai bine acum decat era altadata acolo… ceva-ceva s-a mai curatat atmosfera.

  PS:

  Voua totusi vi se pare ca situatia “evolueaza” intr-o directie normala? E mai mult o intrebare retorica …

  Nu vedem o astfel de ‘evolutie’, la care te referi. Ceea ce ne ingrijoreaza este directia clar anormala in care evolueaza lucrurile in tara si in lume. Fata de acestea, ceea ce se intampla chiar legat de Danion et co ni se pare deja inca prea neinsemnat… Iar Saccsiv nu credem ca merge intr-o directie gresita, oricate lipsuri are. Cand va merge, daca mai suntem pe aici, o vom arata.

 24. @ Petra:

  Excelente si aceste observatii despre Basescu si paralela legata de Antihrist! Tocmai la asta ne gandeam si noi!

 25. http://ratingpolitic.wordpress.com/2010/06/23/viitorul-luminos-li-se-arata-celor-idioti/

  http://www.dstanca.ro/2010/csat-aplica-ziua-ce-spune-radu-moraru-noaptea.html

  Apropo, cu riscul de a parea rautaciosi, intrebam si noi, asa, intr-o doara: nu mai face nimeni un sondaj despre cat de “duhovnicesc” este Radu Moraru?

 26. Hai sa ma bag iarasi in seama… se pare ca in seara asta sint in forma pentru asa ceva.

  Vreau sa spun ceva apropo de Saccsiv la care facea aluzie azucena. Si eu si azucena am blogat o perioada pe site-ul lui. Si eu si ea si inca vre-o citiva altii am plecat de pe site-ul lui nemultumiti de atitudinea si raspunsurile lui la un moment dat. Apoi am urmarit nu foarte atent, dar totusi am urmarit evolutia sa, asteptindu-ma ca un astfel de om atit de patimas in atitudini, atit de repezit in a judeca pe X si Y inazvirli cu notiuni gen “habauc” si “razvratit”, care sarea in sus de cite ori cineva avea chiar si o mica diferenta de opinie fata de a lui, atit de orgolios in mod clar, deci, un om cu atit de multe patimi si probleme inca, ma asteptam ca un astfel de om sa aiba derapari mari, mai ales de derapari de dreapta de tip zelotist adica. Spre placuta mea surpriza am observat ca in aspectele fundamentale , si aici ma refer la stilism, omu’ dupa o mica si scurta clatinare s-a repliat rapid si a inteles cum merg lucrurile. De altfel diferenta foarte clara pe care o face intre Noua ordine Mondiala si Falsa Ordine Mondiala este excelenta si a fost folositoare multora. Ori asta imi confirma ceea ce am observat de ceva vreme: si anume ca oricit de patimas si oricite neputinte ai avea, daca esti SINCER IN CREDINTA, Dumnezeu nu te lasa sa cazi. Cu toate stingaciile, brutalitatile, pe alocuri grosolnii si exagerari de care a mai dat dovada din cind in cind Saccsiv ramine totusi un site de incredere cu filtrarile de rigoare. Mesajul esential al acestui site (Saccsiv) ramine OK. Sigur el se adreseaza unui anumit gen de public care are nevoie inca sa fie convins de anumite lucruri.

 27. @admin:

  Cred ca blogul vostru este cel mai putin incadrabil la cele descrise de mine mai sus. In ceea ce priveste cazul “Hannah Montana”, este unul dinte cele mai cumintele.
  Desi stiam ca o sa deranjeze pe multi, totusi mi-am luat curajul de a spune aceste lucruri incomode.
  Nu sunt o exagerata si nici o puritana, dar cred ca totusi lucrurile, in anumite privinte au mers prea departe, si s-a intins coarda mai mult decat era cazul. Fiecare insa e liber sa procedeze dupa cum crede de cuviinta. Eu mi-am exprimat doar o simpla parere. Sper ca unii dintre cei care au niste responsabilitati administrand unele bloguri, sa priveasca lucrurile si dintr-o alta perspectiva.
  Eu ma consider de aceeasi parte a baricadei cu voi, in cazul ca s-a inteles altceva, desi la noi romanii dezbinarea e sport national.
  In ceea ce-l priveste Saccsiv, eu nu am spus nimic despre el. Voi ati adus vorba. Ce am avut de spus i-am spus-o in mod direct, si fara menajamente. Se pare ca nu a citit, sau ca a ignorat parerile mele “puerile”, pentru ca nu mi-a raspuns niciodata.

 28. @ Azucena:

  E bine ca ai spus, opinia e de luat in serios, numai ca fiecare trebuie sa manifeste si putina ingaduinta daca derapajele nu afecteaza totusi esenta. Inca nu ne e clar la cine te referi, pana la urma. Caror administratori se adreseaza apelul, daca nu lui Saccsiv? Nu stiu care mai sunt altii care sa se potriveasca descrierilor si sa merite atentie.

 29. OK. Se adreseaza si lui Saccsiv, dar si altora. Va las sa-i descoperiti singuri. Nu vreau sa va ofer pe tava toata informatia. :)))
  Si ca tot ati adus vorba de Saccsiv, asta ca sa nu ma invinuiasca de cine stie ce, spune petra ca a avut o scurta clatinare, dupa care s-a repliat rapid si a inteles cum merg lucrurile. E adevarat, dar cred ca l-a costat ceva efort ca sa se replieze, si sincer, ma asteptam din partea lui ca perioada de “clatinare” sa fie mult mai scurta. In rest, sunt de acord cu petra, si multe dintre lucrurile pe care le-a spus ea, i le-am spus si eu in mod direct prin e-mail, nu pe blog, dar cred ca facea direct “delete” la mail-urile mele, STIE EL DE CE!

 30. Mai vreau sa adaug inca ceva.
  Eu am vrut DOAR sa trag un semnal de alarma asupra unor lucruri pe care le consider a nu fi tocmai in regula. Repet, asta e parerea mea. Cine vrea sa tina cont de ea e bine, cine nu, e iarasi bine.
  Din pacate am cazut in capcana nominalizarii, si asta CHIAR nu e bine. Pentru mine personal saccsiv era, ca sa spun asa, un “case closed” din punctul asta de vedere.

 31. @ admin

  Am terminat de putina vreme o carte a altui supravietuitor al inchisorilor comuniste, parintele (hirotonit dupa iesirea din inchisoare) Liviu Branzas, ardelean de origine.
  In inchisorile pe unde a trecut, inclusiv Aiud, erau ticsite cu unguri,tineri ca si el,luptatoi impotriva comunistilor, asa ca eu cred ca inabusirea revoltei studentilor romani si favorizarea ungurilor de catre regimul comunist s-a facut selectiv si cu scopul sa infranga unitatea nationala a romanilor.

  Cine stie ce ordine or fi executat capeteniile comuniste, toate desprinse din Protocoale…

  Ca si azi de altfel, cand se urzesc asa niste scenarii, ca sa-ti pierzi cu totul busola si ametit, romanul sa aleaga lupul drept pastor.

 32. Cuvinte vii ale pr. Gheorghe Calciu din prefata la cartea “Pitesti” a lui D. Bacu—rezoneaza in mintea mea cu cele spuse de pr. Justin Parvu in ultimul sau interviu:

  “In 1948, la inchisoarea Jilava, Stanescu, un tanar pe atunci, cu o intuitie rara a evenimentelor viitoare—si nu ma refer numai la ceea ce s-a petrecut la Pitesti, ci si la tot absurdul istoric de atunci si de acum din tara si din lume—spunea ca omenirea a inceput trairea Apocalipsei si ca cine nu-si va fauri o constiinta apocaliptica, pe masura vremii, nu va putea supravietui nici fizic, nici spiritual.
  Nu am reusit sa ne faurim acest tip de constiinta pana acum. Nici unul. Traim dupa aceeasi logica umana care cedeaza in fata perfectiunii formale a silogismului, ne fabricam premise majore si minore si tragem concluzii senine, bine stabilite pe intelepciunea omeneasca si uitam ca lupta se da intr-un spatiu in care nici logica, nici rationamentul, nici macar faptele concrete nu au semnificatia de aici, de jos.”

 33. In atentia fratilor admini si nu numai:

  Israeli team develops software to spot depressed bloggers. Inventors say program could enable mental health workers to identify individuals in need of treatment and recommend they seek help.

  http://www.haaretz.com/print-edition/news/israeli-team-develops-software-to-spot-depressed-bloggers-1.297340

 34. @Petra
  @Azucena

  Fara suparare, dar si in privinta site-urilor pe care navigati e bine sa intrebati duhovnicul!
  Oricum in ceea ce ma priveste am intrebat si Razboi intru cuvant a fost confirmat ca site ortodox. Si am terminat cu baleierea site-urilor! Si fac ascultare!

 35. @ petra
  Interesanta observatia ta a propos de Basescu. Dupa cum vezi se fac teste inainte de venirea Antihristului. Totul se pregateste cu grija mai de inainte.

  Acuma despre povestea cu Nasul….
  care spunea ca Romania are 3 talk-show-uri care sunt total independente si toate 3 din pacate sunt pe B1 TV, iar la celelalte 64 de talk-show-uri toti vorbesc la fel, aceeasi limba, acelasi mesaj, aceleasi minciuni, aceleasi presiuni. Aici e foarte dubios si deja tine de interesul national si de securitate nationala si e treaba si a serviciilor secrete si a CSAT-ului
  …e bine totusi ca isi da arama de pe fata. Adevarul iese singur la suprafata.
  Iar omul de rand care mai credea ca exista emisiuni in care se poate vorbi despre problemele reale cu care se confrunta tara (avand in vedere ca la Nasul s-au pus in discutie si chestiuni anti-sistem) poate va intelege astfel ca totul este bine orchestrat.

  Acuma printre riscurile si amenintarile la adresa Romaniei, identificate de CSAT, in capul listei apare si :apariţia unor riscuri noi generate de radicalizare religioasă, terorism cibernetic sau propagandă în mediul virtual.Aceasta aparent enumerare ne face, de fapt, sa citim toate punctele, precum niste caracteristici ale unor bloguri/site-uri care devin periculoase pentru sistem, si care marturisind Adevarul devin incomode. Din experienta comunismului la noi stim ca nu este nevoie sa strigi prea mult, ci e suficient sa fi catalogat incomod pentru a fi saltat si condamnat, chair daca motive reale nici nu sunt.
  Tuturor acelora care s-au hotarat sa marturiseasca (si astfel) Adevarul, le amintesc urmatoarele citate din Sfanta Scriptura:

  Cine e nedrept, să nedreptăţească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfinţească încă. (Apocalipsa 22,11)

  Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena.(Matei 10,28)
  Căci e mai bine, dacă aşa este voia lui Dumnezeu, să pătimiţi făcând cele bune, decât făcând cele rele.(I Petru 3,17)

  Iar tuturor acelora care s-au mai plans in ultima vreme ca sunt saturati cu tot felul de stiri (publicate pe site-urile ortodoxe), le aduca aici un citat din Sfantul Marcu Ascetul:
  Nestiinta este maica tuturor relelor. Ea este unul dintre cei trei uriasi puternici ai diavolului (alaturi de uitare si nepasare), sub ocrotirea carora se furiseaza toate patimile in suflete. De aceea omul are datoria sa lupte necontenit pentru alungarea nestiintei din sine.

 36. Nu inteleg cum puteti scrie comentarii pana la 2 noaptea.

  Cati credeti ca mai cred in palavrele coruptilor pana-n maduva care stau capuse pe spinarea romanilor? Ca se numesc Iliescu, Basescu si alti ..escu (sau cu nume neaose ca Silviu Brucan, Petre Roman etc), tradatori notorii de neam si de tzara, oamenii disperati realizeaza ca toti sunt niste facaturi de “politicieni”.
  Se vede ca au vandut tzara, ca-i doare tare undeva de oameni (in afara de familiile lor formate pe pricipiul clanurilor).
  Toata lumea realizeaza ca avem pusi peste noi niste lipitori, ca sunt hotarati sa ne distruga ca neam, sa piarda conturul geografic al spatiului romanesc, insa NU PUTEM SCAPA DE EI.
  Suntem ca prizonierii unui autobuz, care au platit un sofer alcoolic si, desi il coplesesc ca numar, nu au curajul sa-i ia cheia masinii din mana nici cand nenorocitul mai opreste sa-si ia o cinzeaca din drum.

  Presa arata cifre din jafurile sistematice ce se fac pe fatza din banii poporului indatorat pe generatii.. SI??
  Stim cu totii finetzurile mincinosilor, nu ne duc ei pe noi.. SI??
  Ei fac ce si-au pus in gand sa faca, aproape au terminat.

  Nu foloseste la nimic.

 37. @George: Nici noi nu intelegem. 🙂 In ce ne priveste, ne apuca ore “mici” ale diminetii pentru ca altfel nu razbim cu postarile de stiri si celelalte…

  Referitor la intrebarea SI?

  Si nimic! “Doar” faptul ca ne dam seama pe ce lume traim si stim pentru ce sa ne pregatim! Daca nici asa nu intelegem, atunci nu vedem cum altfel ne vindecam de orice iluzie si legatura cu lumea de aici.

 38. Doamne ajuta!
  Fratii (e prima data cand folosesc acest cuvant)mei, nu va instaura nimeni dictatura. Este deja instalata.
  Dumnezeu m-a invrednicit sa traiesc aceasta prigoana impreuna cu cativa colegi de serviciu.
  Va doresc tuturor, ca in momentul in care Domnul va va invrednici de aceasta(ca nu va scapa nimeni pana la urma), sa aveti puterea sa nu il tradati pe fratele vostru. Nu va ganditi la marturisire, rugati-va sa nu fiti Iude.
  Nici sa te rogi in aceste momente nu mai poti, iti ramane doar rugaciunea celorlalti, care te poarta in inima lor. Rugaciunea si dragostea celorlalti iti da putere sa ramai om intre fiare.
  Tuturor va doresc sa ramaneti alaturi de Hristos, ceea ce imi doresc si mie.
  Cu dragoste crestineasca, Ioana.

 39. @ioana ,

  poate daca dadeai si cateva detalii era mai bine . Ai aruncat bomba si ne-ai lasat cu ochii in soare . Revin-o , te rog , ca doar n-o fi secret de stat . Cu fratii , oricum , imparti si ultima bucatica de paine …

  Doamne , ajuta-ne !

 40. @ ioana
  mai concret ce vrei sa spui? la ce prigoana ai fost deja supusa impreuna cu colegii?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare