SFÂNTA LUMINĂ a venit la Ierusalim la orele 13.55 (VIDEO). Doar creștinii VACCINAȚI ar fi avut acces în Biserica Sfântului Mormânt/ update: PRIMA DECLARAȚIE A PATRIARHULUI DANIEL PRIN CARE SE SUGEREAZĂ, INDIRECT, SUSȚINEREA VACCINĂRII, exact în ajunul Învierii

1-05-2021 3 minute Sublinieri

Hotnews:

Patriarhul Daniel: Prezența multor credincioși la Sfântul Mormânt, datorată vaccinării

Patriarhul Daniel afirmă că 2.500 de persoane au fost lăsate sâmbătă să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor. El mai spune că speră ca din 26 mai Patriarhia să poată relua organizarea de pelerinaje la Ierusalim, “de preferinţă” pentru pelerinii vaccinaţi.

 • Anul acesta, 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt, în Biserica Mare. Şi s-a văzut bucuria credincioşilor prezenţi, printre care şi părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, ca reprezentant al Patriarhiei Române. (…)
 • Deci, această binecuvântare este o încurajare pentru noi. Şi a fost posibil acest eveniment anul acesta mai uşor şi anume intrarea şi multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile sau restricţiile impuse anul trecut”, a spus Patriarhul Daniel la ceremonia de primire a Sfintei Lumini la Catedrala Patriarhală, scrie Agerpres.

El a spus că acesta “este un pas spre o posibilă redeschidere a pelerinajelor”.

 • Începând cu 23 mai, sperăm şi noi să putem trimite din nou grupuri de pelerini, desigur, de preferinţă pelerinii vaccinaţi, care să reia vizitele, pelerinajele în Locurile Sfinte. Ne rugăm Preasfintei Treimi ca să ne învrednicească să ne bucurăm din nou de pelerinajele în Locurile Sfinte din Ţara Sfântă, dar şi aici la noi acasă să fim mai aproape unii de alţii şi să putem să mulţumim mai mult lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru darul sănătăţii, pentru că această pandemie, această molimă universală ne-a arătat cât de mult depindem noi de darul vieţii şi al sănătăţii, care vin de la Dumnezeu, dar pe care noi trebuie să le protejăm şi să le cultivăm“, a mai spus Patriarhul Daniel.

***

Digi24:

VIDEO. Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim

Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Patriarhul Ierusalimului a împărțit-o cu credincioșii. Potrivit credinței ortodoxe, aprinderea luminii sfinte este un miracol divin, care se întâmplă în fiecare an în sâmbăta Paștilor.

[…]

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige, amintește Agerpres.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit – conform tradiţiei – numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

Editor : M.B.

***

Video Lumina Sfântă a ajuns în România de la Ierusalim

Lumina Sfântă a ajuns în România, pe Aeroportul din Otopeni. Sfânta Lumină a fost adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi este distribuită pe aeroport delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române.

Ulterior, pe Colina Bucuriei, în această seară, în intervalul orar 19,30 – 20,30, are loc o procesiune de primire a Sfintei Lumini, la Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Este al 12-lea an consecutiv în care Sfânta Lumină este adusă în România, tradiţia fiind instituită de Patriarhul Daniel în anul 2009.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Sâmbătă, cu puțin înainte de ora 14, Lumina Sfântă s-a aprins la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Patriarhul Ierusalimului a împărțit-o cu credincioșii. Potrivit credinței ortodoxe, aprinderea luminii sfinte este un miracol divin, care se întâmplă în fiecare an în sâmbăta Paștilor.

De la Ierusalim, flacăra a plecat cu avionul către țările cu comunități creștin-ortodoxe. Fiecare patriarhie națională se ocupă apoi cu distribuirea mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții să fie împărțită credincioșilor.

***

Orthodoxia News Agency:

Credincioșii care au fost vaccinați au voie la Biserica Sfântului Mormânt

Autoritățile israeliene și repreprezentanți ai Patriarhiei Ierusalimului au aprobat prezența credincioșilor vorbitori de arabă la Biserica Sfântului Mormânt, în Sâmbăta Mare, la slujba Sfintei Lumini.

Potrivit unui anunț al Patriarhiei Ierusalimului, credincioșii care s-au vaccinat împotriva Covid-19 pot intra la Biserica Sfântului Mormânt, pe când cei care nu au făcut încă vaccinul pot rămâne în Catedrala Sfinților Constantin și Elena.


Categorii

1. DIVERSE, Lumina de la Ierusalim, Patriarhul Daniel, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SFÂNTA LUMINĂ a venit la Ierusalim la orele 13.55 (VIDEO). Doar creștinii VACCINAȚI ar fi avut acces în Biserica Sfântului Mormânt/ update: PRIMA DECLARAȚIE A PATRIARHULUI DANIEL PRIN CARE SE SUGEREAZĂ, INDIRECT, SUSȚINEREA VACCINĂRII, exact în ajunul Învierii

 1. Hristos a Înviat!
  Slavă sfintei învierii Lui celei de a treia zi!

 2. ADEVARAT A INVIAT HRISTOS!

 3. Hristos a Inviat si ne-a dat semn din cer si anul acesta ca este cu noi!

 4. “PRIMA DECLARAȚIE A PATRIARHULUI DANIEL PRIN CARE SUSȚINE IMPLICIT VACCINAREA, exact în ajunul Învierii” ,iertati-mi indrazneala dar va rog sa ma lamuriti si pe mine unde se regaseste in textul articolului ca Patriarhul Daniel sustine implicit vaccinarea?…Faptul ca este remarcat aspectul ca datorita vaccinarii majoritatii populatiei statului Israel a fost posibila participarea la mormantul Sfant la slujba, sau ca primii pelerini romani care vor putea calatori in Israel vor fi de preferinta cei vaccinati, pentru mine personal nu mi se inoculeaza ca sustine implicit vaccinarea…Ca atare daca considerati ca titlu nu este intocmai in concordanta cu textele preluate din presa, va rog sa revizuiti titlu intrucat cei mai slabi de ingeri ar putea fi indusi in eroare si sa fie smintiti foarte usor, ca tocmai capu bisericii ar contribui la campania de vaccinare..Apreciez mult activitatea dumneavoastra, consider ca se depune o munca enorma si neconditionata pentru informatiile aduse, cuvintele din vietiile sfintiilor etc…Va multumesc
  P..S. Hristos a Inviat!

 5. @NOBODY
  Nu au traducere in romana. Se poate o traducere ?

 6. @Florin
  Adevărat a înviat!

  …si hai sa nu ne mințim. Patriarhul a apreciat pozitiv, semnalul a fost receptat urbi et orbi, doar… orbii de bunăvoie refuza sa-i vada sensul.

 7. HRISTOS A ÎNVIAT! LE-AM POSTAT TOCMAI ÎN SPERANTA CA SE VA GASI UN BINEVOITOR CARE SA LE TRADUCĂ.

 8. HRISTOS A ÎNVIAT! https://youtu.be/ARk4BEIVRgM Părintele Elpidie!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare