POLIȚIA ROMÂNĂ va achiziționa sisteme de RECUNOAȘTERE FACIALĂ pentru supraveghere în masă/ BENJAMIN NETANYAHU șochează: vrea CIPURI IMPLANTATE pentru monitorizarea elevilor!/ Euronews ne arată că IMPLANTURILE CU CIP sunt următoarea provocare în Europa. „Acesta este momentul pentru o adoptare în masă a microcipurilor”. ERA TEORIA CONSPIRATIEI, TOVARASI, NU-I ASA?

15-05-2020 6 minute Sublinieri

Sursă foto: https://playtech.ro/2020/politia-romana-implementeaza-tehnologii-de-recunoastere-faciala-suma-fabuloasa-investita-in-proiect/

PlayTech.ro:

Cum va afla Poliția Română totul despre tine: contractul prin care vrea supraveghere în masă

Poliția Română profită de această perioadă și vine cu un contract prin care caută să-și îmbunătățească sistemul de supraveghere. Suma pusă la bătaie e de aproape 5 milioane de lei.

Poliția Română caută să se întărească în această perioadă cu echipamente de ultimă generație. A pus la bătaie aproape cinci milioane de lei pentru a cumpăra un sistem IT de recunoaștere facială. Compania căreia i s-a atribuit acest contract se numește Dataware Consulting, iar echipamentele sunt de ultimă generație.

Sistemul va permite identificarea persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, inclusiv cele de pe camerele de supraveghere și de pe telefoane.

Poliția Română vrea supraveghere în masă

Compania care a câștigat acest contract va primi 4,77 de milioane de lei, fără TVA, și s-a angajat să livreze sistemul IT în termen de 250 de zile. Poliția Română susține că aceste echipamente vor ” genera o creștere a calității serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului”.

„Implementarea unei tehnologii în domeniul recunoașterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea și elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum și identificarea suspecților care comit sau intenționează să comită fapte de natură penală (terorism, infracțiuni cu violență etc.). Soluția va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din repository asociate cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, teleofane mobile, rețele de socializare, ATM cam). Soluția va duce la îmbunătățirea colectării datelor/infirmațiilor și a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităților informtiv-operative și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și combatere a formelor de criminalitate gravă și terorism”, se arată în caietul de sarcini.

Tehnologia de recunoaștere facială, controversată

Poliția Română atribuie acum acest contract, dar ideea de a cumpăra un soft de recunoaștere facială e veche de câțiva ani. Prima dată, s-a vorbit despre cumpărarea acestui soft în 2016, dar la acea vreme, procedura a fost anulată din cauza unor „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Achiziția unui astfel de soft ridică semne de întrebare legate de protejarea vieții private. Mai ales că, în contextul pandemiei, mai multe țări au decis să sporească măsurile de supraveghere în masă. Justificarea a fost urmărirea celor infectați cu noul tip de virus.

Dar, important de spus, aceste sisteme, odată achiziționate, vor rămâne în posesia autorităților și după terminarea crizei. Și abia atunci va fi interesant de văzut cum vor fi folosite. Multe asociații care apără drepturile omului cred că unele Guverne vor abuza de aceste softuri.

Există, cum spuneam, multe suspiciuni legate de sistemele de recunoaștere facială. Ca orice tehnologie, nu poate fi încadrată la bună sau rea. Depinde în ce scopuri e folosită. Ca o comparație: China se folosește de recunoașterea facială pentru a-și supraveghea cetățenii și pentru a-și întări mecanismele de cenzură. Statele Unite o folosesc în armată sau pentru identificarea infractorilor.

Cu siguranță, achiziția Poliției Române va stârni multe dezbateri pe acest subiect.

G4media:
Implantul de microcip, următoarea provocare a Europei

Mii de suedezi au pledat în favoarea utilizării microcipurilor futuristice care pot fi implantate pe mână, sub piele şi care pot fi utilizate zilnic pentru diferite operaţiuni, precum accesarea telefonului smart, deschiderea uşii sau programarea alarmei.

Cei aflaţi în spatele realizării microcipului – care are mărimea unui bob de orez şi se implantează cu ajutorul unei seringi – fac demersuri pentru accesarea şi a altor zone ale Europei.

Eric Larsen, care conduce filiala firmei suedeze Biohax în Italia, a declarat că aşteaptă aprobarea pentru Italia de la centrele medicale şi ministerul italian al sănătăţii. Eric Larsen a mai spus că, potrivit estimărilor, cipul va fi implantat la aproximativ 2.500 de persoane în primele 6-8 luni, în Milano şi Roma.

Chiar şi fără aprobările de ministerul italian al sănătăţii, Biohax Italia a implantat deja astfel de microcipuri mai multor sute persoane, cu ajutorul unui centru medical.

„Este un pas înainte spre viitor… Este extrem de futurist, dar deja se întâmplă. Această tehnologie s-a născut pentru a ne ajuta, pentru a ne da mici superputeri”, a declarat pentru Euronews Eric Larsen.

Dar COVID-19 i-ar putea îngrijora mai mult pe oameni în ce priveşte preocupările lor, datorită reticenței publicului privind demersurile guvernelor de a introduce aplicaţii de urmărire a rutei de contagiere în timpul pandemiei, a mai spus Eric Larsen.

„Vedem că mulţi în Italia nu sunt deloc fericiţi să mai adauge un GPS sau altceva care le poate urmări mişcările. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol pentru noi”, a spus managerul Biohax Italia şi a adăugat: „Noi nu urmărim mişcări, nu avem GPS în microcip, dar cred că mulţi nu ştiu asta”.

Nu mai avem nevoie de portofel

Arhitectul suedez de soluţii IT, Martin Lewin, utilizează cele două microcipuri implantate în propria mână pentru acţiuni precum logarea la computerul personal, programarea alarmei biroului în care lucrează şi lansarea profilului său de LinkedIn.

Dar punctul de cotitură în această tehnologie va fi acela în care Martin Lewin va utiliza cele două microcipuri ca alternativă la plăţile în numerar sau cu cardul.

„Nu este altceva decât nevoia de a elimina necesitatea de a avea un portofel, de a elimina brelocurile de chei – de a elimina toate aceste „jetoane” separate care nu fac altceva decât să creeze riscuri, pentru că, dacă le pierzi, îţi pierzi identitatea”, a declarat fostul artist de tatuaje şi implanturi cosmetice (body piercing), Jowan Österlund, care în prezent este fondatorul companiei suedeze Biohax International.

„Dacă îţi pierzi cheile, nu mai intri în propria casă. Dacă le găseşte altcineva, atunci în mod logic poate să îţi ia casa, aşa cum se face în unele ţări”, a mai spus Jowan Österlund.

În Suedia, microcipurile pot fi utilizate pe post de bilet de metrou sau tren, dar Martin Lewin speră că foarte repede se vor putea face şi plăţi prin intermediul lor.

„Asta sper să devină o funcţie de bază. Abia aştept crearea unui ecosistem unde cipul este capabil să livreze toate tipurile de acces, unde identitatea ta poate fi purtată cu tine într-un mod atât de simplu”, a declarat pentru Euronews Martin Lewin.

Dar se pare că tehnologia nu a luat avântul la care se aştepta IT-istul suedez. „Durează mai mult decât am sperat. Am deja de trei ani de zile cipul implantat şi se pare că mai trebuie să treacă un an înainte ca cipul să funcţioneze şi în zona plăţilor”, subliniază Martin Lewin.

Între timp, în Italia, după cum spune Eric Larsen, Biohax negociază cu Vodafone şi Paypal pentru a face posibile plăţile prin microcipuri. O companie din Marea Britanie, BioTeq, face, de asemenea, demersuri pentru a facilia plăţile prin microcip.

Steven Northam, director al companiei BioTeq, a declarat că „acesta este momentul pentru o adoptare în masă a microcipurilor”, argumentând că firma sa primeşte zilnic întrebări legate de plăţile prin microcip.

Din nou, se pare că tehnologia nu s-a mişcat atât de repede cum se aşteptau unii. Operatorul feroviar SJ din Suedia a declarat că va stopa experimentul cu utilizarea sistemelor de scanare a microcipurilor implantate în mâinile călătorilor şi renunţarea la tradiţionalele bilete, pentru că în ultimii doi ani s-a înregistrat „o foarte mică creştere”, numărul total al călătorilor cu microcipuri implantate fiind în prezent de doar 3.000.

Un purtător de cuvânt al SJ a precizat că operatorul feroviar nu va renunţa la noua tehnologie, dar „se va îndrepta deocamdată în altă direcţie”.

Oamenii sunt îngrijoraţi

Microcipurile utilizează comunicaţiile în câmp apropiat NFC (Near Field Communications) şi indentificarea prin frecvenţă radio (RFID) pentru a comunica cu un sistem.

NFC şi RFID sunt unde radio care asigură comunicaţii pe distanţe scurte. „Este, practic, aceeaşi tehnologie pe care o avem pe telefon sau pe cardul de credit”, explică Rob van Eijk, director general pentru Europa al ONG-ului Future of Privacy Forum (Forumul pentru Viitorul Confidenţialităţii).

Microcipurile prezintă aceleaşi elemente de protecţie a datelor personale, inclusiv posibilitatea ca cineva să poată primi semnalul.

„Este similar cu ascultarea la un microfon direcţional şi poţi selecta şi semnalul RFID”, explică Rob van Eijk, care în trecut a lucrat pentru Autoritatea Olandeză de Protecţie a Datelor.

În teorie, microcipul „poate fi utilizat într-un mod care te face să ieşi în evidenţă într-o mulţime, ca individ în mijlocul unui grup… dacă tu porţi biocip şi toţi ceilalţi nu poartă”, a adăugat Rob van Eijk.

În versiunile lor viitoare, microcipurile ar putea, de asemenea, să fie legate de aspecte mai complexe care ţin de date personale, cum ar fi să vă supravegheze starea de sănătate şi alte informaţii personale”, a subliniat Eijk.

„Singura informaţie pe care o aveţi despre microcipurile implantate este cultura pop de la Hollywood şi, când e vorba de cultura pop hollywoodiană, fie Arnold Schwarzenegger scoate un GPS gigant din nas, fie poloniu de-al KGB-ului, fie alt dispozitiv de urmărire.

Din acest motiv sunt oamenii speriaţi”, consideră Jowan Österlund, care insistă că mulţi dintre clienţii săi şi-au implantat microcipuri doar pentru a-şi accesa contul de LinkedIn şi a-şi distribui mai repede profilul.

În plus, ei sunt surprinşi de preţul extrem de scăzut al microcipului, aproximativ 150 de euro.

Jowan Österlund a precizat, însă, că firma sa, Biohax International, colaborează cu diverşi parteneri pentru a include în microcipuri informaţii despre sănătatea deţinătorului. În cazul în care cineva ajunge inconştient la spital, un paramedic poate scana cipul şi primeşte imediat informaţii despre starea de sănătate a pacientului sau despre alergiile acestuia.

În prezent se lucrează intens la reglementarea microcipurilor în ce priveşte materialul utilizat şi nivelul de protecţie a datelor personale.

„Facem presiuni pentru a obţine legislaţia necesară creării unui cadru, pentru că deocamdată acţionăm într-o zonă gri din punct de vedere legal, care este bună pentru dezvoltare şi pentru tehnologiile perturbatoare, dar obiectele astea ajung în corpul oamenilor şi rămân acolo, deci trebuie să ne asumăm această responsabilitate”, a mai spus Jowan Österlund şi a precizat că, totuşi, tehnologia microcipurilor există deja în cel puţin 20 de ţări ale lumii.

BioTeq din Marea Britanie a realizat implanturi cu microcip pentru aproximativ 250 de persoane, dar aceste implanturi nu sunt „reglementate ca fiind dispozitive medicale şi din acest motiv le poate implanta oricine”, afirmă Steven Northam de la BioTeq, care a precizat că firma sa apelează la medici pentru a face implanturile.

„Din punctul meu de vedere, nu există niciun fel de dezavantaj. Ştiu că oamenii sunt îngrijoraţi că pot fi urmăriţi, dar este o tehnologie pasivă, deci nu există vreun motiv pentru care să crezi că nu poţi avea controlul asupra propriei persoane. Trebuie să te apropii foarte mult ca să poată fi citită informaţia de pe microcip. De asemenea, mulţi cred că implantarea este dureroasă, dar nu doare mai mult ca o înţepătură de albină”, insistă Martin Lewin.

Popularitatea acestor microcipuri „se va reduce la problema pe care o rezolvă pentru noi”, susţine Rob van Eijk de la Future of Privacy Forum.

„Uitaţi-vă numai cât de repede am trecut de la banii lichizi la plăţile făcute fără niciun fel de contact – şi asta numai în câţiva ani”, a adăugat Eijk.

Acum deja se pune problema dacă un telefon poate deveni atât de mic încât să încapă sub piele – „dar ăsta este următorul nivel, nu despre acest tip de tehnologie de biocip vorbim la momentul actual”, a punctat Rob van Eijk.

Sursa: Euronews / Traducerea: Magda Baciu (Rador)

Adevărul:

Benjamin Netanyahu vrea cipuri sub pielea elevilor. Experţii în securitate cibernetică se opun propunerii

Sugestia premierului israelian Benjamin Netanyahu cu privire la implantarea de cipuri sub pielea elevilor ca posibilă soluţie pentru respectarea distanţei sociale recomandate în cazul prevenirii infectării cu noul coronavirus provoacă îngrijorări în rândul experţilor în securitate cibernetică, care o văd drept periculoasă.

Premierul israelian şi-a luat prin surprindere compatrioţii propunând săptămâna trecută o măsură destul de controversată, şi anume implantarea de cipuri sub pielea copiilor pentru a-i „ajuta” să respecte măsura de distanţare socială la şcoală. „Vreau să fie implantat la copii, să fie echipat cu un senzor care să declanşeze alarma când cineva se apropie, la fel ca în cazul maşinilor”, a declarat Netanyahu acum o săptămână, precizând că a vorbit deja cu experţi în tehnologie despre acest lucru.

Propunerea a fost primită cu neîncredere în rândul experţilor în securitate cibernetică. „Ar fi dificil să faci asta la peste un milioan de elevi (…). Este o ficţiune şi este periculos”, a declarat Einat Meron, potrivit „The Jerusalem Post”. Dincolo de ineficacitate, Einat Meron se temă că elevii ar putea deveni ţinte uşoare pentru criminali cibernetici, dar şi pentru pedofili. „Dacă informaţiile cu privire la localizarea unor copii ajung pe net, un pedofil cu competenţe informatice ar putea să obţină aceste date şi să-i urmărească”, avertizează Meron.

Biroul lui Netanyahu insistă în acest caz. „Este o acţiune voluntară, al cărei scop este de a-i ajuta pe copiii să stea la distanţă”, precizează biroul într-o intervenţie pentru Ynetnews. Israelul a înregistrat până acum 16.492 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 254 fatale.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Israel, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Panopticon, Razboiul impotriva Romaniei, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “POLIȚIA ROMÂNĂ va achiziționa sisteme de RECUNOAȘTERE FACIALĂ pentru supraveghere în masă/ BENJAMIN NETANYAHU șochează: vrea CIPURI IMPLANTATE pentru monitorizarea elevilor!/ Euronews ne arată că IMPLANTURILE CU CIP sunt următoarea provocare în Europa. „Acesta este momentul pentru o adoptare în masă a microcipurilor”. ERA TEORIA CONSPIRATIEI, TOVARASI, NU-I ASA?

 1. Facatura pandemiei pentru impunerea unor masuri de control a populatiei. Oameni speriati de baubaul virusului (iar aici se poate vedea puterea informatiei “corecte” transmise prin mass media oficiala). Nu ma refer la crainici sau cei care primesc informatiile ca atare ci la cei care le fabrica razand de prostia celor multi. Acestia slujesc raului, mintind si dispretuind pe toti, chiar si intre ei fac aceeasi lucrare rea, pentru a-si dezvolta “talentele” pacatoase, pentru a fi din ce in ce mai “performanti”. Cei care au murit de “covid” erau deja in faza terminala sau foarte slabiti de problemele lor de sanatate iar tratamentele “medicale” aplicate (otravuri supradenumite medicamente) le-a secatuit oraganismul de ultimii stropi de energie. Ascultati marturiile celor care au fost declarati pozitivi si care desi au avut simptome mai usoare ca ale unei gripe sezoniere faceau atacuri de panica daca tuseau sau le trecea temeratura de 37 de grade. Am ajuns ipohondri cronici cu faze acute daca ma pot exprima asa. Nu mai avem incredere in puterea vindecatoare a dragostei de Dumnezeu (care inseamna si ascultare de cuvantul
  Lui). Hai sa ne cautam cu sinceritate in inimi si sa vedem daca nu cumva am ajuns sa ne declaram credinciosi, nu sa FIM credinciosi. Asta scrie si in Biblie, ca in vremurile de pe urma dragostea celor multi se va raci. Speriati de amagirile dracesti vom accepta sclavia totala crezand ca un cip injectat sub piele (si de ce nu pus pe un inel, in ceasul de la mana, de unde sadismul asta tehnologic?) ne va asigura o viata mai lunga si mai sanatoasa. Ce functii secrete o sa mai aiba? Ar putea declansa un atac de inima (sau atac cerebral, etc.) daca vom spune lucruri deranjante, ne-ar putea imbolnavi in timp astfel incat speranta de viata sa fie mai mica, sa murim imediat dupa ce “ne expira garantia”.
  Turma (caci asa ne considera) speriata si ascultatoare de falsele amenintari globale o sa se supuna docila la orice nebunie clocita de mintile bolnave ale celor care slujesc raului si care traiesc discret printre noi.
  TREZIREA, caci luptam pentru vietile noastre!
  Sa nu uitati nici o clipa ca dusmanii nu au putere asupra celor care cred in El!

 2. Pingback: RELAXAREA... ÎNCORDATĂ de la terase, GÂȘTELE CREDINCIOASE ALE "TĂTUCULUI" sau LIBERTATE CU RAȚIA și drepturile românilor cu voie de la... DEGETUL sever-amenințător al "dirigintelui" IOHANNIS. Exercițiul permanent al UMILINȚ
 3. Pingback: Marea Britanie: o instanță decide că RECUNOAȘTEREA FACIALĂ poate încălca drepturile omului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare