BISERICA SFANTULUI MORMANT de la IERUSALIM s-a inchis pentru o saptamana, dar PATRIARHIA IERUSALIMULUI, alaturi de comunitatile catolica si armeana, ASIGURA “slujbele vor continua in mod regulat”, dar cu o participare mai redusa a credinciosilor

27-03-2020 2 minute Sublinieri

The Times of Israel (traducere):

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim se închide pe măsură ce Israelul începe măsurile antivirus

Purtătorul de cuvânt al clerului local exprimă speranța că locul emblematic pentru creștini va fi redeschis în curând

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, despre care creștinii cred ca adăposteste mormântul lui Hristos, a fost închisă miercuri, pe masura ce Israel a înăsprit restricțiile de mișcare, iar palestinienii au anunțat prima moarte cauzata de coronavirus.

Biserica, aflată în Orașul Vechi al Ierusalimului, a fost închisă la scurt timp după ora 17 avand in vedere ca Israel a aplicat o serie de noi restricții menite să reducă răspândirea virusului, inclusiv închiderea lăcașurilor de cult.

Nu a fost clar pe moment dacă zona Zidului de Vest, cel mai sfânt loc în care se pot ruga evreii, va fi închisă în mod similar.

„Am fost informați despre închidere. Înțelegerea noastră este că va dura o săptămână. Sperăm că (biserica) se va redeschide cât mai curând posibil”, a declarat Wadie Abunassar, purtător de cuvânt al clerului local.

Noile restricții din Israel, anunțate într-o declarație de premierul Benjamin Netanyahu, au interzis părăsirea locuintei, cu excepția motivelor legate de cumpărarea unor produse esențiale, cum ar fi produse alimentare și medicamente, sau solicitarea de tratament medical.

„Persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, în special persoanele în vârstă și grupurile cu risc, trebuie să rămână acasă și să evite riscul iesirilor”, se arată în declarație.

„Încălcarea interdicțiilor va constitui o infracțiune”, a adăugat acesta, menționând că poliția a fost însărcinată cu executarea ordinelor, care vor fi în vigoare timp de șapte zile.

Închiderea bisericii, cu puțin timp înainte de sărbătorile de Paști, vine la câteva zile după ce autoritățile musulmane au închis complexul Moscheea Al-Aqsa din apropiere, pe Muntele Templului, cel de-al treilea cel mai sfânt loc al Islamului.

Numărul israelienilor care au fost testati pozitivi de boala COVID-19 a ajuns la 2.369 miercuri seara. Cinci persoane au murit în ultimele zile după contractarea virusului.

Autoritățile palestiniene din Cisiordania au raportat miercuri primul deces de pe teritoriul virusului, cu 60 de cazuri înregistrate până acum.

Autoritatea palestiniană a interzis duminică toate mișcările neesențiale timp de 14 zile pentru a stopa răspândirea virusului.

Adeeb Joude, the custodian in charge of the ancient key to the Church of the Holy Sepulchre, closes the entrance gate to the church due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, in Jerusalem’s Old City on March 25, 2020. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)

***

Patriarhia Ierusalimului:

DECLARAȚIE REFERITOARE LA BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT

Joi, pe 13/26 martie 2020, cele Trei mari Comunități, și anume Patriarhia Ortodoxă Greacă din Ierusalim, Custodia Țării Sfinte a Franciscanilor și Patriarhia Armenilor din Ierusalim, care sunt responsabile de Status Quo, au publicat anunțul menționat mai jos, în care se precizează că slujbele de la Biserica Sfântului Mormânt vor continua să se țină prin slujirea Părinților fiecărei Comunități, în conformitate cu Tipicul din Status Quo. Cu toate acestea, va exista o reducere semnificativă a numărului de slujbe la care participă credincioșii, pentru a respecta în continuare precauțiile de securitate împotriva virusului  COVID-19.

„În urma evoluției situației din Țara Sfântă, noi, Întâi-Stătătorii celor Trei Comunități cărora Pronia le-a dat harul și cinstea de a aduce laude Domnului în Basilica Sfântului Mormânt și a Învierii, dorim să informăm că slujbele din comunități, a grecilor ortodocși, a catolicilor și a armenilor, vor continua în mod regulat, deși din motive de siguranță și pentru a evita riscul difuzării infecției cu COVID-19, numărul participanților la sărbători va fi limitat la puține persoane și Basilica va fi accesibile doar în timpul Sfintelor Liturghii.

Dorim să ne asigurăm că în interiorul Basilicii, rugăciunile celor Trei Comunități vor continua, [mai mult decât atât, este nevoie ca acestea] să se intensifice, solicitând Tatălui Ceresc sfârșitul pandemiei, vindecarea bolnavilor, protecția personalului medical, înțelepciune pentru conducători și guvernanți și mântuire pentru cei care și-au pierdut viața. Înălțăm această rugăciune din chiar locul în care, prin jertfa propriei Sale vieți pe Golgota și prin Învierea Sa din Mormânt a treia zi, Unul Născut și iubit Fiu Iisus Hristos, a învins răul, păcatul și moartea.”

A worshipper prays in front of the closed entrance of the Holy Sepulchre Church in Jerusalem’s Old city due to the coronavirus (COVID-19) pandemic, on March 25, 2020. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP)


Categorii

1. DIVERSE, Lumina de la Ierusalim, Pagini Ortodoxe, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “BISERICA SFANTULUI MORMANT de la IERUSALIM s-a inchis pentru o saptamana, dar PATRIARHIA IERUSALIMULUI, alaturi de comunitatile catolica si armeana, ASIGURA “slujbele vor continua in mod regulat”, dar cu o participare mai redusa a credinciosilor

  1. Pingback: SE DAU SPERANTE PENTRU SLUJBA INVIERII, iar ceremonia pogorarii Sfintei Lumini la Ierusalim este posibil sa aiba totusi loc!/ BULGARIA, APARATA DE CORONAVIRUS DE SFANTUL NICHIFOR CEL LEPROS SI DE... CREDINTA MARTURISITOARE A PRIM-MINISTRULUI SAU, BOYKO BO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare