De azi, 1 septembrie, la ordinul UE, in numele mincinos al ecologiei, NU VOM MAI PUTEA CUMPARA DECAT BECURI MARI CU MERCUR, DEPRESIVE SI MACABRE

1-09-2011 2 minute Sublinieri

De la 1 septembrie, becurile de mai mult de 40 de wati vor dispărea de pe piaţă. Dar cine oare a zămislit această schimbare în viaţă noastră de zi cu zi, se întreabă Dagens Nyheter – citat joi de Presseurope -, care adaugă că în ţările din Cercul Arctic această măsură este destul de prost primită.

Becurile de 60 şi 75 wati vor fi trecute pe lista neagră în Suedia şi în întreaga Uniune Europeană. Utilizarea lor nu este interzisă, dar aceste becuri nu vor mai putea fi “puse pe piaţă”, în jargonul birocraţiei.

Rareori vreo decizie a Uniunii Europene va fi avut consecinţe atât de tangibile asupra vieţii cetăţenilor. În Suedia, ca şi în alte ţări apropiate de Cercul Arctic, impactul acesteia va fi resimţit mai ales atunci când serile vor fi şi mai stranii decât de obicei, sub lumina macabră a becurilor economice cu consum redus de energie.

În plus, scrie sursa citată, este rezonabil să ne întrebăm dacă a fost înţelept să se ordone dispariţia becurilor clasice pentru a introduce pe piaţă becuri care utilizează mai puţină energie dar care pot conţine mercur, un element chimic periculos. Nu este nevoie să fii un expert pentru a vedea că această decizie riscă să pună probleme noi pentru mediul înconjurător. Este surprinzător aşadar că aceste decizii de primă importanţă sunt luate fără nicio dezbatere publică. Deoarece soarta becurilor nu a fost pecetluită de politicieni – ci de funcţionarii de la Bruxelles.

La sfârşitul verii anului 2003, Margot Wallström, care era atunci comisar european pentru mediu, a prezentat o nouă directivă privind “eco-strategia europeană. Ea s-a exprimat în favoarea unei legi care să impună instalarea de echipamente de luminat mai eficiente energetic pe întreg teritoriul UE, dar directiva nu dezvăluia niciun detaliu. La acea vreme, propunerea lui Margot Wallström a fost întâmpinată cu păreri mai degrabă favorabile. După mai multe negocieri în Consiliul de Miniştri şi votul Parlamentului European, legislaţia UE asupra eco-strategiei a fost adoptată (în 2005) înainte de a fi transpusă în legislaţia suedeză (în 2008) şi în dreptul altor ţări membre.

Până atunci, politicienii luau deci parte şi îşi dădeau acordul. Dar problema este întotdeauna în micile obstacole. Ce lumină, ce putere şi ce limite trebuia să stabilească UE pentru becuri şi cum trebuia ea să gestioneze eventuala dispariţie a produselor anterioare? Toate aceste probleme aparent tehnice, dar, de fapt, extrem de politice, au fost încredinţate unui comitet de funcţionari naţionali, întruniţi la Bruxelles.

Câţiva ani mai târziu, funcţionarii au găsit un acord. Un regulament (nr. 244/2009), care reglementează în detaliu standardele aplicabile becurilor în cadrul Uniunii, a fost aprobat, cu efect imediat în întreaga UE. În timpul negocierilor de la Bruxelles, autoritatea energiei a convocat o serie de întâlniri, seminarii şi audieri.

Decizia a fost deci luată în circuit închis. Problema becurilor pare să privească numai experţi, întreprinderi şi grupuri de presiune. Nu a existat nicio dezbatere publică care ar fi permis să se discute şi să se cântărească avantajele şi dezavantajele acestei schimbări. O multitudine de legi au fost create astfel în Europa. “Spiritul de comitet”, care implică faptul că funcţionarii sunt cei care conduc UE, a fost de altfel puternic criticată anul acesta.

Să sperăm că procesul legislativ se va deschide mai mult în viitor. Tratatul de la Lisabona prevede anumite evoluţii în direcţia bună – şi ar fi momentul în sfârşit!

Deoarece după becuri, aşteaptă la coadă alte regulamente. Acum, aspiratoare, ventilatoare, maşini de cafea, uscătoare de rufe şi o grămadă de alte produse trebuie să fie etichetate “eco-realizate” în UE. Şi dacă nu vrem ca flacăra democraţiei să se clatine şi în UE, cetăţenii săi ar trebui să participe la luarea deciziilor care le afectează viaţa de zi cu zi şi viitorul Uniunii, conchide sursa citată.

Legislaţia UE împinge procesul de ecologizare mai departe. După ce în septembrie 2009 au fost eliminate treptat becurile de 100 de Waţi şi în urmă cu un an , cele de 75 de Waţi, s-a stabilit ca de la 1 septembrie 2011 să fie retrase de pe piaţă becurile de 60 de Waţi.

Până la sfârşitul anului viitor, vor dispărea treptat şi celelalte becuri tradiţionale – de 40 şi de 25 de Waţi.

Măsurile marchează sfârşitul becurilor clasice şi înlocuirea lor cu lămpi de nouă generaţie, care consumă cu 80 la sută mai puţin curent electric.

Noile becuri sunt mai scumpe, dar au o durată de viaţă mai mare. Calculele Comisiei Europene arată că o familie poate economisi 50 de euro în medie pe an în urma înlocuirii. La nivelul Uniunii Europene, economia s-ar încadra între cinci şi zece miliarde anual.

Decizia Bruxelles-ului naşte şi nemulţumiri. Organizaţiile pentru Protectia Consumatorilor îşi manifestă îngrijorarea faţă de nivelul ridicat de mercur conţinut de becurile economice.

Cititi si:


Categorii

1. DIVERSE, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “De azi, 1 septembrie, la ordinul UE, in numele mincinos al ecologiei, NU VOM MAI PUTEA CUMPARA DECAT BECURI MARI CU MERCUR, DEPRESIVE SI MACABRE

  1. Azi a murit Dr. Alexandru Pesamosca
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-doctorul-pesamosca-943922.html

    Si iata ce spune “presedintele tuturor romanlor”, in mesajul de condoleante:
    “Datorăm respectul nostru acestui om care a pus mai presus de orice viaţa pacienţilor săi. Despre doctorul Alexandru Pesamosca nimic nu vorbeşte mai bine decât întreaga sa carieră dedicată binelui. A salvat multe vieţi şi a redat speranţa multor familii”
    Nu cred ca stie ce a spus, de fapt…

  2. Exista o alternativa la becurile fluorescente: becurile incandescente cu halogen. Se gasesc in comert, deobicei prin hypermarket-uri, au forma unui bulb poate putin mai mare decat cel al becului incandescent clasic aflat pe cale de disparitie. Lumina produsa este cu o idee mai rece fata de becul clasic sau cel putin asa mi s-a parut mie insa eu cred ca este oricum mai placuta decat lumina unui bec fluorescent.

  3. Cata purtare de grija pentru ca lumea sa faca economii !
    Chiar nu sare in ochi aceasta lege IMPUSA fara explicatii si care nu lasa alte alternative,ci doar OBLIGA ?
    De ce nu lasa piata sa decida,ca in ’90 ma innebunisera repetand continuu despre “economia de piata” pe care Romania si-o dorea atata ?
    UE este cea mai perfida dictatura din lume si din toate timpurile.

  4. Cica cele vechi emit CO2. Insa exista si becuri dintre acestea noi care au lumina calda, galbuie. Scrie pe ele daca dau lumina calda sau rece.

  5. @Mirela
    Chiar si asa, incaperile reci nu pot fi iluminate imediat la capacitatea maxima, le trebuie 5-10 minute pt incalzire. Am ecologice de multa vreme (6 ani) in toata casa, nu stiu daca am schimbat 10 pana acum. Sunt multumit ca nu mai am grija consumului insa lumina e chioara chiar si pentru 22-26 watt. Sincer, imi lipseste spectrul luminii de filament.
    As vrea sa incep mai degraba niste experimente cu LED-uri cu lumina de 6000-6500 grade dar deocamdata sunt scumpe rau (o amarata de veioza cu un led de 3Watt si radiator era 70 de lei acum un an).
    Ideea articolului e clara insa si se refera la capacitatea unora cu pasaport neromanesc sa ne afecteze viata pana in cele mai mici detalii. Iar iluminatul nu este orice detaliu. Sa accept sa-mi puna altul ce vrea el in fasung sau in farfurie e o treaba foarte grea.
    Umilinta la nivel de presedintie si guvernare ar atinge un nivel nebanuit dar nu e cazul, au fost si sunt altele mult mai babane si nesimtirea neputintei si a banului tot reuseste sa traga perdeaua.

  6. Emil, stii insa ca sunt si becuri ecologice care lumineaza ca cele de 100W clasice.

  7. Pingback: Nigel Farage: SINGURII CARE VORBESC DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI SUNT CEI PLATITI PENTRU ASTA/Deficitul democratic al Uniunii Europene
  8. Pingback: BECURILE “ECONOMICE” cu mercur: periculoase si otravitoare (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare