Pretul benzinei a luat foc. Si nu sunt semne ca s-ar stinge, dimpotriva, dupa cum ne anunta FMI…

9-04-2011 4 minute Sublinieri

Toţi cei trei mari operatori de pe piaţa locală de distribuţie a carburanţilor au decis ieri să majoreze preţul la pompă, tonul fiind dat de Petrom. De ieri, plătim cu până la 9 bani în plus pe litru. După trei săptămâni de “tăcere” pe piaţa carburanţilor, benzinarii au hotărât ca în aceeaşi zi să scumpească benzina şi motorina. Tonul a fost dat de Petrom, cel mai mare operator de pe această piaţă, care ieri a decis să majoreze cu 9 bani pe litru preţul tuturor sortimentelor de carburanţi. La scurt timp, Rompetrol, al doilea distribuitor ca mărime, a comunicat că în staţiile proprii carburanţii vor costa tot cu 9 bani pe litru mai mult. Şi LukOil a scumpit, începând de vineri, carburanţii, în rând cu competitorii.

Aşadar, în urma acestei ultime modificări, preţul benzinei a depăşit pragul psihologic de 6 lei/litru în staţiile Petrom şi Rompetrol, chiar dacă vorbim despre cele mai scumpe sortimente. Nivelul fusese atins încă din luna martie în staţiile MOL, însă acum vorbim despre cei mai mari retaileri de pe piaţă.

De cealaltă parte, cel mai ieftin sortiment de benzină costă acum 5,21 lei pe litru la Petrom, iar cea mai ieftină motorină – 5,25 lei. La Rompetrol, cele mai ieftine sortimente se vând cu 5,35 lei/litru (benzina), respectiv cu 5,41 lei/litru (motorina). În staţii, preţurile pot varia cu plus/minus 5%.

EVOLUŢIE. Era ţiţeiului ieftin a apus. Noua ţintă: 150 $/baril

Pe de altă parte, petrolul devine mai scump pe zi ce trece. Şi FMI a avertizat ieri guvernele că trebuie să-şi securizeze surse alternative de energie, întrucât resursele de ţiţei devin tot mai sărace. Astfel, nu este exclus să se ajungă la nivelurile-record din 2007-2008, când s-a tranzacţionat la circa 150 de dolari pe baril. De altfel, cotaţia ţiţeiului a atins ieri cel mai înalt nivel al ultimelor 32 de luni, apropiindu-se de pragul de 125 dolari/baril, după ce s-a apreciat cu peste 2 dolari. Majorarea s-a produs în urma atacurilor asupra unor câmpuri petrolifere din Libia, dar şi ca urmare a optimismului investitorilor privind cererea mai ridicată de combustibil.

Preţul tot mai ridicat al carburanţilor a condus, în România, la o reducere a cererii, care ar putea continua şi în acest an, ne-a declarat Constantin Tampiza, reprezentantul local al grupului rus LukOil. “Dacă se va păstra acest trend de creştere a preţului barilului, consumul pe piaţa internă se va micşora în continuare, după ce anul trecut s-a redus cu circa 5%”, a spus Tampiza. În opinia acestuia, barilul de petrol poate ajunge în acest an la 150 de dolari, mai ales din cauza situaţiei din nordul Africii, dar şi a tipăririi masive de bani de către marile puteri, care creează inflaţie.

Primele trei luni ale anului au adus şase scumpiri ale preţurilor la carburanţi, astfel că România a avansat de la coada clasamentului european în ceea ce priveşte preţul unui litru de motorină, devenind o piaţă mai scumpă decât cea din Luxemburg sau din Polonia.

Luxem­burgul nu are rezerve de petrol, iar producţia de ţiţei din Polonia este de peste trei ori mai mică în comparaţie cu cea din România.

Totodată, statisticile europene din perioada 03.01.2011-28.03.2011 arată că România s-a clasat în topul primelor cinci scumpiri aplicate preţurilor la pompă din cadrul tuturor celor 27 de state membre.

Astfel, în această perioadă România a avut a cincea cea mai mare scumpire la benzină la nivel european de circa 7% în euro pe litru şi de circa 10% pe litrul de motorină în perioada 03.01.2011-28.03.2011, aceasta fiind a patra cea mai mare scumpire la nivel european.

Creşterile de preţ calculate pornind de la statisticile Comisiei Europene sunt aproximativ similare cu cele calculate în euro pornind de la preţurile de referinţă afişate de Petrom, liderul pieţei de profil. Astfel, în perioda 01.01.2011-17.03.2011, preţul pe litrul de benzină a crescut în euro cu peste 6%, iar cel de motorină s-a scumpit cu 9,4%. În lei procentele sunt mai mici, ţinând cont mai ales de aprecierea puternică a leului în comparaţie cu moneda europeană din ultima perioadă.

Creşterile de preţ, care au dus unele sortimente de caburanţi până aproape de pra­gul de 6 lei pe litru, au fost făcute de pe­trolişti chiar şi în condiţiile în care cererea de benzină şi motorină s-a situat în continuare pe o pantă des­cendentă. Cererea de carburanţi a înre­gis­trat o scădere de până la 5%. Cu toate acestea pre­ţurile au continuat să crească pe fon­dul nivelului record atins de cotaţiile petro­liere ca urmare a conflictelor din nordul Africii. .

Potrivit celor mai recente date, un litru de benzină premium fără plumb costă 5,12 lei pe litru, iar unul de motorină poate fi achiziţionat din benzinăriile Petrom cu 5,15 lei pe litru. Aceasta sunt preţuri de referinţă, preţurile din staţii putând să varieze cu Ă/- 5%.

Cele mai mari companii petroliere active pe piaţa locală sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni. Aceste companii con­trolează peste 90% din vânzările de carburanţi, restul fiind acoperit prin intermediul a circa 600 de benzinării particulare. În total, în România sunt prezente peste 2.000 de benzinării.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că economia globală intră într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, care ar putea fi marcată de o creştere puternică a preţurilor, transmite Reuters. FMI notează că tensiunile din piaţă sunt tot mai puternice, pe fondul cererii în creştere abruptă de pe pieţele emergente aflate în expansiune puternică, precum China, care contrastează cu problemele de producţie, în special în contextul exploatărilor ajunse la maturitate. “Există un risc ca tensiunile dintre cerere şi ofertă să se intensifice din nou, iar preţurile să crească rapid”, a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI şi autor al unui raport prezentat joi de instituţia de la Washington.

Preţul petrolului a depăşit în această săptămână 120 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate. Preţul petrolului Brent, una dintre cotaţiile de referinţă la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril în ultimele cinci zile, atingând miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril. Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul traderilor de petrol indică majorarea preţului la peste 130 de dolari pe baril până la sfârşitul acestui an.

Evoluţia pieţei petrolului aprinde semnale de alarmă cu privire la inflaţie şi la revenirea economiei globale, care ar putea fi afectată puternic de scumpirea energiei. FMI notează că, dacă tensiunile dintre cerere şi ofertă se vor intensifica, preţurile petrolului ar putea urca la niveluri apropiate de maximele istorice atinse în vara lui 2008, de aproape 150 dolari pe baril.

Astfel, din analiza FMI rezultă că, în cel mai probabil scenariu, o accentuare treptată şi moderată a “rarităţii” petrolului ar avea un impact redus pe termen mediu asupra creşterii economice globale. O scădere mai abruptă, de până la un punct procentual, a ritmului de creştere a trendului de ofertă, aflat în prezent la 1,8%, ar frâna creşterea economică globală cu mai puţin de 0,25 puncte procentuale pe termen mediu şi lung, reiese din calculele FMI. Estimările actuale ale FMI plasează creşterea economică anuală a produsului intern brut mondial la circa 4,6% în perioada 2011-2015.

Ungaria a anunţat că va folosi aproape un sfert din stocurile de 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale ale statului pentru a reduce impactul creşterii preţului de import asupra sistemului centralizat de încălzire şi a furnizorilor de utilităţi, conform Mediafax. În urma acestei acţiuni, rezervele statului se vor reduce de la 1,2 miliarde de metri cubi la 915 milioane de metri cubi în următorul an.

Astfel, Asociaţia de Stocare a Hidrocarburilor din Ungaria va fi nevoită să vândă gazele puse la dispoziţie la un preţ cu circa 30% mai mic decât actuala cotaţie de import. Din întreaga cantitate utilizată, 85 de milioane de metri cubi vor ajunge la furnizorii de utilităţi, iar restul de 200 de milioane de metri cubi vor fi puşi la dispoziţia companiilor de termoficare.

Coaliţia de guvernare ungară a stabilit recent că preţurile la încălzire vor fi stabilite la nivel ministerial. De asemenea, partidul de guvernământ Fidesz au declarat că Ungaria este dispusă să furnizeze companiilor de termoficare gaze mai ieftine pentru a evita prăbuşirea acestora din cauza plafonării preţurilor la agentul termic.


Categorii

1. DIVERSE, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Pretul benzinei a luat foc. Si nu sunt semne ca s-ar stinge, dimpotriva, dupa cum ne anunta FMI…

  1. Mari “experti” sunt cei de la FMI. Nu vor sa anunte ca preturile la petrol se formeaza pe o piata speculativa, unde fluxul de capital-anume dolari printati de FED- este mult mai important decit cererea si oferta. Un moment important o sa se intimple la sfirsitul acestei luni cind se vor aduna cei de la FED sa decida daca sa continue politica de stimulare directa a economiei(quantitative easing) sau nu pina atunci preturile vor creste continuu.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INFLATIE+ECONOMIE IN DERIVA=STAGFLATIE. Ce mai zice Financial Times despre Romania reformelor FMI si la ce ne mai obliga Comisia Europeana
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ungaria continua sa fie o ”succes story”, fiind cotata mult mai bine pe piata financiara decat Romania. CURAJUL DE A RUPE ACORDUL CU FMI ESTE MAI EFICIENT DECAT SLUGARNICIA ROMANEASCA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare