INFLATIE+ECONOMIE IN DERIVA=STAGFLATIE. Ce mai zice Financial Times despre Romania reformelor FMI si la ce ne mai obliga Comisia Europeana

12-04-2011 2 minute Sublinieri

    Stagflatia, ce se reflecta intr-o stagnare a activitatii economice si continuarea unui proces inflationist, isi face simtita prezenta in Europa, una din tarile amenintate de acest fenomen fiind Romania, scrie Stefan Wagstyl, editorul pe piete emergente al Financial Times, pe blogul beyondbrics. El noteaza ca rata anuala a inflatiei a crescut in martie la 8%, in vreme ce economia se chinuie sa revina pe crestere, dupa doi ani de recesiune.

    Cresterea preturilor de consum a fost determinata de majorarea preturilor la alimente, in special la fructe si legume, si a avansului preturilor la combustibili si produse petrochimice. Editorul Financial Times spune ca, in timp ce întreaga lume este vulnerabila la creşterea preţurilor materiilor, România este mai expusa decat alte state din UE, deoarece alimentele detin o pondere ridicata în coşul preţurilor de consum, de 33% comparativ cu doar 17% in Bulgaria.

    Economistii se asteapta ca tendinta de crestere a ratei inflatiei sa se tempereze dupa ce recolta din această vară va fi colectata, presupunând că acesta nu va fi un alt an slab pentru agricultura, şi dupa ce efectul majorarii TVA va disparea. Inflatia nu va scadea insa atat de mult incat sa intre in intervalul tintit de BNR pentru finele acestui an, iar estimarile diversilor economisti merg pana la o rata de 6% pentru acest an.

    Stefan Wagstyl este de parere ca nici 2012 nu arata bine in ceea ce priveste inflatia, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in fata FMI si UE sa reduca subventiile la incalzire. Aceasta masura va duce la cresterea inflatiei cu aproximativ un punct procentual în anul în care va fi pusa în aplicare.

    In ceea ce priveste cresterea economica, editorul FT arata ca guvernul a prognozat pentru acest an un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu ofera o marja suficienta pentru a evita un alt an de recesiune in cazul in care lucrurile merg mai rau decat se astepta. In final, Stefan Wagstyl spune ca Romania merita recunoastere pentru stabilizarea economiei in urma crizei, cu un program de austeritate care a inclus reducerea salariilor din sectorul public cu 25%, insa subliniaza ca stabilizarea este incompleta fara a stapani inflatia.​

    Este comentariul celor de la Financial Times, legat de inflaţia din România. Cifra a fost publicată astăzi de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% la 8,01% – cea mai ridicată rată a inflaţiei din toată Uniunea Europeană, în condiţiile în care ţinta BNR este de 3%.

    „Stagflaţia nu este atât de departe precum credeţi. Dracula al ameninţărilor economice este viu şi bine ancorat în Uniunea Europeană – în România”, spun cei de la ft.

    Ce este stagflaţia? În termeni simpli, mama tuturor relelelor în economie: inflaţie mare şi creştere economică mizerabilă, eventual negativă. Adică ceea ce experimentăm noi din 2009 până acum. O situaţie în care preţurile se majorează iar economia refuză să crească. Sau, economia creşte din pix, cu 0,1% faţă de trimestrul precedent.

    Ce ne spun datele statisticii? Că avem 3 inflaţii: cea anualizată, de 8,01%, cea a lunii martie, de 0,6%, şi cea a primului trimestru: 2,16%. Comparaţi acest 2,16% în 3 luni cu ţinta pentru un an întreg: 3% +/- 1%. Adică, BNR ar considera inflaţia ţintită dacă ea s-ar afla, după 12 luni, oriunde între 2 şi 4%. De 2 nu se mai pune problema: după 3 luni, inflaţia este de 2,16%. Din păcate, nici de 4%. Inflaţia va fi mai apropiată de 6% la finalul anului decât de 4%, iar inflaţia reală va fi undeva la peste 10%.

    Ce mână preţurile în sus? Alimentele şi energia. Alimentele s-au scumpit în ultimele 12 luni cu aproape 10% şi cu 4,12% în primele 3 luni ale anului. Aşa spune statistica. În fapt, este de ajuns să priviţi coşul dumneavoastră de conusm şi veţi vedea că inflaţia a fost mult mai mare.

    Energia. Am avut deja o scumpire a energiei termice cu 3,4% de la începutul anului. Urmează cel puţin încă una la gaze, iar preţul carburanţilor se încăpăţânează să fie mai mult decât dublul raportat de statistică la capitolul combustibil. Statistica spune că din ianuarie până la finalul lui martie, combustibilii s-au scumpit cu 4,57%. Oricât de flexibil aş fi, mie îmi iese scumpirea benzinei şi motorinei între 8 şi 24%, depinde de sortiment. Doar că statistica nu capturează întreg efectul scumpirii carburanţilor.

    În timp ce România este vulnerabilă la preţurile majorate ale mărfurilor, dintre membri UE, România este în specială expusă, pentru că alimentele contează în proporţe de 33% în coşul de consum, faţă de doar 17% în Bulgaria”, mai spun cei de la FT. Mai exact, 37,5% din coşul De consum al românilor ţine de mâncare. La fel ca în Egipt sau Tunisia. Ponderea cheltuielilor bulgarilor este aşadar mai mică de jumătate.

    Cum tratezi o inflaţie de 8% cu o creştere economică de 0,1%? Asta este întrebarea cheie. Din păcate, răspunsul este simplu: nu o tratezi. Continui să tai din puterea de cumpărare a românilor, din calitatea educaţiei (plăteşti restanţele decise de instanţă undeva în următorul cincinal, atunci când nu va mai rămâne nimic din pricina inflaţiei), ba chiar şi din sănătate.

    Ce spune FT despre creşterea economică?

    „Guvernul a prognozat o creştere economică de 1,5% în 2011, o cifră care lasă foarte puţin spaţiu pentru evitarea unui nou an în teritoriu negativ, dacă evenimentele se dovedesc chiar şi doar un pic mai rele decât anticipările”


    Categorii

    1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza preturilor, criza alimentara, Razboiul impotriva Romaniei

    Etichete (taguri)

    , , , , , , , , ,

    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    1 Commentariu la “INFLATIE+ECONOMIE IN DERIVA=STAGFLATIE. Ce mai zice Financial Times despre Romania reformelor FMI si la ce ne mai obliga Comisia Europeana

    1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI SUB DICTATURA FMI: documentarul video integral, subtitrat in romana
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare