UPDATE – Temperatura tot mai incinsa in Orientul Mijlociu… Atentate si conflicte armate in Israel, stare de urgenta in Yemen, proteste sangeroase in Siria

24-03-2011 4 minute Sublinieri

În timp ce zgomotul războiului din Libia nu mai lasă loc altor ştiri, lucrurile se precipită în întregul Orient. A trecut aproape nevăzută ofensiva Arabiei Saudite în Bahrain şi reacţia belicoasă a autorităţilor iraniene vis a vis de minoritatea şiită. Cu toate că pentru un profan lumea arabă pare o unitate de monolit, diferenţele dintre suniţi şi şiiţi reprezintă elemente suficiente care pot fundamenta un război între statele arabe.  (…)

La fel de complicate sunt lucrurile şi în Siria unde, în ciuda reformelor anunţate de preşedintele Bashar al-Assad protestele se înmulţesc. Au atras atenţia protestele din 15 martie desfăşurate în mai multe oraşe ale ţării, printre care şi Damasc, Aleppo, Banias Homs. În mod deosebit, manifestaţiile din Homs au avut un impact mai mare deoarece lumea şi-a reamintit că în urmă cu 30 de ani tatăl actualului preşedinte a înăbuşit sângeros revolta de-acolo, masacrând aproximativ 20000 de oameni. Mişcările de-acum, cu un impact mult mai mic, au fost răspândite cu uşurinţă de către poliţie. Mai mult, în conformitate cu unele voci ale opoziţiei siriene, se pare că actuala conducere a ţării şi-a luat o marjă de siguranţă prin aducerea din Liban a peste 4000 de militanţi Hezbollah a căror principală sarcină este reprimarea rapidă a manifestaţiilor.

Indiferent de gradul de militarizare a unor ţări, nemulţumirea mocneşte în rândul populaţiei şi ecoul revoluţiilor din Egipt şi Tunisia este încă proaspăt. În aceste condiţii, pentru regimurile autoritare nu ar mai fi decât o singură soluţie: găsirea unui duşman comun şi distragerea atenţiei populaţiei de la actualele preocupăriCum probabil aţi intuit, în zonă nu există decât o singură ţară capabilă de a atrage la unison ura tuturor: Israelul. Aici lucrurile nu stau tocmai în regulă, iar spiritele sunt încinse. Bomba care a explodat ieri la Iereusalim a stârnit frica şi, în acelaşi timp, dorinţa de răzbunare a populaţiei. Este primul incident din Ierusalim după trei ani de linişte. Desigur, evenimentul a fost amplificat şi de jocurile politicianiste de acolo, dar nu este exclus să asistăm la intervenţii de intimidare în Palestina sau în Fâşia Gaza. În actuala perioadă, orice intervenţie a Israelului se poate constitui într-o justificare a deschiderii unui război împotriva sa. Indiferent că acesta ar fi generat de Hezbollah, Siria(puţin probabil în prima fază) sau Iran, o confruntare anti Israel ar putea coaliza mai multe forţe din zonă, ceea ce ar complica foarte mult configuraţia de-acolo. Trebuie să fim conştienţi de faptul că populaţia musulmană din Orientul Mijlociu, indiferent de localizarea sa geografică, are o puternică ură faţă de statul evreu, ceea ce poate conduce la şubrezirea regimurilor care s-ar opune pe faţă unui război împotriva duşmanului perpetuu. Pe aceasta ar putea miza Iranul şi Siria în cazul în care ar porni un Război Sfânt care, dincolo de conflictul cu Israelul le-ar permite să tranşeze diferendele pe care le au cu saudiţii. Desigur, până la un punct, o stratagemă similară a fost încercată şi de Saddam. Lui nu i-a reuşit din cauză că era izolat. Pentru conducătorii nemuritori din zonă, acesta ar putea fi o alternativă salvatoare mai ales acum când, o mulţime de evenimente neprevăzute par a-i strânge cu uşa.

O generalizare a conflictelor din Orient cred că este cea mai mare ameninţare la adresa redresării economice. Sumele imense care ar trebui cheltuite de statele vestice pentru arbitrarea conflictelor de acolo ar putea avea o influenţă dezastruoasă asupra economiilor. Şi, dacă mai punem în balanţă şi faptul că statele dezvoltate se află la cea mai înaltă cotă de îndatorare de la Al Doilea Război Mondial, cred că avem toate elemenetele necesare pentru a intui vremuri complicate. Şi nu numai din punctul de vedere al logicii politice şi militare, ci şi al celei economice. Ecuaţia orientală se poate dovedi una cu mult mai multe necunoscute decât cele intuite de artizanii actualelor evenimente. În cazul în care nu au fost luate în calcul şi aceste variabila sau în cazul în care nu s-a ţinut cont de tensiunile sociale de-acolo s-ar putea să ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai proaste iniţiative din istorie, cu consecinţe grave pentru toată lumea, dar, în primul rând pentru SUA.

UPDATE 16:01 – Martorii spun că explozia a “zdruncinat” clădirile aflate în apropierea centrului Ierusalimului.

UPDATE 15:52 – Oficialii spitalului din Ierusalim spun că patru dintre răniţi sunt în stare gravă.

UPDATE 15:46 – Purtătorul de cuvânt al ambasadei Israeulului la Washington spune că explozia a avut loc lângă autobuz, nu în interiorul acestuia, şi că nu ar fi vorba despre un atentat sinucigaş.

UPDATE 15:42 – Surse medicale israeliene spun că 30 de oameni au fost răniţi, anunţă CNN.

Un autobuz aflat în centrul Ierusalimului a fost distrus, în urmă cu câteva minute, de o explozie puternică, iar cel puţin 20 de oameni au fost răniţi, scrie BBC. Huffington Post relatează că o persoană a murit în urma deflagraţiei.

Multe ambulanţe şi echipaje ale poliţiei sunt la faţa locului.

Ambasada Israelului a transmis pe Twitter că “explozia este un atentat sinucigaş”, scrie Reuters.

Huffington Post notează că este posibil ca explozia să fie o nouă etapă a conflictului dintre israelieni şi militanţii Hamas.

  • Hotnews:

VIDEO Explozie puternica langa principala autogara din Ierusalim, cel putin 30 de persoane sunt ranite

Cel putin 30 de persoane au fost ranite dupa ce o explozie s-a produs in apropierea unui autobuz miercuri dupa-amiaza, langa principala autogara din Ierusalim, a anuntat radioul public, citat de AFP. Zeci de ambulante au ajuns la locul accidentului, precum si importante forte de politie.
Ora 16,05 Explozia a fost cauzata de o bomba ascunsa intr-o geanta – ministru

UPDATE O explozie puternica a fost auzita in Ierusalim. Doua tiruri de rachete asupra orasului Beersheva, conflictul dintre Israel si gruparile armate din Gaza risca sa degenereze.

O a doua racheta de tip Grad trasa din Gaza a lovit miercuri dimineata orasul Beersheva, din sudul Israelului, fara a face insa victime sau pagube materiale, a declarat, pentru AFP, un purtator de cuvant al politiei israeliene.

“A fost o alta racheta trasa spre Beersheva, dar a aterizat intr-o zona nelocuita, fara a rani pe nimeni”, a precizat Micky Rosenfeld.  Acest atac a fost imediat revendicat de miscarea radicala Jihadul islamic din Gaza, care isi asumase raspunderea pentru alte doua tiruri cu rachete Grad, unul asupra Beersheva, tot miercuri dimineata, si altul asupra portului Ashdod, marti seara.

Orasul Beersheva este situat la circa 40 de kilometri de Gaza, mult mai departe decat orasele israeliene vizate in general de gruparile armate palestiniene.  Alte sase proiectile au fost trase in aceasta dimineata din Fasia Gaza vizand sudul Israelului, in apropiere de frontiera, fara a face insa victime. Aceste noi tiruri de rachete si de obuze intervin in momentul in care confruntarile dintre gruparile armate din Gaza, teritoriu controlat Hamas, si Israel ameninta sa degenereze intr-o criza majora.

UPDATE In replica, Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat miercuri ca Israelul isi “va apara agresiv si hotarat” cetatenii si ca este “foarte determinat sa loveasca” teroristii”.

“Nicio tara din lume nu este dispusa sa primeasca tiruri continue de rachete asupra oraselor si a populatiei si, desigur, Israelul nu este pregatit sa sufere astfel de tiruri”, a declarat el, in fata Knessetului, parlamentul israelian.

UPDATE Siria: Cinci morti in confruntarile din Deraa. Fortele de ordine deschid focul in timpul funeraliilor

Noi confruntari intre fortele de ordine si manifestanti s-au soldat miercuri cu cinci morti, spune un militant pentru drepturile omului din Deraa, un oras din sudul Siriei care este teatrul unor proteste fara precedent impotriva guvernului, incepand de vineri, relateaza AFP.

UPDATE 15,15 Fortele de ordine deschid focul in timpul funeraliilor din Deraa

Ciocniri violente au avut loc noaptea trecuta in apropierea moscheii al-Omari, un loc de adunare al manifestantilor din Deraa (100 km sud de Damas), intre contestatari si fortele de ordine care au tras cu “gloante reale”, a indicat acest militant, sub acoperirea anonimatului.

Yemen: Parlamentul aproba instaurarea starii de urgenta

Parlamentul yemenit a aprobat miercuri instaurarea starii de urgenta in aceasta tara, unde presedintele Ali Abdallah Saleh este din ce in ce mai contestat, transmite AFP.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Alerte, Israel, Revolte populare, revolutii, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “UPDATE – Temperatura tot mai incinsa in Orientul Mijlociu… Atentate si conflicte armate in Israel, stare de urgenta in Yemen, proteste sangeroase in Siria

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. PROPAGANDA SI CONTRA-PROPAGANDA PE AGENDA REVOLTELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”Paparuda” Osama Bin Laden, scoasa pe ”ulita” revoltelor din tarile arabe pentru a chema norii razboiului anti-terorist
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tulburari in Orientul Mijlociu: conflict grav intre Israel si Hamas, proteste reprimate violent in Siria si Egipt
  4. Pingback: REVOLTELE DIN SIRIA: presedintele Bashar al-Assad acuza o conspiratie in spatele protestelor ce au fost reprimate violent
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare