SFANTA LUMINA A VENIT SI IN 2016 LA IERUSALIM (video, foto). Marea MINUNE care adevereste unicitatea ORTODOXIEI, reafirmat in fiecare an, la Mormantul Domnului, direct din cer
- Basilica.ro: Lumina Sfântă a fost primită la Ierusalim
UPDATE – 14:35
Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a ieșit din Sfântul Mormânt și a oferit Lumina Sfântă tuturor celor prezenţi.
UPDATE – 14:30
Lumina Sfântă a fost primită la Ierusalim, la Mormântul Domnului.
UPDATE – 14:26
Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat numai în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Preafericirea Sa a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini.
UPDATE – 14:25
Patriarhul Ierusalimului și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.
UPDATE: 14:05
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, este prezentă la Ierusalim pentru a aduce în România Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt. Din delegaţie mai fac parte: Părintele Protosinghel Andrei Anghel, Secretar Patriarhal, Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naţionale, şi Părintele Arhim. Cleopa Nistor, consilier patriarhal – Centrul social-pastoral „Sfânta Maria” Techirghiol.
La eveniment este prezent şi Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.
UPDATE – 13:58
În aceste momente, credincioșii împreună cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului și un sobor de ierarhi și preoți înconjoară de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.
UPDATE – 13:55
Două evenimente neliturgice preced celebrarea ritului Luminii Sfinte. Primul, perchiziţionarea Sfântului Mormânt are ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Percheziţia implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10:00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi. Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea uşii Sfântului Mormânt, se petrece la ora 11:00. Garda musulmană pune o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară.
În aceste momente mii de pelerini se află la Ierusalim, la Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, aşteptând venirea Luminii Sfinte.
***Sfânta Lumină de la Ierusalim este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Patriarhatul ortodox din Ierusalim nu are un typikon scris referitor la rânduiala săvârşită pentru coborârea Luminii Sfinte. Patriarhii care au săvârşit acest ritual au lăsat puţine mărturii cu privire la înălţătorul moment. În schimb, rugăciunea specială pentru primirea Sfintei Lumini există într-o formă tipărită. Aceasta este citită de către patriarh cât timp stă în Sfântul Mormânt. Originea rugăciunii nu este cunoscută. Restul slujbei este săvârşit întocmai cu tradiţiile transmise de la un întâistătător la altul, pe cale orală sau prin însemnări liturgice disparate.
- StirileProTV: Momentul in care Lumina Sfanta s-a aprins la Ierusalim. FOTO si VIDEO. Patriarhia o va trimite prin avion in toata Romania
Lumina Sfanta de la Ierusalim s-a aprins, sambata, la ora 14.29, dupa trei minute de la intrarea in Mormantul Sfant a Patriarhului Ierusalimului, Teofil al Treilea.
Patriarhul Ierusalimului, imbracat in stihar, a intrat in Sfantul Mormant la ora 14.26, a ingenuncheat in fata dalei de marmura care acopera mormantul si s-a rugat sa coboare Lumina. Lumina Sfanta s-a aprins la ora 14.29, iar la ora 14.35 Patriarhul Ierusalimului o impartea credinciosilor adunati in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.Sfanta Liturghie va fi oficiata si la Ierusalim la ora 24.00, a explicat pentru News.ro parintele Arhimandrit Teofil Anastasoaie, care face parte din delegatia Patriarhiei Romane la Ierusalim, condusa de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Patriarhia a inchiriat un avion special cu care Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi adusa sambata seara la Bucuresti, apoi din Capitala vor pleca alte avioane de mici dimensiuni care vor duce Lumina pentru credinciosii ortodocsi din Transilvania, Banat, Moldova si Bucovina. Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere (orele 24.00) de Patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala.
Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane din sudul tarii sunt invitate sa trimita delegati la Aeroportul International Henri Coanda (salonul oficial) sambata seara, la orele 18.30, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim, a transmis Patriarhia.
Ce inseamna aprinderea Sfintei Lumini
In Sambata Mare, la Ierusalim are loc una dintre cele mai importante slujbe ale crestinatatii, aprinderea Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos. De dimineata, toate luminile si candelele din Sfantul Mormant se sting, se aseaza vatra curata deasupra mormantului apoi se pecetluieste usa cu doua panglici albe asezate in cruce. Potrivit traditiei, Patriarhul intra in Sfantul Mormant, unde apar stropi de lumina alba-albastruie pe care ii aduna cu mana si ii aseaza in potir. Apoi, ia doua buchete de lumanari pe care le aprinde si rosteste cuvintele “Veniti de primiti Lumina!“
Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanțe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră, ca şi cum ar ieşi dintr-un lac.
Patriarhul Diodor I a fost hirotonit diacon la Ierusalim, în anul 1944 şi a deţinut vrednicia de patriarh între anii 1981-2000. La Paştile anului 1998, cu puţine zile înainte de Sâmbăta Mare, a dat un interviu profesorului danez, Niels Christian Hvidt, referitor la ceremonia Sfintei Lumini. Interviul a fost publicat în ziarul danez Berlingske Tidende, precum şi în cartea lui Hvidt cu titlul: Miracles – Encounters Between Heaven And Earth (Minuni – Întâlniri între Cer şi Pământ).
Patriarhul Diodor, până la adormirea sa din septembrie 2000, a deţinut rangul de patriarh vreme de 19 ani şi a fost prezent la ceremonia Sfintei Lumini 63 de ani neîntrerupţi. În interviul său acordat profesorului danez, patriarhul menţionează următoarele:
„După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile.
Din miezul pietrei pe care a stat Trupul lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanțe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină.
Această Lumină se comportă diferit în fiecare an. Uneori acoperă numai placa de pe Mormânt, în timp ce alte ori umple de lumină tot baldachinul, încât oamenii care stau în afara Mormântului şi privesc înăuntru văd cum este plin de Lumină. Această Lumină nu arde. Niciodată nu mi-a ars barba în cei 16 ani de când sunt patriarh în Ierusalim şi am primit Sfânta Lumină. Lumina are o compoziţie diferită de cea a unei lumini obişnuite care arde într-o candelă. Într-un anumit loc, Lumina se ridică în sus şi formează un stâlp, a cărui flacără are o natură diferită, astfel încât îmi este cu putinţă să aprind lumânările mele de la ea. În felul acesta, după ce iau flacăra în lumânările mele, ies şi dau Lumina mai întâi patriarhului armean şi apoi celui copt. După aceasta, împart Lumina tuturor celor care se află în Biserică…
Trăim multe minuni în bisericile noastre şi minunile nu sunt ceva străin pentru noi, însă nici una din aceste minuni nu are puterea şi simbolismul pe care le are minunea Sfintei Lumini. Minunea este ceva ca o taină dumnezeiască. Preschimbă Învierea lui Hristos în ceva atât de viu pentru noi, ca şi cum ea [Învierea] s-ar fi petrecut cu câţiva ani în urmă… Mă aflu în Ierusalim din 1939 şi am venit aici la vârsta de 15 ani. Am urmărit ceremonia Sfintei Lumini în toţi aceşti ani şi astfel am fost martor ocular al minunii de 61 de ori. Pentru mine nu se pune întrebarea dacă eu cred în minune sau nu. Ştiu că ea este adevărată.”
Aceasta este mărturia pe care a depus-o Patriarhul Diodor I la Paştile anului 1998. Descrierea ei este atât de analitică şi revelatoare, încât nu suportă niciun comentariu.
(Haralambie K. Skarlakidis, Sfânta Lumină. Minunea din Sâmbăta Mare de la Mormântul lui Hristos, traducere din limba greacă de Ierom. Ştefan Nuţescu, Schitul Lacu – Sfântul Munte Athos, Atena, 2011, pp. 259-261)
- MINUNEA SFINTEI LUMINI DE LA IERUSALIM: marturii, documentare, dovezi (VIDEO)
- MARTURII VII DESPRE MINUNEA LUMINII DE LA IERUSALIM
*
- SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM si in 2015 (video). Slava Tie, Dumnezeul nostru!
- VIDEO: LUMINA SFANTA A INVIERII a venit si in acest an la MORMANTUL DOMNULUI DE LA IERUSALIM. Hristos a Inviat! (2014)
- LUMINA SFANTA S-A COBORAT SI IN ACEST AN (2013) LA IERUSALIM (VIDEO)
- SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM SI IN 2012! (video)
- Video: LUMINA SFANTA A VENIT SI AZI, LA IERUSALIM (2011). Hristos S-a coborat din nou in iadul lumii noastre, si in anul mantuirii 2011 (7519). Cu noi este Dumnezeu… dar noi mai suntem, oare, cu El?
Ma numesc George Anghel pensionar din Rm.sarat,crestin ortodox si cred cu sfintenie in minunile Domnului nostru Iisus Hristos aSfintei nascatoare de Dumnezeu ,Maria pururea fecioara ,precum si in minunile Sfintilor nostri parinti.Una dintre cele mai mari minuni ( avand in decursul vietii de 73 de ani multe ) sa petrecut cu fiul meu mai mic,cand dupa casatorie a primit verdictul de la medicii din tara si din si mai multe tari din Europa ca nu vor avea copii,ambii soti fiind infertili.Au mners in pelerinaj la mormantul Sfant de la Ierusalim fiind sfatuiti sa faca drumul crucii mantuitorului Iisus Hristos si acolo unde sa ooprit sub greutatea crucii sa aprinda lumanare sa se roage,iar la locul unde a cazut capul Sf.Ioan sa ingenucheze sa aprinda lumanari si sa se roage ptr. a aduce pe lume copii.Revenind in tara la scurt timp ,minunea sa indeplinit ,ramanand nora insarcinata,si aducand ope lume doi copii minunati,sanatosi inteligenti si cu credinta convinsi de mici.A fost ce-a mai mare minune Dumnezeiasca,incat a uimuit medicii specialisti sub cointrolul medical al caror era.Stiinta nu poate savarsi ceace poate face Dumnezeu.Nixt sinerdeo ( nu stiu daca pronuntia este corecta )dar acest citat mi l-am pus in anul 1952 ,cand Invatatorul meu Marin Rosca (fost detinut politic ) a mers cu mine la W.C.-ul scolii ptr.a-mi explica.Sanatate si pace sufleteasca tuturor credinciosilor.Hristos a Inviat “
Adevărat a Înviat !
Slavă lui Dumnezeu pentru toate.
Nihil sine deo.
Intre timp,pe http://www.descopera.ro, ipoteza fosforului a grecului aluia (sic)e in mare voga,altcineva intreaba cum citeste in intuneric Patriarhul rugaciunea,dar fara sa observe de exemplu ca fosforul a fost descoperit abia acum trei sute de ani,pe cand marturii despre Sfanta Lumina avem din sec IV..si,mai tarziu chiar de la unii sultani…
Daca era cu fosfor, o faceau cavalerii latini de mult,dar n-au ce sa faca decat sa se uite de pe margine cum se aprinde la ortodocsi..ce sa faci..se pare ca Dumnezeu nu considera diferentele dogmatice doar “simple neintelegeri de limbaj”,asta e,ghinion…
Hristos a Inviat!! Am vazut si eu filmuletul cu venirea Sf. Lumini si daca sunteti atenti, pe la minutul 13 si 30 de secunde veti vedea ca sunt ff multi oameni care nu au lumanarile aprinse desi sunt inca in biserica. Nu stiu care e cauza, le-au stins ei sau s-au stins singure…
Iisus este viu. El este lumina din lumina, iar aceasta lumina nu aprinde lumanari si nu iese, parerea mea, dintr-un mormant, chiar si sfant. Aceasta lumina este in toti cei care au credinta lui Iisus, care isi mai pot iubi aproapele, chiar daca in lumea acestor vremuri este din ce in ce mai greu sa rezistam lucrarii Satanei de inraire a omului, de transformare a luminii din oameni in intuneric.
@ cineva:
Totusi, sa fim iertati, dar daca esti ortodox, nu poti contesta Sfanta Lumina si nici modalitatile de Epifanie ale lui Dumnezeu in lume… E si aceasta o extrema, cu iz protestant, opusa celei a formalismului si mentalitatii mai degraba magic-superstitioase a multor credinciosi. Sa ramanem in dreapta cumpanire ortodoxa!
Sfanta este iubirea si ea il sfinteste pe om. Un sfant nu este sfant pentru ca este neprihanit, se roaga toata ziua, sau mai stiu eu ce, ci pentru iubirea lui pentru Dumnezeu si pentru oameni. De fapt asta a si spus Iisus:
Prima porunca este: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si din toata puterea ta.” Iar a doua este la fel ca aceasta: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Matei XXII, 37-40; Marcu XII, 30-31).
Si tot El a spus: “In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii” (Matei XXII, 40). Si a mai spus: “Nu este alta porunca mai mare decat acestea” (Marcu XII, 31)
Si da, aceasta iubire il transforma, il indumnezeieste pe om si acesta este singurul miracol in care cred. Miracolele vindecarii unor bolnavi sunt normale daca exista credinta. Femeii pe care a vindecat-o, Hristos i-a spus: „Credinţa ta te-a mântuit”. Şi tatălui fetiţei i-a spus: „Nu te teme; doar crede, şi se va mântui” (versetele 48 şi 50). Noua ne este teama sa credem cu adevarat in cuvintele Fiului. Sa aprindem o lumanare este mai usor decat sa aprindem flacara iubirii in inimile noastre. Asta ar trebui sa se explice oamenilor (fie ei ortodoxi, catolici, protestanti, musulmani samd), mai ales ca timpul nu mai are rabdare cu noi.
@ cineva
“Iisus este viu. El este lumina din lumina, iar aceasta lumina nu aprinde lumanari si nu iese, parerea mea, dintr-un mormant, chiar si sfant.”
Scuza-ma daca nu inteleg bine, dar prin asta contesti Invierea! Noi marturisim ca Hristos a inviat din morti, si prin urmare a iesit din mormant.
“Sfanta este iubirea si ea il sfinteste pe om”…
Intrebarea care se pune este: despre ce iubire vorbim? Oare nu cumva avem tendinta sa intelegem, dupa cate se pare, ca iubirea o esenta de care, daca te umpli, te sfintesti si gata?
@ Corina:
Multumim. Si noua ni se pare cam la fel.
@ admin
In Canonul Invierii chiar se spune:
Cat este de simtita cu adevarat si mult praznuita
Aceasta noapte de mantuire si stralucita.
A zilei celei purtatoare de Lumina a Invierii
Mai-nainte vestitoare fiind.
Intru care Lumina cea fara de ani,
Din mormant trupeste tuturor a stralucit.
Nihil sine Deo.
NIHIL SINE DEO !
Să vedem dacă după cel de-al 8-lea „Mare și Sfânt Sinod„ se va mai aprinde lumina, dacă va mai veni din Cer. Dacă ne vom uni cu catolicii și fiecare vine și rămâne cu partea lui de credință și tradiție, adică un vom realiza un talmeș-balmeș, nu cred că lumina va mai pogorî din Cer. N-are cum. Să se pregătească chibritele încă de pe acum !
Biserica Sfantului Mormant, tur virtual: https://www.360tr.com/kudus/kiyamet_eng/index.html
http://www.nbcnews.com/news/religion/jesus-tomb-revealed-after-year-long-renovation-n736231