Patriarhul Daniel ameninta Sinodul BOR sa nu mai adauge candidati propunerilor facute de Sinodul Mitropolitan al Clujului

15-03-2011 3 minute Sublinieri

Interesante si inedite, ca de obicei cand se afla in provincie, iesirile mediatice ale Prea Fericirii Sale Daniel, Patriarhul Romaniei. E drept ca de aceasta data tradeaza o usoara nervozitate, semn ca propunerea (cu cele mai multe voturi) lui IPS Andrei nu a picat prea bine in ”economia” jocurilor de putere legate de Scaunul Mitropolitan de la Cluj.

Modul scarsnit in care PF Daniel cere Sinodului BOR sa nu mai adauge candidati arata cat de usor se risipeste aparenta respectare a procedurilor si a randuielilor in vigoare prin care se aleg episcopii. De la cei 20-40 candidati potentiali, am ajuns iute la doar doi. Care ar trebui sa fie unul singur, de fapt.

Semn ca Patriarhului nu ii arde de surprize. Trebuie musai sa iasa cine trebuie…

Cei doi candidaţi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan pentru scaunul vacant de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului sunt consideraţi îndeajuns de patriarhul Daniel, prezent ieri şi astăzi la Cluj.

La întrebarea ziuadecj.ro, dacă Sfântul Sinod va mai propune un candidat, patriahul a răspuns: „Nu ştim, că şi Sinodul este imprevizibil“, după care a adăugat: „Eu o să le spun să nu mai adauge, pentru că ne complică, pierdem timp. Şi aşa Sinodul durează numai o zi şi mai avem şi alte de discutat. Să nu mai adauge, dacă adaugă să vină ei să-l instaleze pe viitorul mitropolit. Eu nu pot să-i forţez, dar pot să le recomand. Le spun că asta este dorinţa Sinodului (dorinţa Sinodului Mitropolitan, de a nu mai fi adăugaţi alţi candidaţi, n.red.), a clerului şi a credincioşilor. Şi cine mai vrea să adauge, poate să aduage dar îşi asumă răspunderea. Aşa e la români, totul este liber, dar când le spui să şi răspundă atunci zic să ne mai gândim”, a precizat pentru ziuadecj.ro patriarhul Daniel.

Patriarhul a prezidat ieri şedinţa Sinodului Mitropolitan, iar azi a participat alături de ceilalţi ierarhi membri ai forului respectiv, la consultările cu membrii, respectiv reprezentanţii Adunărilor Eparhiale Mitrooplie.

Reprezentanţii adunărilor Eparhiale, compuse din clerici şi mireni, nu au mai făcut nici o propunere de candidat, în afara celor doi aleşi ieri de Sinodul Mitropolitan: arhiepiscopul Andrei Andreicuţ şi episcopul vicar Irineu Pop-Bistriţeanul.

„Dacă adăugăm (candidaţi, n.red.) înseamnă că ar fi un dezacord între Adunarea Eparhială, consultativă şi Sinodul Mitropolitan, iar pe de altă parte s-ar crede că aceşti doi nu au fost suficient de pregătiţi, plus că Adunarea Electivă Consultativă confirmă propunerea Sinodului Mitropolitan şi nu am vrut să mai deschidem lista să vină cineva de altundeva, a precizat patriarhul Daniel referitor la faptul că reprezentanţii Adunărilor Eparhiale, consultaţi astăzi, nu au mai făcut nicio propunere de candidat.

Potrivit patriarhului, pentru alegerea mitropolitului ar fi urmat să fie aleşi cel mult patru candidaţi.

În Aula „Nicolae Ivan” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor de Mitropolit al Clujului a avut loc astăzi, 15 martie, şedinţa consultativă a Sinodului Mitropolitan al Clujului cu membrii Adunării Eparhiale ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi cu membri clerici şi mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, delegaţi de Adunarea Naţională Bisericească (conform articolului 129, aliniatul 3 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române). La şedinţă au participat, de asemenea, un decan şi un director de la unităţile de învăţământ teologic din mitropolie. Şedinţa a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată în Catedrala mitropolitană, după cum ne informează TRINITAS TV.

Patriarhul României a prezentat în cadrul acestei şedinţe lista celor doi candidaţi eligibili care au obţinut cele mai multe voturi în cadrul consultării din Sinodul Mitropolitan, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei şi Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului. Apoi, a solicitat opinia Adunării Eparhiale şi a delegaţilor de drept privind menţinerea listei cuprinzând numele celor doi candidaţi sau completarea ei motivată cu încă un candidat dintre ierarhii eligibili care au şapte ani de slujire arhierească (conform condiţiilor prevăzute în articolul 127, aliniatul 2, libera b, h din Statutul pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române). Întrucât cei doi candidaţi întrunesc aşteptările celor prezenţi, s-a decis, cu unanimitate de voturi, menţinerea listei, fără a se impune completarea ei cu numele încă unui ierarh eligibil.

În deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat importanţa acestei consultări (pur formala, dupa cum reiese chiar din declaratiile sale – vezi mai sus, n.n.), articulată în spiritul moştenirii canonice şaguniane, ca o coresponsabilizare a întregului corp eclesial în alegerea unui nou ierarh.

„Noua procedură a păstrat din tradiţia şaguniană participarea reprezentanţilor clerului şi credincioşilor la alegeri, sub formă de consultare preliminară sau prealabilă alegerii de ierarhi. Consultarea nu se mai face la Bucureşti, ci se face în provincie, acolo unde eparhia este vacantă, nu doar din raţiuni practice, ci şi din punct de vedere psihologic. Acolo unde va lucra viitorul ierarh, acolo trebuie făcută şi consultarea”, a spus Preafericirea Sa.

Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a expus cerinţele pastorale ale Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În acest sens, Preafericitul Părinte Patriarh a prezentat principalele calităţi pe care trebuie să le evidenţieze viitorul candidat, chemat să păstorească unul din cele mai mari oraşe ale ţării, cu peste 400.000 de locuitori, veritabilă capitală culturală şi economică a Transilvaniei, cu o structură confesională şi etnică complexă.

„Şcolile de teologie ale celorlalte confesiuni sunt, de asemenea, prezente aici şi oraşul universitar are unele exigenţe în plus faţă de un oraş obişnuit în care nu se află una sau mai multe universităţi […] Trebuie oameni care cunosc bine realităţile din Transilvania şi oameni care prin experienţa lor şi prin legătura directă cu clerul şi cu credincioşii pot să aducă un plus de lumină, încurajare şi de activitate pastoral-misionară şi social-filantropică, spiritual-educaţională în Biserica lui Hristos din Transilvania”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că cele două mitropolii din Transilvania trebuie să colaboreze în rezolvarea problemelor de ordin pastoral, social și nu numai, ale credincioșilor ardeleni.

„Mitropolia aceasta este o mitropolie tânără şi ea trebuie să continue aşa cum a început prin lucrarea sa vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. În Ardeal, această mitropolie nu este singura mitropolie, ci este a doua şi ea trebuie să cultive relaţii frăţeşti de cooperare cu Mitropolia Ardealului aşa cum, la propunerea noastră pe când eram Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Sfântul Sinod a aprobat ca cel puţin de două ori pe an Sinoadele celor două mitropolii să organizeze şedinţe de lucru în comun pentru probleme comune ale Transilvaniei. Ca atare, există o mulţime de aspecte ale vieţii sociale, pastorale şi mai ales aspecte privind relaţiile cu alte confesiuni, probleme sau aspecte care necesită consultare şi ajutor reciproc”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

Lista finală, care cuprinde numele celor doi candidaţi va fi înaintată Sfântului Sinod, care se va întruni în şedinţă de lucru vineri, 18 martie, la Reşedinţa patriarhală din Bucureşti.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Andrei Andreicut, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Patriarhul Daniel ameninta Sinodul BOR sa nu mai adauge candidati propunerilor facute de Sinodul Mitropolitan al Clujului

  1. “Cred în Duhul Sfânt, care suflă unde şi când vrea, spre scandalul şi zăpăceala fariseilor, angeliştilor şi habotnicilor, care, ca şi Tatăl şi Fiul, vrea altceva decât numai forme, filosofic, dovezi istorice şi scripturale. Căruia îi este lehamite de ţapi şi viţei sub orice chip, pricepându-se a-i desluşi şi identifica în formele lor cele mai moderne şi mai neaşteptate. Carele nu grăieşte pilduitor, serafic şi preţios, Carele ne călăuzeşte modest şi sigur, după dreapta socotinţă şi nu apreciază în mod deosebit stilul voit onctuos, mâinile cucernic împreunate şi morala ostentativă.”

    Parintele Nicolae Steinhardt

  2. Apropo de singurul candidat – care nu poate fi ales decat in Duhul Sfant, ca e vorba de Biserica aici – imi aduc aminte de o intamplare de prin anii “80, care acum ar putea parea o gluma, dar care atunci a facut sa inghete sangele in vene multora dintre romani.
    Intrand intr-o dimineata pe poarta unei fabrici, inaintea unui congres al PCR, am vazut scris cu vopsea pe zidul unei cladiri, de catre cineva din schimbul de noapte urmatoarea lozinca: grabiti congresul, ca va moare re-alesul!
    La fel si acum ca si atunci, parca imi ingheata sangele in inima cand vad astfel de procedee “democratice”.

  3. Era destul de probabil şi clar că părintelui Bartolomeu îi va urma păr. Andreicuţ, care are cel mai mult credit dintre ierarhii din acea parte a Ardealului!
    Nu văd de ce ar avea Duhul Sfânt ceva împotrivă să se întâmple astfel. Este un păstor blând şi cunoaşte bine oamenii şi locurile. Iar această alegere ar fi în sensul celor 90% probabilitate de care vorbea păr Daniel, deci îşi ţine şi acesta promisiunea; bineînţeles că vor lipsi suspansul, scandalul şi intrigile cu ocazia alegerii mitropolitului de Cluj… dar ce să-i faci, nu le poţi avea pe toate!

  4. Daca Duhul Sfant este cel care alege, atunci nu trebuie sa fie impiedicat niciunul de la a candida. Duhul poate alege la fel de usor pe cel mai bun dintre patruzeci ca si dintre doi. Mai greu ii este chiar si Lui sa aleaga din unul pe cel mai bun:(

  5. daca am crede in Duhul Sfant n’am comenta nimic.

  6. Duhul Sfant e pe buzele tuturor, incepand cu Patriarhul ca un camuflaj perfect pentru lucruri, adesea, mult prea ne-sfinte… Alegerile de episcopi nu sunt Sfinte Taine, unde sa se pogoare harul Duhului Sfant automat, indiferent de vrednicia si de sinceritatea slujitorilor care Il invoca! Aici se pune problema daca oamenii Il mai lasa sau nu si pe Dumnezeu sa aleaga, sa hotarasca. Si precum a aratat si doamna Ioana, se vede bine ca nu, din insasi procedura folosita, nemaivorbind de modul abuzivv si arbitrar in care este folosita.

  7. Apreciez bunul simt si umorul ioanei,cu care sunt intrutotul de acord…desi,am auzit ieri pe cineva care ar trebui sa stie ce zice,ca PS Ioan Selejan va fi alesul!Vom vedea…

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » O NOUA MARE SUPRIZA: In ziua in care Inaltul Anania ar fi implinit 90 de ani, IPS ANDREI A FOST ALES URMASUL SAU LA MITROPOLIA CLUJULUI!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare