ADIO BECURI DE 60 W de la 1 septembrie! UE ne obliga sa trecem toti pe becuri ecologice

17-08-2011 1 minut Sublinieri

  • Jurnalul national (marti, 16 august 2011) – editia tiparita: Ne moare becu`

Dupa “fratele” sau mai mare, de 100 W, in marea reforma la nivel european pentru economisirea electricitatii si protectia mediului a venit randul becului de 60 W. De luna viitoare, bulbul cu lumina calda se va stinge pentru totdeauna, iar locul lui va fi luat de un urmas economic, tubular si rasucit ca un vierme, cu lumina fie rece si sclipitoare, fie calda, galbuie. Dar noile becuri UE fac un pic de economie doar la lumina, caci la pret, pentru un bec de firma serioasa, pe care sa poti conta cu acte-n regula (termen de garantie echivalent in ore de functionare cu cel putin trei ani de folosinta) scoti din buzunar chiar si 50-60 de lei. Exista si mai ieftine, dar nu foarte, “made in CE”, sau “in China”, dar rareori rezista cateva luni.

(Sanziana Stancu)

Nota noastra: Articolul nu apare in editia online, iar informatia nicaieri altundeva in presa de pe internet, dar stirea este reala, fiind vorba de aplicarea unei directive a CE din 2009, care prevede OBLIGATIA retragerii treptate a becurilor clasice, cu filament, de la comercializare, peste tot in Uniunea Europeana…

 

De la 1 septembrie 2009, in tarile Uniunii Europene nu se vor mai produce si importa becuri cu filament incandescent. Pe 18 martie, Comisia Europeana a adoptat „Regulamentul de implementare a Directivei 205/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului, in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologice pentru lampi de uz casnic nondirectionale”. Potrivit Regulamentului, becurile cu filament incandescent nondirectionale vor fi inlocuite din locuintele europenilor, pana in 2012. Decizia de inlocuire a acestor tipuri de becuri a venit dupa ce s-a constatat ca 19% din consumul energetic este reprezentat de iluminatul gospodariilor. Mai mult, randamentul becului inventat de Edison este foarte mic: 3%-5% lumina si restul caldura. Comisia Europeana estimeaza ca folosirea becurilor ecologice va duce la o economie de energie in UE echivalenta cu consumul anual al Romaniei sau al 11 milioane de gospodarii, iar emisiile de CO2 vor fi diminuate cu 15 milioane de tone pe an. De asemenea, se estimeaza ca fiecare familie din UE va face o economie la factura de electricitate cuprinsa intre 25 si 50 de euro anual. De la 1 septembrie, producatorii vor avea voie sa vanda doar becurile clasice pe care le au in stoc. In acest an se vor scoate din circuit becurile mate nondirectionale si becurile de 100 W clare. Pe 1 septembrie 2010 se vor scoate becurile de 75 W clare, pe 1 septembrie 2011 cele de 60 W clare, dupa care, in 2012, vor fi interzise toate.

 

Cititi si:


Categorii

1. DIVERSE, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Era Big Brother

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “ADIO BECURI DE 60 W de la 1 septembrie! UE ne obliga sa trecem toti pe becuri ecologice

  1. Apropo de fundamentalismul ecologic despre care vorbeste dl Exarhu, imi amintesc de o gluma sinistra in acelasi sens. Se spune ca producatorul de tigari X isi face reclama in felul urmator: Noi am inventat tigarile ecologice. Intrucat s-a demonstrat stiintific faptul ca omul este cel mai mare si mai agresiv poluator al Planetei, prin tigara noastra ecologica ne-am propus eliminarea acestui principal poluator.

  2. “Decizia de inlocuire a acestor tipuri de becuri a venit dupa ce s-a constatat ca 19% din consumul energetic este reprezentat de iluminatul gospodariilor.”. Cine si cum a constat ca 19% din consumul energetic se duce pe gospodarii? Va mai aduceti aminte de perioada lu’ Ceausescu cind ne stingeau lumina pe acelasi motiv, si foarte probabil ca nimeni nu i-a spus (ca Ceausescu n-avea de unde sa stie), ca de fapt, consumul gospodaresc era insignifiant, ceva sub 6-7%. D-asta am si indoieli fata de cifra de 19%. Dar chiar daca ar fi asa, este o imbecilitate sa strici ochii oamenilor pentru o reducere a consumului de energie cu adevarat infima (probabil citeva procente). Cum ramine insa cu restul de 80% ai agentilor economici, industriali, etc? Ei merg dupa logica urmatoare: tai din banii de mincare ca sa am am bani pentru ceas Rolex!

  3. Nu ar fi nici prima nici ultima imbecilitate ideea este ca, nu mai stiu cine mai spunea, lumina noilor tipuri de becuri politic corecte predispune la depresieș cand pe de alta parte ti se arata luxul exorbitant si traim in cea mai plaisirista dintre societatile posibile, cred ca pana la urma interesul este ca, pe toate caile, sa duca oamenii la disperare – nu stiu ce urmeaza dupa si nu vreau sa imi imaginez. Un om care traieste 9 oare pe zi intr-o camera de gips carton fara geamuri si cu lumina artificiala provenita tot de la becuri de genul asta, daca gaseste acelasi lucru cand revine acasa o ia razna foarte rapid. Acum cativa ani am dat interviu la o multinationala. Ceea ce retin este doar senzatia de claustrare intre aparate electronice si pereti de rigips, sub lumina neoanelor. Nici macar o bucata de cer, nicio fereastra, nicio planta. Mi-am spus ca daca voi lucra acolo in doua luni ma imbolnavesc. Din fericire am fost respinsa la interviu.

  4. Dar cu marile multinationale cum ramane? De ani de zile suntem certati ca niste tanci ca poluam planeta, cand marile deversari de petrol si tot felul de chimicale care afecteaza intr-adevar mediul provin de la multinationalele care si-au intins tentaculele veninoase pe tot globul…Mai bine stau la lumanare decat sa-mi iau becurile lor scumpe si reci…

  5. Stati fara griga! Faceti-va provizii. Nimeni nu va opreste. Eu am 100 de buc. becuri de 100 w care ma poti tine ani de zile de acum inainte. Si inca se mai gasesc in comert becuri de 100 w.

    Pr. Vasile

  6. Pingback: De azi, 1 septembrie, la ordinul UE, in numele mincinos al ecologiei, NU VOM MAI AVEA DECAT BECURI MARI CU MERCUR, DEPRESIVE SI MACABRE
  7. Pingback: Radu Herjeu despre INTERZICEREA BECURILOR CU INCANDESCENTA, VACLAV KLAUS si UNIUNEA EUROPEANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare