Ministrul Baconschi se roaga de autoritatile Ungariei sa se delimiteze de adaugirile revizioniste ale… sotiei ambasadorului maghiar din Romania, “acarul Paun” al scandalului

17-03-2011 5 minute Sublinieri

Dar fata de declaratiile explicite si repetate ale sefului Parlamentului Ungariei, ale lui Laszlo Tokes si ale sefului UDMR Kelemen Hunor despre Trianon si autonomia teritoriala nu se sesizeaza nimeni?

Ambasadorul cu pricina nu ar trebui sa se retraga, putintel, la odihna, in tara lui, daca este reala o asemenea “gafa”?

Este binevenita, desi foarte tarzie – si provocata abia de scandalul util facut ieri in Parlament de cativa lideri ai opozitiei pe aceasta tema, sustinuta, in sfarsit, si de o parte a Media care ignora pana acum, dintr-o ipocrizie politic corecta cam toate subiectele de acest fel – si o astfel e reactie a autoritatilor romane. Insa cantonarea in… revizionismul caragialesc al declaratiei (de tipul uite popa-nu e popa) a premierului Orban nu face decat sa ascunda adevarata problema: promovarea oficiala a obiectivului autonomiei teritoriale pentru maghiarime de catre UDMR si de catre autoritatile Ungariei, asumata inclusiv de catre presedintele Basescu si de catre partidul principal de guvernamant, care s-au angajat sa sustina si ultimul pas legislativ al maghiarilor catre realizarea scopului final: legea minoritatilor.

Problema este mult mai simpla:

Este sau nu constitutional acest obiectiv? Accepta sau nu conducerea statului roman insasi ideea de “autonomie teritoriala” sustinuta deschis si fara rezerve de partenerii lor de guvernare?

Daca nu este (precum nu e) si nu accepta, atunci de ce autoritatile romane tac in fata acestor declaratii grave?

E mai usor insa (si penibil in acelasi timp!) sa ne ascundem pe dupa fustele sotiilor de ambasadori…

  • Hotnews:

VIDEO Teodor Baconschi: L-am rugat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti sa se delimiteze de adaugirile din presa la mesajul lui Viktor Orban

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi, la sedinta comisiilor reunite de politica externa, ca l-a rugat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, sa se delimiteze de “adaugirile” care au aparut in presa la mesajul premierului Ungariei Viktor Orban.

“I-am chemat pe reprezentantii ambasadei chiar ieri (miercuri, n.r.) pentru a cere explicatii, iar azi a fost convocat la MAE insusi ambasadorul, care a prezentat mesajul scris al lui Viktor Orban si traducerea ambasadei. (…) L-am rugat pe ambasador sa nu dea doar scrisoarea, ci si sa se delimiteze de aceste adaugiri care au fost atribuite premierului ungar. Prin compararea textului aparut in presa cu cel al scrisorii premierului Ungariei, rezulta ca in presa au aparut adaugiri”, a explicat el.

In timpul audierilor, presedintele Comisiei de politica externa de la Senat, Titus Corlatean, a declarat ca relatia dintre Ungaria si Romania a fost in ultimele luni ”mai degraba dezechilibrata”.

”Si noi suntem interesati sa avem o relatie pozitiva, bazata pe respect reciproc si pe buna vecinatate. In ultimele luni, insa, aceasta relatie a parut mai degraba dezechilibrata. In trecut, atunci cand au existat excese, partea romana a stiut sa gaseasca modalitatile europene de a le stopa. Problema care a aparut, si nu ne referim aici doar la declaratia premierului Ungariei, Viktor Orban, a fost o urmare a unui sir de declaratii, la inalt nivel, de la Budapesta, la care nu a existat reactie la nivelul Presedintiei si Guvernului de la Bucuresti’‘, a declarat Corlatean.

Audierea ministrului de externe s-a desfasurat cu usile inchise. La finalul sedintei, Titus Corlatean a precizat ca Parlamentul asteapta ca pe viitor reactia autoritatilor romane sa fie prompta la astfel de declaratii venite din partea oficialilor Ungariei.

“Eu cred ca mesajul nostru, al Parlamentului, a fost clar. Asteptam ca reactia autoritatilor romane sa fie prompta. Acest mesaj este extrem de puternic. Sper ca institutiile guvernamentale vor trata cu mai multa raspundere aceste derapaje care apar din partea guvernarii FIDESZ”, a spus Orban.

Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost, a fost mesajul citit la manifestarile de marcare a Revolutiei de la 1848-1849, organizate, marti, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul National Secuiesc (CNS) la Targu Mures, ca venind din partea premierului ungar Viktor Orban.

“Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal sa nu dureze doar 2-3 generatii, ci sa se mentina in continuare prin fluctuatiile generatiilor, in mod absolut normal, liber, lucrand pentru comunitate. Sa ne aducem aminte de stapanii Ardealului, de sotiile lor, care au fost un exemplu de toleranta, domnitorii Ardealului care au inteles ca Ardealul trebuie sa fie un pamant de solidaritate. Un lucru este foarte important: sa nu lasam steagul sa cada la pamant, pentru ca daca va cadea, cineva tot trebuie sa-l ridice. Trebuie sa predam generatiilor tinere capacitatea noastra intelectuala, forta noastra, credinta noastra, coloana noastra vertebrala. Este un mesaj de viitor, de speranta. Sa fie Ardealul cum a fost si natiunea ungara cum a fost. Asta va doresc din suflet“, se arata in mesajul citit la Targu Mures.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a transmis discursul oficial al premierului Viktor Orban:

“Stimati concetateni!

Aceasta zi este sarbatoarea natiunii. Amintirea revolutiei si a luptei de eliberare este importanta, intrucat rezuma, in mod fidel, toti pilonii importanti ai identitatii noastre maghiare: mandria noastra nationala, cinstirea limbii si culturii noastre de sine statatoare, iubirea noastra de libertate. Toti maghiarii, fie ca traiesc pe pamantul natal, ori in orice alta parte a lumii, simt acelasi lucru: cand vine primavara, ne punem cocarda in piept si pornim sa sarbatorim.

Sarbatoarea nationala ne ofera ocazia, intotdeauna, sa pregatim o analiza a starii natiunii. Ce am realizat? Avansam pe un drum bun? In anii trecuti am sarbatorit printre indoieli. Dupa multa vreme, putem, din nou, sa salutam primavara, in libertate.

Ungaria s-a schimbat foarte mult, iar acum traieste lunile innoirii. Mai avem multe de facut, mostenirea noastra ne-a asezat in fata unor sarcini care ne pun la incercare. Am avut asemenea datorii, la care nu ne-am priceput si nici nu am vrut sa asteptam. Am infiintat ziua solidaritatii nationale si am facut posibil pentru maghiarii din exterior sa isi obtina cetatenia ungara fara sa-si paraseasca tinutul natal.

Acum ne indeplinim pe mai departe datoria fata de natiune. Noua Constitutie, al carei proiect l-am inaintat de Ziua Nationala, aseaza in sfarsit pe bazele demnitatii crezul nostru national, defineste solidaritatea tuturor maghiarilor si raspunderea Ungariei fata de toti membrii natiunii.

Va salut pe toti cu ocazia acestei sarbatori frumoase, datatoare de sperante. Va doresc tuturor multa putere, sanatate si Dumnezeu sa va ajute.”

MAE a comunicat ambasadorului ungar “insatisfactia” partii romane pentru situatia creata de recentele declaratii ale oficialilor ungari

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, a declarat joi la Antena 3 că pasajul despre Ardeal din mesajul premierului Viktor Orban este de fapt un vers dintr-un poem al lui Petofi Sandor pe care soţia sa, care citise discursul, l-a adăugat, ajungându-se la “o confuzie”.

Oszkár Füzes a fost rugat să clarifice dacă pasajul “să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost, asta vă doresc din suflet” face parte din mesajul lui Viktor Orban, aşa cum a susţinut miercuri în Parlament opoziţia.

Ambasadorul a explicat că acele cuvinte sunt de fapt un vers dintr-un poem, pe care soţia sa, cea care a citit discursul lui Viktor Orban la Miercurea Ciuc, le-a adăugat, rezultând confuzia că acele cuvinte aparţin şefului Executivului ungar. “Ăsta a fost un poem al lui Petofi Sandor, dacă ştiţi, poetul naţional ungur, care a murit acum 163 de ani. A fost confundat, a fost amestecat mesajul primului-ministru, mesajul din partea soţiei mele şi un poem al lui Petofi Sandor. A fost confundat şi amestecat. În tot textul nu are nimic iredentist şi nici împotriva românilor şi împotriva României”, a precizat diplomatul.

El a anunţat totodată că a fost convocat la MAE român pentru discuţii pe acest subiect. “A fost o întâlnire amicală, am stabilit că nu are niciun fel de scandal. Tot ce a fost spus din partea opoziţiei în Parlamentul României nu are logică. În mesajul primului ministru al Ungariei, Orban Viktor, nu a fost nimic, absolut deloc, care a fost incriminat din partea opoziţiei. Nu este vorba nici despre autonomie, nici despre nimic. Am publicat textul integral şi oficial mesajului lui Orban Viktor”, a completat el.

Mesajul transmis de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni a iscat controverse aprinse, miercuri, în Parlamentul României, înaintea votului moţiunii de cenzură împotriva guvernului, opoziţia blamând puterea că a tolerat declaraţii “antiromâneşti”. Opoziţia a propus adoptarea unei declaraţii a Parlamentului care să condamne mesajele oficialilor maghiari cu ocazia zilei maghiarilor de pretutindeni, dar nu a reuşit să impună un asemenea demers.

Joi, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost chemat la audieri pe acest subiec în comisiile parlamentare de resort.

Baconschi: Aşteptăm o delimitare a Budapestei în legătură cu mesajul către maghiarii din România

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi că i-a cerut ambasadorului Ungariei la Bucureşti să se delimiteze de “adăugirile” făcute de soţia sa, care a citit mesajul premierului ungar cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Mai mult, este aşteptată o delimitare “strictă” de acest mesaj a partenerilor de la Budapesta.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a fost chemat joi la audieri, în comisiile parlamentare de resort, pe subiectul contoverselor generate de mesajul transmis, la 15 martie, de premierul Ungariei, Viktor Orban, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Pentru discuţii pe aceeaşi temă a fost convocat şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes.

“În ceea ce priveşte subiectul cel mai recent, l-am convocat în această dimineaţă pe ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti la Ministerul de Externe, i-am cerut să se delimiteze de adăugirile care au apărut nu doar în presă, ci şi acolo. Pentru că persoana care a citit mesajul premierului Orban a făcut o pauză, după care a spus ‘şi acum voi spune şi câteva cuvinte din inimă’. E bine ca amalgamurile de tipul ăsta să nu mai aibă loc şi aşteptăm, din acest punct de vedere, o delimitare strictă a partenerilor noştri de la Budapesta“, a declarat ministrul Baconschi.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a declarat joi că pasajul despre Ardeal din mesajul atribuit premierului Viktor Orban este de fapt un vers dintr-un poem al lui Petofi Sandor pe care soţia sa, care citise discursul, l-a adăugat, ajungându-se la “o confuzie”.

Acesta a completat că, în momentul în care apar neclarităţi se cer, pe canalele diplomatice, precizări şi delimitări. “Am făcut acest demers, aşteptăm reacţia Budapestei. Evident, Parlamentul are libertatea de a adopta orice declaraţie politică doreşte”, a mai spus Teodor Baconschi.  Întrebat dacă aşteaptă delimitarea de la Budapesta joi după-amiază, ministrul a spus că aşteaptă acest răspuns “cât de repede”. “Deocamdată, Ambasada a dat publicităţii mesajul premierului Orban şi traducerea”, a mai spus Teodor Baconschi.

***

  • Discursurile foarte dure ale lui Crin Antonescu de ieri, din Parlament, pe tema provocarilor maghiare si a lipsei de reactie a autoritatilor romane, care au silit, pana la urma, pe guvernanti, sa ia o pozitie oficiala:

“Noul vostru stapan este Victor Orban, pe care nu vreti sa-l suparati? (min. 8.)

“Mai exista prim-ministru al Romaniei, mai exista ministru de externe al Romaniei?”

Nota: Faptul de a remarca si aprecia anumite pozitii publice punctuale (care tin de normalitatea unor reactii, foarte rara la noi, altminteri) ale unor oameni politici nu ne face in niciun caz simpatizantii sau sustinatorii vreunei personalitati sau formatiuni politice.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Ministrul Baconschi se roaga de autoritatile Ungariei sa se delimiteze de adaugirile revizioniste ale… sotiei ambasadorului maghiar din Romania, “acarul Paun” al scandalului

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IMINENTA FEDERALIZARE SI DESTRAMARE A ROMANIEI PRIN REGIONALIZARE. Avertismentele Acad. Dinu Giurescu. Tradarea nationala in forma continuata a partidului lui Basescu
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Santajul UDMR, tot mai pe faţă
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din agenda prezidentiala: REIMPARTIREA ADMINISTRATIVA A ROMANIEI PANA IN 2012. REACTIE FURIOASA A UDMR FATA DE ABROGAREA INVATAMANTULUI LA ISTORIE SI GEOGRAFIE IN LIMBA MINORITATILOR – PDL se sesizeaza si executa “
  4. Pingback: PREMIERUL MAGHIAR VIKTOR ORBAN, LA BAILE TUSNAD: "Dubla cetatenie este un pas spre unificare"/ LASZLO TOKES: "Cerem autonomia Ardealului, a Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare