CUM ACTIONEAZA INDUSTRIA PHARMA. Care este sensul dezvaluirilor despre coruptia gigantilor farmaceutici?

12-04-2011 3 minute Sublinieri

Ca Industria Pharma actioneaza deseori prin metode descrise mai jos nu era un secret decat pentru naivii cu credinta scientista si incredere oarba in vocea oficialilor. De altfel, au fost nenumarate alte dezvaluri despre metodele corupte prin care giganti Pharma experimenteaza medicamente pe cobai, promoveaza produse insuficient testate, isi promoveaza interesele prin presiune si alianta cu celelalte industrii – cea mediatica, de pilda. [vom reveni cu reamintirea articolelor respective]

Ne aducem aminte cu totii de alianta “porceasca” Big-Pharma-OMS-guverne si presa mainstream in chestiunea asa-zisei pandemii de gripa AH1N1 (“porcina”), pana cand frontul ce parea inexpugnabil a inceput sa se se fisureze zdravan si au aparut contestari puternice venite chiar de la institutii internationale cum a fost Consiliul Europei. Atunci insa nimeni nu a avut interesul sa aprofundeze coruptia din sistem si sa ajunga la responsabilii care au manevrat in tara.

Iata ca acum asistam la dezvaluiri despre modul in care Industria Pharma actioneaza, prin mita, asupra sistemului sanitar romanesc. Sa fie oare o acuta constientizare a conditiilor oneroase in care actioneaza, deseori, Industria Pharma? Se va clinti oare cu vreun fir de par puterea Big Pharma? Noi credem ca nu. E posibil sa asistam insa la o momeala pe care presa o va mesteca pe negandite. E posibil ca aceste dezvaluiri sa fie aruncate pentru a justifica ”reforma” sistemului sanitar romanesc (“fraudele”!), pentru a pune presiune pe medicii de familie care, in acest moment, refuza sa semneze contractul cadru cu CNAS (inclusiv din cauza conditiilor in care se impune cardul electronic) si pentru a opera schimbari la lista de medicamente compensate. Pentru ca astazi ”justitiarismul” public, in orice domeniu ar activa, este aproape intotdeauna alimentat in mod interesat si politic.

Ipocrizia sare in ochi mai ales cand vedem ca sunt prezente firme precum GSK, Novartis sau Merck. Dar acestea sunt cunoscute pentru vaccinurile produse fie pentru gripa porcina fie pentru HPV. Apropo de HPV, exista un program inca in derulare, in tara, cu vaccinuri de acest gen. De acesta insa, nimeni nu se sesizeaza, desi a fost promovat la presiuni lobby-iste si cu acelasi gen de practici.

Domnul Ionescu s-a imbolnavit. S-a dus la medical de familie, care i-a prescris un medicament. “E cel mai bun”, i-a spus medicul. “Daca nici asta nu are efect…”, a adaugat el, lasandu-si fraza in aer ca si cand… Domnul Ionescu s-a dus la prima farmacie. Medicamentul costa 68 de lei, putintel cam scump, dar in momente din astea nu te uiti la bani. A luat medicamentul, lasand pe tejgheaua farmacistului cei 68 de lei. Nu stia ca in momentul acela, in contul personal al medicului care i-l prescrisese intrau 3,4 lei.

  • Industria pharma. Traditie si perspective

Johnson and Johnson a mituit medici romani pentru ca acestia sa prescrie anumite medicamente bolnavilor, dupa cum arata o plangere a autoritatilor americane. Surse din piata pharma sustin ca J&J nu este singura companie care apela la asemenea tehnici. “Nu doar J&J dadea mita. Aproape toate companiile procedau asa, a declarat pentru HotNews reprezentantul unui distribuitor de medicamente.Mita se dadea sub trei forme: direct cash pentru a stimula medicul in a prescrie medicamentele pe care i le sugeram, contract de consultanta intre medic si compania producatoare de medicamente sau i se plateau – lui si membrilor familiei sale – excursii in strainatate, la diverse congrese”, a mai declarat sursa citata.

In Romania, 7 dintre jucatorii pharma au inregistrat cresteri ale vanzarilor in 2009: Hoffmann La Roche, Pfizer, Merck, AstraZeneca, Bayer HealthCare AG si Actavis. Cea mai importanta crestere a vanzarilor a inregistrat-o AstraZeneca, aceasta situandu-se in jurul valorii de 28%, urmata de Hoffmann La Roche, cu 22%, Eli Lilly si Merck cu 15%. Produsele care au condus la aceste cresteri sunt in principal produse destinate tratarii cancerului, bolilor de inima, hepatitei, produse care au avut ritmuri de crestere importante in ultimii antr-adevar, noteaza un raport al Consiliului Concurentei.

AstraZeneca se afla si ea sub lupa Security Exchange Comission si ale Departamentului de Justitie al SUA pentru practici similare. GlaxoSmithKline (GSK), Eli Lilly si Pfizer sunt la randul lor anchetate pentru aceleasi acuzatii- plati suspecte de a fi incadrate in categoria “mita” prin intermediul subsidiarelor din strainatate.

GSK si AstraZeneca au recunoscut ca sunt anchetate: “GSK confirma ca investigatiile Departamentului de Justitie al SUA si SEC in ceea ce priveste vanzarile si comercializarea de produse farmaceutice din afara SUA”, au declarat oficialii grupului intr-un comunicat. “Aceste anchete se refera la Legea privind practicile de coruptie”, se mai arata in comunicat.

Un purtator de cuvant al AstraZeneca a declarat la randul lui ca “AstraZeneca a primit cereri din partea Departamentului de Justitie al SUA si SEC, in legatura cu o investigatie privind legea privind practicile de coruptie. AstraZeneca coopereaza in cadrul acestei anchete”. La fel stau lucrurile si cu Merck & Co, care a fost cercetata pentru aceleasi acuzatii de catre SEC. Novartis a fost si ea dovedita ca practica aceleasi metode pentru a-si promova produsele.

Ritmul de crestere al afacerilor principalilor jucatori pharma este relevant: Pfizer, de pe pozitia 6 detinuta atat in anul 2007, cat si in anul 2008 a ajuns pe pozitia 3. Merck, care de pe pozitia 16 detinuta atat in anul 2007, cat si in anul 2008, a ajuns pe pozitia 7, si de Abbott care, desi nu era prezent in top 20, a ajuns pe pozitia 10.

  • Care sunt cele mai vandute medicamente? Probabil ca cele mai “recomandate”

Din cele 50 de medicamente, 42 sunt medicamente inovative, iar 8 sunt medicamente generice, si anume: Nurofen, Algocalmin, Gemcitabina, Bilobil, Cefort, Omez, Ketonal si Ampicilina. De asemenea, din cele 50 de medicamente din clasament, 24 se acorda in cadrul unor programe nationale si, prin urmare, CNAS suporta 100% din pretul de decontare al acestor medicamente, ceea ce inseamna ca pacientii nu platesc nimic atunci cand sunt acordate in cadrul acestor programe, se arata in studiul Consiliului Concurentei.

Din cele 24 de medicamente, 17 medicamente sunt decontate doar in cadrul programelor nationale, iar 7 sunt acordate si in afara programelor de sanatate, situatie in care sunt compensate intr-un procent cuprins intre 50 si 100%.

In urma unei analize de pret efectuate, a rezultat faptul ca preturile cu amanuntul practicate in Austria, in cazul celor 28 produse pentru care au existat date, sunt superioare preturilor practicate in Romania, diferenta de pret ajungand pana la 146% in cazul medicamentului Plavix. De asemenea, preturile practicate in Cehia pentru cele 40 de produse analizate, cu exceptia pretului medicamentului Tanakan, sunt superioare preturilor practicate in Romania, diferenta de pret ajungand pana la 122% in cazul medicamentului Augmentin 1g.

In ceea ce priveste preturile cu amanuntul practicate in Ungaria, acestea sunt mai mici decat preturile practicate in Austria si Cehia, in unele situatii fiind mai mici decat preturile existente in Romania. Din analiza efectuata rezulta ca, din cele 33 cazuri in care au putut fi efectuate comparatii, in 19 cazuri preturile din Romania sunt mai mici decat cele din Ungaria, iar in 14 cazuri preturile sunt mai mari. Referitor la situatiile in care preturile in Romania sunt mai mari decat cele din Ungaria, diferenta de pret se situeaza, de regula sub nivelul de 10%, cu cinci exceptii, si anume:

– pentru  Betaserc 8 mg, Xeloda 150 mg si Sermion 30 mg diferenta se situeaza in jurul valorii de 15%;
– pentru medicamentelul Preductal 35 mg diferenta este de aproximativ 20%;
– pentru medicamentul Nebilet 5 mg diferenta este de aproximativ 25%. (Sursa: Consiliul Concurentei)

Domnul Ionescu se duce acasa si isi ia pilula, culcandu-se linistit si cu speranta ca se va insanatosi. Ori el, ori sistemul.


Categorii

Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “CUM ACTIONEAZA INDUSTRIA PHARMA. Care este sensul dezvaluirilor despre coruptia gigantilor farmaceutici?

  1. Mama mea sufera de cardiopatie ischemica. Lunar trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a i se elibera o reteta compensata.Pe langa medicamentele prescrise de catre medicul specialist cardiolog, medicul de familie, la un anumit moment dat, a adaugat PREDUCTAL.
    Nu stiu pentru ce e acest medicament bun, stiu doar ca biata mama avea toate reactiile adverse. Pana cand am sesizat am facut toate analizele posibile . Nici acum dupa ce i s-a atras atentia, medicul de familie nu renunta la a-l prescrie, sa nu piarda comisionul probabil.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAZBOIUL IMPOTRIVA MEDICILOR: strategii de manual de manipulare a opiniei publice in conflictul dintre CNAS si asociatiile medicilor de familie. CARE SUNT MIZELE, CARE VOR FI CONSECINTELE?
  3. Pingback: Portretul BigPharma: MITA, medicamente INEFICIENTE si cu GRAVE efecte secundare, concentrare pe MARKETING in dauna inovatiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Noii cobai ai industriei farmaceutice. Romanii sunt si ei pe lista [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: LEACUL PENTRU CANCER, INTERZIS DE MAFIA INDUSTRIEI “BIG PHARMA”? De unde ne putem lua VITAMINA B17 (Amigdalina)? - Recomandari
  6. Pingback: Expert ce a lucrat in industria farmaceutica: CUM SE FABRICA MEDICAMENTE PENTRU REDUCEREA POPULATIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare