Mii de pelerini ortodocsi au fost martori ai minunii, in Ierusalim. In Biserica Sfantului Mormant s-a pogorat Sfanta Lumina, un simbol al Invierii Mantuitorului si al dreptei credinte. Lumina apare in fiecare an si de fiecare data in ajunul Pastilor. Parti ale Sfintei Lumini vor traversa pamantul in orele urmatoare. Lumina Sfanta va ajunge printrr-o cursa speciala la Moscova la catedrala Hristos Mantuitorul. [si in Romania, la fel, n.n...]

La orele 15:15, ora Moscovei [14:15, ora Romaniei], din principalul altar al Sfantului Mormant, a iesit Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, cu lumanari aprinse in ambele maini. Credinciosii, cu cate 33 lumanari in maini (numarul anilor de existenta pamanteasca ai lui Hristos), se bucura nespus.

In primele minute de la pogorare, Sfanta Lumina nu arde. Asa sustin credinciosii care isi plimba flacarile peste maini, transmitand Lumina de la unul la altul. In cateva secunde, Sfanta Lumina s-a raspandit peste tot in Biserica.

Un credincios afirma: ”Simtim un har deosebit, bucurie. Dumnezeu ne vorbeste in fiecare an, cand spunem Hristos a Inviat!” (…)

Ca de obicei, atrag atentia Arabii ortodocsi. Cei tineri, cu strigate si zgomote, sezand pe umerii prietenilor lor, batand din tobe, literalmente dau buzna in Biseria, strigand: ”Nicio alta credinta in afara Ortodoxiei [nu e adevarata]” si “Hristos – Adevaratul Dumnezeu”. O data, acesti galagiosi arabi nu au mai fost lasati in Biserica, insa Sfanta Lumina nu a pogorat pana cand nu au fost lasati sa intre. De atunci, nimic nu ii mai impiedica pe Arabi.

Pavel Platonov, presedintele ramurii ierusalimitene a Societatii Palestiniene Ortodoxe, a declarat: “Sfanta Lumina anticipeaza bucuria Pastilor. Hristos a fost in Sfantul Mormant trei zile si trei nopti. Litania Sfintei Lumini dateaza inca din sec. IV, fiind tinuta, conform traditiei ortodoxe, in Biserica Sfantului Mormant”.

Conform traditiei, usile sunt sigilate inaintea unui oficial musulman, dupa ce capela a fost verificata pentru a nu ascunde chibrituri sau alte surse de foc. Insusi Patriarhul Teofil al III-lea isi da jos vesmintele ca toti sa fie convinsi ca nu are niciun fel se sursa de foc. Verificarea este completata de catolici, turci si de politia israeliana. Dupa care patriarhul intra, ducandu-se pana la Sfantul Mormant, unde se roaga pana ce lumina se pogoara.

Apoi, prin doua deschideri laterale ale capelei (sud catre armeni, nord catre greci), Sfanta Lumina este transmisa credinciosilor, ale caror maini tin manunchiuri de lumanari.

Ruslav Gusarov, corespondent din Israel pentru NTV, traducere adaptata.

  • Basilica: 

Lumina Sfântă a venit la Ierusalim la Mormântul Domnului

Mii de pelerini aflați la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Ierusalim au primit Lumina Sfântă astăzi, 23 aprilie, la orele 14:13.

Credincioşii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofilos al III-lea şi cu un sobor de ierarhi şi preoţi au înconjurat de trei ori Sfântul Mormânt. În timp ce s-a cântat „Lumină lină”, Patriarhul şi-a scos veşmintele şi mitra şi s-a supus percheziţionării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Patriarhul îngenunchează înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă şi cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte. Patriarhul are asupra sa două mănunchiuri de lumânări neaprinse, fiecare conţinând câte 33 de bucăţi. Patriarhul a ieşit din Sfântul Mormânt şi a dat Lumina Sfântă preoţilor care aşteptau, precum şi celor de afară.

Mai multe informaţii a oferit corespondentul Radio TRINITAS la Ierusalim, părintele Nicolae Tatu:

„Am primit Sfânta Lumină în jurul orei 14 00. Unii dintre pelerini au ajuns în cetate, iar unii dintre ei au reuşit chiar să intre în Biserică. Fiecare a primit Sfânta Lumină din acel buchet de 33 de lumânări. A fost o bucurie de nedescris şi se cânta în toate limbile pământului. Fiecare avea propria manifestare de bucurie. Din partea Patriarhiei Române Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, împreună cu Părintele Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor s-au aflat aici şi au luat Sfânta Lumină pe care o vor aduce la Bucureşti pentru a putea fi împărţită credincioşilor la ora 00:00”.

Venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care a dus-o cu Sine Mântuitorul Hristos, când S-a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i învia pe cei de acolo.

Lumina Sfântă a ajuns în România


Puteti citi/vedea si:

***

Lumina Sfanta este un miracol al Ortodoxiei care se intampla in fiecare an de Pastele Ortodox la Ierusalim, cand in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12.30-14.30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde Sfanta Lumina, un foc care se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu arde.

ARTICOLE

MULTIMEDIA

STIATI CA …

  • … Lumina Sfanta nu apare decat de Pastele Ortodox si decat la ortodocsi. Ori de cate ori non-ortodocsii au incercat sa obtina Lumina Sfanta, tentativele lor au esuat lamentabil?
  • … de-a lungul timpului multi pagani s-au convertit la Ortodoxie convinsi fiind de miracolul Sfintei Lumini?
  • … cu multi ani in urma timpul cat Sfanta Lumina nu ardea era mai mare decat astazi? S-a observat ca odata cu trecerea anilor, miracolul ne-arderii dureaza din ce in ce mai putin si Sfanta Lumina se pogoara din ce in ce mai tarziu.

Sfânta Lumină de la Ierusalim sau “Focul Sfânt”, cum mai este numită, este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Sfânta Lumină se pogoară numai la rugăciunile Patriarhului ortodox al Ierusalimului. În rândurile care urmează vă prezentăm informaţii mai puţin cunoscute de publicul larg referitoare la ceea ce se petrece în Sfântul Mormânt, în timpul rânduielii liturgice din Marea Sâmbătă. (…)

Vezi si: