Atentie la mercurul din BECURILE ECOLOGICE

Odată cu interzicerea comercializării becurilor de tip vechi, cu incandescență, apar noi probleme: sunt nocive becurile ecologice, prin concentrația de mercur pe care o conțin?
Comisia pentru Siguranța Consumatorului din Franța a cerut, luna trecută, utilizatorilor casnici să rămână prudenți în privința utilizării becurilor fluorescente. Acest tip de becuri ar avea, conform instituției franceze, un potențial nociv, prin emiterea de unde electromagnetice, dar și prin conținutul de mercur utilizat la fabricarea lor.
Totuși, de altă părere este Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite, care susține că la fabricarea becurilor se folosește prea puțin mercur pentru ca acesta să fie nociv omului. Este vorba de 4 miligrame de mercur închise în fiecare bec. Spre comparație, termometrele de tip vechi utilizau 500 de mg de mercur, adică echivalentul mercurului din 125 de becuri fluorescente. De altfel, producătorii au scăzut conținutul de mercur din becuri cu 20%, în ultimii ani.
În condiții de utilizare, becul fluorescent nu emite vapori de mercur. Un mic risc apare atunci când un astfel de bec se sparge. În aceste condiții, pentru a curăța camera de potențialul nociv, trebuie aerisit bine, pe cât posibil scăzută temperatura din cameră și măturat bine.
Din cauza conținutului de mercur, este bine ca becurile să fie trimise pentru reciclare, ca și bateriile, nu aruncate la gunoi.
- Despre “otravirea” cu mercur, puteti citi si intr-un articol tradus si publicat in ultima noastra sinteza de stiri pe teme de sanatate
Legaturi:
2 Commentarii la “Atentie la mercurul din BECURILE ECOLOGICE”