Au fost alesi PRIMII DOI CANDIDATI pentru Mitropolia Clujului: IPS ANDREI si PS IRINEU

14-03-2011 2 minute Sublinieri

Luni, după o şedinţă mai lungă decât se estima, au fost desemnaţi primii doi candidaţi la scaunul mitropolitan.

 

În cadrul şedinţei Sinodului Mitropolitan de luni, prezidat de patriarhul Daniel în calitate de locţiitor de mitropolit, au fost aleşi, prin vot secret consultativ, primii doi candidaţi pentru rangul de arhiepiscop şi mitropolit al Clujului. Aceştia sunt: arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, al Alba-Iuliei, şi episcopul Irineu Pop-Bisriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului. Cei doi au fost aleşi din cei 24 de ierarhi eligibili.

La şedinţa care a durat circa trei ore au participat ierarhii de la toate eparhiile de pe teritoriul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Alegerea viitorului arhiepiscop şi mitropolit al Clujului va avea loc în şedinţa Sfântului Sinod din 18 martie, iar instalarea acestuia va avea loc în 25 martie, la Cluj.

“Numele celor doi ierarhi desemnaţi de Sinodul Mitropolitan vor fi prezentate membrilor Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care se va întruni în şedinţă de consultare cu membrii Sinodului mitropolitan, marţi, 15 martie 2011, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca. În cazul în care se consideră necesar, Adunarea eparhială şi membrii de drept pot cere completarea listei ierarhilor candidaţi, cu încă un ierarh, ales din lista candidaţilor eligili, întocmită de Cancelaria Sfântului Sinod”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Bogdan Ivanov.

“Candidaţii trebuie să cunoască realităţile vieţii religioase, să aibă dinamism şi o activitate intensă misionară şi socială”, a precizat preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ s-a născut în 1949 la Oarţa de Sus, pe teritoriul judeţului Sălaj din perioada interbelică. A absolvit Facultatea de Construcţii CFR a Politehnicii din Bucureşti, iar ulterior Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. A fost hirotonit preot în 1978 şi şi-a început slujirea în Turda, unde a amenajat o capelă şi a desfîăşurat o misiune bogată, din punct de vedere pastoral dar şi social. În 1985 a fost mutat în Episcopia de Alba-Iulia, în parohia Maieri I. A fost hirotonit episcop-vicar al Alba-Iuliei în 1990, devenind la scurt timp episcop titular. A fost ridicat la rangul de arhiepiscop în 1998, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat Episcopia de Alba-Iulia la rangul de Arhiepiscopie. Arhiepiscopia de Alba-Iulia este considerată foarte activă din punct de vedere duhovnicesc şi social.

A fost ales candidat la alegerea mitropolitului Ardealului, în 2005, a câştigat după primul tur, dar în urma celui de-al doilea tur a fost ales actualul mitropolit Laurenţiu Streza. Acest fapt a contribuit la iniţierea de către mitropolitul Bartolomeu Anania, a unui proiect mai vechi, de înfiinţare a Mitropoliei Clujului, votată de Sfântul Sinod al BOR. Arhiepiscopul Andrei este considerat în acest sens ca un continuator firesc al misiunii mitropolitului Bartolomeu. Deşi asemănători ca viziune, profilul celor doi nu este neapărat similar.

Episcopul vicar Irineu Pop-Bistriţeanul s-a născut în 1953 în judeţul Maramureş. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic din Bucureşti, ca şef de promoţie. În 1981 a fost admis, pe primul loc, la cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, iar ulterior a beneficiat de o bursă studii teologice în SUA, între 1985-1988. În 1990 a susţinut teza de doctorat şi a obţinut titluld e doctor în Teologie. Este călugăr din 1978, în 1980 a fost hirotonit ieromonah, iar ulterior i-a fost acordat rangul de protosinghel, iar în 1989 de arhimnadrit. A fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, feleacului şi Clujului în 1990, fiind hirotonit ca arhiereu în acelaşi an. Din 1994 a susţinut dezvoltarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a predat cursurile de „Morală creştină şi Spiritualitate ortodoxă”.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Andrei Andreicut, IPS Irineu Pop, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Au fost alesi PRIMII DOI CANDIDATI pentru Mitropolia Clujului: IPS ANDREI si PS IRINEU

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Patriarhul Daniel ameninta Sinodul BOR sa nu mai adauge candidati propunerilor facute de Sinodul Mitropolitan al Clujului
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DECLARATIA “SMERITA” A PS IRINEU BISTRITEANUL. Primele puseuri de… “scrasnete din dinti” publice ale candidatului preferat de patriarh la Mitropolia Clujului
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » O NOUA MARE SUPRIZA: In ziua in care Inaltul Anania ar fi implinit 90 de ani, IPS ANDREI A FOST ALES URMASUL SAU LA MITROPOLIA CLUJULUI!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare