Riscurile nucleare din Japonia persista, emisiile de radiatii cresc. Apa din Tokio este serios contaminata. Norul radioactiv ajuns in Europa, deocamdata la cote sigure

23-03-2011 3 minute Sublinieri

  • Antena3:

Tokyo. Apa de la robinet, periculoasă pentru copii. Nivel dublu de iod radioactiv

Apa de la robinet din Tokyo a devenit periculoasă pentru prepararea hranei bebeluşilor, după ce nivelul de iod radioactiv a depăşit limita legală, fiind acum dublu, avertizează AFP. Drept urmare, autorităţile au cerut populaţiei, miercuri, să nu mai folosească apa de la robinet pentru mâncarea celor mici, chiar dacă o fierb înainte.

Limita de iod radioactiv care se găseşte, în mod curent, în apa potabilă a fost fixată de autorităţile nipone la 100 becquerel pe kilogram pentru bebeluşi. Acum, un oficial din Guvernul metropolitan al oraşului Tokyo a declarat că a descoperit o concentraţie de iod de 210 becquerel pe kilogram în mostre prelevate din apa curentă.

Tokyo, o metropolă unde locuiesc 35 de milioane de persoane, este situată la 250 de kilometri sud-vest de centrala nucleară Fukushima.

Concentraţiile depăşite de iod radioactiv nu vizează numai apa de la robinet, ci şi unele alimente. Premierul japonez Naoto Kan a cerut populaţiei, miercuri, să nu consume legume în care a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, în special spanacul, brocoli, varza şi conopida. De asemenea, lapte crud contaminat a fost descoperit în prefectura Ibaraki.

Specialiştii atenţionează că, dacă o persoană consumă zilnic câte 100 de grame din legumele cele mai contaminate timp de zece zile, aceasta ar echivala cu jumătate din radiaţiile la care este expusă o persoană pe durata unui an.

Din reactorul 3 al centralei Fukushima iese fum negru. Norul radioactiv, deasupra Europei

Particulele radioactive de la centrala de la Fukushima au fost depistate în bazinul de purificare a apei din Tokyo, iar norul radioactiv a ajuns deasupra Islandei. Probleme continuă şi la reactorul 3 al centralei Fukushima. Deşi autorităţile anuţaseră că situaţia este sub control, un fum negru iese din reactor, motiv pentru care tot personalul a fost evacuat.

Alte două noi replici seismice puternice s-au produs, miercuri, în nord-estul Japoniei, informează AFP. Cutremurele, cu magnitudinea de 6 şi, respectiv 5,8 grade, au afectat regiunea centralei avariate de la Fukushima, unde tehnicienii încercau să repună în funcţiune circuitul de răcire pentru a evita o catastrofă nucleară.

Japonezii apelează la tehnologia de ultimă generaţie pentru a răci reactoarele de la centrala Fukushima. Un braţ robotic lung de 50 de metri stropeşte zona cu apă în încercarea de a evita o catastrofă. Până acum, braţul a aruncat peste 18 tone de apă în zonele fierbinţi ale centralei şi continuă să lucreze.  Totuşi, situaţia rămâne foarte gravă, iar riscul unei eventuale explozii nucleare nu a trecut.

Situaţia din Japonia, în continuare gravă

În paralel, muncitorii au făcut eforturi mari pentru a conecta recatoarele la liniile de electricitate şi a reporni procesul de răcire. Situaţia rămâne însă în continuare critică.

Au apărut şi informaţii conform cărora centrala nucleară de la Fukushima ar avut unele dintre cele mai slabe rezultate la testele de securitate şi ar fost “umplută” cu mai mult uraniu decât era prevăzut.

Pericolul nuclear afectează şi industria produselor marine din Japonia. Nivelul vânzărilor de peşte a scăzut brusc după ce autorităţile au anunţat că apa de mare a fost iradiată. Si bursa din Tokyo a deschis în scădere din cauz acestei crize.

Norul radioactiv din Japonia va ajunge miercuri deasupra Franţei

Norul readioactiv de la centrala nucleară de la Fukushima a ajuns deasupra Europei. Primele particule radioactive au fost depistate în Islanda marţi seară, urmând să ajungă deasupra teritoriul Franţei în cursul zilei de miercuri. Oficialii susţin însă că reziduurile radioactive sunt „neglijabile” şi că nu vor avea nici o influenţă negativă asupra sănătăţii europenilor.

Reprezentanţii Agenţiei de Securitate Nucleară, precum şi cei ai Comisiei de Cercetare şi Independente privind Radioactivitatea [Comisia de Cercetare si Informare Independenta privind Radioactivitatea – CRIIRAD, n.n.] au precizat că norul radioactiv a ajuns marţi noapte în nordul Europei, deasupra Islandei. Oficialii, citaţi de publicaţia franceză Le Monde, au mai menţionat că norul va ajunge miercuri deasupra Franţei.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut public săptămâna trecută un posibil traseu al norului radioactiv. Experţii au precizat la acea dată că nivelul radiaţiilor va scădea pe parcurs şi, în cel mai rău caz, se vor înregistra efecte mici în Statele Unite.

Între timp, autorităţile japoneze au reluat eforturile de răcire a reactoarelor avariate de cutremurul din 11 martie. Japonezii apelează la tehnologia de ultimă generaţie pentru a răci reactoarele de la centrala Fukushima. Un braţ robotic lung de 50 de metri stropeşte zona cu apă în încercarea de a evita o catastrofă. Totuşi, situaţia rămâne foarte gravă, iar riscul unei eventuale explozii nucleare nu a trecut.

  • Adevarul:

Nivelul de radiaţii la Fukushima este de 1.600 de ori mai mare decât normal

Oficialii AIEA au anunţat că nivelul radiaţiilor în unele zone aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, afectată în urma cutremurului din 11 martie, este de 1.600 de ori mai mare decât normal, relatează Kyodo News.

UPDATE 16.11 Bulgaria a anunţat marţi că îşi transferă provizoriu ambasada din Tokyo la Fukuoka, la o mie de kilometri sud-vest de capitala japoneză, unde a fost înregistrată o creştere a nivelului radioactivităţii, după ce mai multe ţări au luat măsuri similare în ultimele zile.

UPDATE 15.34 Criteriile care vor sta la baza testelor de rezistenţă la calamităţi care vor fi efectuate la toate centralele nuclear-electrice din UE vor fi elaborate în următoarele şase luni, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Borbala Vajda. “Testele la stres vor fi aplicate la fiecare unitate nucleară din UE, dar vor fi diferenţiate în funcţie de specificul regional şi al tehnologiei. Criteriile de aplicare vor fi elaborate de un grup de experţi în următoarele şase luni”, a afirmat Vajda.

(…)

Potrivit testelor, în mai multe locuri din apropierea centralei nivelul radiaţiilor variază între 2 şi 160 de microsiverti pe oră, în timp ce nivelul normal în zonă nu ar trebui să depăşească 0.1 microsiverti.

În oraşul Namie, din prefectura Fukushima, a fost raportat cel mai mare nivel de radiaţii – 161 microsiverti pe oră.

Guvernul a ordonat evacuarea populaţiei pe rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi a cerut locuitorilor care se află la o distanţă mai mică de 30 de kilometri să râmână în case.

De peste o săptămână, echipe ale operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO) şi furnizorii acestuia depun eforturi susţinute pentru evitarea unei catastrofe nucleare la Fukushima, după seria de explozii şi alte accidente, generate de supraîncălzirea combustibilului radioactiv.

Muncitorii de la centrala nucleara Fukushima Daiichi au încercat marţi să repună centrala în funcţiune, prin alimentarea cu curent electric şi răcirea reactoarelor supraîncălzite, afectate grav de seismul din 11 martie. Lucrările au fost însă întrerupte după ce au fost detectate noi emisii de vapori albi şi fum la două dintre reactoare. Vezi aici detalii.

Fabricantul de reactoare japonez Toshiba, care a creat echipamentele instalate la centrala nucleară Fukushima Daiichi, a afirmat că va lua măsuri excepţionale, pentru securizarea instalaţiei, informează AFP.

Grupul a afirmat că a mobilizat aproximativ 700 de ingineri şi a deplasat 100 de specialişti la Fukushima, în principal la centrala Fukushima 1, care se confruntă cu serioase probleme tehnice.

TEPCO exploatează centralele Fukushima 1 (Fukushima Daiichi) şi Fukushima 2 (Fukushima Daini), care totalizează zece reactoare, în prezent niciunul nefiind în stare de funcţionare.

VIDEO Nivel crescut de radiaţii în apa potabilă din Tokyo/Fum deasupra reactorului 3 de la Fukushima


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Riscurile nucleare din Japonia persista, emisiile de radiatii cresc. Apa din Tokio este serios contaminata. Norul radioactiv ajuns in Europa, deocamdata la cote sigure

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MESAJ DE LA PARINTELE NICOLAE DIMITRIEV: Japonia are inca nevoie de rugaciune!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare