EPIDEMIA CORONAVIRUSULUI SE EXTINDE in lume (ITALIA, COREEA DE SUD, IRAN, LIBAN), fiind aproape de a scapa de sub control. ITALIA, TARA CEA MAI AFECTATA DIN EUROPA, cu peste 150 de cazuri, in nordul tarii. RISC MAJOR PENTRU ROMÂNIA! “Suntem într-o situație cum nu se poate mai proastă, în plin haos politic, dar mai ales administrativ. Gândiți-vă câți români sunt în Italia. Câți pot veni brusc acasă?”

22-02-2020 14 minute Sublinieri

Sursa foto: https://www.dw.com/en/coronavirus-italy-reports-first-deaths-south-korea-sees-cases-double/a-52467865

ACTUALIZARE:

***

Coronavirus: Italia, cea mai afectată țară din Europa și a treia la nivel mondial. Cum funcționează carantina?

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 19:00 Bilanț actualizat de autoritățile italiene: trei morți, 157 de cazuri de infecții confirmate în total, 26 de oameni sunt în stare gravă sau critică. Italia devine a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Sud. 

***

Hotnews:

UPDATE Coronavirusul se extinde în Italia: Peste 130 de persoane sunt infectate, 2 au murit / Nu a fost găsit încă „pacientul zero” / Zonele cele mai afectate sunt puse în carantină

UPDATE 19:54 O femeie în vârstă, bolnavă de cancer și care se infectase cu noul coronavirus, a murit în Italia, au anunțat duminică autoritățile, ceea ce aduce la trei numărul deceselor în această țară în care a fost confirmată infectarea a 149 de persoane, scrie AFP.

Al treilea caz mortal este o “femeie în vârstă care era internată în Crema (în apropiere de Cremona, în Lombardia) de mai multe zile și pentru care testele au arătat că a contactat coronavirusul”, a afirmat într-o conferință de presă la Milano adjunctul regional al Sănătății, Giulio Gallera.

Femeia era internată “la oncologie în stare gravă”.

Într-o altă conferință de presă, șeful Protecției civile Angelo Borrelli a anunțat că Italia, cea mai afectată țară din Europa, are de acum 149 de cazuri confirmate, fără a număra cele trei persoane decedate, dintre care “110 contaminări în Lombardia, 25 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 2 în Latium (Roma)”, aceste două cazuri de infectare provenind din afara țării.

UPDATE 16:26 Italia are 132 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a anunțat duminică, într-un nou bilanț, șeful Protecției civile, Angelo Borrelli, scrie AFP. Până acum, în peninsulă au murit doi oameni din cauza pneumoniei virale.

Potrivit lui Borrelli, aceste cazuri, care includ cele două persoane decedate vineri și sâmbătă, sunt în număr de 89 în Lombardia. 25 în Veneto, nouă în Emilia-Romagna (în jurul orașului Bologna), 6 în Piemont (Torino) la care se adaugă 3 în regiunea Romei (Latium), care sunt însă cazuri unde virusul a fost contactat în afara Italiei.

Șeful Protecției civile a adăugat că peste 3.000 de teste de detectare a Covid-19 au fost efectuate în ultimele zile și că cel puțin o parte a rezultatelor este așteptată duminică după-amiază.

Borrelli a subliniat că, pentru moment, serviciile sanitare “nu au reușit să găsească pacientul zero”, declanșatorul epidemiei din Italia.

Drept pentru care “este dificil de prevăzut amploarea răspândirii” epidemiei, iar “unica măsură valabilă de adoptat a fost închiderea teritoriilor” vizate, a adăugat acesta.

[…]

LIVETEXT China a raportat doar 18 cazuri noi de coronavirus în afara Hubei. Situația se înrăutățește însă în alte părți, în Italia, Iran și Coreea de Sud explodând numărul de cazuri

China a raportat duminică o nouă scădere a numărului de infecții cu coronavirus în regiunile din afara epicentrului epidemiei, dar oficiali din domeniul sănătății de la nivel mondial spun că este prea devreme pentru a face prognoze privind evoluția situației din cauza noilor cazuri din alte părți ale lumii, transmite Reuters.

Cele mai importante informații de duminică, LIVETEXT pe HotNews.ro:

17:47 Coronavirus: Pakistanul și Afganistanul închid granițele cu Iranul

15.09 De ce experții spun că epidemia din Iran este deosebit de îngrijorătoare

„Situația răspândirii epidemiei de coronavirus în Iran „are implicații majore pentru Orientul Mijlociu”, a declarat, pentru Guardian, Paul Hunter, profesor la University of East Anglia.

”Este puțin probabil ca Iranul să aibă resursele și dotările necesare pentru a depista în mod adecvat cazurile și a le gestiona așa cum trebuie dacă numărul lor va fi mare”, a spus expertul.

Paul Hunter a explicat că o altă îngrijorare în privința cazurilor din Iran sunt conflictele armate din regiune: ”Așa cum s-a întâmplat cu Ebola în Republica Democrată Congo și cu poliomelita în Siria, războiul înlesnește răspândirea bolilor infecțioase”.

Profesorul Andrew Tatem de la University of Southampton a spus și el că ultimele informații sunt îngrijorătoare: ”Faptul că au fost confirmate, în Canada și Liban cazuri care par să provină din Iran sugerează că acolo este în desfășurare o epidemie semnificativă și că va mai continua pentru ceva timp”.

”Iranul are, de obicei, legături de transport cu țări unde sistemele de sănătate sunt mai slabe, precum Afghanistan, Irak și Pakistan. Dacă acestea vor importa epidemia, situația va fi deosebit de îngrijorătoare din punct de vedere al capacităților de descoperire a virusului și de limitare a răspândirii lui”, a adăugat Andrew Tatem.

14:53 Xi Jinping: Coronavirusul, cea mai gravă urgență sanitară în China din 1949

14.31 În Coreea de Sud a murit încă un pacient infectat, al șaselea, numărul total de cazuri fiind de peste 600

14.22 Ministrul sănătății din Franța: Avem un singur pacient cu coronavirus, dar este ”foarte probabil” să apară și altele

13.15 Trei dintre pasagerii infectați cu coronavirus pe nava Diamond Princess au murit în Japonia

12.39 Israelul va pune în carantină aproximativ 200 de turiști sud-coreeni într-o bază militară aflată la sud de Ierusalim (Ynet)

12.02 Iranul a confirmat 15 noi cazuri de coronavirus, iar bilanțul deceselor a ajuns la 8

10.51 FMI: Epidemia cu noul coronavirus va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale în 2020

10.13 Coreea de Sud a înregistrat încă un deces, iar președintele țării a ridicat starea de alertă epidemiologică la nivel maxim. De asemenea, au fost anunțate încă 46 de cazuri, totalul ajungând la 602.

———
Comisia pentru sănătate din China a confirmat 648 de noi infecții, mai mult decât în ziua anterioară, dar doar 18 au fost consemnate în afara provinciei Hubei, acesta fiind cel mai mic bilanț din afara centrului epidemiei din ultima lună, de când s-a început raportarea acestei statistici.

Televiziunea de stat le-a cerut cetățenilor să rămână vigilenți și să se ferească de adunări publice.

Noile infecții din afara Chinei continuă să îngrijoreze autoritățile sanitare, Coreea de Sud raportând duminică un al patrulea deces din cauza virusului și 123 de noi cazuri, totalul ajungând la 556.

[…]

Teatrul Scala din Milano și-a suspendat spectacolele din cauza epidemiei de coronavirus

***

EvZ:

Este o certitudine! Coronavirus a devenit un fenomen global

Din Coreea de Sud până în Iran, din Israel în Rusia: acum urgenţa coronavirusului a devenit pur şi simplu un fenomen global. Focarele se multiplică zilnic, depăşesc graniţele naţionale eludând măsurile de control, mai mult sau mai puţin ferm.

Primele căzute în acest cerc vicios nu puteau fi decât statele asiatice, adică cele învecinate Chinei, epicentrul contagierii. Cazul cel mai recent este acela al Coreei de Sud. Până în urmă cu câteva zile se părea că Seulul era imun la psihoza care punea stăpânire pe Extremul Orient. Duşul rece a venit însă: 204 pacienţi contagiaţi şi astfel Coreea de Sud a devenit a două ţară după China ca răspândire a bolii.

Japonia şi Iranul: creşte îngrijorarea

Alarmă cu cod roşu şi în Japonia cu toate măsurile preventive luate de guvernul Abe Shinzo. E îngrijorare pentru pasagerii navei de croazieră Diamond Princess, eliberaţi sau nu din carantina la care au fost supuşi. În Iran după primii doi morţi, există şi alţi contagiaţi. Ultimele dezvăluiri vorbesc de 4 decese şi 18 cetăţeni infectaţi, iar media susţin că cifra este mai mare. Focarul, potrivit ministerului Sănătăţii este în oraşul Qom, la 140 km de Teheran. Alegerile parlamentare în curs ar putea să răspândească şi mai mult virusul în rândul populaţiei.

Epidemia se extinde în Liban

A fost confirmat primul caz de coronavirus şi în Liban. După cum relatează AdnKronos, ministrul Sănătăţii, Hamed Hassan, a făcut cunoscut că e vorba de o femeie de 45 de ani care a rezultat pozitiv după a intrat în ţară cu un zbor din Iran. Guvernul a dat asigurări că femeia, internată la Rafiq Hariri University Hospital, se află în bune condiţiuni. Ministrul a mai afirmat că mai există două cazuri susceptibile de infectare.

Contramăsurile Israelului

Primul caz de Coronavirus a fost semnalat şi în Israel: este vorba de o femeie întoarsă acasă şi care a fost pasageră pe Diamond Princess. Autorităţile spun că au luat măsura că aceia care vin din China, Hong Kong, Macao, Singapore şi Tailanda, trebuie să fie izolaţi acasă timp de 14 zile. Cine va viola această măsură e pasibil la o pedeapsă de 7 ani de închisoare. În cazurile de neglijenţă, pedeapsa este de doar 3 ani.

[…]/ integral pe evz.ro

***

Animanews:

Ministerul israelian al Sănătății: 9 sud-coreeni infectați cu virusul Corona au vizitat Israelul / 433 persoane infectate în Coreea de Sud

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi, sâmbătă, că nouă turiști din Coreea de Sud au fost diagnosticați cu virusul Corona, după ce au vizitat Israelul în perioada 8.2-15.2. 2020.

Conform anunțului, grupul a vizitat Netanya, Marea Moartă, Ierusalim, Beer Sheba, Nazaret, Hebron și alte zone din Israel.
Ministerul israelian al Sănătății a solicitat tuturor celor care au fost în contact strâns cu membrii grupului să intre în izolare la domiciliu timp de 14 zile, iar în cazul simptomelor de febră de peste 38 de grade, tuse sau alte simptome respiratorii, să solicite ajutor medical.

Agenția de știri Yunhap a anunțat sâmbătă că au fost identificate alte 87 de cazuri de infecție cu virusul Corona în Coreea de Sud. Între timp, numărul infecțiilor din țară a crescut la 433.

Conform Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea de Sud, au fost identificate 142 de cazuri noi de virus, iar 91 de persoane au fost duse la spitalul județean Chongdu desemnat de guvern drept „zona de tratament de specialitate”. (Anima News)

***

Hotnews:

Coronavirusul se extinde în Italia: 79 de persoane sunt infectate, 2 au murit / Zonele cele mai afectate sunt puse în carantină

Numărul de cazuri de coronavirus din Italia, țara cel mai lovită de epidemie din Europa, a ajuns la aproape 80 de persoane, fiind consemnate două decese. Guvernul a închis localitățile cele mai afectate, acestea fiind în regiunele Lombardia și Veneto din nordul țării, transmite Reuters.

Autoritățile din cele două regiuni unde se manifestă epidemia au anulat evenimente sportive, inclusiv trei meciuri de fotbal din prima ligă, și au închis școli și universități. Multe companii au transmis angajaților să rămână acasă.

Lombardia și Veneto sunt motorul industriei italiene, împreună acoperind 30% din Produsul Intern Brut al țării.

Agenția de protecție civilă italiană a dat un decret de urgență, guvernul având acum puteri speciale pentru a opri cetățenii să plece sau să intre în zonele cele mai afectate. Miniștrii de resort vor putea, de exemplu, să oprească evenimente sportive sau excursii școlare.

Prima victimă din Italia a fost o femeie de 76 de ani, descoperită joi decedată în locuința ei aflată la 50 km de Milano, și testată pozitiv cu coronavirus.

Un bărbat de 78 de ani a murit din cauza bolii, a doua zi, într-un spital din Padova. Soția și fiica acestuia sunt printre cele 17 persoane infectate cu coronavirus din regiunea Veneto, unde autoritățile iau în considerare anularea celebrului Carnaval din Veneția.

În Lombardia vecină sunt 54 de cazuri, inclusiv un bărbat internat la un spital din Milano. Orașul, în care acum se desfășoară Săptămâna Modei, are o populație de 1,4 milioane.

Numărul localităților intrate în carantină a ajuns la 11: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat, la finalul ședinței Consiliului de Miniștri, că poliţiştii şi, la nevoie, forţele armate se vor asigura că sunt respectate măsurile de carantină.

LIVETEXT Numărul de cazuri de coronavirus din China scade, dar situația se agravează în alte patru țări. În Iran au murit cinci oameni, în Italia și Coreea de Sud câte doi

China a raportat sâmbătă o scădere a numărului de noi decese și cazuri de coronavirus consemnate până la finalul zilei de vineri, transmite Reuters. În China continentală au fost înregistrate 397 de noi infectări, față de 889 în ziua anterioară.

Dar, numărul de cazuri continuă să crească în alte părți, epidemia înrăutățindu-se în Coreea de Sud, Italia, Iran și Libia. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că fereastra de oportunitate pentru ținerea sub control la nivel internațional a epidemiei se închide.

22.42 O japoneză de pe Diamond Princess a fost depistată ca fiind infectată cu coronavirus la revenirea sa acasă, după un test iniţial negativ

19.31 Autorităţile din provincia chineză Hubei spun că perioada de incubaţie a coronavirusului ar putea fi de până la 27 de zile

Acestea au raportat cazul unui bărbat în vârstă de 70 de ani, care nu a prezentat simptome timp de aproape o lună după ce şi-a vizitat sora, pe 25 ianuarie, cu puţin timp înainte ca aceasta să fi fost diagnosticată cu Covid-19. Bărbatul nu s-a mai aflat în contact cu aceasta de la respectiva vizită şi a prezentat simptome abia pe 19 februarie.

Perioada de incubaţie a virusului fusese estimată anterior de până la 24 de zile, potrivit cercetătorilor chinezi, deşi, la nivel mondial, cele mai multe măsuri de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au durat doar 14 zile.

18.20 Având în vedere comunitatea numeroasă de români din regiunile italiene afectate de coronavirus, la nivelul Ambasadei României la Roma a fost constituit un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități cu atribuții în gestionarea situației, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), sâmbătă, într-un comunicat.

MAE precizează totodată că, până în prezent, nu s-au primit notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și nici solicitări de asistență consulară în legătură cu acest subiect.

18:02 Washingtonul acuză Rusia că promovează o campanie online de dezinformare în privința coronavirusului din China: Virus creat de SUA pentru un război economic, armă biologică a CIA

17:11 Iranul va închide școlile, universitățile și centrele educative în două orașe, printre care Qom, unde s-au înregistrat primele două cazuri de coronavirus în țară

15.13 Organizația Mondială a Sănătății spune că ia măsuri de precauție pentru cazul în care coronavirusul se va răspândi în Africa. De asemenea, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a a declarat că principala îngrijorare a Organizației este posibilitatea ca virusul să se răspândească în țări cu sisteme slabe de sănătate.

13.22 În Iran au fost descoperite încă zece cazuri, ridicând numărul total de pacienți la 28, dintre care 5 au murit, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului sănătății. Acesta nu a precizat unde a avut loc al cincilea deces. Cele mai multe cazuri, inclusiv 8 din cele mai recente infectări, au apărut în Qom, un oraș sfânt pentru șiiți aflat la 120 km. sud de capitala Teheran.

12.14 Numărul cazurilor din Coreea de Sud a ajuns la 433, iar Samsung a oprit producția la o fabrică din țară din cauza unei infectări cu coronavirus

11.46 În Italia a fost consemnat un al doilea deces din cauza coronavirusului, potrivit unor surse ale agenției ANSA. Victima este o femeie din regiunea Lombardia. Primul deces a fost al unui bărbat de 77 de ani din regiunea vecină Veneto. Numărul de cazuri din cadrul epidemiei din nordul Italiei a ajuns la 30.

11.17 Româncă din Codogno, oraşul italian cu cel mai mare număr de cazuri de coronavirus: “Suntem liniştiţi, dacă e să stăm în carantină, stăm”

11.04 Decizie ciudată în China: Șapte nave de croazieră sunt aduse în Wuhan pentru găzduirea medicilor și asistentelor

10.44 Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo au amânat pregătirea voluntarilor din cauza coronavirusului. Sesiunea care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă va fi reprogramată pentru o dată care va fi anunţată ulterior.

09.17 Televiziunea de stat iraniană a spus că primarul districtului 13 din Teheran a fost testat pozitiv cu coronavirus, dar agenția IRNA a transmis că informația a fost contrazisă de un oficial local. Iranul a anunțat până acum 18 cazuri și 4 decese, un oficial afirmând că virusul ar putea fi prezent în toate orașele țării.

08.00 Șase români de pe vasul de croazieră Diamond Princess au ajuns în țară. Ce se întâmplă acum cu ei

(…)/ integral pe hotnews.ro

***

Digi24:

Coronavirus: Italia, cea mai afectată țară din Europa. 11 localități au intrat în carantină, circulația nu mai e permisă

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine.

 • În nordul Italiei, două persoane, un bărbat și o femeie, au murit din cauza pneumoniei virale în două regiuni separate, Lombardia și Veneto.
 • Românii din regiunile afectate sunt speriați și unii dintre ei ar vrea să revină în țară. Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români.
 • Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 7:00. Cele mai noi statistici anunță că au fost înregistrate 79 de cazuri de îmbolnăviri în total, aproape jumătate dintre acestea fiind depistate în ultimele 24 de ore. Doi pacienți s-au făcut bine, în timp ce 18 sunt în stare gravă sau critică.

În aceste condiții, Italia a devenit țara cea mai afectată de coronavirus din Uniunea Europeană.

În cursul nopții a fost confirmată prezența virusului și în Milano.

Cele mai afectate zone, Lombardia și Veneto. Au fost instituite restricții de circulație

Cele mai afectate zone sunt Lombardia și Veneto. Nu este o epidemie națională, nu sunt cazuri extinse la nivel național. Tocmai pentru a preveni acest lucru, autoritățile se grăbesc să ia măsuri. Încă de vineri seară au fost impuse restricții. Au fost închise școli, restaurante, baruri, birouri publice, nici trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate.

Nu se știu multe despre „pacienții zero” și ultimele indicii par să confirme că există două focare diferite în nordul Italiei. Dar asta vor stabili specialiștii.

O ședință de Guvern pe această temă a avut loc în cursul nopții și au fost adoptate mai multe ordonanțe de urgență, iar cea mai importantă măsură care va fi imediat aplicată este interzicerea circulației – pe scurt, 11 localități intră oficial în carantină, vor exista filtre ale forțelor de ordine și armatei și nimeni nu mai are voie să între sau să iasă de acolo. Așadar, varianta de a se întoarce în România pentru românii care trăiesc în aceste localităti nu mai este valabilă.

Nu sunt cetățeni români printre cei infectați, a anunțat MAE, dar există comunități importante de români, destul de numeroase în Lombardia și Veneto. Românii trebuie să știe că din motive de prevenție, este bine să asculte sfaturile autorităților italiene.

Unde pot cere ajutor cetățenii români

Ambasada României la Roma a pus la dispoziția românilor numere de telefon la care pot solicită asistență. Astfel, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

Autoritățile italiene susțin că în scurt timp virusul va fi izolat și îndeamnă cetățenii la calm.


Sunt bolnavi care n-au fost niciodată în China. Printre ei, doi medici

Doi medici se numără în rândul celor mai recente cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia. S-ar putea ca ei să fi intrat în contact cu pacienți purtători de coronavirus fără să fi știut asta.

Un spital din Padova cu 450 de pacienți internați a fost închis pentru controale.

Presa vorbește despre 4.200 de cetățeni din Veneto care vor fi testați, iar regiunile din nordul Italiei se pregătesc să intervină de urgență.

Un aspect care atrage atenția e că sunt bolnavi în Italia care nu au fost niciodată în China și nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo recent.

Încă de vineri seara au început să fie impuse restricții în 12 localități, dar s-ar putea să fie în curând mai multe. Locuitorii sunt sfătuiți să rămână la domiciliu pentru o perioadă de o săptămână. Au fost închise școli, baruri, au fost anulate evenimente, meciurile de fotbal, carnavalurile din acest weekend, tocmai pentru că nu se știe cum au fost infectați acești oameni.

Guvernul a pus la dispoziția cetățenilor un număr, în caz că au simptome. În niciun caz nu trebuie să meargă la spital, cetățenii cu simptome vor fi preluați direct de acasă și transportați în condiții speciale la spital. Multe localități sunt pur și simplu pustii, tocmai pentru că oamenii respectă aceste sfaturi.

Sunt localități unde există și comunități importante de români și mulți dintre ei aveau de gând să se întoarcă în România cu ocazia sărbătorilor.

Româncă din Italia: Vrem să plecăm în România, dar suntem conștienți că fără o testare nu putem pleca

Unii români care trăiesc în Peninsulă sunt speriați și vor să revină cât mai rapid acasă. Urmăriți mărturia unei românce, în exclusivitate pentru Digi24.

„De ieri suntem în casă, ieri și astăzi, tot ce știu, știu din presă sau de pe Internet, adevăr sau speculație nu știu ce să vă spun, realitatea nu se știe. Cert e ca trebuie să stăm în casă. Nu am fost obligați, nu este o carantină obligatorie, ni s-a spus că ar fi preferabil și mai bine pentru noi să rămânem în case. Panică, alertă, teamă, e normal, discutam cu soțul că vrem să plecăm în România, suntem conștienți că fără o testare nu putem pleca, vrem să o facem, nu vrem să punem în pericol pe nimeni, familia, apropiații. Dacă sunt simptome trebuie să sunăm la 112, nu avem voie să ne apropiem de spitale, mai ales spitalul din Codogno e înconjurat de ambulanțe, ni s-a spus că nu avem voie în urgență sau spitalul respectiv”. a declarat pentru Digi24 Delia, o româncă stabilită în Italia.

***

OMS: „Fereastra de oportunitate” pentru controlarea epidemiei de coronavirus devine tot mai îngustă

Noul coronavirus se răspândește în Orientul Mijlociu, fiind confirmate cazuri de infecție în Liban și Israel, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că „fereastra de oportunitate” pentru controlarea epidemiei devine tot mai „îngustă”, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Patru iranieni au murit după ce au fost infectați cu Covid-19, autoritățile locale avertizând că noul patogen s-a răspândit deja în mai multe orașe din țară, în timp ce oficialii din Israel și Liban au anunțat și ei primele cazuri de coronavirus.

Întrebat vineri dacă noile cazuri duc criza epidemiei într-un punct critic, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „fereastra de oportunitate devine tot mai îngustă, așa că trebuie să acționăm repede înainte să se închidă complet”.

„Epidemia poate evolua în orice direcție. Dacă facem ce trebuie, putem evita o criză serioasă, dar dacă irosim această oportunitate ne vom confrunta cu o problemă adevărată”,a continuat directorul Organizației Mondiale a Sănătății.

[…]
Conform celui mai recent bilanț, la nivel mondial se înregistrează 2.200 de decese generate de noul virus gripal, iar numărul infecțiilor a ajuns la 76.600.

(…)/ integral pe digi24.ro

***

Petre Caluian:

Deci, cum, cum? A izbucnit pandemia in Italia (oare de ce, acolo), cu un număr de imbolnăviri foarte mare in raport cu „liniștea” de până acum, intr-o zonă in care nimeni nu a avut vreun contact cu exteriorul, nici localnicii nu au călătorit și nici din exterior nu a intrat nimeni? Și atunci? Păi cum vine asta? Aaa.. poate doar dacă a fost plantat.

Ce are Italia diferit sau ce o califică să devină, brusc, epicentrul pandemiei europene? Până azi vedeam in Europa câte un caz disparat, rată de răspândire extrem de mică. Și dintr-o dată. bummm.. explodeză in Italia.. Dacă se confirmă că răbufnirea s-a produs in absența oricăror condiții (cunscute) de contaminare, apoi fără doar și poate, suntem in faza „biologică” a unui război generalizat.

Speculez, desigur, dar cum până acum, dată fiind afectarea masivă a rasei asiatice și aproape simbolică la rasa europeană, mă gândeam, că e foarte posibil ca epidemia din China să fie țintită pe fenotipul rasial asiatic.

Intrebarea e dacă „ținta Europa” e răspunul chinezilor sau Europa (parte din ea) e faza a doua?

Da.. e SF.. dar nu ar fi nici primul și nici ultimul care să se potrivească al d`[…] de bine cu scenariile hollywoodiene…

***

Constantin Gheorghe:

Hai că azi e ziua coronavirusului! Cum au ”reușit” italienii să scape atât de repede lucrurile din mână, și să impună carantină în zece orașe din nord? Stat slab, cetățeni iresponsabili, nepăsare, administrații aproximative, decizie fragmentată, un amestec exploziv, care există și la noi. Iar faptul că facem paradă la televizor cu cât suntem noi de pregătiți nu mă încălzește cu nimic. Vă amintesc că, în afară de câteva puncte de intrare în România, în general aeroporturi, în țară și se intră ca-n brânză. Se umblă ca Vodă prin lobodă. Câți vor veni să se ”spovedească” autorităților, să spună că vin dintr-o zonă în care au existat/există cazuri de infectare cu coronavirus în Europa?

Nu știu cum vă vă spun: ca să avem stat, trebuie să avem cetățeni. Responsabili, care să respecte regulile. Dar la așa cetățeni, așa stat. Ne rămâne clasicul ”Doamne, ferește!” și și mai clasicul ”Du-i, Doamne, la Ploiești!”

*

Eu sper un singur lucru: că idioții care ne conduc, în frunte cu Marele Ficus, au deja o strategie de comunicare, coerentă și cu mesaje credibile. Deși dacă vin de la ei, cu ”credibilitatea” pe care o au, mai bine tac!

Suntem într-o situație cum nu se poate mai proastă, în plin haos politic, dar mai ales administrativ. Gândiți-vă câți români sunt în Italia. Câți sunt în regulă, câți la limita sau dincolo de limita legii? Câți pot veni brusc acasă? Ce măsuri putem lua, pentru a-i controla, și pentru a preveni posibile transmiterii ale bolii, dacă sunt infectați cu coronavirus? Nu vin din China, fraților, unde sunt câțiva români!

Dacă se întâmplă ce-i mai rău, ce avem? Nimic! Guvern, nu! Parlament, dacă ajungem la ”anticipate”, nu, va fi dizolvat! Cine ia decizii? Cine le pune în practică? Ce ne rămâne? Guvern militar?

Iohannis are obligația să aleagă: servește interesul național, sau își urmează obsesia cu distrugerea PSD? Dacă servește interesul național, cheamă toate partidele la el, și le propune renunțarea la alegeri anticipate, desemnează un premier cu care să fie de acord toate partidele politice, cu miniștri cât se poate de neutri, fie ei și tehnocrați, cu un program minimal, fără tunuri de genul privatizării sănătății, CEC, Hidroelectrica și alte cîțisme, și toată atenția pe epidemie și pe consecințele ei, economice și sociale. Nu crapă ficatul în el dacă mai așteaptă cu distrugerea PSD până în decembrie. Alternativa fiind, din păcate, distrugerea României. Pentru că o criză prost gestionată poate amplifica absolut toate crizele și conflictele, care nu lipsesc în țară. Pagubele vor fi iremediabile.

Nu sunt alarmist. Sunt doar realist. Și pățit, în materie de crize prost gestionate. Unele au lăsat destule răni în viața fiecăruia dintre noi. Nu e cazul să repetăm la nesfârșit aceleași tâmpenii, pentru că dă pe afară egoul din Johannis și tremură unii de nerăbdare să pună mâna pe banii publici.

PS sper că n-o ia și Iohannis pe urmele lui Trump ”President Donald J. Trump was infuriated that 14 American citizens who had tested positive for coronavirus were permitted to return this week to the U.S., 2 senior administration officials said. (NYTimes)

(sursa foto: dw.com)


Categorii

Dezastre, calamitati, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli, Iran, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva populatiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “EPIDEMIA CORONAVIRUSULUI SE EXTINDE in lume (ITALIA, COREEA DE SUD, IRAN, LIBAN), fiind aproape de a scapa de sub control. ITALIA, TARA CEA MAI AFECTATA DIN EUROPA, cu peste 150 de cazuri, in nordul tarii. RISC MAJOR PENTRU ROMÂNIA! “Suntem într-o situație cum nu se poate mai proastă, în plin haos politic, dar mai ales administrativ. Gândiți-vă câți români sunt în Italia. Câți pot veni brusc acasă?”

 1. Profetia sfantului Arsenie Boca:

  “Mulți vor pleca din țară, dar puțini se vor întoarce. Va veni vremea când vor dori să se întoarcă și n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări!”

 2. @ Adrian
  Exact asta voiam sa scriu si eu.

 3. E ceva ce mă nedumerește în legătură cu acest coronavirus.

  1) De exemplu, în România, în săptămâna 10-16 februarie, s-au raportat 6601 cazuri de gripă sezonieră (raport Ministerul Sănătății), de 4 ori mai multe decât în aceeași săptămână din anul precedent, fiind declarată la noi, de ceva timp, epidemie de gripă. Dar despre acest lucru nu se vorbește APROAPE DELOC, în schimb toți vorbesc de coronavirus.

  2) Am înțeles că o pandemie nu poate fi prezisă. De exemplu, într-un articol publicat în 2019 pe NCBI (care publică articole și cărți biomedicale), „Predicting the Next Influenza Pandemics/Prezicând următoarea pandemie de gripă”, scrie: „Currently, we are unable to predict which influenza virus strains may cause a pandemic/În prezent, nu putem să prezicem care tulpini de virus gripal pot provoca o pandemie.” Și atunci mă întreb de ce 2019-nCov a fost tratat ca și cum ar produce o pandemie, încă de la începuturile lui din China, creându-se o alertă generalizată, GLOBALĂ? Știe cineva CEVA mai mult?
  Am văzut că Rusia susține că virusul 2019-nCov este o armă biologică a CIA, creată pentru un război economic. Nu știu dacă e adevărat sau nu, dar ipoteza ar explica „mișcările de trupe” internaționale. Dar chiar și așa, ce mi se pare ciudat este că miile de cazuri de gripă sezonieră de la noi (sau din alte țări), nu provoacă NICI PE DEPARTE îngrijorarea zecilor sau sutelor de cazuri de coronavirus din diferite țări. Precedenta pandemie (declarată a fi pandemie) a fost cea de gripă porcină, din 2009, cu țări europene care au avut și ZECI DE MII de cazuri de îmbolnăviri (Wikipedia). Dar parcă nu îmi amintesc să se fi creat o panică asemănătoare globală.

  Deci ce se ascunde aici? Voi ce părere aveți?

 4. A, da! Acum am citit și eu articolul lui Petre Caluian. Explozie bruscă în Italia, fără contacte (cunoscute) de contaminare. Aproape că nu mai am niciun fel de întrebări…

 5. @ Daniela G
  Cred că articolele publicate de frații admin. in zilele ce tocmai au trecut pot răspunde în parte la întrebarea ta.
  Eu unul mai cred că vor să declanșeze o criza economica cum nu a mai fost. Aceasta pandemie e țapul ispășitor perfect!
  Ce mă bucură, e predica pt. Neofit care, vorbind de pandemia de gripa din China, a spus că ne va afecta pe toți, dar nu ne a avertizat in mod special că va veni ceva foarte grav. Și faptul că după aceea a pomenit, din nou, de căderea lui Erdogan și evenimentele care vor urma după, mă face să cred, sa nădăjduiesc, că această “pandemie” are mai mult un rol de declanșator decât de proiectil.
  Totuși, cred că din pandemie vom intra direct Intr o criza economica severa…..care e foarte posibil să aducă și războiul profețit.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/si-daca-noua-epidemie-din-china-este-si-un-mare-experiment-socio-politic-care-ne-arata-cum-va-arata-dictatura-viitorului/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/coronavirusul-oportunitate-pentru-instituirea-statului-politienesc-de-tip-big-brother-director-al-oms-un-virus-poate-avea-consecinte-mai-puternice-decat-orice-actiune-terorista/

 6. @eucred

  Mulțumesc. Opinia din articolul de la primul link îmi scăpase…
  Da, Părintele Neofit un părinte deosebit, ucenic la sfinți, ucenic al Sfântului Iacov Tsalikis, care la rândul lui vorbea cu sfinții din ceruri ca și cu oamenii vii…

 7. Pingback: ROMÂNII DIN ITALIA și CORONAVIRUSUL, între carantină, panică și riscurile majore de împrăștiere a infecției în țară. MESAJUL CALD ȘI FOLOSITOR AL PREASFINȚITULUI SILUAN. Ce recomandări duhovnicești face Episcopul Italiei? MĂRTURIILE UNOR
 8. https://www.globaltimes.cn/content/1180429.shtml

  The study published on ChinaXiv, a Chinese open repository for scientific researchers, reveals the new coronavirus was introduced to the seafood market from another location, and then spread rapidly from market to market. The findings were the result of analyses of genome-wide data, sources of infection and the route of spread of 93 samples of the novel coronavirus collected from 12 countries across four continents.

  The study believes that patient zero transmitted the virus to workers or sellers at the Huanan seafood market. The crowded market facilitated the further transmission of the virus to buyers, which caused a wider spread in early December 2019.

  According to the researchers, the new coronavirus experienced two sudden population expansions, including one on January 6, 2020, which was related to the Chinese New Year’s Day holiday.

  An earlier expansion occurred on December 8, implying human-to-human transmission may have started in early December or late November, and then accelerated when it reached the Huanan seafood market.

  On January 6, the National Center for Disease Control and Prevention (CDC) issued a second-level emergency response, which the researchers said served as a warning against mass public activity and travel.

  If the warnings had received wider public attention, the number of cases spreading nationally and globally in mid-to-late January would have been lower, said the researchers.

  Patients from Australia, France, Japan and the US – countries with wider samples – have had at least two sources of infection, and the US in particular has reported five sources, the study said.

  However, based upon limited samples in other countries, the source of most infections is deemed to be the same. In addition to their contact history with Wuhan, some may have been infected in South China’s Guangdong Province and Singapore.

 9. Această ,,pandemie” este o mare ,,făcătură”, dar pe care nimeni nu are posibilitatea de a dovedi că este o ,,făcătură” !!! Exact cum a fost și cu gripa aviară, apoi cu gripa porcină, care au fost niște ,,pandemii teribile”…

  Dar este cel mai la îndemână mijloc pentru declanșarea unei crize economice fără precedent, așa după cum observa pertinent și @eucred. O mulțime de produse folosite în Occident sunt produse în China. Este foarte interesant de urmărit traseul de până acum al acestei ,,pandemii” și ,,rapiditatea” cu care se extinde la nivel mondial, dar și ziarele și televiziunile care-i fac reclamă (la propriu !) toate aservite sistemului globalist !!! Și tot interesant, cât de repede se conformează toți și închid magazine, fabrici, se amână adunări, întreceri sportive, meciuri în zonele de carantină, dar se mai ,,închid ochii” când lumea iese să cumpere măști de la farmacii (sărmanii oameni, ce bine seamănă cu niște maimuțe cu aceste măști oribile și inutile, probabil că asta și vrea sistemul globalist să devenim).
  Dar ce se întâmplă cu produsele ,,made în China” ??? Dar cele ,,made în South Korea” ??? Și cum de a ajuns totuși boala atât de repede și în Iran, Liban, Israel și, mai ales în Italia ??? Sau în Franța, Canada ? Și chiar dacă a ajuns, de ce i se dă o importanță mai mare decât gripei obișnuite, care poate provoca un număr mai mare de decese decât această coronaviroză ?
  De ce se iau măsuri de carantină pe aeroporturi, dar nu se întrerup importurile din China, Coreea de Sud, Iran, Liban, Israel și alte țări unde a ajuns virusul ? Sau asta urmează să fie implementat de acum încolo ? Sunt o mulțime de întrebări fără răspuns, pentru că acest fake-virus-corona-news este folosit ,,cu dedicație” pentru cine ,,mișcă în front”…
  Un lucru este cert, că această încercare este îngăduită de Dumnezeu pentru păcatele noastre, pentru ca să ne venim în fire !!!
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 10. @Romil
  Nu este fake-news…din pacate este un cosmar cat se poate de real pe care unii il traiesc in timp ce vorbim, iar altii, dupa cum va ingadui sau nu Dumnezeu, urmeaza sa il simta pe pielea lor de acum inainte. Va recomand sa faceti unele mici provizii de alimente neperisabile si produse de igiena personala. Dumnezeu sa ne aiba in paza Sa!

 11. @Elena
  Sunt convins că este un coșmar cât se poate de real pentru sărmanii care îl trăiesc, dar știu că este ,,cu dedicație”, exact cum am spus mai sus. Totul este amplificat la maxim, țânțarul a devenit armăsar. Este suspectă toată treaba tocmai pentru publicitatea agresivă care i se face. ,,Pâinea și cuțitul” este la cei care au declanșat ,,pandemia” și lovesc acolo unde vor ei.
  Pregătirea trebuie să o facem așa cum ne-a învățat foarte frumos PS Siluan, folosind tot ceea ce ne pune înainte Biserica, în articolul postat de admin aici pe site.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 12. Buna ziua,

  E adevarat ca adunarile publice au fost interzise? E adevarat ca Sfanta Liturghie a fost interzisa? Daca da, de ce nu vorbeste nimeni de asta? Cum ar fi ca pe o perioda de 2-3 luni sa fie interzise adunarle in biserica? De fapt aici se vrea sa se loveasca cu adevarat, e vb.de Sfanta Impartasanie.

 13. https://m.activenews.ro/stiri-sanatate/Dr.-Vasile-Astarastoae-scrie-despre-coronavirus-si-tirania-stiintei-isteria-nu-salveaza-omenirea-de-prostie-si-de-epidemie-160236

  Ei, iată o opinie AVIZATĂ și perfect ECHILIBRATĂ despre ,,coronavirus și tirania științei, (…) isteria nu salvează omenirea de PROSTIE ȘI DE EPIDEMIE”
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 14. Pingback: Directorul general al OMS: lumea trebuie sa se pregateasca de o ”EVENTUALA PANDEMIE”/ Vasile Astarastoae, mesaj puternic impotriva INCITARII ISTERICE la masuri POLITIENESTI/ Panica omoară democrația?
 15. sacrificiul personalului medical chinez este impresionant, as zice martiric. The Guardian relateaza marturia a doua asistente medicale din cele 14.000 care activeaza in orasul Wuhan, alaturi de 20.000 de medici, in care se prezinta situatia de la fata locului, din epicentrul epidemiei de Coronavirus. Acestea transmit un apel catre comunitatea internationala de a veni in ajutorul medicilor chinezi in lupta cu acest virus:
  https://www.theguardian.com/world/2020/feb/26/wuhan-nurses-plea-international-medics-help-fight-coronavirus

  The conditions and environment here in Wuhan are more difficult and extreme than we could ever have imagined.
  Protective goggles are hard to see through, while wearing several layers of gloves make opening packages to give patients injections a “huge challenge”. Many medical staff have pressure ulcers on their ears and forehead from wearing a mask for so many hours, while others have painful rashes all over their hands from constant hand washing.

  “In order to save energy and the time it takes to put on and take off protective clothing, we avoid eating and drinking for two hours before entering the isolation ward,” the letter said, adding some nurses have fainted from hypoglycemia, when blood sugar drops too low, or hypoxia, the lack of oxygen.
  “But even experienced nurses may also cry, possibly because we do not know how long we need to stay here and we are the highest-risk group for Covid-19 infection.”

  Ca pe front…

 16. Pingback: PAN-ISTERIA COVID-2019 - o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A "STATULUI GLOBAL"? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: "Speriati de epidemie,
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare