SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM si anul acesta, in mijlocul incercarilor poporului ortodox de pretutindeni! CU NOI ESTE DUMNEZEU, INTELEGETI NEAMURI PRIGONITOARE SI VA PLECATI! (video, foto)

18-04-2020 52 secunde Sublinieri

VIDEO Lumina Sfântă s-a aprins la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim/ Slujba a fost ținută fără pelerini din cauza epidemiei de coronavirus

Creștinii ortodocși așteaptă să se aprindă lumina sfântă la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. De aici ea este trimisă în țări din întreaga lume.

UPDATE 14.04 La Ierusalim se află o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul, care va aduce în această seară Lumina Sfântă pentru a fi distribuită în parohiile din țară.

UPDATE 13.50 Lumina sfântă a fost aprinsă. Spre deosebire de ceilalți ani, slujba de la Sfântul Mormânt a fost ținută fără pelerini, din cauza epidemiei de coronavirus. Preoții așteaptă afară să primească lumina.

În România, sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. Aceștia vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri, subliniază Cancelaria Sfântului Sinod, potrivit Basilica.ro.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de parohie, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de patriarhul Daniel în 2008.


Categorii

1. DIVERSE, Lumina de la Ierusalim, Pastile/ Invierea, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “SFANTA LUMINA A VENIT LA IERUSALIM si anul acesta, in mijlocul incercarilor poporului ortodox de pretutindeni! CU NOI ESTE DUMNEZEU, INTELEGETI NEAMURI PRIGONITOARE SI VA PLECATI! (video, foto)

 1. Ce poate fi mai inaltator si mai frumos decat atat !!! Lumina Sfanta a venit ! Hristos a Inviat ! Adevarat a Inviat !

 2. HRISTOS A INVIAT!

  Dragi surori, dragi frati, la noi s a cantat de la balcoane Hristos a inviat, s a spus Tatal nostru, s a strigat Hristos a inviat si s a raspuns, se auzeau clopotele! S a strigat ‘suntem crestini ortodocsi!’. De zeci de ori s a strigat!
  Traiesc cel mai frumos Paste din viata mea.
  Intr un supermarket de la Piatra Neamt s a cantat Hristos a inviat. Au dat la protv.

  DUMNEZEU E CU NOI! HRISTOS A INVIAT!

 3. Hristos a inviat!

 4. HRISTOS A ÎNVIAT !

 5. Adevărat a Înviat !

 6. Adevarat, a inviat!

 7. Slava Tie iubitorule de oameni . HRISTOS A INVIAT…..!!!

 8. Hristos a înviat!

 9. Hristos a inviat !

 10. Poate astea le veti publica.
  “Calea creștinului este răstignirea… A trăi creștinește este cu neputință; creștinește este cu putință numai a muri… aceasta este acea CALE ÎNGUSTĂ ce duce la Viață”. (Sf.Sofronie Saharov)
  Părinții pustiei : ”pînă nu vei ramîne în lume doar tu și Dumnezeu nu vei avea liniște”
  ”FERICIT este cel care a plecat, urând viaţa aceasta pământească, şi împreună cu Dumnezeu cugetarea vieţii lui s-a făcut.” (Efrem Sirul)
  „Omul cu multe griji, nu se poate face blând şi liniştit. Căci pricinile cele de nevoie ale lucrurilor întru care se grijeşte, îl silesc pe el a se mişca întru dânsele şi a se îndeletnici cu ele fără de voie şi, chiar nevrând el, îi răpesc liniştea şi tăcerea lui.”
  (Isaac Sirul)
  ”Hoțul se strecoară noaptea, când nu este așteptat. Așa și ziua Domnului va veni, când oamenii nu o vor aștepta; și de vreme ce nu o vor aștepta, nici nu se vor pregăti pentru întâmpinarea ei. Ca să nu ne îngăduim o astfel de greșeală, Domnul a și poruncit: „Privegheați deci, că nu știți în care zi vine Domnul vostru” (Mt. 24, 42). Între timp, noi ce facem? Priveghem, oare? Trebuie să recunoaștem că nu. Moartea tot o mai așteaptă câte unul; dar ziua Domnului, mai nimeni.”
  Arsenie se ruga de Dumnezeu zicând: Doamne călăuzeşte-mă cum să mă mântuiesc. Şi a auzit un glas spunând: Arsenie, fugi de oameni şi te vei mântui.
  Sf.Grigorie Palama
  „Iată motivul pentru care cel ce doreşte unirea cu Dumnezeu părăseşte viaţa păcătoasă (…), voind mai bine să petreacă în tainele nepătrunse ale isihiei, nelucrând cele ale lumii şi netulburându-se de griji, liber de orice legătură. În acelaşi fel de viaţă desfăcându-şi sufletul, pe cât posibil, de orice legături necurate, îşi dedică mintea rugăciunii neîntrerupte către Dumnezeu, prin care, devenind întreg al Său, află un urcuş nou şi negrăit spre ceruri: întunericul nepătruns al tăcerii tainice ascunse. Cufundându-şi mintea cu o desfătare negrăită, în această noapte adâncă, plină de o linişte curată, deplină şi dulce, de-o adevărată netulburare şi tăcere, se înalţă în zbor peste toate creaturile. În felul acesta ieşind cu totul din sine şi devenind întreg al lui Dumnezeu, vede o lumină dumnezeiască, inaccesibilă simţului…”

 11. Hristos a înviat! Anul acesta săptămâna luminată a fost minunată într-un fel aparte… Unii preoți împreună cu credincioșii au gustat puțin din viața creștinilor primelor veacuri, deși riscul a fost deocamdată de ordin financiar(aproape sau chiar falimentar pentru unii). Preoți care și-au dat seama pe parcursul acestei situații că nu este vorba atât despre pandemie cât despre Hristos, și-au întors inima către credincioși, neputându-și întoarce spatele chemărilor conștiințelor acestora; papalitatea patriarhal-sinodală lăsând-o la locul care i se cuvine și slujind lui Hristos după chemarea pe care o au. A fost un exercițiu minunat de mărturisire pentru unii care prin anumite situații – neașteptate – au fost chemați să o facă! Iar alții s-au bucurat de a avea Sf. Lumină în casă(și s-o respecte) anul acesta mult mai mult față de anii dinainte! Doamne ajută!

 12. Adevarat a inviat!

 13. Denis,
  Asta a fost Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor. In Saptamana Luminata intram de maine.
  Nu va suparati, va rog!

 14. Pingback: Cuvantul PARINTELUI DAN DAMASCHIN la praznuirea INVIERII DOMNULUI in vremea pandemiei. Ce PUTERI i se dau crestinului prin credinta si prin HARUL SFINTELOR TAINE si care este conditia absolut necesara ca “totul sa fie bine”? | Cuvântul Ortodo
 15. @ Cititor, așa este, cer iertare! Fără să vreau așa am scris, poate pentru că într-adevăr unii preoți și credincioși au fost luminați zilele acestea, din supuși valului acestor vremuri devenind mărturisitori și unii fiind chiar relaxați, fără prea mare frica sau grijă pentru posibilele consecințe – chiar un surâs de bucurie că fac asta… Încă odată cer iertare, Doamne ajută!

 16. ADEVĂRAT A ÎNVIAT !!!
  Și nu oricum a înviat din morți, ci ,,cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”…
  ,,Și nouă ne-a dăruit Viață Veșnică, închinămu-ne Sfintei Învierii Lui celei de a treia zi !!!”
  Se întâmplă însă îndeobște, ca atunci când primești ceva în dar, să nu prețuiești îndeajuns sau chiar deloc (uneori), acel dar… Așa încât, deși ne-a dăruit Viață Veșnică, cei mai mulți dintre noi nu vrem, nu putem sau nici măcar nu ne străduim să înțelegem că, acest dar pe care ni l-a făcut Domnul, adică Viața Veșnică, a fost posibil DOAR prin JERTFA DOMNULUI IISUS HRISTOS PE CRUCE !!! Fără această JERTFĂ moartea nu ar fi fost învinsă NICIODATĂ. Domnul Iisus Hristos ne-a DĂRUIT Viața Veșnică, iar noi nu ar trebui să facem altceva decât să-i dăm Slavă Domnului permanent pentru că ne-a făcut acest mare DAR !!! Însă noi ce facem ??? Din pericopa evanghelică cu vindecarea celor zece leproși vedem câtă recunoștință avem noi față de binefacerile și darurile primite de la Dumnezeu !!!
  Atunci Domnul, ca un Părinte Multmilostiv, mai ÎNGĂDUIE câte o lecție ca aceasta de acum pentru ca să ne venim în fire. De aceea cred că ar fi bine să-l rugăm pe Domnul, așa cum duios ne îndeamnă Acatistul Sfintei Învieri a Domnului :
  ,,Iisuse, Cel ce ai înviat din morți, înviază și sufletele noastre !” Acest minunat Acatist se citește de la Sfânta Înviere până Slăvita Înălțare a Domnului.
  Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

 17. Hristos a venit El la noi ca sa stim ca este cu noi pana la sfarsitul veacului.

 18. Adevarat a inviat!

 19. HRISTOS A INVIAT !

 20. Pingback: Predica ARHIMANDRITULUI ELIE din Franța despre SITUAȚIA BISERICII SUB CARANTINĂ și ÎNCHIDEREA LUI HRISTOS SUB NOI PECEȚI, ÎN TOATĂ LUMEA. “Avem nevoie de toate cele ale Bisericii ca să ne încălzim și să înfruntăm încercările care ab
 21. Pingback: SFÂNTA LUMINĂ a venit la Biserica Sfântului Mormântului din Ierusalim (Video). Creștinii arabi au avut acces doar vaccinați
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare